Spre a marca o sută de ani de la finele primului război mondial

Putin, Trump şi lideri din 80 de ţări, invitaţi la Paris de Macron

La 11 noiembrie, în Franţa au loc mai multe ceremonii prin care se marchează împlinirea a 100 de ani de la sfârşitul primului război mondial, prilej cu care preşedintele ţării gazdă, Emmanuel Macron, a invitat peste 80 de şefi de stat şi de guvern, cât şi reprezentanţi ai unor organizaţii internaţionale. Printre cei care şi-au anunţat prezenţa se află preşedintele SUA, Donald Trump, şi omologul său rus, Vladimir Putin.

Principalul eveniment va avea loc pe celebra arteră pariziană Champs-Elysees, la care vor participa trupe, o ceremonie specială fiind prevăzută la Arcul de Triumf. De asemenea, se va desfăşura „Forumul de la Paris pentru pace”, iar preşedintele Macron va oferi un dejun de lucru.
Purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Iuri Uşakov, a precizat că Putin va particia la toate manifestările anunţate de Palatul Elysee şi va depune o coroană de flori la monumentul dedicat corupului expediţionar rus, pe care l-a inaugurat el însuşi în urmă cu câţiva ani.

Pe de altă parte, referindu-se la o eventuală întrevedere Putin-Trump în paralel cu aceste ceremonii, Iuri Uşakov a declarat că, „deocamdată, problema unor convorbiri (între cei doi şefi de stat) nu este în studiu, la Paris ori de ordin general.” Totuşi, ţinând seama de unele cazuri din trecut, unii ziarişti nu exclud o întrevedere specială dintre cei, dat fiind că există destule probleme arzătoare, care preocupă cei doi lideri mondiali.

Până la această oră nu există ştiri privind o prezenţă românească şi nivelul ei la ceremoniile de la Paris, deşi, după cum ştiu şi elevii de şcoală generală, ţara noastră a avut o participare foarte consistentă la prima conflagraţie mondială, pe teritoriul ei desfăşurându-se lupte crâncene, cu extraordinar de multe victime omeneşti şi cu uriaşe pagube materiale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.