O echipă de cercetători de la Institutul Transilvan pentru Neuroștiințe (TINS) și Universitatea Babeş-Bolyai a dezvoltat o metodă revoluționară care simplifică și ajută la înțelegerea volumelor foarte mari de date complexe obținute prin scanarea creierului cu rezonanță magnetică nucleară funcțională (RMNf sau fMRI) sau prin electroencefalogramă (EEG), potrivit unui comunicat transmis presei.
Conform sursei citate, metoda deschide noi perspective de cercetare, în special în domeniul neuroștiințelor, dar poate fi utilizată și în studierea unor afecțiuni precum autismul, depresia, traumatismele craniene ori alcoolismul.
Rezultatele cercetării au fost publicate în numărul din luna august al jurnalului Cell Systems, fiind rezultatul unei colaborări de aproape zece ani dintre cercetătorii clujeni de la TINS și UBB cu cei de la @Universitatea Miguel Hernandez din Alicante (Spania), Universitatea Politehnică din Valencia (Spania) și Universitatea Heidelberg (Germania). Cercetătorii clujeni care au contribuit la studiu sunt Ercsey-Ravasz Maria (cu afiliere UBB, TINS), Raul Mureșan (TINS, Institutul STAR-UBB), Varga Levente (TINS, UBB), Vasile Moca (TINS) și Molnar Botond (TINS, UBB).
”Noi am căutat o metodă care să producă unități de măsură, biomarkeri, cu care poți să detectezi prezența unor boli sau afecțiuni și să pui un diagnostic în ceea ce privește activitatea cerebrală. Metoda găsită e una extrem de sensibilă și robustă în același timp”, spune Ercsey-Ravasz Maria, autor corespondent al articolului publicat în revista Cell Systems.
Rectorul UBB, prof. univ. dr. psih. Daniel David a declarat: „UBB este principala zonă de expertiză din țară în psihologie/științe cognitive (clinice) cu implicații de lidership academic și clinic în sănătatea mintală/tulburările psihice, cu extensii recente în ultimii ani la nivel implementational (neurobiologic – neuroștiințe cognitive clinice, neurogenetică comportamentală etc.). Parteneriatul științific cu TINS a unit forțe academice din zona neuroștiințelor din Cluj-Napoca, ceea ce, pe fondul unei infrastructuri de tip world-class (e.g., RMN clinic 7 Tesla, RMN preclinic 11 Tesla; EEG avansat etc.), generează contribuții relevante nu doar național, ci de referință la nivel internațional”.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Lasă un răspuns
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.
După scanarea creierului primarului Boc, și-au dat seama că încă se poate si mai rău…
La cat sunt de batuti in cap clujenii e nevoie de metoda asta.
Si tehnologia pe care o folosesc Politia si serviciile de monitorizare real time a oamenilor adica Remote Neural Monitoring Viewing este legala sa fie folosita pe oameni fara stirea lor? Adica se fac un fel de experimente pe cobai umani. Pai asa rezolva cazuri Politia?! Cate din cauzele penale au fost instrumentate Ilegal cu aceasta tehnologie ilegala neconstitutionala?
O are si Sriul si Sie! 100 la suta va confirm!
Cuvinte pompoase pentru mai nimic. UBB nu are forța de a lucra la creier. E chestiune de medici, neurologi, biologi, anatomiști și fiziologi, nu se psihologi amatori ca Daniel david. Soția lui nu e cumva în colectiv? Ne pierdem timpul cu inovații care au mai fost anunțate de david – crearea sîngelui artificial. Gogoși pentru naivi!
Sa va fareasca Dumnezeu sa ajungeti. Acum 6 ani cineva urma sa faca o interventie la inima, i-au dat un medicament a intrat in coma a avut sansa sa isi revina si a renuntat sa se opereze si TRAIESTE fara acea interventie…o ruda a lui a facut AVC era constienta, se deplasa a fost internata tot la Cluj la neuro… si in doua saptamani a murit in timp ce intr-un oras mai mic am intalnit mai multi oameni pe strada, bus care au avut un AVC…
Clujul este ca oricare alt centru. Ce spune, ca un gargaragiu, daniel david sunt niște baliverne. Nu are cum să fie ubb zonă în față la psihologie, neurologie, științe cognitive etc. Decît dacă le confundă pe acestea cu ceea ce știe david – o psihologie sumară, lipsită de cunoașterea medicinei și electronicii. Cogniția este astăzi cam cu 30 de ani înainte de ceea ce știu acești psihologi formați sumar, dar care se laudă. Bine zis – gogoși pentru creduli!
Peste tot metoda de negare subtilă a negare a apartenenței Ardealului la România. Institutul nu e din România ci din Transilvania. Pe afișajul cântarelor de la K te întâmpină “Transilvania știe să gătească”, festivalul se numește Peninsula adică peninsula Ungariei Ardealul de Nord etc… Cu Boc prim ministru ardelean nu înțelegea nimic și-l juca pe degete madam Vas ce să aștepți de la Ciolacu ot Buzău care nu e moldovean, sau generalul Ciucă de Plenița care dacă ne-ar ocupa Ungaria Ardealul at zice că nu-i nimic că și ea e în NATO. Unde i-a găsit licuriciul să ne nenoricească cu ei?
CioBoc are si el creier.Impanat cu seminte de dovleac.