Anul acesta, de Paşte, românii au cumpărat mai multe produse autohtone pentru masa festivă.
Gospodinele au pregătit, în cea mai mare parte, preparate din carne de miel din fermele locale, spre deosebire de alţi ani, când un sfert din carnea de miel era adusă din Bulgaria.
Verdeţurile, dar şi ceapa, care au dat aromă drobului au provenit tot din serele de la noi pentru că temperaturile au fost ridicate.
De asemenea, ouăle au fost, în mare parte, româneşti. Doar câteva sute din cele 150 de milioane de ouă vândute în această perioadă au fost aduse din Bulgaria.
Roşiile, însă, şi ardeii au provenit din Turcia. Usturoiul din China şi merele din Polonia, la fel ca în anii trecuţi.
În schimb, spre deosebire de alți ani aproape toată carnea de miel este produsă la noi. De Paşte au fost sacrificaţi aproximativ 4 milioane de miei.
Pentru că lângă friptură merge şi un vin, românii au băut în aceste zile 50 de milioane de litri de vin. Mai bine de jumătate este roşu şi produs în podgoriile autohtone.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.