Mii de eoliene vor umple Marea Neagră

 Un studiu de fezabilitate care vizează amplasarea a 3.000 de MW de centrale eoliene în Marea Neagră a fost finalizat de americanii de la BSOG, aceiași care scot gaz din perimetrul Midia.

Dacă luăm în calcul capacitatea medie a unei astfel de mori de vânt – 3 MWputere instalată, acest lucru ar însemna că, pe termen scurt și mediu, am putea vedea circa 1.000 de eoliene împânzind coasta Mării Negre.

 Studiul de fezabilitate a fost realizat de compania britanică de consultanță în domeniul energiei regenerabile OWC și de ABL Romania care a efectuat o evaluare zonală și o serie de studii tehnico-economice pentru BSOG. „Suntem încântați să lucrăm cu OWC pentru a evalua mai pe deplin potențialul tehnic și viabilitatea comercială a dezvoltării eoliene offshore în Marea Neagră din România și capacitatea de a utiliza coridorul energetic existent al Midia Gas Development (MGD) și terenurile noastre existente de la MGD pentru instalațiile de recepție pentru a realiza până la 3GW de dezvoltare pentru România”, a declarat directorul general al BSOG, Mark Beacom.
În iulie 2023, BSOG a anunțat că, împreună cu partenerii săi MGD, Petro Ventures Resources și Gas Plus Dacia, compania a demarat procesul de autorizare pentru un coridor energetic în Marea Neagră de-a lungul infrastructurii existente a Proiectului MGD pentru a conecta viitoarele parcuri eoliene offshore la rețeaua națională de energie electrică Transelectrica (SEN). Cu o capacitate proiectată de 3 GW și o lungime de 126 de kilometri, acesta ar fi primul coridor energetic permis în Marea Neagră din România, a declarat anul trecut BSOG, adăugând că se așteaptă la finalizarea procedurilor de reglementare până la jumătatea anului 2024. OWC a dezvăluit că firma de consultanță a finalizat studiul de fezabilitate privind energia eoliană offshore pentru BSOG pe 8 mai, la aproximativ o lună după ce a fost adoptat proiectul de lege privind energia eoliană offshore din România.
În februarie 2024, Banca Mondială a prezentat proiectul de concluzii al studiului privind foaia de parcurs a României pentru energia eoliană offshore, potrivit căruia până la 7 GW de capacitate eoliană offshore ar putea fi instalată în România până în 2035. Potrivit estimărilor Băncii Mondiale privind potențialul tehnic eolian offshore al României, țara are un potențial de 76 GW de resurse eoliene offshore care pot fi exploatate, dintre care 22 GW sunt potrivite pentru turbine eoliene fixe de fund și 54 GW pentru cele plutitoare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1120 Articole
Author

18 Comentarii

  1. Cum sta pe apa Eolienele ? O sa avem Energie Electrica Ieftna !

  2. Mda…celelalte moristi de vant din Dobrogea au fost SUBVENTIONATE ‘la greu’ de populatia bastinasa prin triplarea facturii energetice la consumul casnic, lunar, timp de peste 10 ani!
    Intrebarea e:-Pentru moristile astea, planificate sa fie puse cat mai multe pe balta, cine plateste?!?

  3. Fiecare proprietar face ce dorește pe proprietatea din Romania, important e că sunt la vedere fara nicio problema.

  4. O sa distruga viata marina cu vibratiile de joasa frecventa produse de eoliene.

  5. ….si mii de pasari vor muri, pescarusi vulturi de mare samd.
    Se intampla deja in Olanda.

  6. Nu numai viata marina. Si pe cei cu sensibilitate crescuta la infrasunete. S-a vazut deja in diverse parti ale lumii cam ce inseamna infrasunetele de anumite frecvente, inclusiv cele generate de eoliene, pentru unii oameni care au ajuns de disperare sa fuga vazand cu ochii cautand un loc in care sa aiba liniste, sa se sinucida fiindca nu mai stiau ce sa faca sau chiar sa omoara alti oameni intr-un moment de disperare. Tehnologia asta e criminala, e un instrument de tortura de care nu prea ai cum sa te aperi din cauza caracteristicilor undelor de frecventa joasa. Cine simte pe pielea lui tortura asta incepe sa-i inteleaga pe cei care vor sa stearga omenirea de pe fata pamantului.

  7. Cel mai probabil, acele eoliene nu vor fi ale Romaniei -vor fi soareci din afara , in cardasie cu „baieti destepti” autohtoni.

  8. in Germanica unde cica au ajuns la 40% din necesar productie „verde” preturile s-au triplat pe parcursul „tranzitiei” si deja multe proiecte si-au depasit 60-75% din durata de exploatare… parca acum 2 ani sucursala Siemens de „renewables” a dat faliment, ca n-au bani sa schimbe toate cutiile de viteze defecte din parcurile eoliene „pe garantie”

  9. Foarte adevarat! Asa este, sunetele de joasa frecventa au si dezavantajul ca se propaga pe distante mari, astfel ca sursa de zgomot afecteaza o suprafata foarte mare, pe o raza de sute de metri sau chiar mai mult. Cei care se plang de asa ceva nu sunt nebuni, nu li se pare, ci zgomotul chiar exista si nu tine de afectiunea auditiva numita “tinitus” care te face sa auzi un tiuit care nu exista, si nu frecvente joase care nu exista. Sunetele de joasa frecventa pot fi folosite si pentru a ataca pe cineva, pentru ca pot interfera cu frecventa unor unde emise de creier, deci efectul lor negativ este cunoscut. De cele mai multe ori insa nu este vorba de un atac intentionat si directionat impotriva cuiva anume, ci de un efect negativ creat fara voie si neluat in seama. Aceste sunete de joasa frecventa (denumite “hum” in limba engleza) nu au un volum mare, astfel incat ele se situeaza cu mult sub limita legala a sunetelor care deranjeaza vecinii. Sursa sunetului este greu de identificat, mai ales intr-o zona aglomerata, cu multe cladiri. Probabil ca poate fi folosita metoda goniometriei/triangulatiei, facand masuratori in cateva puncte folosind aparatura profesionala. Sursa sunetului este de regula de natura mecanica: un chiller (aparat de racire centralizata a unei cladiri), un aer conditionat, activitate industriala etc. Sunetul este descris de obicei ca un motor Diesel care se aude in departare. In lipsa identificarii sursei unii au afirmat ca zgomotul vine de sub pamant, lucru care desi putin probabil, nu poate fi 100% exclus.

  10. P.S. Daca un chiller are efect pe o raza de cateva sute de metri, o eoliana are efect pe o raza de cativa km, iar un parc de 1000 de eoliene pe o raza de cateva zeci de km sau chiar mai mult 😡

    Oare de ce nu face BSOG eoliene langa coasta US? Oare de ce nu face NuScale microcentrale atomice in US? 😡

  11. Minunat ! Când terminăm de construit reactoarele de la Cernavodă ? Tot verdeață vedem , parcă avem o criză de bilă continuă ? Vomăm proiect peste proiect , tocător de bani. Dragi securiști nu vă mai obosiți să mă atacați , declar că doresc să văd măcelul din Ucraina oprit , prin urmare concluzia voastră o știm deja , o să mă numiți în fel și chip. Aștept răspunsul vostru.

  12. Da, niste informatii foarte importante, pe care din pacate inca prea putini le stiu. As vrea doar sa adaug ca unul dintre efectele foarte periculoase pe care le-am constatat pe pielea proprie, de aproape opt ani de cand ma chinui din cauza infrasunetelor pe care le aud in interiorul casei (pentru ca in interiorul cladirilor unda de joasa frecventa e amplificata cu pana la 20 de decibeli ca urmare a producerii de unde stationare), este dereglarea activitatii cardiace printr-un mecanism asemanator bio-feedback-ului. Infrasunetul pe care il aud eu este pulsat si ritmul variaza intre una si cateva batai pe secunda, ceea ce face posibila accelerarea artificiala a batailor inimii la nivele foarte periculoase, dupa ce unda se sincronizeaza cu ea la o bataie pe secunda. Uneori ma trezesc dimineata cu palpitatii si cred ca asta este explicatia. Si inca un lucru pe care multi nu il stiu. Poti crea o unda de joasa frecventa prin combinarea unor unde de frecventa mai inalta cu diferenta de cativa Hz intre ele.

  13. Nu inteleg ! Dobrogea este plina de mii de hectare aride ( Muntii Dobrogei , Podisul Dobrogei, numai piatra)! Da, dar e la moda sa „plantam” eolienele in mare! Belgia si Olanda nu au niciun metru patrat de teren necultivat ; n-au loc pentru eoliene decat in ocean ! Poate ca nu inteleg eu , dar ma intrb cu ce parte a corpului gandesc unii in tara asta ?

  14. Aceste plantatii in Marea Neagra cu aceste jucarii ,va fi un dezastru total .De fapt ne vom convinge singuri in parcursul timpului cite probleme foarte mari ne vor da aceste jucarii .V-ati intrebat macar din curiozitate motivul pt. care americanii nu folosesc aceste jucarii la ei ?

  15. Toata fauna din zona va fi ucisa in mod cat se poate de ecologic. Asta da progres progresist.

  16. @@@@Nelu 20:02
    Exista si armonici, adica un sunet cand este emis nu are de regula o singura frecventa, ci are intensitate maxima pe o anume frecventa, si intensitate din ce in ce mai mica pe alte cateva frecvente, numite armonici. Din pacate in astfel de situatii (cand sursa nu poate fi identificata, sau este identificata dar nu poate fi anulata), singura varianta ramasa este mutarea din locul respectiv. Acest lucru nu e usor de facut in cazul in care presupune vanzarea imobilului si cumpararea in alta parte, probabil e mai usor in cazul celor care stau cu chirie.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.