Buget istoric pentru Uniunea Europeană

Uniunea Europeană a propus un buget de aproape 2.000 de miliarde de euro pentru următorul ciclu bugetar de șapte ani, în contextul în care blocul comunitar încearcă să răspundă la o gamă largă de provocări, variind de la intensificarea concurenței economice globale și până la creșterea nevoilor pentru apărare, transmite Bloomberg.

Potrivit unor surse din apropierea acestui dosar, noul buget a fost convenit după negocieri intense care s-au prelungit până marți noaptea și au fost reluate miercuri dimineața.

Cifra de 1.980 de miliarde de euro reprezintă o creștere semnificativă față de cea de 1.200 de miliarde de euro, echivalentul a 1% din PIB-ul UE, care a fost alocată pentru buget cu prilejul ultimului ciclu bugetar, între 2021 și 2027.

Este posibil ca noua cifră privind bugetul UE să fie contestată de unele state membre care au deja probleme cu chestiunile bugetare și care vor fi responsabile pentru finanțarea celei mai mari părți din pachet prin contribuții naționale.

Sursele citate de Bloomberg susțin că în proiectul de buget este inclusă suma de 589,6 miliarde de euro pentru un fond destinat competitivității, prosperității și securității, din care 450,5 miliarde de euro este alocată pentru un fond destinat competitivității UE.

Agricultura, care în mod tradițional este una din pietrele de temelie ale bugetului UE, va primi din nou o mare parte din bani, în condițiile în care a fost propusă suma de 293,7 miliarde de euro pentru Politica Agricolă Comună.

Propunerea de miercuri demarează un proces complicat în cadrul căruia vor fi implicate Parlamentul European și Consiliul European, care reprezintă statele membre. Bugetul UE, care este cunoscut drept cadrul financiar multianual, trebuie convenit până la finele lui 2027.

Comisarul european Michael McGrath a spus miercuri că bugetul este conceput ‘în circumstanțe dificile’, inclusiv cerința de a începe să fie rambursate datoriile emise de UE în perioada pandemiei de Covid, care ar putea ajunge la 25 de miliarde euro pe an.

‘Urmează doi ani de negocieri dificile’, a spus Michael McGrath.

Recomanda 1

4 Comentarii

  1. o crestere mai mare de 50%… hahahahaha, in conditiile in care toate statele UE se duc in cap, datoriile au explodat, deficitele comerciale se adancesc, bugetele sociale au explodat sa plateasca zecile de milioane de migranti ilegali

  2. De unde acești bani daca nu din bugetul țărilor membre cu drepturi depline și de la țările lipite că Romania sărăcită in 17 ani de când e membra fara drepturi depline în UE.

  3. romani , cetateni romano-europeni ,
    in max 30 zile
    pregatiti-va sa luptati, umar linga umar cu moldovenii , pe Frontul de Est impotriva Russiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.