Ciucă – Cât va costa energia electrică în funcție de consum

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că la nivelul coaliţiei de guvernare s-a convenit asupra preţului la energia electrică pentru consumatorii casnici pentru perioada următoare, respectiv 0,68 lei/kWh pentru un consum lunar sub pragul de 100 kWh, 0,80 lei/kWh pentru un consum lunar între 100 kWh şi 255 kWh şi 1,3 lei/kWh pentru un consum lunar de peste 255 kWh, măsurile urmând a fi aplicate pentru cel puţin un an, începând cu 1 ianuarie 2023.

Şeful Executivul a făcut precizările, joi, la Vicovu de sus, la finalul unei întâlniri pe care a avut-o cu reprezentanţii administraţiei publice locale din judeţul Suceava.

„Ieri a fost o decizie pe care am luat-o pe marginea unor formate şi date de lucru pe care le-am avut, împreună cu instituţiile care lucrează în domeniu şi au responsabilitatea pentru tot ceea ce înseamnă sectorul energetic din ţara noastră şi am convenit că vom continua să asigurăm preţul de 0,68 de lei pentru cetăţenii care consumă până la 100 kWh, 0,80 lei pentru cei care consumă până în 255 kWh. Acelaşi preţ va fi şi pentru cei care consumă peste 255 kWh până la acest plafon, dar ce depăşeşte va avea un alt nivel de plată şi este luată în calcul acea sumă pe care aţi vehiculat-o de 1,3 lei/kWh”, a declarat Nicolae Ciucă.

El a precizat că pentru IMM-uri s-a stabilit menţinerea preţului de 1 leu/kWh, iar pentru marii consumatori – 1,3 lei/kWh.

„Urmează ca toate aceste elemente tehnice să fie cuprinse într-un proiect de ordonanţă de urgenţă”, a adăugat Ciucă.

Premierul a precizat că măsurile anunţate urmează să fi aplicate pentru cel puţin un an, întrebat dacă termenul de aplicare este până în 2025.

„Este foarte dificil să stabilim un ecart de timp atât de mare. Trebuie să vedem că numai anul acesta am venit cu a treia ordonanţă. (…) Este nevoie să avem flexibilitatea necesară să putem să ne adaptăm la toată această dinamică. Este important să ne protejăm cetăţenii vulnerabili, este important să ne protejăm IMM-urile şi este important să ne protejăm inclusiv consumatorii mari, pentru că, practic, discutăm despre competitivitatea produselor româneşti care ne asigură menţinerea în piaţă. În acest moment, probabil, vom aplica pe încă un an de zile, începând cu 1 ianuarie”, a declarat Ciucă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

13 Comentarii

  1. Peste 33 de ani, hello Ceaușescu! Kilowattul, cel mai puternic animal din junglă! Face cât 1,5 lei! De ce naiba mai plătim impozite, ce caută liota asta de infatuați la guvern și pentru ce-i plătim, sau de ce naiba mai ținem un guvern, astea sunt întrebări fără un răspuns clar.Spunea R.Reagan”dacă ar pune cineva lacătul pe parlament și Casa Albă doua săptămâni, nimeni nu și-ar da seama”si”dealtfel, lumea crede că guvernul are soluții dar îl supraestimează cu mult.Marea majotitate a soluțiilor guvernamentale sunt printre cele mai proaste”.Mare dreptate avea.Și vom simți asta.

  2. Numai pesedistii cred ca pretul energiei va fi cel plafonat de ei.Nu va fi.Bor plafonat pretul, dar nu va fi energie pe piata.Prin urmare, furnizorii te vor trece la furnizorul de ultima instanta su-ti vor da energie de pe piata spot la peste 12 kei5.Acum e 12 mai, daca mai închidem Turceni si Rovinari si mai scoatem din circuit încă 600 Mwh, nu e exclus să se ajungă si la 18 lei jeg pe spot.Pretul ala maxim de 13 lei de care vb.pesedistii va fi doar pe hârtie.Pretul real va fi cel de pe piata spot, căci în lipsa energiei pe piața (reală sau pt.a ocoli plafonarea), furnizorii își vor trece clientii la furnizorul de ultima instanta, care poate fi tot același furnizor. Asa ca 1, 3 lei jeg este doar în mintea balaoachesului Ciolacu. Pretul real va fi de 10 ori mai mare.

  3. Oriunde, consumul mare scade pretul, doar in capul turtit al lui Pepesco este pe dos !

  4. Da. Da e bine. La 0,68 de lei kw/h profiturile sunt pe măsură. Producerea lui costa 0.007 de centi media pe toate sursele de producere. Pana în 300 de kw/h trebuia lăsat preț de 0,4-0.5 lei. Și 0.6-0.7 la industrie și economie. Prețul nu trebuie plafonat ci trebuie reglementat. Prin plafonare statul se împrumută sa dea diferențe smecherilor din piară (jucători)

  5. Aveau si ceva tarif bistandard, de zi și de noapte, dar l-au scos deși îmbunătățea cu mult randamentul sistemului pe ansamblu,fapt ce demotă că toată scamatoria europeană cu energia și”amprenta de carbon” e o farsă nenorocită, menită să „înmoaie” prin sărăcire și înfometare, cetățeanul în raport cu statul.

  6. Pret reglementat înseamnă și creșterea tarifului la hidroelectrica. Guvernul vrea sa compenseze prețul energiei electrice livrate catre R Moldova, din buzunarul consumatorilor casnici români

  7. Este gresit spus plafonat,este de fapt o plata compensatorie din partea statului catre distribuitorii de energie. Este o tragere de timp si o abureala pentru consumatori. Ei stiu toti planurile lor, dar se fac ca ii chinuie grija fata de populatie si se ,,gandesc la solutii,,Pentru 119 kw am platit 250 roni.Pret final 2,1 roni kw/h.Ajutoarele pentru cei cu venituri sub 1000 de roni tot din banii nostrii sunt nu din banii furnizorilor sau baietilor smecheri.Baietii smecheri si din rahat fac bani.In acest moment vidanjele baietilor smecheri deversara in canalizare dejectii,incat pute de mori in locuinte.

  8. —EXPLOATAREA *OMULUIDE CĂTRE OM*NU AU FOST ȘI NU VOR FII VORBE GOALE.
    —TOȚI,SUNT,NIȘTE SPECULANȚI.CREAȚI ȘI MENȚINUȚI,SĂ UMPLE BURUNARELE STĂPÂNILOR.
    —ACTUALII DECIDENȚI,ANTIROMÂNI,TREBUIESC,ALUNGAȚI CU ORICE PRILEJ,CÂT MAI URGENT.
    —AVEM COPACITĂȚI DE PRODUCȚIE A ENERGIEI,IAR TRĂDĂTORII-NEMULUI,RÂNJESC.

  9. Consumul lunar este al fiecarei luni pentru care se va emite factura sau este o medie a consumului din 2021?
    Consumatorii casnici care au contracte cu Hidroelectrica deci au preturi de cca 0,7 lei/KWh indiferent de consum vor intra si ei in noul algoritm putand deci sa plateasca 0,8 lei sau chiar 1,3 lei/KWh in functie de consum?

  10. Ce natie de lasi suntem, Popescu umbla nestingherit pe strada, cand locul lui e doi metri sub pamant.

  11. Eu am incredere in Iohannis in UE si NATO! Dar desigur stiti f bine ca politica mondiala, economia mondiala e controlata de nenorocitii aia de la PSD care au aruncat preturile in aer mama lor de comunisti! Si acum vor sa le si plafoneze iar mamaie si tataie care sunt liberali vor preturi liberalizate.

  12. Ceea ce pare absurd este raportarea la consumul anului 2021. In anul 2021 am avut un consum mai mare in conditiile in care cei doi copii ai mei au facut facultatea on line, in casa cu doua calculatoare non stop in functiune, cu imprimanta, incalzire, gaz si energie pentru doua persoane in plus. Acum am ramas singura si primesc pedeapsa fiindca am ajutat statul care ar fi avut costuri imense cu studentii in salile de curs si in camine. Nu stiu unde pe scara bataii de joc se afla atitudinea celor care ne conduc. Probabil singurul lor scop este stresarea la maxim pana la deces si saracirea extrema a celor mai multi romani.

  13. Evident, cilacu a invins! Doar electoratul luo va avea parte de preturi mai mici ca si pana acum, adica pensionarii cu 1500 lei pensie vor plati 100 de lei factura la curent, vor beneficia de subventii la incalzire, vor prime cateva mii de lei ajutoare de la ue, alte sute de la statul roman. Culmea este ca mai au si taloane de transport 12 bucati intre 100 si 500 lei bucata. Ca nu le folosesc, nu i bai, ajung la firmele de transport si statul plateste. Un salariat cu doi copii si minimul pe economie are salariu sub 1500 lei si nu primeste niciunul dintre ajutoarele pensionarilor(or mai fi si altele) insa consumul la energie pentru 2021 a depasit 300kw.Ce nesimtire!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.