Conform sondajului AVANGARDE

Tăriceanu, preferat de olteni ca unic candidat la Preşedinţie al alianței PSD-ALDE

În cadrul unei conferinţe de presă, ALDE Dolj a făcut publice datele ultimului sondaj de opinie realizat de AVANGARDE în cel mai mare judeţ al Olteniei. Volumul eşantionului chestionat prin metoda CATI a fost de 1.000 persoane peste 18 ani, reprezentînd populaţia adultă din judeţul Dolj. Marja de eroare a sondajului este de ±3%.

Cele mai interesante rezultate vizează candidatul la Preşedinţie în alegerile din 2019. Două întrebări pe această temă sînt legate între ele:

– 1. PSD şi ALDE ar trebui să aibă un candidat unic la alegerile Prezidenţiale?

– 2. Doar dacă vor un candidat unic, care ar trebui să fie acesta?

Aşadar, la întrebarea dacă ar vrea ca alianţa PSD-ALDE să aibă candidat unic, doar 22% dintre oltenii au răspuns DA, iar 25% că ar fi bine să aibă fiecare partid candidatul său.

În schimb, dacă alianţa PSD-ALDE ar decide să aibă un candidat unic, oltenii ar vrea ca acesta să fie Călin Popescu Tăriceanu (48%). Liviu Dragnea este cotat cu 8%, Gabriela Firea cu 2%. Dintre cei chestionaţi, 40% au răspuns că nu ştiu sau nu vor să-l precizeze.

În acest sondaj sînt şi alte întrebări de interes. Una dintre ele vizează percepţia publică a diverselor personalităţi politice nominalizate, unde C.P. Tăriceanu şi Klaus Iohannis se bucură de părere bună şi foarte bună în proporţie de 38%, fiind urmaţi de Liviu Dragnea (27%) şi Ludovic Orban (14%):

Evident, una dintre întrebări vizează şi poziţia principalelor partide în lumina viitoarelor alegeri parlamentare. PSD este cotat azi în rîndul oltenilor cu 57%, fiind urmat de PNL şi ALDE care, în mod surprinzător, ar obţine acelaşi procent: 14%! Împreună, actuala alinaţă de guvernare PSD-ALDE ar obţine în Dolj un procent de 71%! Urmează USR cu 5% şi PMP cu 3%:

La alegerile parlamentare din 2016, în Dolj partidele au obţinut următoarele rezultate: PSD – 61,14%, PNL – 17,39%, ALDE – 5,52%, USR – 5,25%, PMP – 5,10%, PRU – 2,25% (la Camera deputaţilor) şi PSD – 60,36%, PNL – 17,8%, ALDE – 6,37%, USR – 5,37%, PMP – 4,89%, PRU – 2,32% (la Senat).

Pentru a completa tabloul alegerilor pe criterii strict politice, Avangarde a sondat şi votul pentru Consiliul judeţean care, după cum se ştie, este o oglindă a opţiunilor politice locale. PSD ar obţine 59%, ALDE 12% devansînd PNL, care ar obţine doar 12%:

Reamintim că la sfîrşitul săptămînii trecute, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru „Cotidianul”, europarlamentarul Norica Nicolai ne-a declarat că, în mod sigur, ALDE va avea candidat propriu la alegerile prezidenţiale din 2019, acesta fiind Călin Popescu Tăriceanu, însă ar fi bucuroasă dacă acesta ar fi candidatul comun al alianţei PSD-ALDE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Ion Spânu 1818 Articole
Author

16 Comentarii

  1. hahahaha, alt judet n-ati gasit si voi? apropos, de ce oltenia e doar pe malul drept al oltului? poate cineva sa-mi spuna?

    • olteanul din poz[, din stânga lui moliceanu, are privire de votant oltenesc psd-alde. dacă sunt mulți de ăștia neplecați încă la cules de căpșuni, slăbiceanu iese sigur președinte.

  2. Săracii olteni sunt ținuți în sărăcie de peste 20 de ani de pesede și ei tot cu ăștia votează.Daca s ar tăia ajutorul social în Oltenia ar fi un dezastru etno-social :)) Tăriceanu daca va candida numai cu alde nu va lua nici cat Elena Udrea la nivel național darămite în diaspora.

    • Nu-i adevarat. Oltenii si-l amintesc pe Tariceanu ca premierul care le-a marit pensiile si le-a dat credit cu buletinul. Craiovenii si-l amintesc pe Tariceanu ca fiind cel care le-a adus Ford-ul, o bula de oxygen in saracia lor crunta cum ati mentionat si dumneavoastra. Dupa ce Dragnea si compania din Oltenia, Olguta, Stanescu, etc. i-au umilit si dezamagit pe olteni mai rau decat Ponta si compania, Tariceanu are sanse foarte mari sa castige foarte multe voturi in Oltenia si sa intre in turul doi in defavoarea candidatului PSD fie ca acesta este Dragnea sau altul. Daca candideaza Firea pe care nu o suporta niciun oltean, pentru prima oara la alegeri Oltenia nu va mai fi rosie.

    • NU SUNT TINUTI IN SARACIE, SE TIN SINGURI IN SARACIE, DE 28 DE ANI VOTEAZA DOAR FSN, CFSN, PDSR, PSD, VAD CA NU MISCA AIA NIMIC,
      SI-I VOTEAZA CA DOBITOACELE IN CONTINUARE! DE CE? DE PROSTI, NORMAL!

  3. Si eu sunt de acord cu oltenii, doar ca vreau sa le reamintesc ca Nelson Mandela a ajuns presedinte dupa ce a stat 27 de ani la inchisoare.

  4. asta o să se întâmple şi la nivel naţional, am mai spus-o acum câteva zile, ca imagine şi ca om de lume, tăriceanu îl depăşeşte net pe grenadă…

  5. C.P.Tăriceanu se detaşează, de departe, ca un veritabil om politic şi adevărat bărbat de stat. Sunt elemente solide care-l recomandă pentru a candida- şi cu şanse mari- în scrutinul prezidenţial din 2019, cu susţinerea ALDE, dar cu şanse mult mărite, bine înţeles, cu susţinerea coaliţiei PSD-ALDE.

  6. Tariceanu nu ar avea sanse, dar cand il va avea contracandidat pe KIWI ce pana mea mai vrei… S-a zaibit lumea de molau. Cred ca si Basescu are sanse mari daca KJW candideaza.

  7. Cat de curand va veni sorocul si „plata” urii si intolerantei nationale dezlantuite „spontan” in Romania de catre bandele de Hasta Rezist si ONG-uri tradatoare de neam si tara in frunte cu GDS. Sa fie convinsi ca nu vor ramane fara urmari actiunile lor publice demente si anarhice cu sloganuri si recuzite alegorice gen „coruptia ucide” si spanzuratorile in streang cu spanzuratii „ciumei Rosii”. Asa ceva nu se uita in veacul vecilor de poporul roman, socat si terifiat de ura rasiala promovata de acestia ca si cum am fi in anii 1929 in Germania Nazista a lui Hitler si Goebbels. Putina rabdare…?!

  8. CUM … voi postati in mod manipulator, un sondaj care reprezinta „vointa a cateva sute de olteni” drept viitorul presedinte al Romaniei, hahahaaaaaa, da restul de 17 milioane si vreo 900 de mi, ce vor spune ?. ALDE, reprezinta cetva zeci de ki de adepti, din partea PSD, vor vota foarte multi cu alt candidat, asa ca … mau incet cu presedinteloe care a instrainat pe nimic resursele Romaniei strainilor.

  9. Dorinta mea este ca Tariceanu sa devina presedinte. Cred ca este singurul liberal autentic , nu este corcit cu PDL-eii lui Basescu, este membru (re)fondator al batranului PNL, cunoaste exact principiile liberalismului autentic si le respecta inclusiv in discurs, respecta doctrina nationala si drepturile cetateanului. Teoretic, in concurenta cu Dragnea si Iohanis (daca nu intervine vreun Messia politic sau sfantul DNA/CIA/PPE), Tariceanu nu are cum pierde presedintia in 2019. Sunt aici, sper ca voi mai fi, si vom mai vorbi. (eu sunt cel care a spus in secunda doi, cand Crin a rupt USL, ca dl. Crin s-a sinucis politic. Am gresit? ;))

  10. Da !!!Trebuie ales presedinte neaparat,ca poate da tot ARDEALUL, acest TRADATOR de tara UNGARIEI.Va reamintesc ca in 2005 cand era prim-ministru CALIN POPESCU TARICEANU a initiat a ORDONANTA DE URGENTA impreuna cu alt tradator MIHAI RAZVAN UNGUREANU care detinea portofoliul de Ministru de Externe,prin care preda mostenirea GOJDU, UNGARIEI.Ce tara din aceasta lume i-si preda bunurile altei tari cu acte in regula???Numai tradatorii de tara de la noi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.