Explicația MOL despre benzina de 11 lei! Și primele amenzi

Stația de combustibil din Beiuș care a afișat prețul de 11,1 lei/litru, atât la benzină, cât și la motorină, stârnind panică printre șoferi, are propria politică comercială peste care compania nu poate interveni, au anunțat joi reprezentanții MOL.

Prin intermediul unui comunicat de presă, MOL România anunță că se delimitează de orice practică anticoncurențială și de orice informații care ar putea genera panică în rândul populației.

Totodată, reprezentanții companiei explică faptul că nu poate interveni peste strategia economică a stațiilor partenere, precum cea din Beiuș.

„În România, MOL are două modele de operare, stațiile proprii și stațiile MOL Partener, în regim de franciză, care vând carburanți MOL (au statutul de competitori direcți pentru stațiile proprii) și au o politică comercială proprie, în care MOL nu intervine, conform normelor legale în vigoare. Așa se explică situația prețului practicat în stația MOL Partener din Beiuș și care, de altfel, nu a fost una singulară, mai multe stații aparținând și altor companii cu același profil, având o practică asemănătoare. Astfel, rețeaua MOL România nu are control asupra prețurilor practicate de stația din Beiuș sau de ceilalți parteneri-franciză”, au transmis joi, reprezentanții MOL România Petroleum Products SRL.

O fotografie cu o stație partener Mol din Beiuș care a afișat prețul de 11,1 lei/litru la benzină și la motorină, a stârnit panică printre șoferi. Aceștia au luat cu asalt stațiile de carburant din întreaga țară formând cozi uriașe.

Purtătorul de cuvânt al Executivului Dan Cărbunaru a declarat, joi seară, că ANPC, ANAF, Consiliul Concurenţei au făcut deja controale în urma situaţiei constatate miercuri seară la mai multe staţii de carburant din toată ţara și s-au dat amenzi. 
„Până la acest moment, pot să vă prezint situația controalelor raportate de aceste structuri. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a controlat peste 70 de stații de carburant pe întregul teritoriu al țării, aplicând amenzi în valoare de 370.000 de lei, dintre care cea mai mare, de 100.000 de lei, a fost aplicată chiar la sediul central al unui furnizor de carburanți în România, care are pe teritoriul național 215 stații de carburant. Odată cu amenda a fost propus și semnat deja ordinul președintelui ANPC, Horia Constantinescu, ordin de încetare a practicilor comerciale incorecte pentru acest furnizor de carburanți.Aș vrea să vă mai spun că stația de la Beiuș devenită deja celebră în România în cursul zilei de ieri prin nivelul extrem de ridicat și de nejustificat al prețului practicat a fost amendată cu 35.000 de lei, de asemenea fiind propusă și semnată și în acest caz o decizie de încetare a practicilor comerciale incorecte – mai exact, de fiecare dată când o astfel de decizie este emisă de ANPC, pe lângă sancțiunea dată, pe lângă amendă, implică și revenirea la prețul anterior. De altminteri, în multe dintre aceste situații, după controalele ANPC, s-a constatat faptul că stocuri preexistente, care aveau o anumită valoare la vânzare, au fost comercializate la prețuri mai mari. Repet, era vorba de stocuri preexistente, nu de noi stocuri de carburant. Există încă patru decizii de încetare a practicilor comerciale incorecte emise pentru alți operatori economici, din Cluj și din Galați, așa cum vă spuneam, ordinul acesta de încetare a practicilor comerciale incorecte implicând revenirea la condițiile comerciale oferite de operatorul economic consumatorilor înainte de momentul respectiv, considerând inspectorii ANPC că nu există temei pentru majorarea de preț practicată de operatorii economici în ultimele două zile. După cum știți, alături de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului, și ANAF și Consiliul Concurenței au început verificări. Rezultatele, dată fiind complexitatea examinării acestor documentații, urmează să fie anunțată public, pe măsură ce se finalizează controale de fond începute de aceste instituții. Ministrul de finanțe a dispus Direcției Generale Antifraudă din cadrul ANAF, demararea unei ample acțiuni de verificare a pieței combustibilului din România, în conformitate cu atribuțiile legale ce-i revin și sunt peste 100 de echipe constituite în acest sens pentru a verifica stațiile de vânzare, dar și distribuitorii angro, antrepozitele fiscale și companiile implicate. Detalii legate de rezultatele acestor controale ample vor fi furnizate și de către Guvern și de către autoritățile care le gestionează”, a anunţat Dan Cărbunaru.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

18 Comentarii

  1. Editat maghiare care vreți cu orice preț Ardealul. De aia a bătut Viktor Orban palma cu Putin!

  2. Parlamentarii romani si-au stabilit venituri la nivelul veniturilor „colegilor” lor din UE. Imi pare normal ca si patronii romani sa-si ridice veniturile la nivelul veniturilor „colegilor” lor din UE.
    E treaba salariatilor si pensionarilor, marea masa de „nesustenabili”, daca ei nu doresc sa aiba veniturile la nivelul veniturilor „colegilor” lor din UE.

  3. nu inteleg de ce oamenii s-au inghesuit la MOL?!daca au vazut ca acolo sunt preturi mai mari decat la alte benzinarii,totusi,de ce au alimentat de acolo?!

  4. A SCUMPIT PETROLUL , DEOARECE NU MAI IA PETROL IEFTIN DE LA RUSI , SI VREA SA FIE RAZBOIUL PRETURILOR IN ROMANIA , CA SA FIE MANCAREA MAI SCUMPA CA LA BUDAPESTA .

  5. Au facut asta pentru ca in ungaria guvernul a plafonat pretul la 462 forinti(6 lei) !!Au vrut sa scoata dublu de pe fraierii romani !

  6. Adica partenerii Molului unguresc,daca au in franciza aici benzinarii,nu respecta legea din Romania, o aplica pe aceea din Ungaria,pot fix ce pret vor,ignorind pretul de aici?
    frumoasa teorie si o scuza de 2 bani! A ajuns si Ungaria prin asa zisele ei francize sa fixee preturile in Romania !
    Felicitari tovarase Virgil Popescu,fac astia ce vor cu asa zisa ta competenta, nu ne ramine decit sa-l credm pe Simion, ca furi in corpore cu ei! \Popescu hotu si Cons Concurentei umflat de spagi si Agentia Consumat sa ancheteze pina la rarunchi bataia de joc si sa sesiseze Parchetele judiciare si pline de magistrati cu salarii uriase-pe care nu le avem!

  7. Eu intru sa îmi fac nevoile la Mol. Atât. Dacă pana acum ma mulțumeam cu treaba mică, de acum le las și treaba mare.

  8. Nu Mol e de vina. El doar a stiut sa speculeze de pe urma fraierilor ce cauta informatii pe facebook.La mai mare si Mol si farmaciilor cu iod. Dacii liberi vaccinati la chiuveta acum stau la cozi la benzinarii.

  9. Cele mai destepte politici economice din Europa sunt dezvoltate de Romania , prin programul ,,Tot ce e romanesc Pute ” iar moghioro nu face decat sa bage sula in coasta romanului ,scarbit de Romania, sa il umileasca si jefuiasca intr-un mod inteligent si pervers . Acuma daca sistemul romanesc de securitate este bolnav si subjugat doar intereselor straine , asta le da sansa ungurilor de a-si satisface toate poftele carnale impotriva poporului roman , iar pentru cativa arginti platite la Generali romani se uita tot .
    Javrele cu stele ,viitorii pensiinari speciali , cu pensii mai mari decat a lui Tramp sunt fericiti ca in Romania zilelor noastre NU RISCA NIMIC . Kk rahatul de Bessescu a avut grija sa scoata din codul penal romanesc ,SUBMINAREA ECONOMIEI NATIINALE . Iar acuma baietii fura fara frica si cu Demnitatea nestirbita .
    Popor roman batjocorit de agentii straini veniti in 90, in tara fara Datorie Externa .

  10. Economie de piață sau liberă, cerere și ofertă.
    De ce să-și bage coada cei din spatele statutului?
    Dacă piața e liberă nu mai fac cașul mare insaidări, cei din spatele statului? Nu mai pot să-i termine pe cine vor ei cu reguli noi scoase peste noapte?
    Dacă-și bagă coada statul pt doi lei mai mult litru de petrol de ce nu se bagă peste speculanții imobiliari?
    Dacă-i vorba de siguranță naționala la case e baiul nu la petrol. Tineri-și iau lumea-n cap că nu au cum să-și facă un acoperiș și să înceapă o familie din pricina speculalților străini.

  11. Păi bre,. In Ungaria sunt la fel zeci de firme petroliere,. care au prețul plafonat. Deci in Ungaria e cam 1,4 euro litrul, sau poate mai puțin căci e inflație și acolo, a devenit 390 Ft un euro,.iar in romania e câți euro bre, socotește,.Aproape de doi,.Dece ?? Ai de injurat de Moll sau Ungaria..Nu bre, fă la fel de poți,. Poți ?? Nu! Deci ??

  12. Un cititor spune:
    10 martie 2022 la 18:02

    Nu mai alimentați la MOL.
    BOICOTAȚI mol.
    Își bat joc de noi!
    Ce era Romania in anii 1980 in domeniile petrol,gaza si petrochimie si ce a ajuns in urma jafului facut de cei care ne-au condus si inca ne conduc? Exista Mol pe atunci? Dar OMV ce era ? un pitic. Ad. NASTASE s iai lui au facut din pitic un urias.
    Se stiu cei care au devalizat Romania si care acum traiesc in bogatie,mai sunt si in politica,unii s-au dat la fund,etc
    Ei ar trebui arestati toti,dar toti in 24 de ore si adusi in fata unui tribunal special.
    Se impune nationalizarea bogatiilor subsolului ,a productiei,transpotului si distributiei de energie electrica.
    De asemenea se impune nationalizarea utilitatilor,alimentarea cu apa,gaze,etc

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.