”Marea resetare” de la Davos sau mobilizarea pentru noul conflict

La începutul lunii iunie, când actualitatea era dominată de protestele Black Lives Matter din SUA, secretarul general ONU, oficiali ai FMI, fostul vicepreședinte american Al Gore, prințul Charles, lideri sindicali și reprezentanți ai marilor companii (Microsoft, BP și altele) s-au întâlnit la Forumul Economic Mondial pentru a face un apel la ”Marea Resetare” a capitalismului și a economiei globale. Planul Forumului Economic Mondial pentru ”resetarea” lumii va fi prezentat în ianuarie 2021, la obișnuita întâlnire de la Davos.

Participanții la întâlnirea din iunie au arătat că propunerea acestei ”mari resetări” a fost posibilă datorită crizei produse de noul coronavirus. Într-un articol publicat ulterior pe site-ul Forumului Economic Mondial, Klaus Schwab, fondatorul FEM, a scris: ”Toate țările, de la SUA până la China, trebuie să participe, toate industriile, de la petrol și gaze până la tech, trebuie transformate. Pe scurt, avem nevoie de o mare resetare a capitalismului”. ”Toate aspectele societăților și economiilor noastre” trebuie să fie ”restructurate”. ”Lumea trebuie să acționeze împreună și să restructureze rapid toate aspectele societăților noastre și ale economiilor, de la educație la contracte sociale și condiții de munca”.

”Marea Resetare este o recunoaștere a faptului că trebuie să construim societăți și economii mai echitabile, mai incluzive, care să fie mai rezistente în fața pandemiilor și schimbărilor climatice”, a spus secretarul general ONU, portughezul Antonio Guterres.

”Criza climatică este o oportunitate să… reducem rata mortalității pandemiei. Deci este timpul pentru o resetare prin care să abordăm o mulțime de provocări”, a spus Al Gore, vicepreședintele american devenit activist climatic.

”Avem ocazia să obținem ceva bun din această criză – șocul ei fără precedent i-ar putea face pe oameni mai receptivi la marile viziuni ale schimbării”, a spus Prințul Charles, adăugând apoi că ”este o oportunitate pe care nu am avut-o și nu o vom mai avea”.

Așa cum a fost prezentata Marea Resetare la Forumul Economic Mondial, este limpede că virusul SarsCov-2 nu este marea amenințare, ci un catalizator al schimbării. ”Vi-i puteți imagina pe Bill Clinton sau pe George W. Bush tipărind trilioane de dolari și trimițând milioane de dolari prin poștă unor oameni care nu și-au pierdut locul de muncă? Ar fi fost ceva de neînchipuit în urmă cu câteva decenii. Astăzi, această politică este susținută în America de ambele mari partide”, scrie, pentru The Hill,  Justin Haskins, director al Institutului HeartlandHaskins.

Cum ar putea fi convinsă lumea, în special lumea occidentală, că societatea și economia trebuie schimbate radical? ”Cum criza covid19 nu va fi una perenă mai mult ca sigur, răspunsul identificat de participantii la FEM este o altă ”criză” care va cere intervenția masivă a guvernelor – schimbarea climatică”, scrie Justin Haskins. De altfel, la reuniunea FEM au fost invitați și membri ai Comunității Global Shapers, tineri activiști din 400 de orașe ale lumii, implicați în ”grevele climatice” din 2019, ajutați financiar de Al Gore, printre alții.

Marea resetare se învârte în jurul unei adevărate ”revoluții verzi”. Marea resetare ar însemna crearea unor economii verzi, sustenabile, echitabile, prin programe guvernamentale masive precum Green New Deal susținut de progresiștii americani din Partidul Democrat sau prin Pactul Verde European deja asumat de actuala Comisie Europeană.

Marea schimbare de ”narațiune”

Există însă și critici ai acestei ”mari resetări”, iar ei susțin că societăților aflate în criză le sunt deseori prezentate false soluții, cu consecințe mai grave decât boala pe care încercau să o vindece. Apelul la ”marea resetare” prin intermediul unui New Deal face trimitere implicită la programul New Deal al președintelui Franklin Delano Roosevelt, cu care nu are nimic în comun.

Mai degrabă, ”marea resetare” este o încercare de a reacționa la o tendință vizibilă în China și Federația Rusă. În fața unui nou război rece ce stă să înceapă, președintele Chinei și-a asigurat, teoretic, președinția pe viață, în urma modificărilor legislative din urmă cu un an. La începutul acestei luni, în urma unui referendum ce a ținut o săptămână pentru a aduna un număr cât mai mare de voturi, a fost modificată Constituția Federației Ruse, iar Vladimir Putin și-a asigurat și el puterea pentru cel puțin încă două noi mandate. Cei doi rivali ai Occidentului par eternizați la putere, stăpâni pe o economie ce o concurează pe cea a SUA, respectiv pe un arsenal nuclear ce îl concurează pe cel american.

Într-o ordine democratică, este mult mai dificilă strângerea rândurilor pentru o nouă confruntare, în special pe tărâm economic, în care în linia întâi se vor afla chiar simplii cetățeni, stilul lor de viață, obiceiurile de consum, toate afectate și de o nouă revoluție industrială, cea de a patra, si ea teoretizată la FEM de la Davos. Într-o ordine democratică, este mult mai dificilă obținerea unui control guvernamental sporit asupra societății. O asemenea mobilizare și impunerea unui asemenea control nu se pot realiza prin modificări constituționale si referendumuri, ci prin schimbarea și atenta manipulare a ”narațiunii” catre o cauză nobilă general acceptată.  Asta fac ”marea resetare” și ”revoluția verde” – canalizează energiile și ”narațiunea” către pregătirea societăților pentru o nouă confruntare între sisteme și pentru sacrificiile ce vor veni.

Marea resetare este replica societală a strategiei militare de a inconjura marile și oceanele lumii cu sisteme antirachetă și baze militare și a strategiei comerciale de înconjura puterile rivale cu rețele de acorduri de liber schimb. În acest context, pandemia de covid19 a reușit să mascheze cauzele reale ale crizei economice ce va veni și să grăbească strângerea rândurilor pentru confruntarea sistemică ce va veni. Într-adevăr, așa cum au arătat mai toți participanții la Forumul Economic Mondial, pandemia este o mare ocazie pentru o schimbare radicală – însă nu pentru salvarea planetei, ci pentru mobilizarea lumii în vederea noului război rece.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

5 Comentarii

  1. si iaca asa se intampla totul in timp ce omenirea doarme dusa, iar alesii tarilor aleg sa-si vanda sufletele. Multumesc pentru articol.

  2. Dl.Marchevici ignora , se pare , faptul ca intr-o ” ordine democratica ” ( ghilimelele sunt de rigoare!), nu este nevoie de ” strangerea randurilor ” si de lideri tari,pentru simplul motiv ca aceasta ” ordine democratica ” este modul de existenta politica a occidentului, care, de mult timp domina autoritar restul planetei.In aceasta ordine politica, oricine ar fi la putere are, de sute de ani, aceiasi viziune ( continuarea, ba chiar accentuarea dominatiei mondiale)asa ca nu este nevoie de cine stie ce lideri ” tari ” , sau politica autoritara.In paranteza fie spus, in aceasta ” ordine democratica ” ” poporul ” nu are nici macar un cuvant de spus ( dupa cum lesne se poate constata de orice om de buna credinta ),dar n-are rost sa ne legam de atata lucru.Statele care n-au facut parte din echipa castigatoare, dar sunt viabile si care nu pot fi nici supuse,nici mituite, ci doar distruse, se gasesc in defensiva strategica ( dar deja si tactica ),unele in stare de asediu chiar si, asa fiind, au nevoie de organizare politica autoritara.Asta chiar in paguba lor, dar nu sunt alte optiuni.( Aici trebuie musai sa observam ca si Occidentul, atunci cand „strange randurile „o lasa mai moale cu” democratismul”)Asadar, un al doilea razboi rece este inevitabil.De data asta insa sunt motive temeinice pentru a spera ca se va finaliza prin unul cald si problema va fi, intr-un final, rezolvata.

  3. Purtatorii de sortulete si purtatorii de suluri qumranice s-au mirosit,s-au batut pe umar unii pe altii,s-au pipait digital si au decis ca decat sa arati cat de inutila e masoneria pe acest mapamond,mai bine mai latra de la Davos la Luna,cum ca le pasa ..

  4. Bloshevicii de rit nou…se repozitzioneaza…cer input si feedback input de la mase cica…
    S-au prins ca nu mai crede nimeni in dictatura lor ‘iluminata’
    dictatura celorla care doar numara banii furatzi de la cei ce-i fac
    globalizarea si monopolul globalist exercitat de multinationale inseamna moartea spirituala pentru oameni, moartea creatiei,moartea spiritualitatii si moartea progresului la nivel uman…
    Globalizarea este astazi este echivalentul distrugerii si nimicirii
    Die Gedanken sind Frei…!!! und mussen so bleiben…:)

  5. Gore ?? Printu’ Sarl ?? Mai lipsea doar Milica, doctorul in bolovani, cu „Levantul” sau ! Baaaa ! Nu poti sa faci din cacat bici si sa si plezneasca !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.