Turcia a bătut palma cu un gigant american pentru gaze

Compania de stat turcă de gazoducte BOTAS și corporația americană ExxonMobil au semnat pe 9 mai, la Washington, un acord privind furnizarea de gaze naturale lichefiate (GNL) către Turcia, relatează Trend, care-l citează pe ministrulu turc al Energiei, Alparslan Bayraktar.

Bayraktar a declarat că acordul semnat este conceput pentru o perioadă pe termen lung și permite Turciei să facă încă un pas spre diversificarea surselor sale de energie. „Anterior, am avut contracte pe termen lung pentru furnizarea de GNL cu Nigeria, acum există un acord pe 20 de ani cu Algeria, la care se adaugă Statele Unite. Astăzi vorbim despre un acord cu ExxonMobil, care poate satisface opt la sută din necesarul de gaze al Turciei”, – a precizat Bayraktar.
Reamintim că Turciei consumă peste 50 de miliarde de metri cubi de gaz pe an. De asemenea, că Turcia a început deja, de doi ani, extracția gazului din platforma sa continentală a Mării Negre, în perimetre care împart punga de gaz din care ar trebui și România, să extragă gaz, din 2027. Până la acel moment, turcii vor ajunge să producă peste 10 miliarde de metri cubi de gaz anula, ceea ce-i va face un actor regional major. De asemenea, Turcia împreună cu Rusia este înd ecurs de implementare a unui hub de gaze la Istanbul, care va face ca, de aici, să se dea prețul gazului pentru toată regiunea.
 BOTAS a convenit cu ExxonMobil asupra unor livrări de 1,1 miliarde de dolari pe an pentru 2,5 milioane de tone de GNL pe an. În 2023, ponderea GNL în portofoliul total de achiziții de gaze al Turciei era de 30%, dar ar putea crește la 40% în 2024. Turcia primește, de asemenea, gaze prin conducte din Federația Rusă, Azerbaidjan și Iran –  40% din gazele consumate de Turcia sunt gaze rusești.
Contractele pe termen lung pentru furnizarea de gaz rusesc către Turcia expiră în 2025, iar Bayraktar a anunțat la sfârșitul lunii aprilie formarea unui nou portofoliu de contracte de gaz pentru Turcia cu diverși furnizori globali.
Potrivit ziarului turc „Star”, ministrul turc al Energiei a anunțat la Washington, la 9 mai, și planurile Turciei de a implementa noi proiecte energetice cu țările caspice. „Noile proiecte de infrastructură care vor fi implementate între țările din regiunea caspică și Turcia vor contribui la asigurarea securității energetice europene și globale”, a notat șeful Ministerului turc al Energiei, fără a preciza detalii.
Foto Arhivă
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1097 Articole
Author

7 Comentarii

 1. Cum știm Erdogan doar latră anti-occident. Ca da bine pentru boborul incult-musulman. Când de fapt „trădează” tara semnând cu „globalistii”.

 2. Autoritarul populist Erdogan ,,renunță” din când în când la a fi câinele de poală al Washingtonului și mai formează o alianță, două ba cu Rusia ori cu Iran. Ankara nu se teme să fie independentă sau să cumpere produse militare care nu sunt „Made in USA”. Dar la fel ca SUA, NATO și Israel, regimul Erdogan este un inamic al păcii și stabilității regionale. Comparativ, Johanis este un personaj de desene animate mute.

 3. Erdogan extrage de mâine din greu din aceea pungă de gaz care ajunge şi la România cu prim ministru Ciolacu, ministru la Economie Radu Oprea și SRI- Zero zice că România din 2027 când va fi golit zăcământul de turci. Ca 20 de ani auzim de gazul din Marea Neagră, ba Exon, ba OMV statului Austria vor extrage de va fi pentru locuitorii României gazul aproape gratis. Și în acest timp petrochimia, și Doljchim, îngrășaminte au fost paradite metodic de OMV cu scop de a distruge România, Romgaz-ul domnului Răzvan Popescu nu are insomnii pentru bogățiile României, Transgaz-ul domnului Ion Sterian construiește conducte de traversat adică scos gazul din România pentru petrochimia Ungaria și Gas Hub-Austria.
  Cine-au indragit strainii,
  Manca-i-ar inima cainii,
  Manca-i-ar casa pustia,
  Si neamul nemernicia!

 4. Deci Turcia ca membru deplin al NATO cumpara 40% din gaze din Rusia.

  Asta nu sprijina economic agresunea Rusa ?

 5. Ai auzit Volodea? Ai vrut să-i joci pe chinezi în stilul vostru KGB ist ordinar. Numai voi sunteți în stare să credeți că toți sunt proști.

 6. ei daca i asa hai sa incerc ..deci americanii au gaze(normal ..la regimul lor alimengtarP) daaa credetoi vca ADUC GAZELE DE LA EI DIN tEXAS??PAI CE S FRAIERI…NU ATI CITIT CE SE INTAMPLa pe CORIDORU EOLIENWLOR…asa ca americanii si au gasit si client pentru cota lor de pafrticipare…..halal

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.