„Scroafa evreiască” supraviețuiește!

O sculptură medievală antisemită poate rămâne pe biserică, în Germania.

Cea mai înaltă instanță din Germania a decis marți că o sculptură medievală antisemită poate rămâne pe fațada unei biserici din orașul Wittenberg, în estul țării, respingând apelul unui reclamant evreu care a susținut ani de zile că este o insultă la adresa tuturor evreilor.

„Judensau” sau „scroafa evreiască” din secolul al XIII-lea de pe biserica din oraș reprezintă o caricatură a unui rabin care ridică coada unei scroafe, iar doi copii evrei sug la țâțele acesteia. Porcii sunt considerați necurați în iudaism.

Într-un moment în care politicienii avertizează cu privire la creșterea antisemitismului în Germania, hotărârea este o reamintire a sentimentului antievreiesc larg răspândit în Evul Mediu.

Reclamantul duce o bătălie în instanță din 2018 pentru ca sculptura să fie îndepărtată.

Cu toate acestea, Curtea Federală de Justiție, cea mai înaltă curte de apel din țară, a confirmat hotărârile instanțelor inferioare care au respins cazul.

„Instanța a decis că relieful din gresie atașat la fațada exterioară a Bisericii Orășenești din Wittenberg – scroafa din Wittenberg – nu trebuie să fie îndepărtat”, a precizat Curtea într-o declarație.

În 2020, Curtea Regională Superioară din Naumburg a decis că expunerea „Judensau” nu constituie o infracțiune.

Reprezentanții bisericii au declarat că în 1988, în urma consultării cu comunitatea evreiască, a fost creat un loc de comemorare care încorporează sculptura. Concret, pe sol au fost așezate o placă care amintește de cele șase milioane de evrei morți în Holocaust și un panou de informare.

DW:  Porcăria „scroafei evreieşti”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9
Author

45 de Comentarii

  1. O statuie veche care spune tot adevarul despre rapacitate khazarilor care se dau evrei.

  2. Ha, ha, ce cușer! Nu știam că nemții secolului al 13-lea aveau umor! Auzi, ăia micii să sugă de la o scroafă. Genial.

  3. Prin ce este atat de valoroasa sculptura? Este arta, are un mesaj umanitar, reprezinta o credinta populara, transmite un mesaj nobil, face parte din tezaurul popular? Este o bataie de joc grosolana si atat.

  4. Nu m-ar mira ca la vremea respectivă basorelieful prezent pe vreo trei duzini de catedrale să fi fost chiar ideea unor evrei! Sunt maeștrii în a exploata victimizarea. Nimeni nu are nimic cu religia mozaică ci cu apucăturile neortodoxe ale practicanților talmudiști, cea mai ofensatoare fiind practicarea cămătăriei.

  5. La astia totul a devenit antisemit, cred ca si a fi evreu a devenit antisemit. Nu le spune cineva ca au ajuns caraghiosi sau cine le spune asta e antisemit autoamat.

  6. Sunteți de groază! Vă e frică să și respirați pe lângă kiparoși!
    De ce ați mai publicat o astfel de știre? Ca să demonstrați ce?

  7. @Atat
    Ai perfecta dreptate. La fel si cu caricaturile din Charlie Hebdo, cele cu profetul.

  8. Daca sculptura se afla in tara noastra era daramata cu tot cu biserica intr-un zel de neegalat.

  9. tomlin, ce semnificatie religioasa poate avea sculptura? Ce este o biserica pentru credinciosii care merg acolo? Le transmite ceva sfant, sculptura? Stii ce scrie acolo?

  10. Cea mai tare fază a făcut-o compatriotul nostru, Elie Wiesel. Spre finalul răzbelului când nemții au părăsit în grabă lagărul de la Buchenwald, compatriotul nostru nu a așteptat armata sovietică eliberatoare ci, surpriză, s-a deplasat împreună cu naziștii în Germania! Așa de tare îi ura pe naziști!

  11. Oare de ce a facut dumnezeu 90% prosti, ii iese la zar 6-6 doar 1 din 10 aruncari ? Asta presupunand ca imaginarul poate crea materie ! Dar pentru asta va lamureste unul care uda buretele in baie la scoala, dar aici e mare fabulist.

  12. M-a pus Darth Vader și am intrat pe saitul INSHR EW. Am dat de benzi desenate „Povestiri din Holocaust”. Basorelieful cu scroafa joacă la pitici! M-a luat de jos și am închis repede paginile!

  13. Oricum, nu un strain ci credinciosii bisericii, trebuiau sa-si puna intrebarea ce semnificatie religioasa are scroafa pe biserica lor dar daca alegoria cu scroafa reprezinta un simbol sfant, ce sa avem noi cu religia lor.

  14. Cand stai sa te gandesti ca acesti evrei il condamna pe William Shakespeare pentru „Negutatorul din Venetia”pentru personajul Shylock ,pe Charles Dickens pentru „Oliver Twist” cu personajul Fagin ,condamna swastika care este un simbol religios de 5000 de ani,in Hinduism, Buddhism,Jainism, cand te gandesti ca au carti religioase care proclama distrugerea neamurilor de alta religie,tenu te surprinde ca mai sunt azi indivizifoc la carti si distrug arta antica si medievala, din obscurantism. Evenimentele asociate de creștini cu momentul Isus nu numai ca nu sunt menționate în textele sfinte iudaice,dar nici acceptate ca adevărate de către tradiția iudaică.Iar în ceea ce privește textele din Tanah (”Vechiul Testament”) pe care creștinismul le interpretează adesea ca fiind aparente profeții despre Isus (ex: anumite pasaje din Isaia, Ieremia etc) – ele sunt explicate complet diferit în iudaism, fără vreo referire specifică la Isus (al cărui nume nici nu este, de altfel, menționat sau măcar sugerat în respectivele texte), ci vorbind generic despre conceptul despre Mesia sau despre poporul lui Israel.
    In germana ‘Judensau’, genul asta de folk art poate fi intilnita in cca 25-30 catedrale mari ale Europei si este celebra de peste 700 de ani :)))
    Asta e situatia cand se incaiera religiile !In religii cutuma e data de o vorba celebra a lui Becali””M-am certat şi cu Mitică Dragomir, dar fără jigniri. El m-a făcut oligofren, eu l-am făcut zdreanţă, dar nu ne-am insultat!”

  15. Cand stai sa te gandesti ca acesti evrei il condamna pe William Shakespeare pentru „Negutatorul din Venetia”pentru personajul Shylock,pe Charles Dickens pentru „Oliver Twist” si personajul Fagin,condamna swastika care este un simbol religios de 5000 de ani,in Hinduism, Buddhism,Jainism, cand te gandesti ca au carti religioase care proclama distrugerea neamurilor de alta religie,tenu te surprinde ca mai sunt azi indivizifoc la carti si distrug arta antica si medievala, din obscurantism. Evenimentele asociate de creștini cu momentul Isus nu numai ca nu sunt menționate în textele sfinte iudaice,dar nici acceptate ca adevărate de către tradiția iudaică.Iar în ceea ce privește textele din Tanah (”Vechiul Testament”) pe care creștinismul le interpretează adesea ca fiind aparente profeții despre Isus (ex: anumite pasaje din Isaia, Ieremia etc) – ele sunt explicate complet diferit în iudaism, fără vreo referire specifică la Isus (al cărui nume nici nu este, de altfel, menționat sau măcar sugerat în respectivele texte), ci vorbind generic despre conceptul despre Mesia sau despre poporul lui Israel.
    In germana ‘Judensau’, genul asta de folk art poate fi intilnita in cca 25-30 catedrale mari ale Europei si este celebra de peste 700 de ani :)))
    Asta e situatia cand se incaiera religiile !In sectorul religii cutuma e data de o vorba celebra a lui Becali””M-am certat şi cu Mitică Dragomir, dar fără jigniri. El m-a făcut oligofren, eu l-am făcut zdreanţă, dar nu ne-am insultat!”

  16. Bre Simboale, matale crezi că în secolele 13-14 credincioșii erau întrebați ce elemente arhitectonice să conțină catedrala? Crezi că erau chemați să voteze PUZ-ul și detaliile proiectului?
    Nici măcar în secolul 21 nu se întâmplă asta! Uite, Daniel nu m-a consultat în legătură cu „pictura” din Catedrala Mântuirii Neamului! Poate eu o vroiam cu vopsele și nu cu bucățele de ceramică!

  17. La nemti se poate asa ceva; la romani era demult etichetat drept anti-semitism si demolat. De fapt romanii sunt de vina ca admit astfel de etichetari, tribunale si institute care, de fapt, lupta impotriva romanilor, chiar de pe teritoriul tarii noastre.

  18. De cind au lipsa la colon ishti in patria lor de LGBD, mindrii de ei cu steagul lor de cur-cur-beau, s-a dat liber la cine vrea sa fie Alles Bulla, shi se pare ca datorita multzimei de vizionari, cererea este foarte mare. Asha ca nu mai trebuie sa ne ofuscam precum marii maieshtrii gushterii fratzii Morarie, samd. Avem shi noi prorcii shi scroafele noastre hranite asha cum vor sa traiasca pe banii altora, ca de aia guitzeaza ca ei au lovele, asha cum da Bugetul nostru la noua shi vechea clasa de Nomenclaturishti. WeiSSelie ca sa fie recunoscut cu HO, i-au dat sa poarte la git Aurul de Nobel, in ciuda faptului ca impostorul, nici nu a trecut pe la Austerlitzul lor. De ai dracului nu vorbesc de Adevar, pentru ca ei sunt cu ideologica Talmudyki, crezind ca daca money lui Hitlerica SoroSSy, protejeaza pe cei care sunt trimishi la Produs, ca sa insulte porceshte pe cei care nu sunt Allo!Genii. Ca la Bursa care sustzine artificial Boul de Aur, ei pot marii oricind numarul de victime sau autovictime, ca sa dea bine la Yad, etc.izvorul lor de lovele de la lumea ce shi asha este in faliment datorita Gloabelishtilor.Creshtineshte, le doresc de un million de ori, binele pe care n-il doresc ei noua shi Omenirii. Sa auzim numai de bine. O zi buna.Con

  19. Bey @ Smaranache,nu prea stii ce spui pentru ca despre camatarie nu poti sa spui ca este ofensatoare atata vreme cat este cu dobanda cinstita si legala,pentru ca este legal sa dai,sau sa iei,bani cu imprumut,pentru ca si bancile inseamna camatarie si fara ele nu poate exista si nici progresa economia si lumea actuala,ca prin imprumuturi la banci se investeste si tot prin banci iti primesti si tu pensia,salariul si tot acolo iti ti economiile daca le ai si nu le ti la saltea.Iar bancile si imprumuturile zise camatarie,plus transportul valorilor,le-au inventat evreii si sunt benefice pentru omenire atata timp cat camataria este libera si concurentiala,ca altfel devine crima cand camatarii devin mafioti care se inteleg intre ei cum sa speculeze fraierii,sau ii lovesc infractional pe altii care le fac concurenta cu dobanzi decente.Si nu este nici usor sa dai bani cu imprumut cu riscul de nu ai mai primi inapoi,iar cu cat riscul asta este mai mare si dobanzile sunt mai mari.

    • @deeper
      Nu este vorba de existenta bancilor in sine, ci de faptul ca acesti camatari sunt profund necinstiti si falsifica banii si emitand necontrolat masa monetara fara acoperire (si deci fara valoare) de care beneficiaza doar ei ca sa cumpere bunuri concrete care au cu adevarat valoare. Asa au generat camatarii hiperinflatia din economia mondiala, incepand cu SUA. Tu te ascunzi dupa niste concepte mincinoase, in realitate oligarhia financiar bancara privata reprezinta cancerul omenirii.
      (Rod Stewart, „The first cut is the deepest”)

  20. Si tot asa bey @ Smarandache,nici Isus nu a fost impotriva camatarilor si a banilor asa cum zic numai cretinii si dusmanii economiei de piatza,plus cei care au de platit datorii si nu prea mai vor sa dea bani inapoi,asa cum ereau multi aristrocrati din evul mediu cu imprumuturi uriase luate de la evrei si care,ne mai vrand sa inapoieze banul,au pornit prigoana impotriva lor,bagand vrajeala pe teme religioase.Isus i-a lovit pe zarafi numai pentru ca isi faceau treaba in templu evreilor,iar asta era o ofensa si o pangarire a locului care la suparat pe Mesia.Apoi si astia cu bisericile aveau si au multi bani si chiar banci,cum are si Vaticanul,si se ofticau ca ii concurau evreii cu dobanzi mai mici,plus ca nemtzii au urat si inca urasc,dupa cum se pare,evreii,dar si pe anglo-saxoni,si inca din vremuri vechi,pentru ca au vazut ca sunt altii mai destepti ca ei,cam asa cum acum,pe toti astia,ii urasc si rusnacii lui Putina vazand ca altii sunt mai destepti ca ei care au marile lor fumuri imperiale in cap si cea mai mare tara din lume,dar mai ales ofticati ca o duc altii mai bine ca ei.

  21. @Cotidianul= probleme cu expedierea electronica. Retrimit, fiindca primul comentariu-i ratacit prin spatiu : Termenul generic, GERMANIC (în TOATE tarile GERMANICE), pentru sculpturi animale cu conotatii antisemite e JUDENSAU. Scroafa „evreieasca” fiind CLASICA. LOC COMUN. Desi evreii, la fel musulmanilor, nu manânca porcul, animal murdar. Biblia contribuie si ea, prin chiar Parintii Bisericii – autori de sentinte drastice privind traditiile evreiesti -, la propaganda antisemita. O data cu bisericile, rolul ei fiind îndeplinit de sculpturile animale. Care-ar fi avut rol „protector”. Instantele germane actuale confirma existenta unor traditii vechi (adica a unui PATRIMONIU) Judensau în tarile germanice. Primul, în timp, în catedrala din Brandenburg (secolul al XIII lea). Wittenberg: e vorba de catedrala pe usile careia îsi lipeste celebrele Teze MARTIN LUTHER, al carui antisemitism e recunoscut. Franta : Victor Hugo l-ar fi avut în minte privind Notre Dame de Paris, pe care Viollet le Duc o si „reabiliteaza” în sensul respectiv (figuri sculpturale de animale monstruoase, pe coloane si turnuri care, fiindca MONSTRUOASE, trebuiau s-o protejeze de Diavol, care sa se sperie si s-o ia la fuga). Traditia BIBLICA fiind ca PILAT DIN PONT (roman si antisemit, si el) nu-si asuma judecata lui Christos, pe care li-l da evreilor (Sanhedrin-ul, instanta evreiasca, îl acuza prima pe Christos, adresându-i-se lui Pilat. Care, la rândul lui, „se spala pe mâini”), întrebându-i pe ei pe cine sa ierte. Evreii strigând numele lui Barabas. Radacinile Judensau fiind, asadar, semanate în Antichitatea romana. În afara catedralelor si bisericilor de mai sus (în Germania fiind foarte multe), Judensau gasindu-se în catedralele din Metz si Colmar, din FRANTA, în SUEDIA, la UPPSALA, în POLONIA, la GNIEZNO (fostul GNESSEN, aflat sub administratie germana, de la a treia împartire a Poloniei la 1795 pâna la 1918), etc.

  22. ” sentimentului antievreiesc larg răspândit în Evul Mediu”! Dar de ce? De ce era „larg raspandit”? Care-s motivele, ce aveau cu ei ? Ce-au avut germanii cu ei de s-a ajuns la un razboi mondial. Ce l-i s-a reprosat ? Nu stim , nu n-i se spune ! Stie cineva ? Nu cumva si ceea ce este acum in Ucraina ……..

  23. De ce induci in eroare autorule. Scroafa reprezinta landurile vremurilor acelea iar cei care sug sunt adultii khazari nu copiii de tata. Mesajul e foarte clar, khazarii stramutati in acele timpuri au penetrat toate parghiile finantiste ale bastinasilor saracindu-i pe localnici si imbogatindu-se pe ei. Cam ce au facut astazi in Urcania. Basorelieful reprezinta istoria acelor timpuri si nu a fost o actiune anti-semita.

  24. pai da, nu prea v-i se spune la analfabeti mare lucru, ca nu are sens. o zi buna sa a-i

  25. Chestia ca porcii sunt animale ne-curate si ca nu trebuie mancati este doar o minciuna din biblie. Biblia a avut rolul de a ingradi si de a subjuga constiinta omeneasca.

  26. ca sa incheiem discutia:
    catedralele vestice,”goticele”
    au ceva sinistru in exteriorul lor,
    gargui,schelete,Judensau:
    o porcarie eretica/pagana erectzionata la maxim,
    „interes turistic” in genul Disneyland si atata tot!

  27. @nicu olahus (I): antisemitismul se pierde-n negura vremilor. Triburile din Orientul Mijlociu si Asia, în primul rând, se razboiau între ele. Evreii fiindu-le victime „colaterale”, dar negresite. Locurile de cult le sunt distruse (cel mai celebru, Templul din Ierusalim). Tipii, fata de restul lumii dimprejur, nefiind politeisti, ci monoteisti. Suma de interdictii li se aplica-n mod succesiv. Prima si cea mai importanta = extrem de veche (din epoca primitiva), si anume ca tipii n-aveau voie sa cultive pamântul. Sa exercite o profesie privind resuscitatea naturii. Un fel de condamnare la moarte, asadar, din motive RELIGIOASE. Atât în Antichitate, cât si-n Evul Mediu (ori în nazism). N-aveau voie sa practice nici mestesugurile. Din tabu-n tabu, tipilor nu le mai ramanea decât camataria. Fiind urâti dat fiindca împrumuturile erau cu dobânda ori ipotecare. Motivele antisemitismului : religioase + psihologice (NEÎNCREDEREA – „STRAINUL” -, + GELOZIA) + FISCALITATEA + politice. Europenii si restul venereaza un evreu (pe Isus), urându-i pe restul. Sefii triburilor/ viitorii nobili si regi fiind, si ei, foarte antisemiti. Gloata imitându-i. IMITAREA unor gesturi RITUALE (un fel de MAGIE DE CONTACT) având o functie ambivalenta: de-a-i INCLUDE PE UNII (care, în lipsa de altceva, fiindca tot erau SARACI, macar erau CRESTINI) si EXCLUDE PE ALTII (din aceleasi motive). Cruciadele, pe tot parcursul Evului Mediu. Frica. Si de natura vie, si de natura umana. Ludovic al IX lea al Frantei (Sf Louis) da ordin sa se arda-n piata publica scrierile evreiesti. Pornind, dupa aia, într-o cruciada la Ierusalim, în cautarea mormântului sfânt (pe care sa-l jefuiasca…). Povestea soldându-se cu (asa-zise) relicve de-ale lui Isus aduse-n actuala Franta.

  28. @nicu olahus (II): Tipii tot platind un soi de tributuri (precum tarile române otomanilor), sa scape de confiscari/ocupatie. Pogromuri dese. Din cauza de zvonuri (lucru care se-ntâmpla-n Polonia si-n … 1946). Epidemiile erau puse-n seama evreilor, de obicei (fiindca „ratacitori”. Fara trecut, prezent ori viitor. Si singuri, izolati. Fara radacini, adica familie : „ratacitori”). Câtiva mari conducatori anti-semiti : împaratul roman Hadrian. Sf. Louis (Ludovic al IX lea al Frantei). Antisemitismul epocii fiind o xenofobie ordinara, adica neiesita din comun. Mary Stuart, urâta fiindca era catolica-ntr-o tara de protestanti. Comploturile venind pe urma. Catherine de Medicis, urâta fiindca nu era nobila, era italianca si era si foarte bogata. Regina Frantei. Acuzata, asadar, de otraviri. Motivele urii fata de Catherine de Medicis (ori Borgia, spanioli, în Italia, în care familia mai si da doi papi), fiind aceleasi cu-ale urii fata de evrei. Ecaterina de Medicis fiind acuzata (gratuit) de Noaptea Sf Bartolomeu (alta ura „obisnuita,” între catolici si protestanti), si evreii, de toate relele din Spania, din care si sunt dati afara, la 1492 (anul în care Columb ajunge-n America)… statele pontificale fiind, în schimb, si-n acelasi timp, foarte primitoare cu evreii. Care erau obligati sa sada-n locuri sau cartiere compacte (nu spun insalubre, fiindca toata Europa era insalubra, la epoca. Plina de murdarii, adica plina de boli oribile).

  29. @nicu olahus (III): Familia lui Karl Marx, la Trier, Germania, desi bine plasata ca venituri, sade la iesirea din ghettoul orasului. Ghetto-ul = în afara ZIDURILOR unei localitati (= dpdv de vedere ritual= tarâmul nimanui, NEBINECUVÂNTAT. INTRA MUROS fiind, dimpotriva, BINECUVÂNTAT de PREOT (URBI et Orbi), SACRALIZAT. Povestea tzapului ispasitor = cultul lui Dionysos, predecesor de-al lui Isus, cu care-si-mpartaseste, de altfel, si ritualul (regenerarii, al Primaverii, vorba lui Stravinsky). Antropologia poate sa-ti rapunda privind motivele urilor, în general (antisemitismul fiind una din ele. Din comoditate. Si prin imitatie. Din generatie-n generatie si de la individ la individ. PLUS STATUL FEUDAL. PUTERILE-N STAT NU ERAU SEPARATE. JUDECATA ERA A UNUI TRIBUNAL RELIGIOS. Apartinându-i bisericii catolice, dintotdeauna antisemite).

  30. Multumesc Ileana Rolla. Super ! Dar… intrebarea persista : Ce a avut national-socialismul german cu evreii ? Ce au avut germanii cu evreii, s-au simtit amenintati ? Au dat crezare Protocoalelor Sionului ? Au avut semne (certe ar spune oare ei !) ca sunt reale si ca evreii lucrau in sensul acestora ? Noi nu stim nimic despre argumentarea germanilor, a national-socialismului german ! Nu n-i se spune …..

  31. 1.De ce or fi fost khazarii prigoniti in Evul.Mediu?
    2.Cum de a aparutvada ceva in Germania??Cui apartime D W , ca orice mainstream media care conteaza ? Nu cumva sefarzilor care au platit oalele sparte de unii khazari in Evul Mediu??Problema este creată si prezinta perc…aaasta, umflaturi.

  32. Controversa Ionului.Douglas Reed.Sfintii copii catolici italieni si ortodocsi rusi(gasiti esangvinati daas, dovedit ca…nu se stie nimic si evreii au fost nevinovati, dar alungati)…si David Icke, despre imbarligaturile intre Rotsh si Cada Regala, sanki, britanica.
    Evreii ne-au dat si creștinismul, care ghiciti ce obiceiuri a incercst si reusit sa inlature/ sublimeze!..Indiciu: „sfanta” Împărtășanie, nu mai zic , că ce e spus textual in incantati….aaasta, Liturghie.

  33. @nicu olahus : A-nceput de la faptul ca Germania a avut de platit, la sfârsitul WW1, despagubiri imense de razboi. Tara contestând inclusiv faptul de-a fi fost învinsa. Aliatii nu intrasera-n Berlin. Observi ca Hitler se grabeste sa intre si armata sa-i defileze pe sub Arcul de Triumf, Paris, în WW2. Ca sa nu fie nici un dubiu privind învinsii. Azi fiind aproape incontestabil ca Franta (Clemenceau), umilind Germania dupa WW2, a constribuit esential la izbucnirea WW2. Hitler si evreii : tipul se luase de ei devreme (în 1935 se voteaza, adica SE VOTEAZA – VOTUL fiind procedeu democratic, la care NIMENI n-a avut, atuncea, nimic de spus. Nici un Europa, nici în SUA …desi indivizii ar fi trebuit sa se razvrateasca asupra supunerii la VOT a unor asemenea „legi” -legile anti-evreiesti în Germania). În ochii tipului, evreii fiind foarte bogati. Prea bogati, etc. Desi. Magnati de tot felul, între care si evrei (americani…) îl sustin pe individ în drumul spre WW2. + poporul german. Aparitiile lui Hitler provocau delire colective. Atât barbati, cât si femei. + industria germana. „Protocolul” = habar n-am.

  34. @nicu olahus: erata: Franta, umilind Germania dupa WW1, NU 2. „Protocolul” : sa ma dumiresc, dar nu cred. Antisemitismul era, în Germania si nu numai, în fibra genetica a majoritatii populatiilor (taranesti, fiindca asta conteaza enorm, de la mahalalele promiscui, si analfabete. Ori, Hitler de la-nceput i s-a adresat mahalalei. Si armatei. + c-avea un „ce” „boem”, era … pictor). BIBLIA însasi (scrisa la sute de ani dupa moartea lui Christos) contribuie la antisemitism. PRIMELE SCRIERI ANTISEMITE = EVANGHELIILE: „Evreii l-au omorât pe Iisus”. Germania si despagubirile de razboi: în WW2, ea fiind aproape rasa de pe suprafata pamântului, de catre aviatia Aliata (SUA, Marea Britanie. Aceeasi care-a bombardat si România, la 4.04.1944). Vorbele fiind ca pâna si banii „Planului Marshall” are fi fost nemtesti (tipilor li se confisca ce furasera si jefuisera, fiindca si nemtii-s mesteri mari, emeriti, în asa ceva, si ei). Drept care, date fiind rezultatele WW2, Hitler a fost, ÎN PRIMUL RÂND, germanofob. Nu atât anti-semit (evreii-si cumparau împrejurarile, situatiile : „do ut facias”, „facio ut facias”…), cât germanofob.

  35. @nicu olahus, „Protocoalele” (I) = rocambolesca IMPOSTURA în … „versiunea finala” a 2 indivizi, între care, UN BASARABEAN, în secolul al XX lea (1903, RUSIA). Articolul din wikipedia pe care l-am gasit si pe care-l rezum acuma într-un al doilea rezumat al unui rezumat, mi se pare la fel de rocambolesc, si anume, ca textul ar fi fost scris de politia tzarista (???!!!). „Argument” frivol. O aiureala. Si c-ar fi fost un „plan al cuceririi lumii de catre evrei”. Alta aiureala. „Protocolul” ajunge, însa, best-seller. A la, daca vrei, „Manuscrisul gasit la Siracusa”, de Jan Potocki. „Protocolul”, lucru dovedit, fiind, însa, un PLAGIAT al „Dialogului în Infern dintre Machiavelli si Montesquieu”, de Maurice Joly. Care apare-n 1864. Parodie de „plan” de dominatie mondiala de-al lui … NAPOLEON III. Hitler stia de el. Vorbeste-n Mein Kampf. Numai ca sunt sigura ca tipul, în ciuda tonului, stia ca-i vorba de-un fals. „Protocolul” face si obiectul unui proces si-al unei condamnari în Elvetia (1933-1935, taman la data legilor antisemite ale lui Hitler…). Cartea, ziceam, apare-n Rusia, în 1903, în 3 versiuni : „fragmente” în Znamia, si 2 versiuni „complete”, în 1905, de Serghei Nilus, si-n 1906, de Gheorghi Butmi, BASARABEAN, ofiter si scriitor. Care nu-s autorii. Manuscrisul era aprocrif. „Carte populara”. Traducere în germana, 1909, CITITA ÎN PARLEMENTUL DIN VIENA (!!!), în engleza, 1920 si-n Germania, în acelasi an (editia din 1909 era în AUSTRO-UNGARIA). Articol în Times, 1920 : „Pericoul evreiesc” (unde dai, si unde crapa!), în momentul în care rusii albi pierd razboiul civil (din Rusia). Editie definitiva-n Franta, la editura BERNARD GRASSET (…).

  36. @nicu olahus, „Protocoalele” (II): În SUA, « Protocolul » fiind difuzat de HENRY FORD (proprietarul AUTOMOBILELOR). Times (Londra) dovedeste falsul, la 4.10.2021, prin publicarea pe doua coloane a „Protocolului” si a Pamfletului împotriva lui Napoleon III al lui Maurice Joly, Bruxelles, 1864. Lucru pe care-l face-n 1938 si preotul jesuit Pierre Charles. Modelele textului „Protocolului”: „Evreul ratacitor” si „Misterele poporului” de Eugène Sue (autor si-al „Misterelor Parisului”). Al doilea model literar al „Protocoalelor” : Joseph Balsamo de Alexandre Dumas (1849) (pentru care afacerea „colierului reginei ” (Maria Antoaneta) = actiune de spionaj anti-masonic de-a lui Cagliostro (…). La care se adauga si-o isprava „literara”, calomnie pura, a unui Herman Goedsche (care publica sub pseudonimul de Sir John Retcliffe). Cele 12 triburi ale lui Israel fiind reunite-n cartea tipului în cimitirul evreiesc din Praga. „Romanul” lui Goedsche (Retcliffe) ajunge pamflet, în 1873, în Rusia. În 1881 revista, tot rusa, Contemporanul, îl face pe „John Redcliffe” (vezi mai sus, pseudonimul lui Goedsche) „diplomat” englez. În felul de mai sus ajungându-se, asadar, la „complotul evreiesc”, best-seller …

  37. Amscros ceva despre antieb.reismul din Evul Mediu, citand pe altii.Coment ul.nu a trecut.Deci era conspirationism sau erau realitati posibile??

  38. Sculptura se referea la obiceiurile acelor vremuri. Nu exista motive pentru cei de astazi sa se simta ofensati in legatura cu practicile din secolul XIII, este doar o marturie istorica sapata in piatra.

  39. Razboiul inter creshtin din Europa lui Krakanel shi Zelea al nostru, bifeaza supravietzuire Scroafei. Considerentele sunt din cauza mortzii naturale ale celor care au avut dreptul sa clameze despagubirile lor ca urmare a WW2. De despagubiri pentru perioada feudala nu se face, din aceleashi cauze. Asha ca macar unul din purcelushii cei doi mentziona-tzi mai sus, sa poata faca Ghisheftul. Asta da anti SSamy pe fatza, o mare finala HO a ideologagiilor LGBD&Talmudykii, transmisa in direct, asemanator finalei TVR din Dec.89 cu alessul Bulla Ninel Yliescu vs.kamunishtii lor. Pariez ca fratele mai mare nu va plati, cu toate ca sunt motive reale sa plateasca shi la restul Omenirii. Deci se pare ca Zelea o sa intre la menopauza chiar daca Piticul spuma lui Stalin shi Pomponel Lenin, nu a reushit sa gaureasca in doar 2 ore pe adoratul Zelea, dar mai ales o sa fie izvoritor de platzi a la Turka bre. Asta in ciuda faptului ca pe linga rushii lui au murit shi citzva supravietzuitori de la Austerlitz, care totushi vor fi pomenitzi la Yad. Deci daca nu vom avea transformarea Omenirii in celebra fraza=mormane de fiare vechi a lui Pedro pui de Dac, vom avea o sursa potentziala de a mai marii cu ceva milioane de victime care vor clama daunele aferente. Deocamdata batuta lor produce beneficii nu numai la Bursa, dar shi la papa bun shi gazele energizante mult necesare Germaniei vindecatoare de cele rele, dar shi Omenirii. Shi cind te gindeshti ca ashtia care vroiau binele omenirii, plingeau de grija ex.ilegalishtii de la CFR a lui Taica Ilici (citeshte invers Lenin) care trbuiau sa ascute lupta de clasa=singe de goim, la fel ca acum. Oare ce ne va oferii mileniul 3 ??? Vom vedea cine o mai apuca…
    O zi buna.
    Con

  40. Razboiul inter creshtin din Europa lui Krakanel shi Zelea al nostru, bifeaza supravietzuire Scroafei. Considerentele sunt din cauza mortzii naturale ale celor care au avut dreptul sa clameze despagubirile lor ca urmare a WW2. De despagubiri pentru perioada feudala nu se face, din aceleashi cauze. Asha ca macar unul din purcelushii cei doi mentziona-tzi mai sus, sa poata faca Ghisheftul. Asta da anti SSamy pe fatza, o mare finala HO a ideologagiilor LGBD&Talmudykii, transmisa in direct, asemanator finalei TVR din Dec.89 cu alessul Bulla Ninel Yliescu vs.kamunishtii lor. Pariez ca fratele mai mare nu va plati, cu toate ca sunt motive reale sa plateasca shi la restul Omenirii. Deci se pare ca Zelea o sa intre la menopauza chiar daca Piticul spuma lui Stalin shi Pomponel Lenin, nu a reushit sa gaureasca in doar 2 ore pe adoratul Zelea, dar mai ales o sa fie izvoritor de platzi a la Turka bre. Asta in ciuda faptului ca pe linga rushii lui au murit shi citzva supravietzuitori de la Austerlitz, care totushi vor fi pomenitzi la Yad. Deci daca nu vom avea transformarea Omenirii in celebra fraza=mormane de fiare vechi a lui Pedro pui de Dac, vom avea o sursa potentziala de a mai marii cu ceva milioane de victime care vor clama daunele aferente. Deocamdata batuta lor produce beneficii nu numai la Bursa, dar shi la papa bun shi gazele energizante mult necesare Germaniei vindecatoare de cele rele, dar shi Omenirii. Shi cind te gindeshti ca ashtia care vroiau binele omenirii, plingeau de grija ex.ilegalishtii de la CFR a lui Tayca Ilici (citeshte invers Lenin) care trbuiau sa ascute lupta de clasa=singe de goim, la fel ca acum. Oare ce ne va oferii mileniul 3 ??? Vom vedea cine o mai apuca… O zi buna. Con

  41. Mare vipera diversionista si Ileana Rollason asta! Nu degeaba o platesc regeste zionistii si o tin la adapost in Franta(?). Multi fraieri sunt deviati de la adevar de vorbele ei cetoase.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.