UE a pus „gând rău” etanolului din dezinfectante

UE ia în considerare interzicerea utilizării etanolului ca ingredient

De L.V.
UE a pus „gând rău” etanolului din dezinfectante

UE ia în considerare interzicerea utilizării etanolului ca ingredient

UE ia în considerare interzicerea utilizării etanolului ca ingredient activ în produsele biocide, inclusiv în dezinfectanţii pentru mâini, din cauza riscurilor crescute de cancer, a relatat marţi Financial Times, citat de Reuters.

O recomandare internă din 10 octombrie a unuia dintre grupurile de lucru din cadrul Agenţiei Europene pentru Produse Chimice (ECHA) a semnalat etanolul ca substanţă toxică, care creşte riscul de cancer şi poate da complicaţii în timpul sarcinii şi care trebuie înlocuit în produsele de curăţare şi în alte produse, afirmă FT.

Comitetul pentru produse biocide al ECHA se va reuni între 25 şi 28 noiembrie.

ECHA a declarat pentru Reuters într-un comunicat trimis prin e-mail că autoritatea de reglementare evaluează în prezent etanolul pentru utilizarea în produse biocide.

Autoritatea de reglementare a declarat că, dacă experţii săi vor ajunge la concluzia că etanolul poate provoca cancer sau poate afecta reproducerea umană, va recomanda înlocuirea acestuia.

Evaluările sunt încă în curs şi că nu s-a ajuns la nicio concluzie, a precizat ECHA.

Decizia finală va fi luată de Comisia Europeană în urma avizului ştiinţific al comitetului de experţi.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii clasifică atât etanolul, cât şi izopropanolul ca fiind sigure pentru igiena mâinilor.

Distribuie articolul pe:

6 comentarii

  1. Beneficiile consumului moderat de alcool etilic poate contribui la:
    *protectia cardiovasculara, in special in cazul consumului de vin rosu. Acesta poate ajuta la cresterea nivelului de colesterol bun (HDL) si la prevenirea formarii cheagurilor de sange. Potrivit unui studiu publicat in jurnalul American Heart Association, un consum moderat de alcool poate reduce riscul de boli cardiovasculare cu pana la 25%.
    *prevenirea dementei si a declinului cognitiv, potrivit cercetarilor. Un studiu publicat in jurnalul Alzheimer’s & Dementia a constatat ca persoanele care consuma alcool moderat au un risc mai mic de a dezvolta dementa si declin cognitiv legat de varsta.
    *imbunatatirea sensibilitatii la insulina, ceea ce poate reduce riscul de diabet zaharat de tip 2. Acest efect se datoreaza in parte cresterii nivelului de adiponectina, un hormon care ajuta la reglarea metabolismului glucozei si a lipidelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.