Crizele mondiale, pe agenda summitului G7

UPDATE Liderii mondiali trebuie să recunoască prețul susținerii Ucrainei, inclusiv creșterea costurilor cu energia și alimentele, dar trebuie să recunoască și faptul că prețul de a permite Rusiei să câștige ar fi mult mai mare, a declarat premierul britanic Boris Johnson, conform Reuters.

Vorbind duminică la începutul summitului G7, Johnson a declarat că Occidentul trebuie să își mențină unitatea în fața agresiunii Moscovei.

„Pentru a proteja această unitate, pentru a o face să funcționeze, trebuie să aveți discuții foarte, foarte sincere despre implicațiile a ceea ce se întâmplă, despre presiunile pe care le simt prietenii și partenerii individuali”, a declarat el reporterilor.

Boris Johnson: „Dar prețul de a da înapoi, prețul de a-i permite (președintelui rus Vladimir) Putin să reușească, să ciopârțească părți uriașe din Ucraina, să continue programul său de cucerire, acel preț va fi mult, mult mai mare. Toată lumea de aici înțelege acest lucru”.

UPDATE Premierul britanic Boris Johnson și președintele francez Emmanuel Macron au convenit să ofere mai mult sprijin Ucrainei în războiul său cu Rusia, a declarat duminică biroul lui Johnson, în timp ce liderii s-au întâlnit la summitul G7, anunță Reuters.

„Ei au fost de acord că acesta este un moment critic pentru cursul conflictului și că există o oportunitate de a schimba cursul războiului”, a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street.

Amândoi „au subliniat necesitatea de a sprijini Ucraina pentru a-și întări poziția atât în război, cât și în orice negocieri viitoare. Președintele Macron a lăudat sprijinul militar continuu al premierului pentru Ucraina, iar liderii au convenit să intensifice această activitate”, a precizat purtătorul de cuvânt.

UPDATE Președintele american Joe Biden l-a lăudat duminică pe cancelarul german Olaf Scholz pentru leadership în urma războiului Rusiei împotriva Ucrainei și a îndemnat Occidentul să rămână unit.

„Trebuie să rămânem uniți”, i-a spus Biden lui Scholz la o întâlnire înaintea summitului G7 din Germania, relatează AFP.

Președintele rus Vladimir Putin a sperat „că, într-un fel, NATO și G7 se vor scinda”, a spus Biden. „Dar nu am făcut-o și nu o vom face”.

Biden s-a întâlnit cu gazda sa germană în pitorescul castel Elmau, unde G7 – Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Statele Unite – organizează un summit de 3 zile dominat de criza din Ucraina.

Biden a lăudat conducerea lui Scholz în calitate de președinte actual al G7 într-o perioadă de tulburări în Europa, declanșate de războiul Rusiei și de consecințele economice globale ulterioare.

„Vreau să vă felicit pentru că ați făcut un pas înainte așa cum ați făcut-o când ați devenit cancelar” și „pentru modul în care ați avut un mare impact asupra restului Europei pentru a acționa, în special în ceea ce privește Ucraina”, i-a spus Biden lui Scholz.

Un oficial american de rang înalt a declarat că Washingtonul a „investit foarte mult” în relația cu Germania de când Biden a preluat funcția în urmă cu aproape doi ani și jumătate.

Discuțiile lor au fost „o bună ocazie de a afirma legăturile profunde și durabile dintre cele două țări. În ceea ce privește agenda întâlnirii, așteptați-vă ca Rusia și Ucraina să fie în capul listei, inclusiv coordonarea noastră strânsă și continuă pe plan politic și diplomatic”, a declarat oficialul.

Ştirea inițială

Liderii G7 se întâlnsc în Germania într-o reuniune care se anunță a fi dominată de Ucraina și de consecințele invaziei, de la penuria de energie la criza alimentară.

Se așteaptă ca liderii să încerce să arate un front unit în ceea ce privește susținerea Ucrainei atât timp cât este necesar și creșterea presiunii asupra Kremlinului – deși vor dori să evite sancțiunile care ar putea alimenta inflația și exacerba criza globală a costului vieții.

Partenerii sunt gata să cadă de acord să interzică importurile de aur din Rusia, a declarat pentru Reuters o sursă familiarizată cu acest subiect.

O sursă guvernamentală germană a declarat ulterior că liderii au avut conversații „cu adevărat constructive” cu privire la o posibilă plafonare a prețurilor la importurile de petrol rusesc.

AP anunță că președintele Joe Biden vrea să susțină alianța globală care pedepsește Rusia pentru invazia sa în Ucraina.

Biden se va alătura mai întâi reuniunii G7, iar mai târziu se va deplasa la Madrid pentru un summit cu liderii celor 30 de țări NATO.

Vizita are loc în contextul în care coaliția globală pentru sprijinirea Ucrainei și pedepsirea Rusiei pentru agresiunea sa a dat semne de slăbire, pe fondul creșterii galopante a prețurilor la alimente și energie cauzate de conflict.

Biden a fost întâmpinat cu covorul roșu după ce a sosit la Munchen sâmbătă seara, cu muzică bavareză, zeci de persoane în costume tradiționale și copii care i-au oferit flori.

În timp ce oficialii americani consideră că există un consens larg în ceea ce privește menținerea presiunii asupra Rusiei și susținerea Ucrainei pe termen scurt, ei văd călătoria lui Biden ca pe o oportunitate de a alinia strategia atât pentru conflict, cât și pentru ramificațiile sale globale, în perspectiva iernii și a perioadei următoare.

John Kirby, coordonatorul comunicării la Casa Albă pe probleme strategice, a declarat că summitul va aborda probleme precum inflația și alte „provocări în economia globală ca urmare a războiului lui Putin – dar și cum să continuăm să îl facem pe Putin responsabil” și supus „consecințelor constante”.

La Madrid, Biden va contribui la promovarea efortului NATO de a primi Finlanda și Suedia în cadrul alianței, după ce invazia rusă din Ucraina a determinat cele două democrații istoric neutre să caute protecție.

Kirby a refuzat să spună dacă Biden se va întâlni cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, care a indicat că intenționează să blocheze aderarea celor două țări la NATO dacă nu primește concesii. Adăugarea de noi membri necesită un sprijin unanim din partea membrilor existenți ai NATO.

Biden intenționează să folosească această călătorie pentru a arăta că invazia Rusiei în Ucraina a „întărit” democrațiile în fața amenințărilor venite din partea autocrațiilor, atât de la Moscova, cât și de la Beijing.

Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sâmbătă, că Ucraina va recâștiga toate orașele pe care le-a pierdut în fața Rusiei, inclusiv Severodonețk, și a recunoscut că războiul a devenit greu de gestionat din punct de vedere emoțional.

Într-o alocuțiune video susținută târziu în noapte, el a spus că Ucraina a fost lovită de 45 de rachete rusești în ultimele 24 de ore, pe care le-a descris ca fiind o încercare cinică, dar sortită eșecului, de a frânge moralul poporului său.

„Prin urmare,vom recupera toate orașele noastre – Severodonețk, Donețk, Luhansk -„, a spus el.

A fost singura dată într-un discurs când a menționat Severodonețk, care a căzut în cele din urmă în fața forțelor Moscovei, după săptămâni de lupte brutale, conform Reuters.

Atacurile necruțătoare cu rachete au confirmat faptul că sancțiunile împotriva Rusiei nu sunt suficiente pentru a ajuta Ucraina, care are nevoie de mai multe arme, a spus el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

28 de Comentarii

  1. Prostii astia se strang sa anal-izeze cum si-au tras-o singuri dupa mintile lor de babute si de mosorogi ? Si ce o sa faca acum, ridica sanctiunile cand tot BRICS-ul ii sanctioneaza cu embargou ? Occidentalii sunt in pragul falimentului, vor scurma in gunoaie sa caute mancare si chipuri !

  2. Aha, mda,. de ce doar unu doi, românu și eventual încă doi trei mai căpoși ?/ Sinucidere in grup bre, stil american a-la Manson,.ce mai,..E o democrație atât de teribilă de indrăznești să scoți o vorbuliță altfel ??

  3. Bre,ce mai ramane de zis ? Nea Jelensky e clar prafuit ,e ca al de recaneste facut gramada in curtea scolii -Ia-l de pe mine ca-l omor.Nu pricepe bre.Nu gandeste bre.Va pierde si ce mai are si ciuci negocieri ca nu mai are cu ce iesi pe masa.Pas cu Pas.Cei din vest in toata istoria lor n-au dat nimic geaba,de au dat un dolar vor lua inapoi zece si cu multumiri de la ucrainii pacalici care mai cred in Mos Craciun si spiridusi.Ghi-ni-on.

    • Valah – dumneata nu esti sanatos la cap ,sau inca nu iti dai seama cam ce ar insemna un razboi atomic ?

  4. Daca evvreii scot graul si mancarea ucrainienilor din tara sa vezi foamete la iarna. De frig o sa tremure toti. Asa a hotarat Biden.
    Mai puneti o haina pe voi.

  5. Pînă acum cîțiva ani ne scoteau ochii cu risipa bucatelor, că se aruncă o treime din cît se mănâncă. Iar o-ntorc ca la Brăila.
    Hidrocarburile sînt anorganice, fără sfîrșit.
    Pădurile lumii, după ultimele studii, prin putrezirea lemnelor și a frunzelor, fac mai mult CO2 decît arderea tuturor hidrocarburilor.
    CO2 este mai greu decît aerul. Cei cu ecologeala să calculeze masa molară la N2 (78,2% din atmosferă), O2 (20,5%), CO2 (0,03%)! Dacă-i mai greu decît aerul, stă jos pe pămînt unde-i hrană pt plante sau se scurge în pămînt, cum face efect de seră?
    Nu toată lumea vă crede, nu toți sîntem proști deochiați.

  6. @tomlin: baiatule, tare ma tem ca noi vom ajunge sa scurmam in gunoaie si sa tremuram. Javrele astea care se aduna la ” sumit ” planifica actiunile impotriva tarilor mici si supuse. Pe noi vor sa ne obisnuiasca sa stam in intuneric, in frig, sa ne spalam rar si cu apa rece si sa ne hranim cu gandaci. Niste prosti se bucura ca se extrag gaze din Marea Neagra. Pai nu se extrag pentru Romania, ci tot pentru stapanii din Vest. Noua or sa ne dea doar gazele de la fasole. Sa dea Dumnezeu sa fiu eu profet mincinos!

  7. bla bla bla

    se intilnesc marionetele pentru poza de grup. e un fel de misto la scara mondiala… intelepciunea nu e pe ordinea de zi. nu are cine sa o promoveze.

  8. Nu imi amintesc sa fi fost un asemenea tambalau si asemenea suferinte cind americanii au invadat Irak-ul FARA MOTIV.Nimeni nu a sanctionat USA si se putea face asta tot asa,prin reuniuni NATO si fel-de-fel de „G-uri”.Nici acum.Se stie,toti stiu ca vinovatul de tot ce se intimpa este america,si o fac pe prostii.

  9. „Sa dea Dumnezeu sa fiu eu profet mincinos!”

    Asa sa va ajute bunul dumnezeu, sa pupati moaste !

  10. Normal ar fi trebuit să nu discute nimeni cu paraliticul de la casa albă!!!..el e dracul gol cu înarmare ukrainei, practic e război între Russia și americani!!..iar proștii din coloniile europei stau capră la decizile întârziatului mintal…
    Cică în Air Force One boul avea câteva butelii cu gaz pentru germania!!!..ca ajutoare!!..”ca cadouri „…Dacă sunt cuminți și ascultători în toamnă le mai dă câteva!!..au înlocuit mărgelele cu butelii!!!.. ce-a ajuns europa !!!..Rusine nenorociților!!

  11. Cuvantul de ordine e „digitalizare” ! Doar la automobile e o coada de 18 luni la cip-uri, daca BRICS le dau. Minte de baba cu capul gol ca balerinele.

  12. In cercul drapelelor sunt diar tarile importante sau care se cred importante pentru a lua decizii si restul tarilor, pare ca sunt obligate sa execute absolut totul indiferent de urmarile grave produse in acele tari deja mentinute in saracie! Nu intrati pe fente, gen: rusia inapoi intre granite, sau, ucraina e punctul spre care toti ingenuncheaza! Sper sa nu se stabileasca ca militarii/armata exustenta in Romania si vecinatatea ucrainei sa fie trimisa in diferite scopuri, tara ramanand fara aparare! Nu ca Romania ar fi aparata de armata sau secu sau hArafat cu 112-propriul buzunar comun cu stelutele catafalciene sus mentinute la ingrasat cu fonduri din orice!

  13. din 2014 încoace: de ce s-a dus Crimeia la RUSSIA?;de ce mai apoi Dombasul s-a proclamat independent de Ucraina? Cum de numai de când tatăl lui biden junior e președinte ucraina s-a trezit să-și recupereze teritoriile rusești alipite de Ucrainul Hrușciov făcăturii cosmopolite și cu veșnic iz de bandera U”kraina și când a început rotschildu-l să țipe după banii cheltuiți .. ?

  14. jelensky spune ca e dificil de gestionat moral razboiul si ca toate orasele pierdute vor fi recucerite …avind in vedere ca jelensky e din acelasi material cu bernie madoff jidanul care a fraudat 60 de miliarde din fericire de la jidani in cel mai mare procentaj, nu ma surprinde delod afirmatia lui…toti ucrainienii de au murit pina acum au facut-o sub conducerea lui…poate ca sint ATIT DE PROSTI UCRAINIENII CA IN FINAL NIMENI NU-L VA EXECUTA PENTRU PROSTIA SI PERFIDIA LUI…

  15. Valah esti un ungur prost care te crezi destept. Crezi ca rusii care citesc nu stiu ca esti ungur. Piate va bombardeaza rusii Budapestinentiala.

  16. Sunt de acord cu Johnson și cu Olaf Scholz.Rusia trebuie slăbită definitiv,democrația nu are dreptul sa dea înapoi.Probabil ca rușii își dau seama ca au intrat intr-o capcana teribila.Nu au nici o șansa pe termen lung.Putin se afla in dificultate, indiferent ce va face.Ai lui sau alții ii pregătesc ieșirea din scena.Înțeleg de ce era el obsedat de soarta lui Gaddafi .Normal ar fi sa fie judecat pentru crime de război.Ucraina merita asta.Ce ciudat:minunatii comentatori de mai sus parca sau vorbit formând un conclav rușinos intru mârlănie.Revizuiesc procentul:nu e 90 %vs 10%.E 99%vs1% raportul corect între rațiune și caracter deficitar.Doamne ferește.

    • @Ghita: Dar Irak-ul ce merita pentru invazia bazata pe minciuni a lui Bush si a acolitilor lui de la Washington??

  17. Domnilor, cred ca am ajuns in punctul in care sa discutam notiunile vanturate de Occident, mai ales de SUA.
    Ne vorbeste domnul Biden de”alianta globala” impotriva Rusiei. Asa sa fie? Cat de globala este aceasta alinta formata din lumea anglo-saxona, Europa si vreo doua-trei state asiatice si din America Latina, un total 40 de state? Din cate stiu eu pe harta globului sunt 193 state recunoscute oficial si membre ONU. Daca scadem 40 de state, na mai raman 153 de state care nu sustin aceste sanctiuni sau sunt indiferente fata de ele.
    Tarile BRICS reprezinta mai mult de jumatate din populatia globului, adica este mult mai „globala” decat ‘alianta globala” alui Biden, iar acestea sustin Rusia,
    Acum iese insa la iveala un lucru foarte trist – SUA se poarta in Europa ca o tara de ocupatie, dictand si impunand punctele sale de vedere si nimeni din Europa nu cracneste.

    Dupa 1990 bazele militare rusesti au disparut din Germania de est si din toata Europa, dar, culmea , nici o baza militara americana NU s-a retras, ba mai mult, DUA si-a extins prezenta militara pana la frontiera Rusiei. Numai in Germania sunt 119 baze militare americane. Poate aceasta tara avea propria politica internationala? Vedem asta in Romania unde sunt numai 3 baze militare americane cat de „suverani si independenti” mai suntem. Ambasada SUA ne cheama la raport cand vrea, nici macar nu se mai deplseaza trilipicii de acolo la guvern.

    Toate astea se intampla sub ocupatia SUA, mai ditactoriala decat cea a URSS. Noi am spart unitatea Trataului de la Varsovia cand am spus NU invadarii Cehoslovaciei. In NATO nu exista FISURI, ci numai spaime de ce ar putea sa le faca americanii conducatorilor tarilor membre, chiar daca dictatul SUA face rau popoarelor lor.

    In Europa va fi pace cand trupele americane vor fi retrase din Europa si lasata Europa sa isi hotarasca destinele.

    Mai tarziu vom disuta despre notiunile DEMOCRATIE si „valori europene”!!!

  18. tot n-am inteles: ce pierde Europa si ce pierde lumea daca statul ilegitim si extremist ucraina e dezmembrat? astept argumente, nu lozinci pentru uzul lobotomizatilor

    • Cum poți spune asemenea enormități?Ai copii,soție,părinți?Cum te poți uita in ochii lor?Nu citești istorie?Ucraina e un stat suveran.A ales spre vest.Demontează tu contrariul.Dacă poți.

    • Ucraina e un stat ilegitim, banditesc si inamic al Romaniei! ai cazut in cap cand erai mic, sau te platesc antiromanii?

  19. Pt Dan:felicitări! Cea mai buna retorica de a pune lucrurile la punct.

  20. Cica au mai alocat 600 miliarde pentru energie verde, nici nu stiu daca o sa produca de banii aia 100GW, un kkt cand necesarele de energie din lume sunt in zeci de mii de TW (parca)… mai vor sa aloce vreo 60 miliarde pentru tarile in „dezvoltare” a se citi mita pentru a cumpara guvernele si economiile respective, sa le aduca la stadiu de colonii.

  21. Biden a interzis aurul sa fie cumparat de tarile europene. Sa vedem cu ce se fac procesoarele si contactele la telefoane si calculatoare.

  22. Astia au servici, pentru ca ei aprind focul, iar pe urma il sting pe banii prostimii ! Ei sunt pompierii de servici,cum au arestati acum cativa ani niste pompieri in Italia care provocau incendiile, pentru ca atunci cand lucrau la stingerea lor primeau bani in plus!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.