Consum intern de gaze extrem de scăzut, așa că exportăm

Pe fondul unui consum intern redus, România exportă cantități semnificative de gaze. Asigurăm, prin intermediul conductelor Transgaz, și tranzit pentru vecini, dar există și export propriu-zis de gaz românesc.

 

Așa cum se vede din datele interactive Transgaz, importul din Bulgaria este de 4,8 milioane de metri cubi, în timp ce exportul către Ungaria și Republica Moldova este de 6,8, respectiv 0,4 milioane de metri cubi, de unde rezultă un export net(dincolo de tranzit) de 2,4 milioane de metri cubi. Pot exporta Petrom sau traderi cu anumite cantități anterior cumpărate.

În același timp, producția curentă este de 22,9 milioane de mc, cu o stocare în depozitele subterane de 6,6 milioane mc și un total al surselor de gaze disponibile de 27,7 milioane mc.

Cea mai mare parte a exportului de gaze către Ungaria este, în fapt, tranzit de gaze turcești către unguri. De la 1 aprilie, vecinii noștri sunt într-un acord cu turcii în care urmează să primească până la 250 de milioane de mc de gaze anual, toată această cantitate fiind tranzitată pe la noi, evident, cu plata aferentă a tarifelor de tranzit către Transgaz.

România are, în această perioadă, un consum foarte redus de gaze. Termia a fost oprită, industria chimică aproape că nu mai există, așadar nu este nevoie de mari cantități de gaze. Spre comparație, față de luna ianuarie, când se atingeau aproape 60 de milioane de mc consum zilnic, acum suntem la mai puțin de jumătate. Petrom, spre exemplu, a oprit pentru o lună termocentrala de la Brazi, profitând de cererea extrem de scăzută de gaze pentru a-și face revizia periodică.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1097 Articole
Author

6 Comentarii

 1. Europa preturile au scazut, la noi se mentin. Ce vreti, intretinerea vilelor si castelelor, costa!

 2. Ce consum să mai fie dacă ne-a curățat Occidentul colonizator toată industria cu complicitatea slugilor lor de aici din partidele politice și serviciile secrete, noii fanarioți…

 3. Consumul e mic pentru ca sunt scumpe dar exportam altora mai ieftin decat le dam poporului roman.

 4. Normal ca exportam acuma la preturi mici, ca sa putem importa la iarna la preturi mari.
  Economie mioritica originala tataie!…..[Rumburak]

 5. cu BRICS ul, stii ca toate combinatele de otel au ajuns la rusi? ALRO Slatina este la rusi?
  OMV, are si actionari rusi? Mai vrei, ca iti mai arat!
  Va pute Occidentul dar nu vad unul cu Volga sau Lada pe strada!

 6. Ce ati băgat in Gaz ? Gazul scoate Fum Negru si Miroase a Gaz Lampat !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.