Iohannis, în presa germană: Iau în calcul sesizarea CCR

Președintele Klaus Iohannis a declarat duminică pentru televiziunea publică germană ARD că ia în calcul să atace la Curtea Constituțională modificările legislative la Codul Penal şi cel de procedură penală ce ar împiedica lupta anticorupţie, spunând că „România se găsește, în acest moment, într-o fază intensă a combaterii corupției” și „în această fază nu trebuie umblat la legi”.

Iohannis a precizat că are ca instrumente de lucru retrimiterea în Parlament și sesizarea CCR „pentru a stopa astfel de acțiuni sau, în cel mai rău caz, de a le amâna până când pagubele sunt minimizate”.

„Lupta împotriva corupţiei nu este un hobby pentru mine şi pentru alţii, ci o necesitate absolută pentru România pentru a se putea dezvolta în continuare”, a declarat Klaus Iohannis.

„România se află, în acest moment, într-o fază foarte intensă a luptei împotriva corupţiei. Asta nu e uşor. Nu e uşor nici pentru ţară, nu e uşor nici pentru procurori şi, bineînţeles, nu e uşor nici pentru politicienii care nu doresc poate ca unele lucruri să iasă la lumină”, a afirmat preşedintele, spunând că această luptă împotriva corupţiei este una dintre priorităţile sale, aşa cum a anunţat încă din campania electorală, astfel că „a crescut intensitatea luptei împotriva corupţiei”.

„Adeseori, politicienii îşi manifestă nemulţumirea faţă de intensitatea acestor acţiuni. Oamenii însă sunt mulţumiţi de faptul că, în sfârşit, cineva ia măsuri eficiente pentru combaterea acestui fenomen”, a declarat Iohannis pentru televiziunea germană.

„Întrucât unii politicieni au hotărât să încerce cumva să pună frână acestor acţiuni, m-am decis, în urmă cu câteva zile, să mă adresez din nou opiniei publice pe acest subiect. Cred că, în primul rând, lupta împotriva corupţiei trebuie să continue cu toată forţa până când corupţia dispare cu totul. Nu există o altă reţetă. Corupţia reprezintă o problemă uriaşă pentru o ţară ca România”, a mai spus Klaus Iohannis.

În cadrul interviului, reporterul televiziunii ARD a constatat, conform Hotnews, că premierul Ponta și fostul președinte Traian Băsescu critică justiția, iar acum a trecut prin Senat o propunere legislativă care ar îngreuna combaterea corupției. În acest context, Iohannis a fost întrebat dacă va promulga legea, dacă aceasta va trece de Parlament.

„Cred că tentativele de modificare a legilor existente nu sunt deloc binevenite. În această fază nu trebuie umblat la legi. Voi încerca să mă exprim și public împotriva acestor inițiative, ceea ce am și făcut deja. Dar există și multe alte instrumente la îndemâna președintelui pentru a stopa astfel de acțiuni sau, în cel mai rău caz, de a le amâna până când pagubele sunt minimizate. Orice lege poate fi retrimisă în Parlament pentru rediscutare, iar dacă acest pas nu funcționează, am și posibilitatea de atacare la Curtea Constituțională.
Iau în considerare foarte serios această posibilitate pentru că nu vreau ca modificarea legilor să aiba loc în această fază intensă a combaterii corupției. Peste câțiva ani, când sper ca numărul cazurilor de corupție să se reducă dramatic, atunci se poate discuta despre modificarea legilor, dar doar atunci când practica va arăta că o modificare este necesară. Dacă nu, nu”, a răspuns Iohannis.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.