Experți internaționali critică politica energetică a Guvernului

Intervenția statului în stabilirea prețurilor la energie nu mai are nicio justificare, cred experți internaționali prezenți la conferința „Romanian Energy Market Conference. Securitatea aprovizionării cu gaze în etapa post-plafonare a prețului”, organizată de Asociația Energia Inteligentă. Ei au criticat amestecul în piață și au argumentat că măsura plafonării este plătită, indirect, de toți cetățenii, prin taxe și scumpiri la raft. Piața trebuie lăsată să funcționeze liber, pentru că ea se autoreglează și oferă prețuri competitive, au spus specialiștii.

„Plafonarea nu e un cadou picat din cer”

„Nu vedem nicio justificare pentru a continua reglementarea pieței. Acest lucru nu va duce la nimic bun. Sperăm că aceste măsuri vor fi stopate sau suspendate”, a spus Doug Wood, Gas Committee Chair, Energy Traders Europe.
„Unii consumatori își permiteau să plătească prețuri mari în perioada de criză. Sprijinul ar trebui acordat doar celor vulnerabili. În caz contrar, reglementarea are un efect de bumerang și aduce taxe mai mari. Este fix ce se întâmplă acum, în România sau în alte țări. Plafonarea nu e un cadou picat din cer. Noi, plătitorii de taxe, suntem cei care trebuie să plătim.
Amestecul statului distorsionează piața. În loc să-i dai voie să funcționeze liber, te trezești cu un mozaic uriaș de probleme. Economistul Friedrich Hayek spunea că e un non sens absolut să te gândești că o persoană din Guvern poate ști tot ce se întâmplă în piață. Piața – da.  Piața răspunde natural în fața provocărilor care apar”, a explicat Aura Săbăduș, senior expert în cadrul companiei de consultanță ICIS Londra.

„Avem potențial mare, dar politici proaste”

Uniunea Europeană a fost „prolifică” în privința reglementărilor, dar majoritatea țărilor au renunțat deja la plafonare sau la alte măsuri. Nu și România. Schema actuală expiră în martie 2025, dar statul a decis să instituie o perioadă de tranziție de un an, în care piața nu va fi complet liberalizată.
„Reglementările îi sperie pe investitori. Cine normal la cap ar investi într-o țară care taxează companiile cu 98%? Cei care încă rezistă sunt eroi. Este infam! (n.a. statul taxează cu 98% marja oricărui trader care revinde energia electrică pe piața internă). România are un potențial enorm, dar este în top, din păcate, în privința reglementărilor. Are resurse importante, dar politici proaste. Piața nu este lăsată să funcționeze”, a punctat Aura Săbăduș.
„Nu poți opri piața, dacă vrei să fii competitiv. Trebuie să ne întrebăm câte companii vor putea supraviețui. Știu multe firme care s-au chinuit în Romania din cauza acestor măsuri. Vedem companii care pleacă”, a spus Levente Lukacs, Senior Expert Key Account, Central European Gas Hub AG.
„În mintea lor, piață liberă înseamnă manipulare”
Întrebată de ce statul nu are încredere în piața liberă, Aura Săbăduș a explicat că politicienii nu înțeleg cum funcționează aceasta. “În mintea lor, piață liberă înseamnă manipulare. Și îi fac pe oameni dependenți de ei. Am văzut astfel de lucruri și în alte țări din regiune. Este dezgustător! Economia centralizată este încă întipărită în mintea politicienilor, dar România nu mai este o țară săracă. Statul trebuie să-i ajute doar pe consumatorii vulnerabili.”

Ce sfaturi au cei trei experți pentru autoritățile din România:
•    Respectați reglementările europene.
•    Piața trebuie să fie liberă.
•    Pregătiți dereglementarea pieței acum, când prețurile sunt jos.
•    Reduceți taxele și creați condiții pentru a atrage cât mai mulți investitori.
•    Angajați oameni în companii de stat după merit, nu după afilierea politică.
•    Companiile de stat trebuie să fie funcționale. Asigurați-vă că respectă regulile din piață, nu ordinele politice.
•    Creșteți producția de electricitate și gaze. Proiectul Neptun Deep este esențial. În 2022, România ar fi putut avea o sursă în plus de aprovizionare, iar consumatorii n-ar fi avut de suferit. Din cauza intervenției constante a Guvernului, am fost privați de aceasta prețioasă resursă, chiar în momentul în care am avut cea mai mare nevoie.
•    Informați-i corect pe oameni. Acum nimeni nu le explică oamenilor ce se întâmplă și cum să procedeze. Media are un rol esențial aici.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4568 Articole
Author

14 Comentarii

  1. „Experții” sunt reprezentanții hoților de la multinaționalele care fac averi din bisniță cu resursele scalvilor. Ceea ce numesc ei „piață liberă” reprezintă, de fapt, un monopol de companii multinaționale care se ocupă cu jefuirea populației și a celorlalți agenți economici. Jaful cu factura la energie!

  2. Păi romînu are bani și cumpără orice la orice preț.. Acu licuriciul a ordonat să trimiți la moldoveni și la ukrani,.. care au de gînd să producă un dezastru distrugînd centrala lor nucleară.. Deci fi atent la evenimente și la ce ai de plătit pe factură..

  3. Cum pot vorbi de „piață liberă” cînd n-ai voi gaze de-acolo, trebuie să închizi termocentrale, trebuie să pui moriști și oglinzi s.a.. Mincinoși de-ngheață apele sau cu mintea stricată.

  4. Dacă nu ne distrugeam „greaua moștenire” lăsată de Ceaușescu în acest sector, cca. 20.000 Mw putere instalată și alte mii de Mw în execuție, acum nu aveam nicio problemă atât cu producția cât și cu prețul. Hidrocentrale neterminate, programul energetic nuclear, în primul rând Cernavoda, cu cele 5reactoare în construcție, 2 terminate cu chiu cu vai, celelalte având șanse minime de a mai fi terminate vreodată, cu toate promisiunile făcute cu mare vervă de către cei în drept. Dacă am fi fost la fel de prompți cu executarea noilor investiții precum am fost cu acțiunea de închiderea capacităților existente atunci eram cineva. Pe lângă asigurarea necesităților interne, aveam și mari posibilități de export, mai ales spre Ucraina, care se confruntă cu mari probleme energetice din cauza războiului. Cine are mâncare și energie domină lumea, noi puteam domina măcar mica lume din preajma noastră. Iar acești „experți” și băgători de seamă externi ar trebui să de dovadă de mai multă reținere, bun simț. Nu ei au fost cei care au îndemnat/determinat Romania să-și distrugă industria energetică ?. Din păcate aici asemenea îndemnuri au găsit un teren foarte potrivit , din partea clasei noastre politice obediente, pentru aplicarea acestor „directive”.

  5. Nationalizare. Urmati exemplele din lume care functioneaza! Hydro-Quebec in Canada. Continua sa vanda cel mai ieftin kW din America pentru ca a nationalizat productia si distributia de energie. Ce-i asa de complicat? Va incurcati in tot felul de analize si hotii! Merge de cinzeci de ani in Quebec/Canada! Aduce si cateva miliarde de dolari profit pentru societate! O sa mearga si la voi! Si faceti profit pentru ca aveti surplus si Germania este infometata!

  6. Un adevar din articol: avem potential mare, dar politici (politicieni) proaste. Asta e situatia noastra: Dumnezeu ne-a dat, dar suntem prea lenesi sa ne aparam de hoti.

  7. @Bogdan
    -Lumea e o „piatza libera”,
    de exemplu intreaba pisicile cat le costa deparazitarea,

    „-ne costă că Shefu are o mină intunecată
    si scuipă blesteme,
    scuipă pe chitantă,
    nu vrem să-l vedem pe Shefu intunecat!”

  8. Piață liberă nu mai există, sunt monopolurile globaliştilor care o reglementează, cu sprijinul conducătorilor trădători ai statelor aservite.
    Iar aceşti „experți” sunt vârfurile de lance aie marilor companii globale şi veritabili asasini economici. Nu au şcoală reală dar sunt specializați în ştiința manipulării. Sunt ajutați de lingăi autohtoni precum această Aura Săbăduş, „dezgustată” de obtuzitatea celor care nu înțeleg binefacerile jafului globalist, şi umblă din țară în țară ca adevărați misionari ai religiei corporatist, să-i prostească pe proşti şi să pregătească terenul viitoarelor preluări agresive ale avuțiilor naționale.
    Plafonarea ptețurilor la energie este o măsură foarte bună, care ar permite relansarea economică a unei țări precum România, care încă mai dispune de resurse naturale. Dar nu la modul criminal cum au făcut-o conducătorii corupți de către globalişti: ei să pună prețul cât vor şi statul să acoprre diferența. Ci la modul simplu: prețul maxim este atât, cui nu-i convine poate să plece şi se va ocupa statul de gestionarea respectivei afaceri. Altfel zis, o naționaluzare voluntară. Aşa cum am ştiut să construim un sistem energetic integrat înainte de ’89 şi mai fiabil chiar şi decât cel al americanilor, putem şi acum să-l gestionăm.
    Dar nu va pleca nimeni de la butoiul cu miere, că nu-s proşti.
    Doar escroci.

  9. Apropooo piață.. ”liberă”,.. De ce devreme ce prețurile energiei la bursa europeană sunt mici, la noi se plătește ”plafonatu” in mare veselie și nici unui patriot nu-i trece prin minte să vadă un pic de ”liberalizare”, ceea ce ar reduce suma de pe factură, implicit incasările guvernului,. Nici măcar ursula care a introdus metoda nu e deranjată de excrocheriile romînești..

  10. „Economistul Friedrich Hayek spunea că e un non sens absolut să te gândești că o persoană din Guvern poate ști tot ce se întâmplă în piață. Piața – da.” exact cum se inmplanta cu aruncarea in aer de vacari a northstream 1und2

  11. Vanzatorul de tara virgil popescu,din guwernul sau a pus pe butuci sistemul energetic national.profitorii dezastrului fac acum gura mare.

  12. Despre ce piata libera e vorba,ca eu nu inteleg?aia facuta praf de bruxelles,in care unii incaseaza subventii si altii platesc certificate verzi?vorbim de piata in care a disparut peste noapte energia produsa de termocentrale (sau centrale atomice),ca asa vor birocratii europeni?sau vorbim de piata in care gazul rusesc lichefiat (mult mai scump) este importat din china ca sa pedepsim rusia!!???

  13. Asa este ! Ce se amesteca guvernul, la pretul energiei ? Cine se crede ? Treaba lui este sa se ocupe de productia de energie , in rest e treaba…”baietilor destepti”! Ei stabilesc pretul energiei , dupa cum vor muschi lor! Ce se baga guvernul, ca musca, in buzunarul calului? Lasati-i in pace pe „baietii destepti” si curand ne vom intoarce la opait , la lampa cu petrol lampant, si la vreascuri sau, tizic, pentru gatit! N.B. Consumul de energie este un indicator al nivelului de trai al populatiei !

  14. Traderii de garsonieră au fost proptiți, ca toți intermediarii, între producția de stat și consumatorii captivi.Mai încainte, hoțiticienii au dat pe veresie transportul către „privatizare” la comanda CE,către firme de stat din alte state(Italia, Franța) asigurând o vreme și reparațiile curente și întreținerea.Povestea seamănă oarecum cu cea a cefereului.Apoi au apărut siparaziții intermediari care au scos kilowattul la preț de cocaină.Lumea s-au șucarit și bulitica a băgat în marșarier;era prea groasă.Oamenii au început s-o dea pe solar iar prețul a-nceput sa se clatine.Cu vorbe dulci, la urechi și foșnituri de parai prin conturi, pulitica a-nceput să susure taxe la prosumatori.Lumea s-a-ncruntat, bulitica a dat cu spatele și cine-mi chelălăie copitalisme kenseniene? Gabja de cumetrie, mare balerina la burse pe banii fraierului! Așa că-ntreb: vreți să investiți? Producția v-așteaptă!Aia predicată de Ursulină, cu tigâi și ventilatoare…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.