Fitch Ratings, cu ochii pe România: Riscurile nu pot fi excluse

Agenția de evaluare financiară Fitch Ratings a anunțat marți că implementarea celui mai recent pachet de consolidare anunțat de autoritățile de la București se va reflecta în noile sale previziuni fiscale revizuite ce vor fi publicate în data de 15 august, când este programată următoarea revizuire a ratingului de țară al României (‘BBB minus, perspectivă negativă’).

‘Măsura în care pachetul anunțat îmbunătățește perspectivele de stabilizare a datoriei și începe reconstrucția credibilității fiscale se va reflecta, de asemenea, în evaluarea noastră privind impactul macroeconomic și riscurile potențiale de implementare. După cum am subliniat după alegerile prezidențiale din mai, reducerea deficitului și stabilizarea datoriei sunt esențiale pentru ratingul suveran’, se arată într-un comunicat de presă al Fitch.

Pachetul a fost aprobat la 7 iulie de noul Guvern de coaliție pro-european condus de premierul Ilie Bolojan. Guvernul de la București estimează că impactul bugetar este de 1,1% din PIB în acest an și de 3,5% în 2026. Impactul total este echilibrat între măsuri pe partea de venituri și pe cea de cheltuieli, prima etapă intrând în vigoare la 1 august, urmată de noi măsuri la 1 ianuarie 2026.

Potrivit Fitch Ratings, riscurile politice s-au atenuat față de momentul în care guvernul precedent a introdus un pachet de consolidare, la sfârșitul lui 2024, pe fondul tensiunilor crescute provocate de anularea alegerilor prezidențiale din noiembrie. Centristul proeuropean Nicusor Dan a câștigat scrutinul prezidențial reluat în mai, iar cele patru partide din coaliția lui Bolojan dețin, împreună, aproximativ doua treimi din mandatele din Camera Deputaților și Senat. Atât președintele Nicușor Dan cât și premierul Ilie Bolojan au subliniat necesitatea reducerii deficitului. Convenirea modalităților de scădere a deficitului record a fost o tema centrală a negocierilor pentru formarea coaliției, care au dus la ținte ambițioase de consolidare.

‘O consolidare fiscală semnificativă va pune presiune asupra creșterii economice, iar riscurile de implementare nu pot fi excluse. Peste jumătate din veniturile suplimentare prevăzute pentru acest an provin din majorarea cu două puncte procentuale a cotei standard de TVA, la 21% și din unificarea cotelor reduse de 5% și 9% într-o cotă unică de 11%, începând din august. Aceasta va antrena o inflație mai ridicată, erodând suplimentar veniturile reale’, precizează agenția de evaluare.

Toate cele trei mari agenții de rating (S&P Global Ratings, Moody’s și Fitch) au o perspectivă ‘negativă’ asociată ratingului suveran al României, ceea ce plasează țara la un pas de un rating din categoria ‘junk’ (nerecomandat pentru investiții n.r.).

Recomanda

4 Comentarii

  1. stai sa vezi cand o sa loveasca „reforma” in august, in ianuarie deja scrie junkiest-junk la rating. deja din primul semestru’ investitiile straine in rromania au picat in cap

  2. Dar ăia 5 % la NATO +2,5 % la Ucruina , (la Șoldova dă pi șentru, pi șest , ȘENTRISTU ) LA CINE SE PUN ? E BAȘCA ? E BĂȘCĂLIE BĂ . E BĂTAIE DE JOC , de UMBRA ASTA de FOSTĂ ȚARĂ . Adică voi pt. 1,1 % ,ȘI ACELA DIN BURTĂ – PE HÂRTIE ( dat fiind scăderea puterii de cumpărare a maselor și deci încasărilor diminuate la Buget) , sacrificați pe cei care au contribuit o viață , ca să ce ? Să luați FEARE VECHI pt. haholii care ostracizează romănii din Bucovina . Bolovane , pe TIR poate ai făcut din handel, fici , MORMAN cu Buldogu , dar aci nu mere să dai cu văcsea și cu spoială la șandrama , cum ai făcut cu firma SPOI TINGIR la Oraghia

  3. Lasa ca Romania cumpara arme sa ii giftuiasca pe ucrainieni. Le doneaza ca noi avem bani. Economia duduie! Avem energie sa exportam dar o vindem la romanii nostri cu cel mai scump pret. Impozitam pensiile batranilor ce au lasat o tara fara datorii pentru ca voi sa imprumutati banii pe munca lor si sa ii dati strainilor. Ce natie mai face asta, tradatorilor!

  4. Aceste ratinguri sunt o escrocherie și un instrument de șantaj. De pildǎ Liechtenstein, care nu produce fizic nimic, depinde 100% de importuri de hranǎ iar dacǎ se produce o panǎ de curent majorǎ care ar izola principatul totul s-ar prǎbuși și cei care nu ar putea sǎ fugǎ ar muri, are cel mai ridicat rating de țarǎ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.