Teodorovici, despre indemnizaţia pentru mame

Ministerul Finanțelor Publice caută o soluție pentru ca majorarea contribuțiilor sociale să nu genereze eventuale scăderi ale indemnizațiilor de creștere a copilului, a afirmat, marți, ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici.

”Astăzi și mâine la Ministerul de Finanțe, Ministerul Muncii, se discută ca eventuale astfel de situații să fie acoperite legal, apoi și material. Nu spun care ar fi soluția. Ideea e să identificăm astfel de posibile situații, după care să vedem care e cea mai bună abordare astfel încât oamenii să nu piardă. Contează interesul omului”, a declarat Eugen Teodorovici.

Mamele care își iau concediul medical pre şi/sau post natal de 126 de zile plătesc contribuţii sociale majorate de la 10,5% în 2017 la 25% în 2018, astfel că indemnizația lor pentru acest concediu ar putea scădea proporțional, a declarat marţi Claudia Sofianu, expert fiscal în cadrul EY România.

„Indemnizaţia aferentă concediului medical pre şi post natal scade sau ar putea să scadă pentru că, în primul rând, cota de contribuţie de asigurări sociale în cuantum de 10,5% până în decembrie anul trecut, crește – din ianuarie 2018 – la 25%. Avem astfel un procent mai mare care se datorează, ca urmare a transferului contribuţiei de asigurări sociale de la angajator la angajat. În al doilea rând, baza de calcul la care se aplică această cotă de contribuţie este crescută, pentru că salariul mediu brut pe economie a crescut, ajungând de la 3.131 de lei la 4.162 de lei”, a spus Claudia Sofianu, Partener, liderul diviziei Impozit pe venit şi Contribuţii sociale în cadrul EY România.

Potrivit Claudiei Sofianu, scăderea se referă la acel concediu medical de 126 de zile pe care mama sau viitoarea mamă poate să le ia și înainte naştere, dar cu condiţia ca după naştere să rămână un rest de cel puţin 42 de zile din respectivul concediu. „E o indemnizaţie de concediu medical care înlocuieşte venitul salarial pe care mama îl obţine în mod normal, şi nu este afectată indemnizaţia de creştere a copilului care este plătită de către stat”, a precizat reprezentanta EY România, în cadrul unei conferințe organizate la București de compania de consultanță.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Haosul „revolutiei fiscale” a geniului penal si pustiu Darius Valcov CONTINUA!!!
    Iar Ministrul Finantelor, ca la LOZ IN PLIC, ne anunta zi de zi: „Mai incercam si cu asta”!!
    Rusine, incompetentilor!

  2. acelaşi tratament va fi aplicat şi îndemnizaţiilor pentru taţi…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.