Toate armele politice pe șeful Statului Major

Scandalul privind șefia Statului Major al Apărării se umflă.  Decretul de prelungire a mandatului generalului Nicolae Ciucă semnat de Klaus Iohannis trebuie publicat în Monitorul Oficial, iar acest lucru nu se întâmplase până vineri seară. Monitorul Oficial se află sub autoritatea Camerei Deputaților.

Preşedintele cere publicarea în Monitorul Oficial a decretului prin care s-a prelungit mandatul lui Ciucă, atenționând vineri seară asupra unor „grave consecințe”. Până în 31 decembrie, acest decret trebuie publicat pentru ca Nicolae Ciucă să îşi poată continua mandatul la conducerea șefului Statului Major al Apărării.

„Imediat după ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, Decretul Președintelui României nr. 1331/2018, prin care s-a prelungit mandatul șefului Statului Major al Apărării, a fost transmis, în condițiile Legii nr. 202/1998, secretarului general al Camerei Deputaților, în vederea publicării în Monitorul Oficial al României.
Monitorul Oficial al României este publicația oficială a statului român, în care se publică actele prevăzute de Constituție, de Legea nr. 202/1998, precum și de alte acte normative. Publicarea decretelor, acte prevăzute de Constituție, nu poate fi blocată sau cenzurată de instituțiile cu atribuții în această procedură. Președintele României atenționează că întârzierea publicării în Monitorul Oficial al României a Decretului nr. 1331/2018 și, implicit, împiedicarea producerii efectelor acestui act are grave consecințe și atrage răspunderea juridică a tuturor persoanelor implicate”, a transmis Administrația Prezidențială.

Garantat Florin Iordache: „Fără îndoială va apărea în Monitor”

Vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, a declarat, referitor la scandalul publicării în Monitorul Oficial a decretului ce îl vizează pe generalul Nicolae Ciucă, că nu există o amânare intenționată, ci provoccată de aglomerația de la final de an.

„Probabil că după prânz au fost trimise. Până a fost semnat decretul, până a fost trimis, este ora 19.00. Nu cred că se pune problema că se încearcă blocarea unui astfel de act, chiar dacă este îndoielnic acest document. Dacă efectele se produc după ce apare în MO, fie că discutăm de ministerul Apărării, sunt și alte posibilități legale. Fără îndoială, Secretariatul General nu blochează un astfel de act. Dacă nu există o anumită aglomerare puntem discuta de ore, dar fiind vorba de final de an, multe instituții au trimis documente care trebuie publicate la final de an, apoi ședința de Guvern care a fost tot la ora prânzului, acte emise de alte autorități, putem discuta de câteva ore, maxim o zi”, a declarat Florin Iordache la Antena 3.

Acesta a mai spus că având în vedere că decretul președintelui, de prelungire a mandatului generalului Nicolae Ciucă în funcția de șef al Statului Major al Armatei, trebuie să își producă efectele începând cu prima zi din 2019, mai este timp pentru publicare.

„Decretul intră în vigoare cu 31 decembrie, fără îndoială va apărea în Monitor. Se verifică modul în care e redactat, eventuale greșeli gramaticale, dar nu se pune problema, chiar dacă e îndoielnic, își propune cineva să îl blocheze. Asta e culmea, că pentru tot ce se întâmplă, crede că cineva are astfel de gânduri. În legea MO se arată minimul de ore în care trebuie să apară. În același timp, au fost semnate mai multe decrete, nu face nimeni o selecție, asta da și ăsta nu. Celelalte ce le spunem? Mai stați, le publicăm la anul?”, a mai spus Iordache.

Premierul a amenințat cu CCR

Anterior, premierul Viorica Dăncilă a susținut, vineri, că decretul pentru prelungirea mandatului șefului Statului Major General al Armatei, Nicolae Ciucă, semnat de președintele Klaus Iohannis, nu respectă condițiile de legalitate și creează premisele unui conflict juridic de natură constituțională.

„În privinţa CSAT de astăzi, potrivit prevederilor Legii 346 din 2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, preşedintele nu are atribuţia de a prelungi mandatul şefului Statului Major al Apărării. Atât numirea, cât şi eventuala prelungire a mandatului se face numai la propunerea ministrului Apărării, cu avizul primului ministru, iar în şedinţa de astăzi nu a fost discutată posibilitatea acestei prelungiri. Aşadar, decretul anunţat de preşedinte considerăm că nu respectă condiţiile de legalitate şi creează premisele unui conflict juridic de natură constituţională”, a precizat Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.

Ea a mai spus că decizia președintelui de prelungire a mandatului de șef al SMG al generalului Nicolae Ciucă apăruse deja în spațiul public.

”Aș vrea să fie foarte clar – nu vorbim aici despre persoane, ci strict despre respectarea legii. Președintele nu a explicat refuzul în ședința CSAT”, a adăugat Dăncilă.

La rândul său, ministrul Apărării Gabriel Leș a declarat, după refuzul președintelui Iohannis de numire a propunerii MApN în funcția de șef al Statului Major, că decizia preşedintelui de prelungire a mandatului generalului Nicolae Ciucă la conducerea Statului Major al Apărării (SMA) „este fără suport legal”, subliniind că atribuţiile şefului SMA vor fi delegate locţiitorului acestuia.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat vineri că a semnat decretul de prelungire a mandatului generalului Nicolae Ciucă, actualul șef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în ședința CSAT noua propunere făcută de MApN pentru această funcție, în persoana generalului Dumitru Scarlat, actualmente reprezentant al Armatei la NATO si UE. Iohannis a invocat cu privire la noua propunere făcută de ministrul Apărării faptul că nu respectă rigorile legii. Pentru ca Scarlat să poată ocupa funcția, trebuia să fie șef de Stat Major al unei categorii de forță. (Detalii aici)

Conform Legii nr. 346 din 21 iulie 2006, şeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată. El este numit de preşedintele României, la propunerea ministrului apărării naţionale, cu avizul primului-ministru, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an.

Mandatul lui Nicolae Ciucă în funcția de șef al Statului Major al Apărării a fost prelungit cu un an, „luând act de lipsa unei propuneri de numire”, potrivit anunțului Președinției.

„În temeiul prevederilor art. 92 alin. (1), art. 94 lit. c) și ale art. 100 din Constituție, ale Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare, precum și ale Legii nr. 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale, luând act de lipsa unei propuneri de numire, potrivit legii, în funcția de șef al Statului Major al Apărării, reținând necesitatea asigurării continuității conducerii armatei, în condițiile în care mediul regional și internațional de securitate se află în continuă schimbare și având în vedere rezultatul dezbaterilor din cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării din data de 28 decembrie 2018, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 28 decembrie a.c., decretul privind prelungirea mandatului de șef al Statului Major al Apărării cu un an domnului general Ciucă Gheorghe Nicolae-Ionel, numit prin Decretul nr. 950/2014”, se arată în anunțul de pe site-ul Președinției.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Ioana Radu 8516 Articole
Author

25 de Comentarii

  1. Ce sa faca o Curte Constitutionala care nu respecta ea Constitutia , Lazaroiu nu trebuie sa mai fie membru conform Constitutiei, a depasit 9 ani. Punct. Singurul raspuns este la POPOR. EL va decide cine are dreptate CCR sau Presedintele. GHINIONUL lor ca nu mai sunt bani!

    • si poporul ce sa faca??? sa decida cine are dreptate???? adica neica nimeni, sa-si dea cu parerea???? Doamne feteste!!! apropo de Lazaroiu: vine curtea cu documente si explica situatia lui Lazaroiu,vine macovei cu urletul si isi da cu parerea. intre betivana si ccr, prefer ccr. iar cu respectarea constitutie, iohannus a demonstrat cu varf si indesat ca o incalca la greu

    • da, taranistule… ai dreptate, dar mai bine hai sa desfiintam tot, Parlament, Presedintie, Guvern si sa se conduca din piata publica. Ca piata publica e extrem de competenta, numai profesori de drept constipational s-au vazut anul asta in Pta Victoriei

    • Singura solutie este ca ciuca sa-si dea demisia de onoare pentru a demonstra ca nu face politica. In rest, sa auzim numai de bine daca avem timpane! Maine dimineata Johannis da un decret sa desfiinteze fortele armate si MO trebuie sa publice o astfel de ilegalitate?

    • cititi legile:
      Conform legii Lazaroiu, judecator constitutional are dreptul sa fie judecator constitutional mandat intreg de 9 ani, el indeplinind doar un rest de mandat de 1 an al unui judecator decedat inainte de a fi numit. Lege.
      Conform legii Iohanis nu poate numi si nu poate prelungi mandatul nimanui daca nu este propus de guvern. LEGE. Este un presedinte iresponsabil care da decrete ilegale. Pe aceasta logica maine vine si o numeste prin decret prezidential pe nevasta-sa la ministerul transporturilor. Este la fel de ilegal ca si prelungirea mandatului unui sef de stat major fara propunerea min apararii si avizul primului ministru si fara aprobarea CSAT.

  2. „luand act de lipsa propunerii…” . propuneri au fost, dar dulap le-a respins. probleme la mansarda administratie lui iohannus??? administratia de la cap se impute

  3. Guvernul si Parlamentul ar trebui sa boicoteze CSAT. Nu ai ce sa mai discuti cu un astfel de individ ca iohanis, care doar pune bete in roate Romaniei.

  4. Veve si Gabriel Les, reactii de disperati, parca le e frica de infractorul Dragnea!!!

    • Ciupeste-te si da-te cu nitica apa rece pe obraji, poate te trezesti. Disperata esti tu, citesti ce scrii inainte de a posta?

  5. Asta-i culmea! ciolhanis intarzie cu lunile sa semneze actele si acum faca scandal pentru cateva ore?

    • Pai asta este! Nemernicul asta infractor, hot de case, care nu stie ce inseamna „de indata” spus de CCR, in scris, calca cu bocancii sai de Editat in fiecare zi Constitutia! Pentru ca poate, cum spunea Badea! Stie ca nu-i face nimeni, nimic!

  6. Oameni fără memorie!Când s-a dus Dragnea la inaugurarea preș.Trump,Elliot Broydi i-a înlesnit treaba și-n același timp firma americanului incerca sa tranzacționeze armament pe la Romarm.Asta spunea gura lumii.Dintre toate bugetele doar pe al armatei nu-l dijmuise Dragnea.Licitatia pe corvete au castigat-o francezii și Dragnea îl vrea pe Damen.Astea sunt putinele lucruri aflate de noi.Si voi îl incaerati pe Johannis.Pai se poate?

  7. Un gazetar care se respectă ar fi consultat forma actualizată și republicată a legii 346/2006. Astfel încât să informeze exact publicul cu privire la prevederile art. 39, cel care definește la alin. (5) condițiile de numire a șefului SMA. (nicidecum art. 12 din lege, astfel cum este precizat eronat în articol)

  8. E vizibil, trăim într-o dictatură! Dictatorul e Iohannis, a prelungit acel mandat fără să întrebe pe nimeni, dictatorial!

    • Guvernul cu Lese si Dancila a informat presedintele despre ce propunere aveau sa faca in locul generalului Ciuca? Nu . Au venit cu o propunere inafara legii! Art.92 din Constitutie spune ca presedintele este comandantul armatei. In aceasta situatie s-a vazut nevoit sa prelungeasca cu un an mandatul de sef al SMA pentru generalului Ciuca. Nu e nicio problema.

      PS. Mai pesedeu dictator nu mai face atata scandal ca ai venit la putere cu doar 3,2 milioane de voturi! Ce reprezentativitate ai? Spanac.

    • Pai daca poate? Cine-l trage la raspundere? Asta face ce vrea, pentru ca poate!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  9. ‘Luand act de lipsa unei propuneri de numire’ , am facut de capul meu ! Vai de el ! Cum poti spune asa o minciuna, cand a existat propunerea D.Scarlat ? Daca era o problema de legalitate , o putea prezenta si explica si nu mai baga zazanie si in armata . Dar oare actele astea iresponsabile , unul dupa altul , nu creeaza ingrijorare si preocupare in cadrul U.E., din care facem parte . Si culmea tupeului mai cere si celeritate la M.O.,el care a zis ca imediat dupa 1 dec. va rezolva cu cei 2 ministri . Si suntem in 29 . Si cica ‘ein mann , ein wort ‘. Ha,ha,ha !!

  10. Statul Major al Armatei trebuie condus de militari cu experiență pe câmpul de luptă, nu de militari de birou sau intendentă (cum a fost Oprea), care sunt și ei utili și respectabili, dar necalificați pentru cea mai înaltă funcție operativă în Armată. Există suficienți militari de carieră comandanți de arme sau sdjunctii lor care să îndeplinească condițiile stipulate de lege, nu era nevoie PSD să vina cu o soluție hocus-pocus trasă din joben precum cea cu care a venit încălcând prevederile legii. Președintele Iohannis a procedat corect, în literă și spiritul legii.

  11. Ramasese un domeniu inca nesabotat de Johannis. A bifat-o si pe asta, e inamicul NATO.

    • Nu te duce mintea sa intelegi ca propunerea PSD nu indeplinea conditiile legii, adica propunerea trebuia sa vina dintre sefii de arme sau loctiitorii lor. Ori PSD a propus un obedient al PSD care sa faca jocul rusilor. Romania a ramas intesata de agenti rusi si dupa 1990, zona tarii noastre este de mare interes pentru Rusia. Daca o tara mica si aparent nesemnificativa cum este Republica Moldova este sugrumata efectiv de Rusia, va dati seama stimati cititori ce interese strategice are Rusia cu Rmania, o tara mare cuprinzand Dunarea pe o mare lungime, gurile Dunarii si arcul Carpatic, zona inexpugnabila in caz de razboi terestru. De asta Rusia are nevoie de o conducere obedienta a Armatei Romane, iar actualul sef de stat major, fidel aliat al NATO le sta lor in gat! Asta e miza jocului! Eu nu mi-as dori sa traiesc in saracia si promiscuitatea raspandita de rusi, 40 de ani de comunism ne-au fost destul ca sa intelegem esenta unei obediente fata de Rusia.

    • Crocodilule, acest domeniu a fost distrus complet dupa aparitia O.G.7/1998, s-au desfiintat unitati, s-au comasat unitati, s-a casat tehnica de lupta la greu si multi militari specialisti foarte buni si tineri au ajuns pe drumuri pentru un pumn de arginti. Din 1998 pana in prezent nu au existat politicieni care sa nu-si bata joc de militarii tarii care au jurat din frageda tinerete sa-si apere tara chiar cu pretul vietii. Au fost numiti „pensionari” la 40 de ani cand ei sunt buni de lupta pana la 65 de ani si sunt defapt militari in rezerva, adicatelea cum sunt fotbalistii de pe banca de rezerve. Politicienii care si-au facut viloaice si au furat averea tarii au spus ca nu mai avem nevoie de bratul roman inarmat al tarii ca vin americanii si ne apara. Dar niciodata nu si-au pus intrebarea cu ce pret si cine trebuie sa plateasca pretul! Singurul domeniu nereformat a fost cel judiciar care a facut cartile in ultimii 29 de ani de libertate prost inteleasa. Succesuri!

  12. Un fost consilier prezidențial explică ce ȘMECHERIE a încercat Guvernul în ședința CSAT: Nu poți să faci asta.
    Fostul consilier prezidențial, Iulian Fota, susține că ministrul Apărării, Gabriel Leș, a încercat să FENTEZE Legea, în ședința CSAT în care Iohannis a refuzat opțiunea Guvernului pentru șefia Statului Major.
    Fota susține că ministrul Apărării știa că încearcă o numire care nu respectă condițiile legii, dar a încercat o găselniță, la care președintele însă nu a marjat.
    Presedintele azi nu a avut o opţiune pe masă. Ministrul Apărării a intrat în CSAT cu propunerea ca generalul Scarlat să fie şef, el nerespectând condiţiile legii. Ştia că nu respectă condiţiile legii, şi-a propus o găselniţă: ca în acea şedinţă să fie 2 numiri. Mai întâi să fie numit din funcţia de reprezentant la NATO ca şef al trupelor de uscat.
    În acea şedinţă CSAT acelaşi om urma să fie numit pe funcţia de şef de Stat Major. Cum poţi să faci chestia asta în decurs de câteva zeci de secunde? E contrar normelor militare”, a declarat Iulian Fota, la Digi24.”
    https://www.stiripesurse.ro/un-fost-consilier-preziden-ial-explica-ce-mecherie-a-incercat-guvernul-in-edin-a-csat-nu-po-i-sa-faci-asta_1314400.html

  13. Pt.Gheo! „…Legea spune foarte clar că șef al Statului Major al Apărării nu pot fi decât șefii categoriile de forțe armate sau locțiitorii șefului Statului Major al Apărării. Iar generalul Scarlat e șeful misunii militare a României pe lângă NATO și UE și propunerea nu îndeplinește criteriile legale…”

    Deci Les si Dancila au venit cu o propunere in afara legii! Mai citeste Gheo! Mai citeste!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.