România, a patra lună cu cea mai ridicată inflaţie din UE! Ce mai zici, Ciolacu?

În vreme ce premierul Marcel Ciolacul continuă să se laude, datele oficiale ne dau fiori reci. 

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a rămas stabilă, la 2,6%, în luna aprilie, însă România este, pentru a patra lună la rând, ţara cu cea mai ridicată inflaţie din blocul comunitar, arată datele publicate vineri de Eurostat, transmite Agerpres.

În luna aprilie, ţările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost Lituania (0,4%), Danemarca (0,5%) şi Finlanda (0,6%). La polul opus, ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost România (6,2%), Belgia (4,9%) şi Croaţia (4,7%).

Comparativ cu luna martie 2024, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 15 state membre, inclusiv în România de la 6,7%, până la 6,2%, a rămas stabilă în patru ţări şi a crescut în opt state membre.

În zona euro, rata anuală a inflaţiei a rămas stabilă la 2,4% în luna aprilie. În schimb, datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut până la 2,8% în aprilie, de la 3,1% în martie. Un alt indicator care, pe lângă preţurile la energie şi alimente, exclude şi preţurile la ţigări şi alcool, a scăzut până la 2,7%, de la 2,9%. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că rata anuală a inflaţiei a coborât în luna aprilie 2024 până la 5,9%, de la 6,61% în martie, în condiţiile în care serviciile s-au scumpit cu 10,05%.

Conform sursei citate, indicele armonizat al preţurilor de consum în luna aprilie 2024 comparativ cu luna martie 2024 a fost 100,36%. Rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2024 comparativ cu luna aprilie 2023 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) a fost 6,3%.

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere, la 4,9%, de la 4,7% anterior, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, şi anticipează că aceasta va ajunge la 3,5% la sfârşitul lui 2025, potrivit datelor prezentate miercuri de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

13 Comentarii

 1. Inflatia din Romania este una usor artificiala .Exista extrem de multe promotii ce ieftinesc anumte produse de tot felul .Cetateanul roman cumpara aproape intotdeauna doar produsele cu pret mai mic sau ieftinit la raft .Exista si o categorie de cetateni care nu se uita la pret indiferent cit de mare este.Vinzarile apartamentelor noi si vechi au crescut chiar daca inflatia a crescut si ea si chiar daca bancile percep o dobinda mai mare la imprumut . Romania nu este afectata de inflatie cetateanul avind mereu modalitati personale de a-si majora venitul .Romanii sunt inventivi .

 2. …daca mai aveti timp sa-i credeti pe cei de la ins si bnr, problema voastra…acum doi ani, cand toate preturile s-au dublat astia dadeao rata inflatiei la 16%…sau, poate nu mai stiu eu aritmetica…

 3. Aceasta nulitate trebuie taxat de romani la alegerile care urmeaza.Ne-am saturat sa fim condusi de niste neica nimeni fara prea multe studii si cele care le au ,luate asa dupa cum stim noi ca s-au dat diplomele in Romania dupa 1989.

 4. Nu-l deranjați ! E la bibliotecă , citește un Tratat de Parizer și un Compendiu de Kaizer .

 5. pai ce sa zica, eu l-am auzit in visul lui spunind: sint prost, nu ma pricep, imi dau demisia si dispar… asta e varianta normala. dar cred ca apeleaza la aia pesimista si da vina pe conjunctura si mostenire…

 6. Parca ati trai pe o alta planeta!
  De ani de zile va tot avertizez despre ce ne rezerva viitorul, dar voi tot la cai verzi pe pereti visati.
  V-am zis ca de aveti bani de bagat in valuta, sa cumprati yuani si ruble, ca Euro va disparea, iar Dolarii nici de hartie igienica nu vor fi buni.
  V-am atentionat si despre al doilea val al crizei economice incepute in decembrie 2007, care a insemnat si debutul WW3. Si de PLANDEMIE. Si de noua molima. Si de foametea globala….
  Singurul eveniment major pe care l-am ratat a fost invadarea Ucrainei. Stiam de acum vreo 20 de ani ca va fi ceva in tara vecina, dar nu am crezut ca Putin va ataca Kievul, ci ma asteptam sa fie mai intelept si sa astepte ca regimul Zelensky sa sucumbe in urma unei revolte populare. Dar mi-am revenit pe parcurs!
  Parintele Arsenie Boca a fost clar in privinta pauperizarii generalizate: „Vă vor cerne. Vor pune impozite, taxe și alte îngrădiri. Vor lua totul!” Din cauza unora ca Iohannis, Citu, Ciuca, Ciolacu, romanii vor ajunge sa-i primeasca pe rusi ca pe niste eliberatori…

 7. Dupa SUA,Rusia,China,România e a patra pe lună

 8. Cifre slabe, măsluite. In Romania din 2021, odată cu umblarea la preturile la energie totul a luat-o razna. Lejer 2022-2023 inflația a depășit 50%. Doar in 2024, accizele pe zahar, băuturi și majorarea din SGR a mai produs un bufeu de 8-10%. Ce vorbim. Cat despre piata imobiliara și vânzările astronomice, piata media ecolatita să de-a astfel de raportări eronate. Raportări la luna trecută la semestrul x, dar la ce dobânzi sunt in piata, la 8% sa iei un imobil, plătești mai mult decât dublu acel imobil. Chiar nu toți suntem trepanați. Presa este principalul pilon de manipulare și în economie și în politic și ce doriți voi.

 9. Se fură ” ca-n codru ” în România și i se spune Democrație de la vârf până jos .
  Statul hoților,ce comite crime împotriva românilor de rând, i se spune statul de drept cu separarea puterilor hoților de drept și de fapt.

 10. Serios, chiar credeti ca Ciolacu intelege sau foloseste termeni precum „datele Eurostat”, „core inflation” sau „indicele armonizat al preţurilor” ca sa poata -ipotetic- da un raspuns la intrebarea din titlu?

 11. Eu tot Partidul ComaZat VoteZ !
  PeCeRe = PeZeDe + PeNaLe = ❤
  CĂ COmuniștii m-au făcut StatMajoriZd la GărZile Patriotice Tulcene !
  Ba m-au mai și trimis de 2 x să mă perfect MICȚIONEz la CEPECAca, măR🤣g …
  ■)RumburKK- PeZedea IliciEsciană TL & TM -RumburKK(■

 12. Pe cei care au creat nivelul acesta (Orban, Citu, Vlad Voiculescu) nu-i puneti la plata ? Vedeti ca Asociatia Betiei Dreptei (USR + betivii) are mai multe voturi in Parlament ca Asociatia Unitatii Asocierii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.