Detalii despre prețul lemnului de foc plafonat

Guvernul a aprobat, miercuri, plafonarea la 400 lei a preţului pe metrul cub de lemn de foc, a anunţat, la Palatul Victoria, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna.

„În urma discuţiilor din coaliţie şi deciziei cu privire la plafonarea preţului, astăzi am aprobat această ordonanţă de urgenţă prin care preţul la lemnul de foc, tocătură provenită din lemn, rumeguş şi restul de lemn se stabileşte la 400 lei pe metrul cub cu TVA inclus, respectiv la brichete de lemn se stabileşte un preţ maxim de 1.500 lei pe tonă cu TVA inclus şi la pelete (…) este maxim 2.000 lei pe tonă cu TVA inclus”, a afirmat ministrul, după şedinţa Executivului.

El a precizat că această măsură vine în sprijinul cetăţenilor care sunt afectaţi de creşterile de preţuri pe plan naţional, generate de situaţia internaţională de pe piaţa de profil şi de războiul din Ucraina.

„Creşteri similare se constată pe toate pieţele europene, ne influenţează în mod negativ şi războiul, pentru că am avut cantităţi uriaşe de lemn importate din Ucraina şi această incertitudine a afectat inclusiv piaţa naţională şi este nevoie de un asemenea demers în susţinerea cetăţenilor care pentru sezonul de iarnă folosesc lemnul ca resursă în gospodărie”, a menţionat ministrul.

Potrivit acestuia, preţul plafonat este preţul final la consumator şi se referă la toţi comercianţii, toţi agenţii economici, toate persoanele fizice care vând lemn de foc.

„Este preţul final, se referă la toţi cei care vând lemn de foc. Nu există în momentul de faţă o propunere de compensare, este doar plafonarea preţului”, a subliniat Tanczos Barna.

Ministrul a adăugat că prevederile ordonanţei intră în vigoare în 10 zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Sunt prevăzute sancţiuni pentru agenţii economici care nu respectă actul normativ şi vând lemnul de foc la un preţ mai mare.

Întrebat despre faptul că în proiectul iniţial prevedea plafonarea preţului la 500 lei, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a explicat că modificarea s-a făcut la solicitarea prim-ministrului. „Este solicitarea premierului României şi ca atare această modificare a fost prinsă în actul normativ”, a afirmat Cărbunaru.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

13 Comentarii

  1. Criza energetică se manifestă de la sfârșitul lui 2021 și ăștia abia în luna octombrie fac o ordonanță pentru plafonarea prețului la lemnul de foc, penibili până l capăt !

  2. Acum pretul la lemne e in jur de 300 lei/mc. Iar guvernul nesimțit plafonează la…500 lei/mc! Bineinteles că toți furnizorii de lemne au mulțumit guvernului si au sărit la plafonul de 500.
    Deci stirea corecta era guvernul dublează prețul la lemne.

  3. Borfasii lui Ciolacu in loc sa fie preocupati de autostrada din Moldova (bate pasul pe loc) au grija sarbilor. Vor sa bage peste rand intelegerea mafiota facuta de Grindeanu cu tovarasii sai din Serbia. Sorinel mai este ministru??!!

  4. Plafonare la pret de 500 lei metru cub? Va inchipuiti cum vor fi afectati cei cu venitul lunar de 1200-1500 lei care traiesc in zone friguroase? Nu pot achizitiona decat 1, 1/2 mc cub lemne lunar in loc de 3-4 mc pe luna pentru a fi cat de cat cald in case? Minti politice bolnave de atata abundenta financiar si imobiliare care, efectiv, nu mai au nicio legatura cu realitatea din tara! Astoa urgent trebuie sa ajunga la Balaceanca la tratari deindata!

  5. Inseamna 100 de euro mc. Stie cineva cu cat au cumparat austriecii lui Johanis padurile tarii in toti acesti ani? Acum ii editat pe romanii amarati care vor da 100 de euro pe un metru ster de putregai.

  6. Nu se poate plafona pretul la Lemn de foc. Pentru ca sunt sute de vanzatori particulari nefiscalizati……Se poate plafona pretul la Lemn prelucrat. Azi la Cherestea pretul este 1300 lei/ mc. Mai mult decat dublu fata de anul 2018.

  7. Acest guvern criminal ,isi bate joc de romani ! Ar trebuii sa le multumim pt. grijea pe care o au astia de noi asa cum trebue !

  8. 400 lei mc? Aloooo, ce poate cumpara un cetatean din zona rece cu 1200-1500 lei, tot 2 metri cubi lemn si nu ii ajunge decat 2-3 saptamani si luna are 4 saptamani? Ce mai mananca acea familie poate cu copii? Pana si furnica sau greuerele puturos au creier functional si mai performant decat acesti hahalere slinoase care sfideaza omul din Romania!

  9. Asa e cand politicienii sunt rupti de realitate!
    In Romania nu poti cumpara lemne de la ocolul silvic direct. E la fiecare ocol o gasca intre care se imparte prada.
    Pentru cetateanul fraier vinde doar intermediarul. Si fara niciun act. Asa ca nu conteaza pretul plafonat la 1 leu mc sau 500.
    O sa spuneti ca sunt controale pe trasee. Da, sunt. Pentru primit cota parte din afacere.

  10. Uitati-va la pretul/mc al lemnelor de foc vandute la Bricodedpot: 1199Lei/mc. Si se vand……[Rumburak]

  11. si daca sa zicem comerciantul se decide sa nu le mai vanda ce-o sa faceti? sau poate se decide sa le exporte la nemti, lituaniei, polonezi sau alte natii care ingheata? ieri am vazut imagini cu un liceu de prin Cehia unde elevii se incalzeau… cu paturi

  12. …ce nu spune guvernul…suntem in octombrie…peste 90%din gospodari au achizitionat lemnele de foc din primavara pana in vara…deci, efect aproape de zero…in general, oamenii care se incalzesc cu lemne nu au venituri nesimtite, isi rup de la gura, nu pot cumpara acum pt anul viitor, nu mai au cu c…doi:vanzatorii de lemn, pe tot lantul, sunt niste hoti ordinari: daca lemnul este uscat, il vand la mc, spart-pt cine nu stie, mc este egal cu metrul ster, care este un altfel de mc calculat pt lemn rotund, o chestiune de mate-geometrie…cand lemnul este umed-pana la peste 60%,in functie de esenta-lemnul este vandut la tona…trei:acum se va dovedi para:pt zonele de campie, este un nonsens economic…numai transportul reprezinta 15-35%din pretul de vanzare…regiuni intregi ar ramane fara lemne…daca nu ar exista taierile ilegale, folosite drept paravan pt aceleasi taieri ilegale facute in folosul prietenilor dulapului si indestularii ude mereului…asa inchidem cercul, identic in toate situatiile, pensii, energie…tragere de timp, fraierii platesc, desteptii nu prididesc numarand cascavalul…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.