Un lac din România îi uimeşte pe cercetători.Algele ulva care cresc în Lacul Ursu din Sovata fac obiectul unei ample cercetări internaţionale, pentru a se studia posibilitatea creşterii acestora într-un mediu artificial, întrucât este preconizată a fi „una dintre mâncărurile viitorului”, a afirmat, luni, biofizicianul Peter Hantz.
„Algele ulva care cresc în Lacul Ursu acum sunt subiectul unor cercetări europene foarte largi şi detaliate, deoarece aceste alge par să fie una dintre mâncărurile viitorului. Cresc foarte, foarte repede, au o valoare nutriţională foarte bună şi este o minune că aceste alge cresc aici, în Lacul Ursu. Algele sunt sub suprafaţa apei, la o adâncime de aproximativ 3,5 m. Aici am descoperit nişte bio-filme foarte speciale, nişte alge, aşa-zisele alge ulva. Suntem într-un grup de cercetare europeană care investighează algele ulva”, a declarat presei Peter Hantz.
Studiul care se face asupra algelor presupune monitorizarea plantelor şi a dinamicii apei sărate din Lacul Ursu pe parcursul unui an iar biofizicianul Peter Hantz participă la cercetare, fiind cel care a explorat intens, prin scufundare şi cu sonarul, adâncurile Lacului Ursu din Sovata.
„Pe lângă Lacul Ursu, algele acestea mai cresc într-un lac sărat din Transilvania, Lacul fără fund sau Lacul Tarzan, lângă Turda, şi una din cercetările noastre se referă la această algă care este foarte interesantă din punct de vedere ştiinţific ca morfogeneză. Dezvoltarea acestei alge necesită prezenţa unor bacterii care produc un hormon vegetal şi fără acestea, ea nu poate să se dezvolte într-un mod corect. Urmărim concentraţia hormonului taluzin în tot cursul anului şi urmărim totodată cantitatea de algă care este totdeauna prezentă într-un lac, dar în lunile aprilie, mai şi iunie sunt prezente într-o cantitate mult mai mare. Aceste cercetări pot să fie foarte utile pentru creşterea algelor în mediul artificial, deci experienţele pe care le adunăm de aici, de la Lacul Ursu, vor fi foarte interesante şi au declanşat un interes internaţional foarte mare pentru creşterea acestor alge”, a subliniat cercetătorul.
Peter Hantz spune că algele sunt tentante din punct de vedere ştiinţific, fiindcă între lunile septembrie şi decembrie formează nişte „structuri foarte interesante”.
Studiile efectuate asupra Lacului Ursu din Sovata de către biofizicianul Peter Hantz, împreună cu cercetători din Ungaria, Germania şi SUA, au vizat în prima fază reducerea fenomenului de heliotermie.
numai din algele din lacul Ursu putem asigura mancare pentru sute de milioane de oameni…dupa ce Peter Hantz a vazut ursul
Sovata, în timpul comunismului, era cea mai solicitată stațiune pentru tratament! Acum, au pus ochii pe ea strainezii pentru afaceri?! Corect! Intuiția imediat după 1989 trecea cuvântând prin propria gura dar cu voce tare „ce e al meu, e doar al meu, ce e al tău, poate fi și al meu definitiv”! Asta e practica de după anul 1990.
„una dintre mâncărurile viitorului”?
algele vulva
si carasu!
Am vazut cu catva ani in urma cand cineva a aruncat din niste cisterne o substanta verzuie,poate fi de la asta?🤔
Dacă tot se topesc ghețarii de ce să nu cultivăm alge? Sincer, eu prefer peștele, dar când ți-e foame nu mai faci mofturi.
Abia astept sa vad in emisiunile astea culinare gen chef la cutite cum se prepara macare de alge cu greieri sau sos de alge cu carne artificiala la gratar.
No, poftă bună bă dezaxatilor și nu uitați și ceva insecte
@ „Imre”, 18 mart. 2024 la 19:19
„Am vazut cu catva ani in urma cand cineva a aruncat din niste cisterne o substanta verzuie,poate fi de la asta?”
Beeeey, Imbrea, juvete, ceea ce ai văzut cu ochii tăi ierea’ cai verzi pi pereți!
Că mă gîndesc că nu ai vedenii cu verzuiala nazistă di la Kiev, sprijinită di Washington
https://www.globaltimes.cn/page/202203/1254217.shtml
Sau, poate, ai mîncat prea multă ștevie cu praz, la mămăligă?! Să ne trimiți analizili oftalmologhice pi forum, a’ci……[Rumburak]