”Mesajul dvs., profund fals şi dăunător”

Scrisoare deschisă adresată premierului în numele a peste 2.000 de companii

„Şi în mediul privat (ca şi în zona bugetară) se fac greşeli, există probleme, sunt persoane şi companii care fac evaziune fiscală şi nu respectă legile”, se arată într-o scrisoare deschisă adresată, vineri, premierului Mihai Tudose de către Coaliţia pentru Dezvoltarea României – CDR.

„Anul 2018 va fi un an greu pentru România, pentru politicieni, cetăţeni şi companii, deopotrivă. Am luat notă de faptul că Guvernul a adoptat în regim de urgenţă actul normativ care schimbă Codul Fiscal, cu aplicare efectivă peste 7 săptămâni.

Înţelegem că mesajele noastre de îngrijorare generală, dar şi observaţiile propuse Ministerului de Finanţe nu au fost considerate suficient de relevante de către autorităţi pentru a fi puse în aplicare”, arată CDR, în scrisoarea deschisă către premier.

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a declarat miercuri că „sunt 157.798 de angajatori care nu au plătit CAS pentru angajaţii lor, deşi angajaţilor le-au fost reţinuţi banii din salarii. Este vorba despre două milioane de angajaţi.

Ionuţ Mişa, le-a transmis, astfel, un mesaj celor care contestă în stradă ordonanţa.„Îi rog pe români ca, înainte de a ieşi în stradă, să citească atent această ordonanţă şi să gândească singuri dacă protestează pentru interesul propriu sau pentru interesul unor companii care până azi au evitat plata taxelor şi impozitelor”, a mai spus oficialul.

Ionuţ Mişa a mai transmis un mesaj şi către reprezentanţii companiilor multinaţionale, care în ultima perioadă s-au arătat deranjaţi de pachetul propus de Guvern. „Le spun companiilor multinaţionale, că România este o ţară cu un climat foarte bun pentru afaceri, cu o fiscalitate dintre cele mai reduse din Europa, iar celor care nu achită şi încearcă să evite plata taxelor le transmit că vor trebui să respecte România şi pe români plătindu-şi obligaţiile” a spus ministrul.

Astfel că reprezentanţii CDR transmit acum o replică faţă de aceste mesaje. „Sigur, Guvernul poate adopta Ordonanţe de Urgenţă (chiar dacă urgenţa nu se justifică) şi fără să ţină cont de argumentele mediului de afaceri.

Noi, mediul de afaceri, format din companii private cu capital românesc şi străin, vom aplica şi vom respecta legile României. Vă asigurăm că ne pasă de angajaţii noştri şi de România.

Vom vedea în viitor dacă îngrijorările noastre se vor materializa sau nu. Pentru binele tuturor, sperăm sincer să nu fie cazul. Dar se va întâmpla dacă nu ne-am înşelat?”, se întreabă reprezentanţii CDR.

„Mesajul public lansat de dumneavoastră în numele Guvernului României conform căruia mediul de afaceri este cel care generează lipsa de fonduri la buget pentru şcoli, infrastructură sau servicii medicale este unul profund fals şi dăunător societăţii româneşti. Negreşit şi în mediul privat (ca şi în zona bugetară) se fac greşeli, există probleme, sunt persoane şi companii care fac evaziune fiscală şi nu respectă legile. Dar în marea sa majoritate, mediul de afaceri este corect şi este cel care produce bunăstare în România”, menţionează autorii scrisorii deschise.

„Companiile cu capital străin (multe dintre ele multinaţionale), băncile şi sute de mii de antreprenori români îşi respectă angajaţii şi legile ţării. Ei sunt cei care asigură banii din care sunt plătiţi profesorii şi doctorii, magistraţii şi judecătorii, din care sunt construite şcolile şi spitalele. Banii care susţin administraţia publică. Banii din care se dezvoltă România.

Toate aceste companii şi toţi aceşti antreprenori trebuie Respectaţi”, se mai arată în documentul citat.

Autorii scrisorii mai arată că, dacă Guvernul are dovezi clare că sunt companii cu capital autohton sau străin care nu respectă legea, „vă rugăm, în mod public, să le nominalizaţi şi să informaţi instituţiile abilitate”.

„Domnule Prim Ministru, în cele din urmă, cine va răspunde pentru oportunităţile pierdute şi pentru plasarea României într-o altă ligă pentru investitori, din cauza modificărilor masive aduse Codului Fiscal din 2018 şi anunţarea lor cu doar 7 săptămâni înainte să intre în vigoare? Din respect pentru dumneavoastră şi instituţia pe care o conduceţi, vă informăm că organizăm o conferinţă de presă miercuri, 15 noiembrie, pentru a detalia aceste mesaje”, se mai arată în scrisoare.

Documentul este semnat de Coaliţia pentru Dezvoltarea României „în numele a peste 2.000 de companii, care angajează peste 600.000 de oameni şi generează anual afaceri de peste 50 de miliarde de euro”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

16 Comentarii

  1. Ati schimbat formatul paginii, ati devenit anti-PSD pe fata si ati introdus cenzura. Aliniindu-va cocalarilor #rezist, johannistilor, pmpstilor,usristilor si pnlistilor tembeli. Spor la treaba pana veti pierde din popularitate pana la inchiderea ziarului.

    • Asa te-a „instruit” gaspadin Dughin sau fecioru de meletzian di Tiliorman sa dai pe „goarna” numai jigniri, insulte, injurii fara noima si fara logica?! Cat despre „scrisoare”, voua vanzatorilor de tara sa nu va fie teama, nu are nici un efect la „doi ochi albastri” si nici la Daddy&maharii ciumei rosii; ei fac totul conform „ordinului” fsb/svr, ca sa devenim o gubernie a lu’davai ceas, iar ei sa-si traca pe „nume propriu” halci din tara fara numar, cat vrea mushcki lor, fara sa-i intrebe nimeni de „sanatate”! Panimaesh gaspadin?!

    • Ai creat vreun loc de munca la viata ta?!
      Stii ce inseamna o AFACERE in Romania?!
      Iti place jud Teleorman unde NU exista nici macar 1 singur mare Investitor iar bietii oameni au plecat in Spania(majoritatea, scrie Presa locala!) sau Italia, lasand in urma un judet sarac, depopulat si imbatranit!
      Citeste depsre Telormanul lui Dragnea FARA locuri de munca, alaturi de Vaslui fiind cele mai sarace zone din UE!
      Asa vrei sa vezi TOATA Romania, un Telormanistan sarac/!
      Eu NU vreau sa vad asta, iar penalul si mincinosul Dragnea e RESPONSABIL pentru SARACIA bietilor oameni din Teleorman!

    • Sunt in asentimentul tovarashilor gaspadini ” Gelu ” si ” !!! „, am avut o sedinta fulger de unul singur pe malul stang al Nistrului cu aceste pseudonime inventate de mine si am ajuns la concluzia ca formatul actual al paginii ” Cotidianul ” dauneaza grav propagandei noastre luminoase ca abanosul , nu mai putem maslui plusurile si minusurile dupa bunul plac si sa ne batem joc cum vrem de opiniile cititorilor . Cocalarul ” KHALIDASSA ” a tradat , a trecut in tabara ” Rezist ” si afirma ca popularitatea si seriozitatea publicatiei o sa creasca daca o sa continuati in aceasta maniera . I-am dat vot de blam si urmeaza sa propunem la Raion excluderea din taraful superafon ” Kopeika Gaurita „. P.S – Mortala replica lui „!!!” : ” FOARTE CORECT SI TOTAL DE ACORD CU D-GELU ” ! Va place in ce maniera eleganta imi raspund singur la postari ? Mai rar unul ca mine care sa centreze si sa loveasca mingea cu capul din propria centrare……..

  2. Companiile platesc impozitele rezultate dupa ce isi scad toate cheltuielile din cifra de afaceri, cifra care nu ar fi posibila numai datorita bazei de productie pe care o poseda, adica fara contributia la fel de importanta a angajatilor.
    Exista o sumedenie de firme specializate din Occident care prin numeroase tricuri la limita legalitatii sau incalcand-o
    care reusesc sa le asigure multinationalelor si marilor companii plata unor impozite tinzand spre Zero!!! Incalcarile sefac cu concursul unor indivizi corupti ai Fiscului. O contributie au si politicienii care fac special legi permisive care sunt speculate de firmele intermediare care servesc companiile. Legi permisive promulgate in baza rationamentului
    manipulator prezentat in scrisoarea deschisa, ca aceste companii asigura, singure si providential, „bunastarea tarii”!
    Bunastarea care se vede cu ochiul liber!?!? Un rationament aplicat in 2008-2009 de superputerile europene, mai precis
    de catre bolsevicii care le conduc, care au acoperit miile de miliarde speculate de banci cu motivatia ca daca acestea
    ar falimenta s-ar da peste cap finantele nationale!? Asa sunt saracite institutionalizat tarile lumii de catre oculta
    marxista, bolsevica!!! Si nu am facut referire la tricul Offshore-rurilor pe care „analistii securisti” il considera
    legal cu toate ca tarile unde se pot infiinta sunt celebre ca OAZE FINANCIARE. Este o deosebire intre „legalitatea”
    existentei lor in aceste oaze si infractiunea de a instraina profiturile infim impozitate.

  3. Vorbiți la general, nimic concret. Spune-ți o măsura care va afectează.

  4. Ma indoiesc eu ca Mihai Tudose(fost Ministru incompetent al Economiei!!) va pricepe ceva, el e un simplu politruc PSDist, slugoi al penalului Dragnea, care a INSELAT la greu votantii cu promisuni aberante ce NU pot fi puse in aplicare decat cu Manevre periculoase gen „revolutia fiscala”!

    Eu l-as fi intrebat in Scrisoare pe Premierul Tudose asa: Dle Tudose, ati atacat Dacia Renault intr-un mod josnic in Sedinta de guvern de Miercuri, desi tot Dvs i-ati laudati cand ati fost in vizita la Mioveni,(Ipocrizie ce va caracterizeaza!), va rugam sa ne spuneti cum credeti dvs ca ar fi aratat azi Jud Arges FARA Investitia de la Dacia Pitesti?!
    Exceptie facand Investitia DACIA de la Pitesti(impreuna cu Furnizorii lor inseamna peste 25000 de angajati!!) NU exista in jud Arges nici o alta Investitie majora!)

    Argesul ar fi aratat cu someri, cu saraci si cu majoritatea Oamenilor Pllecati in Spania si Italia, FIX cum arata Jud jupanului Dragnea, adica Teleormanul!

    Asta vreti pentru Romania, dle Tudose de la PSD?!
    Rusine, populisti periculosi!
    Tudose si Dragnea NU inteleg nimic din ce se intampla in Economia REALA, ei sunt simpli politruci, care NU au avur la viata lor 2 angajati de PLATIT intr-o afacere PROPRIE!

    E usor sa arunci Banii publici, produsi de ALTII, insa sunt SIGURA ca Dragnea si Tudose au mare grija de Banii Proprii!
    Populisti!

  5. chiar, daca tot va roaga aceasta cdr, de ce nu nominalizati evazionistii, ca sa stim cu toti cum „contribuie la dezvoltarea Romaniei”. Chestia cu angajatul fortei de munca e o idiotenie crasa: angajari se fac in toata lumea, in ue cu 25 de euro/ora, in Romania cu cca 4 ,5 euro/ora( media pe tara, in mediul privat – cam 3 euro/ora), iar gogorita cu productivitatea e o inventie a „marilor investitori din economie” adica a celor care au umplut tara de mall-uri si supermarketuri, nu de fabrici. Aici o vina uriasa o au absolut toate guvernarile Romaniei de dupa ’89, care, cu buna stiinta si-au distrus tara, de parca Romania ar fi cel mai mare dusman al romanilor. Tratati firmele evazioniste, multinationale sau nu, asa cum trebuie tratati infractorii. Eu va asigur, ca niciun paduche nu pleaca de la sursa de sange, decat atunci cand sursa e moarta. Guvernul asta trebuie sa mearga inainte, indiferent de ce latra unii sau altii. La fel trebuie facut si cu splitarea TVA-ului, pentru ca e cea mai sigura masura de stopare a evzaiunii pe tronsonul asta. La fel trebuie actionat si pe infrastructura, indiferent ce vor strainii. Aici este Romania, nu turcia, olanda, rusia, germania, austria sau orice alta entitate din afara granitelor!

    • NU te-am vavzut deloc Furios pe Lista Datornicilor la ANAF(o gasesti pe net, e Lista ANAF la 30 Septembrie 2017!), Lista in care TOP 10 este ocupat de 9 Companii de stat si o firma Privata!
      Mai mult, Majoritatea Companiilor falimentare de stat gen CFR Calatori, CFR Marfa, TAROM, CE Oltenia, CE Hunedoara, Compania nationala a Huilei si MUUULTE alte Compoanii de stat aflate in subordinea Misniterului Economiei sau al Energiei sunt PLINE de Datorii la ANAF si fac an de an PIERDERI Uriase de zeci de Milioane de Euro(TAROM e deja Bugetat cu o PIERDERE de 50 Milioane Euro in acest an!!), PIERDERI Compensate an de an de la Bugetul de Stat de toate guvernarile!
      Pierderile astea inseamna: ca au CHELTUIT mai MULT decat Veniturile realizate, de unde nevoia de OMPENSARE,adica Cheltuielile mai MARI sunt ajutate de Bugetul de stat!
      Din Banii nostri, ai tuturor, evident, ca NU sunt Banii PSDului!
      Companiile astea de stat sunt locul unde clientela politica isi face veacul pe Salariii URIASE si Bonificatii la fel, Bani din care mare parte merg la Partid ca Donatii!
      Comentezi si asta?!

  6. lili. cu toate ca am spus ca nu mai vreau sa discut cu tine, iti raspund pentru ultima data:
    1). comentariul meu din 18.10.2017 – 18 OCTOMBRIE 2017 LA 11:49
    …. cei din alianţă se comportă exact ca cei mai mari duşmani ai României, sapă neîncetat la temelia ţării, alături de joiannis şi de binom, fără scrupule, fără jenă, fără nimic omenesc în actele lor nesăbuite. PSD şi ALDE, în loc să lupte pentru România, luptă ca să-şi salveze belinele şi corupţii, fără să le pese de milioanele de săraci care i-au votat şi cărora,cu fiecare zi care trece, le distrug orice brumă de speranţă rămasă. Aţi distrus România, nenorociţilor…
    2). comentariul meu din 19.07.2017 – trecerea poverii fiscale de la angajator la angajat se explica destul de simplu: salariatii sunt cel mai usor de taxat, precum turma de oi dusa la tuns, pentruca ei primesc doar venitul net pe card ( angajatorii se dadeau loviti in aripa cu orice ocazie si evitau sa achite cas-ul si cass-ul datorat, creind probleme in lant pe circuit si afectand in final fondurile de sanatate si de pensii ). Cu ocazia asta, se reduc si unele datorii istorice. Problema platii pe viitor a impozitului este cel putin neclara astazi.
    Publicat Miercuri, 19 iulie 2017
    Eu am curajul opiniei si critic tot ce este de criticat, pentru ca nu sunt angajat politic, sunt doar roman. In schimb tu esti o vanduta pe 30 de bani, esti probabil vreo frustrata care vrea sa iasa in evidenta, lingandu-si stapanii acolo unde nu ajunge soarele. Tu critici pentru ca asa ti s-a azvarlit porunca, impreuna cu un oscior cu ceva zgârci pe el. Imi produci sila, nu ma mai contacta…

    • Eu nu inteleg de ce-ti bati capul cu aceasta persoana care repeta zilnic aceleasi idei…

    • Paguba-n ciuperci!
      Ma pot lipsi de comentariile tale absolut insignifiante, pentru mine!!!

  7. Atat timp cat salariul net al angajatului, cat si costul angajatorului ramane acelasi, doar structura taxelor se schimba, nu vad de ce o firma cinstita are ceva de obiectat, pentru ca nici ea nici angajatul nu pierd nimic. Pe de alta parte e logic sa protesteze firmele care au furat pana acum, pentru ca de la 1 ianuarie nu mai pot fura.

  8. Cataline!ai dreptatea cu aceasta persoana ,eu i-am spus sa se duca la un psiholog pentru ca nu exista comentariu sa nu scrie cel putin odata numele lui DRAGNEA.Poate i-a facut ceva acest om si de aceea numele lui e scris in toate comentariile .Cat priveste protestul firmelor sunt de acord ca protesteaza cei care au furat permanent si probabil acum nu o sa mai poata fura atat de mult.Toti managerii care nu platesc obligatiile la stata ar trebui sa nu primeasca salariu indiferent la ce firma sunt,de stat sau particulara.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.