Guvernul pasează Parlamentului afacerea Romexpo

Cabinetul Orban pasează Parlamentul sarcina de a decide sau nu transferul proprietății terenului de la Romexpo la Camera de Comerț și Industrie a României de la RAPPS, conform unui document guvernamental. Miniștrii s-au ferit să dea un răspuns tranșant la o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii camerelor de comerț din România nr. 335/2007, iniţiată de deputatul PMP Emil Marius Pașcan și de un grup de parlamentari PMP. Inițiativa legislativă are ca obiect de reglementare modificarea și completarea Legii camerelor de comerț din România nr. 335/2007, cu modificările și completările ulterioare, propunându-se, în principal: transmiterea cu titlu gratuit în proprietatea Camerei Naționale a terenurilor proprietate privată a statului transmise în folosința gratuită a acesteia, care, până la intrarea în vigoare a prezentelor reglementări, nu au fost revendicate (cele pentru care există cereri de restituire în curs de soluționare urmând a se transfera după clarificarea regimului lor juridic), în vederea desfășurării activității specifice cu caracter de continuitate; acordarea posibilității Camerei Naționale de a îndeplini servicii publice sau funcții ce implică exercițiul autorității de stat prin delegarea acestora de către autoritățile publice competente; instituirea și stabilirea modului de organizare și funcționare a Catalogului firmelor, ce reprezintă evidența tuturor profesioniștilor și care urmează a fi întocmit și actualizat periodic de către Camera Națională; – stabilirea ca componența colegiului de conducere și durata mandatului membrilor acestuia să fie stabilite prin statutul Camerei Naționale, cu asigurarea reprezentativității tuturor categoriilor de membri ai Camerei Naționale (în prezent legea stabilește un număr de 27 de membri); mutarea atribuției de întocmire și publicare a Buletinului Oficial al Camerei Naționale din sarcina Colegiului de conducere în sarcina președintelui Camerei Naționale.

”Semnalăm faptul că dreptul de folosință gratuită constituit în favoarea Camerei Naţionale în temeiul Hotărârii Guvernului
nr.1709/2004 privind unele măsuri referitoare la dreptul de administrare și folosință asupra unei suprafețe de teren, proprietate privată a statului, cu modificările ulterioare, acordă acestei entităţi prerogativa posesiei și dreptul de a culege fructele bunurilor, conform destinaţiei. Luând în considerare caracterul esenţialmente revocabil al dreptului de folosință de către titularul dreptului de proprietate precum şi împrejurarea că o astfel de manifestare de voinţă a fost exprimată prin Hotărârea Guvernului nr. 501/2010 privind încetarea dreptului de folosință gratuită asupra unor terenuri proprietate privată a statului nu rezultă care este motivul pentru care inițiatorii propun și susțin ieşirea definitivă din patrimoniul statului a bunului imobil ce face obiectul măsurii.

Nu în ultimul rând, atragem atenția asupra faptului că pentru terenurile care fac obiectul inițiativei legislative, statul va plăti despăgubiri de peste 300 de milioane de euro”, se spune în punctul de vedere al Guvernului.

Camera de Comerț și Industrie a României cere să obțină dreptul de proprietate pe terenul de la Romexpo și se angajează să nu îl vândă timp de 30 de ani sau mai mult, în funcție de decizia legiuitorului. Astfel, CCIR, instituție condusă de Mihai Daraban, un apropiat al președintelui Klaus Iohannis, are posibilitatea să demareze fără opreliști megaafacerea de 2,87 miliarde de euro pe care a anunțat-o împreună cu omul de afaceri Iulian Dascălu, proprietarul grupului Iulius, la Centrul Expozițional din nordul Capitalei. ”CCIR dorește reglementarea juridică a terenului în sensul transmiterii acestuia în proprietate, fără a avea dreptul să-l înstrăineze pe o perioadă de 30 de ani sau chiar mai mult, în funcție de opțiunea legiuitorului. CCIR dorește să investească astfel în dezvoltarea activității Romexpo pentru ca acesta să fie integrat pe deplin în circuitul internațional, pe o piață competitivă. O astfel de dezvoltare, atât de complexă și completă, are capacitatea de a oferi ceea ce lipsește Capitalei, de la o sală multifuncțională, concepte culturale, facilități publice, până la pol de dezvoltare economică și de sprijin pentru antreprenori”, susțin reprezentanții CCIR.

Camera de Comerț și Industrie a României este acționar majoritar al Romexpo S.A., cu un procent de 91,26 %, societate care are în patrimoniu toate clădirile, construcțiile anexe și platformele aferente Centrului Expozițional Romexpo. Potrivit HG nr. 1907/2004 și, respectiv, HG 2127/2004 CCIR are recunoscut dreptul de folosință gratuită asupra terenului pe o perioadă de 49 de ani, fiind în fapt același teren pe care Romexpo își desfășoară activitatea de mai bine de 47 de ani. În baza legislației actuale, CCIR nu poate valorifica dreptul său de folosință gratuită în vederea demarării amplelor obiectivelor investiționale propuse. Legislația privind autorizarea executării lucrărilor de construcții limitează decisiv potențialul de dezvoltare al terenului de către CCIR în baza actualului drept de folosință. Terenul de 42 de hectare se află în proprietatea RAPPS.

CCIR și Iulius vor să ridice pe terenul de la Romexpo 14 turnuri, cu înălțimea de până la 42 de etaje, locuințe și un mall. Romexpo a inițiat un Plan Urbanistic Zonal prin care și-a arătat intenția de a realiza proiectul, iar acesta a primit deja aviz de oportunitate de la Primăria Capitalei. În toamna anului 2017, o firmă parte a Grupului Iulius, controlat de Iulian Dascălu, dezvoltatorul mall-ului de lângă Palatul Culturii din Iași, a semnat un acord cu CCIR și Romexpo prin care s-a angajat să dezvolte proiectul imobiliar la Romexpo. Proiectul este unul ambițios, în condițiile în care în București în ultimii 30 de ani nu s-au construit atâtea turnuri.

În paralel, CCIR dorește să continue proiectele inițiate cu Primăria Capitalei, inclusiv cele care vizează transformarea pavilionului central în sală polivalentă, precum și alte facilități publice, pentru care își exprimă convingerea că pot fi găsite soluții eficiente și o colaborare orientată exclusiv spre impactul pozitiv produs în comunitate. ”Demersul propus nu poate fi văzut ca o simplă dezvoltare imobiliară, ci ca un parteneriat care oferă multiple oportunități pentru mediul de business național, implicit, pentru Stat. Terenul nu este oferit gratuit investitorului. Acesta își va achita obligațiile financiare privind folosința terenului către Camera de Comerț și Industrie a României, fonduri care vor fi direcționate pentru programele de susținere a mediului de afaceri autohton”, au spus oficialii CCIR.

Comisia economică din Senat a amânat la începutul acestei săptămâni votul privind trecerea terenului Romexpo în proprietarea Camerei de Comerţ. Este o propunere legislativă inițiată de un grup de parlamentari PMP pentru modificarea şi completarea Legii Camerelor de Comerţ din România, Legea 335/2007, care prevede în esență trecerea gratuită a terenului pe care se află Complexul Expoziţional Romexpo din proprietatea statului în proprietatea Camerei de Comerţ şi Industrie a României, în scopul dezvoltării şi modernizării zonei. Parlamentarii PMP vor ca terenul statului să fie cedat gratuit Camerei de Comerț pentru ca organizația condusă de Mihai Daraban să poată face parteneriatul cu Iulius Group. Daniel Zamfir, președintele Comisiei economice din Senat, a spus că există ”impedimente” legate de transferul gratuit al proprietății. „Camera de Comerţ doreşte dezvoltarea zonei împreună cu un dezvoltator privat. Există impedimente în legătură cu transferul acestei proprietăţi. Am invitat primarul general astfel încât să se găsească o formulă prin care Primăria Capitalei, Camera de Comerţ şi Industrie şi cu un dezvoltator de proiect să creeze o înţelegere tripartită prin care toate entităţile să dezvolte propriile interese: să avem o sală de concerte şi o sală de sport, Camera de Comerţ să îşi modernizeze pavilioanele, iar partea privată, dezvoltatorul, să creeze un business care să aducă beneficii tuturor”, a spus Daniel Zamfir, citat de Agerpres. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că vrea ca Romexpo să respecte parteneriatul semnat cu Primăria București la începutul mandatului său, document prin care se propuneau investiţii în pavilionul central cu cupolă al Romexpo şi în celelalte suprafeţe adiacente pentru a dezvolta zone de expoziţii, culturale, industriale, cercetare, entertainment și alimentaţie publică.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4569 Articole
Author

13 Comentarii

  1. „statul va plăti despăgubiri de peste 300 de milioane de euro”?, dar peste 300 milioane de euro pot insemna oricate milioane peste cele trei sute citate.De ce nu un miliard sau un trilion de euro despagubiri? Ca doar si Iohanis are apetit la imobiliare iar la pagubit statul se pricep toti smecherasii mai ales darabanii din ccir sau liberalii din iesi gen dascalu .. iar amaratii platesc ca de obicei marile lor tunuri imobiliare..Hoti mai mari ca peeneelee nu am vazut.De departe mai rapace decat peeseedee.

  2. Lăsați prostiile si vrăjeala! Puneți osul la treaba pentru investiții reale in infrastructura: autostrazi energie, reabilitate cf.
    După ce terminați 2000 de km de autostrăzi E-V N-S, continue nu din bucatele si la fel pentru cf puteți sa va trageți o fasolica de 3 blocuri de birouri.

  3. Coroborand anuntul lui Rares Bogdan despre aparitia unor noi forte politice , resapate spunem noi cu decalratiile politrucului de la PSD in favoarea conlucrarii a ,,tutulor” fortelor ,, democratice” , cazul. faraonicului plan de la Romexpo – 3,2 miliarde euro in loc sa ii investim in autostrazi, se contureaza ideea de a continua dominatia FSN . Romanii stiu ca PSD si PNL formeaza impreuna cu celelate partide balamale FSN – partidul stat, platforma ,,democratica” de sorginte sovietica. De ce FSN nu are curajul sa cheme din Occident romani destepti plecati de peste 15 ani care au demonstrat ca sunt la nivelul omologilor lor europeni fiindca FSN nu au putut 12 ani sa atraga ca polonezii toate fondurile europene repartizate de UE. Romanii nu mai inghit asa ceva ca parteneriatul public privat – un vehicul de furat banii europeni promovand fosi ospatari , bosi de la pompe funebre sau ,,valori” la nivel de judet . Un premier loaza care papagaligeste la sedintele de guvern ce aude de la unii ministrii , mai rasariti dar tot loase. Daca era guvern PSD situatia era identica. Nu avem nicio incredere in FSN.

  4. Mafia subterana globalista prin intermediari face un World Trade Center pentru bisnitarii lor ca sa poata fura toata Romania cu „hotarari judecatoresti”!
    Toate parcurile si pietele din Romania sa fie numai Malluri!!!
    Toate aprobarile merg ca pe ata!
    Populatia e fericita ca e sufocata de betoanele lor, sa nu mai ramana nici un centimetru de verdeata, numai birouri de bisnitari care sa ia banii poporului din suta in suta de metrii!

  5. să cumpere terenul, la preţul pieţii, de 2000 euro/mp, adică 840 de milioane de eurici şi să facă ce vrea pe el, de ce să-l ia moka? Vedeţi ce fac jigodiile de penelici, nu au bani pentru alocaţii, dar refuză să facă venit la stat 840 de milioane de euro, e mai bine să ne îndatoreze cu nişte împrumuturi de la băncile austriece şi olandeze, că tot se opun aceşti doi „prieteni” planului comisiei europene…

  6. daca a pasat la Parlament, sa ceara Parlamentul 10 000 E/mp.
    Adica pesedistii, ce nu intelegi. Tot sunt ei mari patrioti.

  7. Prin HG nr.501/26.05.2010,guvernul Boc a anulat dreptul de folosinta gratuita al CCIR care deci nu mai are nici-un drept de folosinta gratuita deoarece ca si avand statut de asociatie de „utilitate publica” nu a respectat legea,a contravenit interesului public.Adica Parlamentul nu are ce trece de la stat la acesti excroci.STAFIA MAFIOTA a lui VALCOV CARTOFORUL,REVINE PRIN Daraban si Iulian Dascalu ,reinviaza inselaciunea si vor terenurile statului, vor sa faca 14 turnuri pe un teren adus de la mama lor din cimitir daca ar sti pe unde este cu palma ei de pamant .Daca ei si asociatii mafioti au 99% din capitalul Romexpo, sa-si ia urgent constructiile ,capitalul lor e in bani din constructii nu din teren-sa le ridice- STATUL FIIND PROPRIETARUL TERENULUI,ei sunt doar constuctori de rea credinta. CAND LI S-A DAT IN FOLOSINTA GRATUITA NU li s-a dat si dr.de a construi.Mandolina este tentat ,spune si el ca nici el- guwernerul- cica- nu pricepe -„nu rezultă care este motivul pentru care inițiatorii propun și susțin ieşirea definitivă din patrimoniul .Terenul e al statului si Camera de Comert de „utilitate publica” a tot furat chirii de la Stat de la Romexpo cu care este mana in mana, acum il vrea de tot ca-i curg balele,ce „oportunitati” au facut Romaniei pana az?!Nu-l vinde 30 de ani ,adica nu vinde ceeace nu are ? O”camera de comert si industrie” care n-a miscat o blana,un geam nimic pt.Ro., si vor turnuri/tunuri imobiliare /cu mana Parlamentului Romaniei , vorba aia care exprima”suveranitatea poporului”vor zapisul cel mai inalt ? Pana si Firea si Daniel Zamfir la care nu ma asteptam ii sutin,PARLAMENTUL NU POATE INCALCA Legea nr. 213/1998,Camera de Comert-o organizatie „de utilitate publica”,a lui Vlasov cartoforul si acum Daraban,nu poate lua decat decapitare.Este interesant si sisimptomatic ca mafiotii nu mai au rusine,ies public si isi bat joc, semn ca organizatialor si coruptia lor sunt fara limite.

  8. Schema simpla a CORUPTIEI (speță): niste PMP-isti (sau Băse ??) sunt spaguiti de Dascalu sa initieze o propunere legislativa in urma careia Daraban sa devina mosier (sa fie primit !). Oamenilor din guvern li se da cu SKIP ca doar Daraban e prieten cu sefu’ mare. Iar parlamentul in functie de ce primeste de la Dascalu, dă sau nu dă. Io zic ca dă. Cu toate ca Daraban are un protocol cu Firea din 2018 prin care in Romexpo ar trebui facute niste chestii ptr bucurestenii de rand: sala polivalenta, centre culturale, educative, sportive.
    Ca mall-uri si blocuri avem destule.
    Traiasca capitalismul pnl-ist victorios in frunte cu primul sau secretar general de Sibiu ! Luptam pentru pace si pentru altii !!

  9. Mai nou, mafiotul Daraban propune reorganizarea Curtilor de Apel pe judete-interjudete to pt dezvoltare imobiliara si alte aberatii.
    Deci tupeul acestui „sef de camera de comert”-asociatie de utilitate publica a carei „utilitate „este interesul jepcarilor imobiliari de a fura terenuri gratuit de pe unde si-au intins antenele ! Valcov, cartoforul corupt pokerist,le-a lasat felia mafiotilor in cautare de „dezvoltare” adica praduire a terenurilor statului ,contructii sau active.
    Ce face Procurorul General ,Scutea, doarme vesnic pe ea? Asculta ordine ca odinioara Kovesi tremurand langa telefon sa o sune Basescu ?Parlamentul Romaniei a devenit sluga afaceristilor privati, cum de are tupeul, Guwernerul Mandolina sa trimita asa ceva la Parlament „asociatia de utilitate publica zisa Camera de comert si industrie a Romaniei”nefiind a Romaniei ci a unor impostori ce si-au adaugat numele tarii fara drept si opereaza impotriva legii ? Ancheta cu privire la inexistenta vreunui „drept de folosinta gratuita”,afacerile desfasurate, sumele incasate fara drept de la Romexpo,si intentia infractionala de insusire a unor terenuri proprietate publica .

  10. Dar ca aceasta “mare si minunata” Camera de Comert (propriu ptr cei implicati in conducerea ei” a luat si ia chirie de la Romexpo vad ca nu se mentioneaza. Tac toti malc! Normal, ptr ca toti presedintii de camera au stiut mereu sa se dea bine pe langa toate partidele. PSD a facut folosit gratuit cand a vrut orice spatiu, PDL la fel, marele nostru presedinte si el la fel…. Au lasat minunatie de spatiu expozitional sa se duca de rapa, au lasat o capusa precum CCIR sa suga tot ce a avut si va avea Societatea Romexpo.
    Sa dea Dascalu statului bani pe teren la pretul pietei! De ce sa ia pe cateva milioane (se adauga si banii pe care ii ia CCIR in urma acordulyi semnat pe cladiri) un teleren de SUTE de milioane de euro si statul sa mai si plateasca daune…numai in Romania se poate asa ceva!!
    Dascalu e un Popoviciu reloaded!

  11. Catre cine plateste statul 300 milioane de euro despagubiri? Catre fostul proprietar jockey club? Hahahaha, e tare Dascalu, deci da cateva milioane si primeste 300! Ia investigati cine e in spatele jockey club

  12. Procurorul General Scutea nu face nimic. Pentru asta a fost numită de Iohannis.

  13. Aștia sunt nebuni. Într-un oraș sufocat de poluare, cu infrastructură rutieră execrabilă, să faci nu știu câte
    turnuri cu 42 de etaje, să mai adaugi automat alte mii de turisme la „zestrea” Bucureștiului, toate astea se chea-
    mă nebunie curată. Mafia imobiliară zdrobește totul în cale. Toți nemernicii de guvernanți și parlamemtari vor fi
    fost în Germania, în toți anii ăștia. Cu excepția centrului financiar Frankfurt și a trei, patru orașe din fosta
    RDG, rar vezi imobile cu mai mult de trei, patru etaje. Nu vrem cu niciun chip să urmăm exemplele bune din alte
    țări. Și-așa, ieșirea prin nordul Bucureștiului e cumnplită. Cu un șantier megalomanic, vor urma alți câțiva ani
    de dezastru urban. În România, „rechinii” dezvoltatori nu mai au niciun fel de opreliști. Peste tot, PUD-uri
    și PUZ-uri cu cât mai multe etaje. În acest ritm, orașele vor fi tot mai poluate, calitatea vieții, aia care mai e,
    se duce pe copcă. A, da, dar corupția nu mai este un domeniu de interes pentru CSAT și Iohannis. Procurorii lene-
    vesc cu mii de euro lunar, dar dosare foarte slăbuț. Cum zicea Crin Bologa, nu mai au spor că sunt intimidați de
    către inculpați. Basme care i-ar face face invidioși pe frații Grimm, dacă ar mai trăi.
    Dacă Parlamentul aprobă transferul de proprietate, vom asista la o mare japcă. Aștept reacția societății civile
    bucureștene, dacă există. Sunt curios care va fi și reacția lui Nicușor Dan, că tot se consideră „paznicul” nr 1
    al Bucureștiului.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.