PSD: Carantinare doar cu decizie de la DSP

Social-democrații pare că s-a sucit pe legea carantinării, după o discuție cu Raed Arafat și susțin o variantă considerată acceptabilă și de guvernanți. Una din principalele doleanțe ale lui Raed Arafat a fost posibilitatea detașării medicilor în timpul stării de alertă, iar PSD a acceptat, scriu jurnaliștii de la stiripesurse.ro

Pe de altă parte, PSD vrea ca legea să prevadă că o persoană poate fi carantinată doar dacă în fiecare caz Direcția de Sănătate Publică emite o decizie pe care trebuie să o motiveze și care trebuie să conțină durata măsurii și calea de atac prevăzută de lege.

De asemenea, izolarea nu se poate face fără consimțământul persoanei este un alt amendament PSD. Se poate izola pe loc o persoană, în cazuri excepționale, doar pentru 24 de ore, mai vor social-democrații.

Sedința Comisiei Juridice a Camerei Deputaților, unde se dezbate legea carantinării, a început cu o intervenție a lui Raed Arafat. Lucrările se desfășoară la ora transmiterii acestei știri.

În acestă seară, după ora 19.00, ar trebui să aibă loc o ședință de plen în care să se voteze legea carantinării, iar mâine proiectul să fie adoptat și de senatori.

Printre prevederile discutate în Comisia Juridică se numără:

  • „carantina persoanelor” – măsură de prevenire a răspândirii bolilor infectocontagioase, constând în separarea fizică a persoanelor suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen, de alte persoane, în spaţii special desemnate de către autorităţi, la domiciliu sau în locaţia declarată de către persoana carantinată stabilita prin decizie motivată a Direcției de Sănătate Publică pentru fiecare persoană identificată, decizie care va conține mențiuni cu privire la data si emitentul actului, numele si datele persoanei carantinate, durata măsurii si calea de atac prevăzută de lege
  • izolarea” – măsura care constă în separarea fizică a persoanelor afectate de o boala infectocontagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen, la domiciliu sau într-o unitate sanitară, în vederea monitorizării stării de sănătate și aplicării unui tratament pe baza consimțământului persoanelor si numai daca acest tratament se impune, în scopul vindecării și  reducerii gradului de contagiozitate;
  • „date ştiinţifice oficiale” – informația ce oferă un element de probă bazată pe metode științifice stabilite şi transmise de catre institutii internationale sau naționale, cu atributii in domeniul sanatatii.
  • Prin excepţie de la alin.(1) în situaţia în care, într-un caz individual, un medic constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară, acesta poate decide izolarea persoanei în unitatea sanitară şi informează direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti, pentru maxim 24 de ore.
  • Pe durata instituirii măsurilor în domeniul sănătății publice, în situații de risc epidemiologic și biologic, conducătorii instituțiilor implicate pot dispune detașări pe durată limitată, de maxim 30 de zile, a personalului medical, paramedical și auxiliar specializat, prin ordin al ministrului sănătății, al Comandantului acțiunii sau, după caz, al conducătorului instituției. Solicitarea detașării personalului se face de către Direcția de Sănătate Publică sau Inspectoratul de Stat pentru Situații de Urgență din județul în care s-a constatat deficitul de personal. Pe perioada detașării sunt asigurate cazarea, masa și transportul detașatului din bugetul instituției care beneficiază de serviciile personalului detașat, al unității administrativ teritoriale sau al Ministerului Sănătății, după caz. Ordinul de detașare poate fi atacat, în termen legal, la instanța de contencios administrativ

Reamintim că în acest moment, bolnavii COVID-19 nu pot fi carantinați pentru că metoda aleasă de Guvern a fost declarată neconstituțională de către CCR. Până la rezolvarea vidului legislativ prin această lege, pacienții se pot externa la cerere, de exemplu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

17 Comentarii

  1. Adica daca insusi arahat este de acord cu carantina si izolarea….Ma intreb pana unde vor merge cu mascarada asta ordinara? Acest Parlament, Guvern si presh unite intr-o SINGURA PUTERE POLITICA, JUDECATOREASCA, ADMINISTRATIVA SI SANITARA…? CHIAR NU VEDE NIMENI CE SE INTAMPLA…?

  2. Adica au adus birocratia caracteristica PSD,la rang de lege:numai cu „decizia DSP”Stilul bolshevic,vorba lui Charlie,nu se dezminte,PSD pute a bolshevism..

  3. Băi marine,deci dacă eu am Covid pot fi izolat sau carantinat numai cu acordul meu? Prin urmare pot să merg unde vreau sa îmbolnăvesc si pe altii?
    Cum pot gândi pesedeii aceștia asa de nerod? Să pună bețe in roate guvernului?
    Așa gandesc pesedeii sa apere sănătatea populației? De CCR ce să mai spunem? Tot gândire neroada.
    Am citit in presă că in nordul Italiei dacă ai COVID si ești găsit pe stradă și
    nu in izolare sau carantină unde ai fost trimis esti arestat si trimis la închisoare. Poate nu o fi așa. La noi PSD vrea să intre in grațiile populației
    prin măsuri permisive dar care expun la îmbolnăviri. Asta e cu populismul și ipocrizia.

  4. La ce instituție din țară sau străinătate se poate da în judecată CCR ul ??..sau ăștia sunt Dumnezei pe pământ.!!!

  5. PSD anunță modificări tip furtuni în oala de noapte, după care votează cum îi dictează SRI. Pe când șef la PSD, ProRomânia și USR un conațional? Nu dar ca să aibe în continuare Preşedintele CNCD, domnul Asztalos Csaba motiv să se plângă îl lume cât de xenofobi sunt românii.

  6. pentru „Oana” – bai Oana! LIBERTATEA MEA NU SE SFARSESTE UNDE INCEPE FRICA TA ! EU NU FAC POLITICA ! EU VREAU LIBERTATEA PENTRU CARE MI-AU MURIT PRIETENI SI COLEGI IN STRADA IN DECEMBRIE 1989! LIBERTATE CASTIGATA CU SANGE ! STIU C-A FOST LOVITURA DE STAT A NOII SECURIMI CARE NE CONDUCE DE 30 DE ANI SI ERA PLATITA de p-atunci de soros, dar probabil dumneata erai micutza rau la vremea aia sau nu existai inca. iar acum dumneata vorbesti de politica iar eu vorbesc de LIBERTATE ! Ceea ce nu intelegi dumneata este ca nu iti poti da NICIODATA LIBERTATEA PENTRU SECURITATE / SIGURANTA, PENTRU CA NU LE MERITI SI PENTRU CA LE VEI PIERDE PE AMANDOUA! In rest la mintea dumitale iti doresc „succesuri”, dar ma tem ca in societatea lui arahat, inchisa intr-un lagar de concentrare, nu prea le vei avea. Te asigur de asta!

  7. Faceti-i pe plac lui hArafat sa mentioneze in hOrdonanta clar „Carantina doar cu buletinul sau cartea de identitate”! Avem abonament obligatoriu la secucoro-hArafat! Macar acum in ultima hOrdonanta, sa se simta si el bagat in seama pe deplin ca fals secu sau pupator de stele! Sikkktir!

  8. In curand aici va fi nordul Italiei. O sa fie jale mare, sa va vad atunci cum va ascundeti in hrube! Sau cine va mai apuca sa vada!

  9. domnilor parlamentari daca bunul confiscat este un apartament intr-un bloc veti darama blocul pt a distruge bunul confiscat? Inteleg ca parlamentarii nu au timp sa gandeasca, ii preocuta buzunarul, dar chiar nimeni in Romania din guvern si nici presedintele nu mai gandeste de s-a elaborat o asemenea lege? Ce au bunurile materiale cu o SIDA, o Hepatita, un Covid?

  10. @Oana: in zona Veneto se intimpla asta !Am un prieten acolo si mi-a spus ca guvernatorul Luca Zaia,o nulitate pana la declansarea pandemiei,a actionat cel mai inteligent dintre toti guvernatorii regiunilor ,Veneto stand foarte bine comparativ cu Lombardia!
    Citeste si : Veneto, Italia: Bolnavii de COVID-19 care refuză internarea riscă închisoarea!””(Si nu a venit nici o zdreanta de la CC a Italiei,sa anuleze dispozitia)
    Apreciez foarte mult postarile tale,de roman adevarat!

    @Rammstein:daca gasesti o cale sa ii actionam in judecata Clanul Dorneanu CCR pentru „crime impotriva umnanitatii”,”genocid”ceva de genul asta anagajez un avocat sa ii dam in judecata la vreun Tribunal International!

  11. @Marine(cu m mare),m-ai luminat! Ai dreptate,nazistu’ vrea sa faca dictatură. Te-ai prins,hotule!
    Iar faptul ca accentuezi cu litere mari(ca un urlet) te face mai inteligent. Da,chiar așa,de ce n-ai scris cu litere mari armenesti sau thai? Ai fi dat site-ul pe spate.
    Îmi place,dta.n-ai dubii. Ai doar convingeri.
    „Finetea” cu „succesuri” te trimite la pesedeii dtale.
    Ca ceilalti pesedisti,nu te întrebi si dta.de ce nu iese lumea-n stradă,ca-n 2017? Hai zi-o si p-asta!

  12. Am avut din pacate dreptate. PSD-Ciolacu a votat porcăria de lege conform indicățiilor primite de la SRI. Vai de noi.

  13. Dati-i inainte cu, noi suntem destepti si imuni,facem ce vrea muschii nostri. O sa mai iesiti din tara ciuciu. Toti incearca in Europa sa se protejeze si sa evite pe cat posibil al doilea val,voi nu ca aveti 4 ..ie. Am văzut-o pe marea minisetreasa Abramburica care a distrus invatamantul si școlile profesionale in seara asta la un post tv cum le stie ea si psd pe toate privitor la combaterea COVID.

  14. Marinica…fiinta mica…ai participat cumva la manifestarile din Decembrie 1989…pentru libertate?…nu cred… libertatea inseamna si responsabilitate…tu sustii de fapt forme anarhice de libertinaj…si da…daca „libertatea” TA inseamna pentru libertatea MEA…un atac la siguranta personala…si nu constat existenta unei autoritati care sa ma protejeze…voi actiona personal in acest sens…in asa fel incat…TU…sa intelegi ca…daca imi afectezi sau imi pui in pericol libertatea personala…prin actiuni voluntare sau involuntare…cum este faptul ca esti purtatorul unei boli contagioase si nu intelegi ca trebuie sa te vindeci prin tratament medical intr-o unitate medicala…vei primi riposta potrivita…in asa fel incat…sa-ti doresti mai degraba sa te tratezi decat…sa faci pe iresponsabilul…in comunitate …asa ati distrus Romania…prin libertinaj si iresponsabilitate…ai nevoie in continuare de educatie scolara…pentru a intelege sensul vietii!!!

  15. De ce sa te bage la pușcărie un funcționar incult cum era șefa DSP de la Timiș?Care e diferența între securistul stalinist de tip tatăl lui Orbán care te baga când voia la pușcărie și autoritățile democrate de acum?Niciuna și ăla te baga la pușcărie sa nu infectezi societatea și ăștia zic la fel.Niciunul nici altul nu e tras la răspundere dacă te scoate in sac negru de acolo.

  16. Securistii criminali vor ca dictatura lor sa continuie!
    Cred ca populatie nu o sa ii mai rabde!

  17. BUNĂ Marin!
    Libertatea nu înseamnă haiducie, fac ce vreau.Libertatea ta nu poate merge până acolo încât să pui in pericol sănătatea si viata altora,chiar a unor colectivități.
    Am cca.18 ani de școală, stiu ce a fost si in 1989.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.