Marmelada, un preparat tipic britanic

În fiecare an, în luna aprilie, se desfăşoară unul dintre evenimentele cele mai excentrice din Anglia, un concurs de gătit marmeladă. Juriul acestei competiţii unice nu lasă nimic la voia întâmplării: culoarea, borcanul şi, bineînţeles, aroma acestui preparat „atât de britanic”, informează AFP.

Ambasadorul Japoniei a făcut deplasarea la faţa locului, la fel şi omologul său australian. În spaţiul în care se desfăşoară concursul a fost expus şi un ursuleţ Paddington în mărime naturală.

Festivalul Marmeladei are loc în centrul regiunii Lake District, în oraşul omonim, ce are o vechime de mai multe secole şi care a fost inclus în patrimoniul mondial UNESCO.

În spaţiile acoperite, sub portrete ale unor strămoşi de familie, sunt aliniate borcanele cu sortimentele care au ieşit învingătoare la ediţiile trecute ale acestei competiţii, a cărei denumire oficială este Dalemain World Marmalade Awards & Festival.

Comentariile membrilor juriului sunt extrem de precise: „o culoare frumoasă”, „borcanul trebuia să fie mai bine umplut”, „excelentă marmeladă, dar este puţin cam tulbure”.

În fiecare an, în ianuarie şi februarie, când portocalele amare sunt aduse din oraşul spaniol Sevilla, iubitorii de marmeladă se închid în bucătăriile lor pentru a le tăia, a le curăţa şi a le fierbe.

Câteva săptămâni mai târziu, borcanele cu marmeladă sunt în drum spre Dalemain. În acest an, festivalul a primit aproape 3.000 de borcane din acest preparat amărui, dar totodată delicios de dulce.

Concursul, lansat în 2005 de gazda domeniului Dalemain, a evoluat pe parcursul ultimilor 20 de ani: la început, doar 60 de borcane cu marmeladă preparată pe plan local au fost înscrise în competiţie.

Sandvici preferat

Renumele festivalului a depăşit de acum graniţele Regatului Unit: printre concurenţii înscrişi la ediţia din 2024 se află un orfelinat din Taiwan, care participă la categoria „copii”, precum şi un penitenciar pentru femei din Statele Unite.

De altfel, evenimente-gemene sunt organizate şi în străinătate, în Japonia şi în Australia.

Obţinută prin fierberea sucului şi a cojilor de citrice, a zahărului şi a apei, marmelada, aşa cum o cunoaştem astăzi, a fost comercializată pentru prima dată la sfârşitul secolului al XVIII-lea de către familia Keiller din oraşul scoţian Dundee.

Etalată cu generozitate pe felii de pâine prăjită unse cu unt, marmelada a devenit un produs de bază la micul-dejun din Marea Britanie.

Ea intră, de asemenea, în componenţa sandviciului preferat al ursuleţului Paddington, un personaj extrem de îndrăgit de copii.

Totodată, marmelada a avut parte de cea mai bună publicitate atunci când, în 2022, regina Elisabeta a II-a a filmat un videoclip alături de micul ursuleţ de pluş, în care amândoi au vorbit cu plăcere despre pasiunea lor comună pentru acest tip de dulceaţă.

Tendinţa oamenilor din lumea întreagă de a prepara specialităţi proprii de marmeladă a fost benefică pentru acest desert.

Şi în închisoare

Marmelada industrială devenise prea dulce şi îşi pierduse savoarea, afirmă Caroline Hodge, una dintre fostele câştigătoare ale concursului. Ea a redus cantitatea de zahăr dintr-o reţetă moştenită de la o mătuşă şi a adăugat ghimbir, turmeric şi tot felul de condimente.

„Este foarte emoţionant, pentru că mătuşa mea nu mai este printre noi şi sunt puţin cam compleşită acum”, a adăugat ea.

„Am câştigat medalia de argint!”, a declarat, bucuros, James Stoddart, care lucrează pentru un program de reabilitare a deţinuţilor dintr-o închisoare din nord-estul Angliei. Doi deţinuţi au dorit neapărat să participe, inspiraţi de fiica unuia dintre ei, o mare admiratoare a ursuleţului Paddington. Până de curând, niciunul dintre cei doi concurenţi nu ştia să prepare marmeladă.

„Nu avem dreptul de a consuma alcool în închisoare, aşa că a trebuit să ne luptăm pentru ca acesta să fie adus în incintă şi pentru a-l folosi în pregătirile noastre”, a adăugat James Stoddart. În final, au fost preparate 12 borcane cu marmeladă.

Marele câştigător al ediţiei din 2024, Stephen Snead, a obţinut distincţia supremă: marmelada lui va fi comercializată timp de un an în magazinele din reţeaua Fortnum & Mason.

Acest contabil în vârstă de 52 de ani a câştigat concursul cu două arome diferite: într-un vas a amestecat portocale, lime şi ardei iute, iar în celălalt a combinat lime şi cremă de cacao.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

4 Comentarii

  1. Este sau nu vorba de DULCEATA in articol. Termenul de marmelada se refera la un gem foarte consistent care se poate ”taiat”/lua cu un cutit/spatula. In schimb dulceata pastreaza forma fructului si siropul este legat ca o miere, are transparenta, culoare si este o amintire din copilarie.

  2. Concursul a fost un eveniment atat de important, incat trebuie neaparat consemnat in istoria universala a omenirii.
    Daca n-ar fi fost inventata marmelada, cu sigurantza ca omenirea ar fi disparut de foame, iar daca nu s-ar fi tinut concursul, in mod sigur engleJii ar fi uitat cum se face marmelada……[Rumburak]

  3. Până și curcile știu că marmelada este inventată de ruși din Rusia Kieveană.Asa cum pălinca de Salaj ,de unguri.Romanii au inventat ochii lui Dobrin.

  4. Io nu ma linistesc pana nu aflu ce au de zis cercetatorii britanici despre marmelada. E crucial!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.