Franţa va recunoaşte statul palestinian. Reacţii

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat, pe X, că Franţa va recunoaşte statul palestinian în septembrie, în cadrul Adunării Generale a Naţiunilor Unite.

Macron a publicat o scrisoare adresată preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, în care confirmă intenţia Franţei de a deveni prima mare putere occidentală care recunoaşte statul palestinian.

„Fidel angajamentului său istoric pentru o pace justă şi durabilă în Orientul Mijlociu, am decis că Franţa va recunoaşte Statul Palestina. Voi face acest anunţ solemn la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, în septembrie”, afirmă Macron.

Franţa, care găzduieşte cele mai mari comunităţi evreieşti şi musulmane din Europa, va deveni prima ţară occidentală importantă care recunoaşte statul palestinian, ceea ce ar putea da un impuls mai puternic unei mişcări dominate până acum de ţări mai mici, care sunt în general mai critice faţă de Israel.

Statele Unite au respins ”ferm” joi planul președintelui francez Emmanuel Macron de a recunoaște un stat palestinian, apreciind că aceasta este o decizie ”imprudentă” care dăunează păcii, relatează AFP.

”Această decizie imprudentă servește doar propagandei Hamas și afectează procesul de pace. Este un semn de dispreț față de victimele din 7 octombrie”, a scris secretarul de stat american Marco Rubio pe platforma X.

Liderii israelieni au criticat aspru anunțul făcut joi de președintele francez Emmanuel Macron, conform căruia Franța va recunoaște în septembrie statul Palestina, relatează AFP.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a apreciat că această decizie ”recompensează teroarea” și constituie o amenințare existențială, oferind o ”rampă de lansare pentru anihilarea” Israelului.

”Să fim clari: palestinienii nu caută să creeze un stat alături de Israel, ci caută să creeze un stat în locul Israelului”, a adăugat el.

Ministrul de externe israelian Gideon Saar a afirmat, de asemenea, că ”un stat palestinian va fi un stat al Hamas”, referindu-se la militanții palestinieni care au atacat Israelul în 2023, declanșând războiul din Gaza.

Mișcarea islamistă palestiniană Hamas a salutat vineri anunțul lui Macron de recunoaștere de către Franța a unui stat Palestina, apreciind că este un ”pas pozitiv” și cerând și altor țări să urmeze acest exemplu, relatează AFP.

”Considerăm că acesta este un pas pozitiv în direcția corectă pentru a aduce dreptate poporului nostru palestinian oprimat și a sprijini dreptul său legitim la autodeterminare”, a scris Hamas într-un comunicat, cerând ”tuturor țărilor din lume – în special națiunilor europene și celor care nu au recunoscut încă statul Palestina – să urmeze exemplul Franței”.

Până în prezent, cel puțin 142 de state au recunoscut un stat palestinian, potrivit unui bilanț AFP. Statele Unite și Israelul se opun ferm unui astfel de plan.

SUA au transmis într-o notă diplomatică recentă că se opun oricăror măsuri care ar recunoaşte unilateral statul palestinian.

Recomanda 7
Author

20 de Comentarii

  1. Ce faci cenzore esti de al lor, alesii Satanei pe Pamant de-mi cenzurezti postarile? Adevarul va supera cel mai mult pe voi, slujbasii minciunii.

  2. Pana si Hamas-ul a formulat prudent OCOLIND „recunoasterea ca stat a Autoritatii palestiniene!!! La menta abila asocierea anuntului lu Macrou de asa-zisa intaietate franceza in Europa in ce priveste numarul evreilor traitori, respectiv impamanteniti…

    • Hamas nu vorbeste in numele Palestinei. Si de 80 de ani noi europenii am fost mintiti cu povestile voastre despre unele presupuse crime de razboi pentru care nu exista dovezi decat declaratiile unor martori mincinosi.
      Ne-am saturat de voi si de vaicareala voastra si de tupeul vostru.
      FREE PALESTINE!

  3. Inainte de a aborda tema sunt obligat sa reamintesc prostracilor ras put Tino Izy atzi ca Macrou e „dusmanul” Romaniei sesese eku care a impiedicat Leggio Narr izarea…Ce nu inteleg acesti eterni la Billy receptiv e esenta anuntului care sfideaza normele internationale!!!
    E o diferenta intre A SUSTINE LEGITIMITATEA UNUI STAT PALESTINIAN si CU TOTUL ALTCEVA SA RECUNOSTI CA STAT O AUTORITATE TERORISTA!!!
    Unde a fost COMUNITATEA INTERNATIONALA, respectiv ONU pana azi? La 7o de ani de la infiintare pe structurile Ligii Natiunilor tot nu a
    impus rezolvarea acestei chestiuni care ar fi impiedicat generalizarea terorismului bolsevic-islamist si milioane de victime!!!

    • Bla bla bla bla bla. Palestina nu e Hamas. Faptul ca tu bombardezi tabere de refugiati, care nu au nicio treaba cu Hamas, inseamna ca tu de fapt vrei sa comiti genocid impotriva tuturor palestinienilor.

  4. GEORGESCU voia schimbarea locatiei AMBASADEI ROMANE de le Tel Aviv la Jerushalem … FRANTA a vrut altceva 😉 !
    Acum stiti de ce : „SALVATI-VA OMUL!” ?
    … si-a castigat USR-ul 🙁 !
    IQ=?

  5. Regionimul „Palestina” provine din etnonimul filisteni, atribuit unei popor de origine indo-europeană, stabilită între secolele XIII-XI BC pe coasta sud-estică a Mării Mediterane. Sursele egiptene au înregistrat acest popor sub numele „prst”, în Biblie locuitorii se numesc în ebraică פְלִשְׁתִּים pliștim, iar colectivul, poporul, „Peleșet”, din care a derivat în greaca veche „Palaistine” „παλαιστινη” și în latină „Palaestina”. Termenul Palaistine (în greacă Παλαιστινη), atașat la numele Siriei, a fost utilizat întâia oară de Herodot (ca. 484 – ca. 425 BC), care înțelegea prin el coasta mediteraneeană din sudul Feniciei și până în actuala zonă Gaza, coastă identificată ca partea sudică a Siriei, cunoscută de eleni și sub denumirea Koelesyria.

  6. Regionimul „Palestina” provine din etnonimul filisteni, atribuit unei popor de origine indo-europeană, stabilită între secolele XIII-XI BC pe coasta sud-estică a Mării Mediterane. Sursele egiptene au înregistrat acest popor sub numele „prst”, în Biblie locuitorii se numesc în ebraică פְלִשְׁתִּים pliștim, iar colectivul, poporul, „Peleșet”, din care a derivat în greaca veche „Palaistine” „παλαιστινη” și în latină „Palaestina”. Termenul Palaistine (în greacă Παλαιστινη), atașat la numele Siriei, a fost utilizat întâia oară de Herodot (ca. 484 – ca. 425 BC), care înțelegea prin el coasta mediteraneeană din sudul Feniciei și până în actuala zonă Gaza, coastă identificată ca partea sudică a Siriei, cunoscută de eleni și sub denumirea Koelesyria.

  7. Vezi ca peste 7 miliarde de oameni pe 5 continente recunosc statul Palestinian. E nasol cand Mossadul tau nu poate santaja toata omenirea asa cum santajeaza pe americani, nu?

  8. În 1947 lumea a recunoscut un alt stat pe un teritoriu care colcăia de teroriști; în statul respectiv (înființat ilegal, dar nu ne legăm aici de acest aspect) grupările teroriste (potrivit guvernului și legislației britanice) au dat naștere unui partid politic din rândurile căruia a ieșit guvernul și actualul prim-ministru care ne vorbește despre cum terorismul (probabil cu excepția terorismului care a stat în spatele creării statului și partidului Domniei Sale) nu trebuie răsplătit.

    • @ics/Adevar graiesti. Ma mir ca ti-a trecut postarea. Pe mine ma tot baneaza.

  9. Idiotul a pornit în recunoașterea provinciilor romane.O să recunoască și Moesia Superior și Inferior,Galia, Iberia,Sciția Minor și Major.Francezul e gică contra la toate.În ’79 a detonat Ayatollahul în Iran, în ’60 KGB făcea furori printre telectualitatea franțuză, culminând cu agitația din’69 din universitățile franceze, mama zbuciumării wokeșeilor de azi…Tot ei au pornit maghrebizarea Europei cu zece ani înainte de a fi imitați de nemți cu turcirea a 23.000.000 de”nemți noi” neprieteni cu munca și rareori cu germana.

  10. Nu e exclus ca Nicuseur sa recunoasca si el, in siajul lui Macron, statul palestinian. Ramane de vazut in septembrie care sfori sunt mai rezistente.

    • Nu e exclus să mi se bage pe gât niscai „palestinieni” cu ocazia asta.USR se cam foiește pe scaun.

  11. Aha, adica Statu-Palma-Barba-Cot, acela care nu exista decat in povestile hamesitilor, fatahilor si a inca vreo 5 organizatii pelestiniene, fiecare cu bulibasul ei. Recunoastere de complezenta.
    Palestinienii nu se inteleg nici macar intre ei, necum sa se mai inteleaga si cu evreii. A se observa cum tote statele arabe vecine nu vor sa primeasca picior de palestinian pe teritoriile lor stiindu-i periculosi. Palestinienii refugiati in Liban au dus la distrugerea acestei perle, care a fost candva Libanul. A fost o lectie ptr celelalte state arabe, ca sa nu admita palestinieni pe teritoriile lor.
    Cel putzin Egiptul, cand aude de palestinieni parca aude de Seitan……[Rumburak]

    • Regionimul „Palestina” provine din etnonimul filisteni, atribuit unei popor de origine indo-europeană, stabilită între secolele XIII-XI BC pe coasta sud-estică a Mării Mediterane. Sursele egiptene au înregistrat acest popor sub numele „prst”, în Biblie locuitorii se numesc în ebraică פְלִשְׁתִּים pliștim, iar colectivul, poporul, „Peleșet”, din care a derivat în greaca veche „Palaistine” „παλαιστινη” și în latină „Palaestina”. Termenul Palaistine (în greacă Παλαιστινη), atașat la numele Siriei, a fost utilizat întâia oară de Herodot (ca. 484 – ca. 425 BC), care înțelegea prin el coasta mediteraneeană din sudul Feniciei și până în actuala zonă Gaza, coastă identificată ca partea sudică a Siriei, cunoscută de eleni și sub denumirea Koelesyria.

  12. Atita zgindare asta in dreapta si in stinga Pina declansaza un razboi. Si toate astea sa existe si el, ça in Franta situatia este mai mult decit catastrofica, nu poate face nici bugetul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.