„Diferența dintre salariile la stat și privat a crescut cu 464%”

Diferența dintre salariile de la stat și cele din privat a crescut în ultimii 10 ani cu 464%, afirmă fostul ministru al Economiei, deputatul USR Claudiu Năsui. El spune că salariile din privat au crescut au crescut în ritm normal, în ton cu productivitatea muncii.

„Diferența dintre salariile de la stat și cele din privat a crescut în ultimii 10 ani cu 464%. Acum câteva luni PSD-PNL a încercat să mărească din nou salariile angajaților la stat prin lege în parlament. Nu a reușit, pentru că USR a atacat legea la curtea constituțională (CCR), iar CCR a amânat decizia până în septembrie. Din păcate, am făcut doar să amânăm inevitabilul. Pentru că sistemul este același. Și PSD, și PNL, au mult activ de partid salarizat la stat. Așa că presiunea pe creșterea salariilor e constantă. Nu contează cât de mari sunt salariile la stat. Ce contează pentru ei e ca acele salarii să crească în continuu. PSD-PNL cresc din nou salariile la stat. S-au hotărât să crească unele salarii de bază cu 50%. Nuanța este importantă, pentru că la el urmează să se aplice toate sporurile. Iar la stat sunt o groază de sporuri. De exemplu, spor de radiație, pentru că în București există rețele GSM. Spor de solicitare neuropsihică, pentru că sunt stresați neuropsihic. Dacă ați văzut, și ei pufnesc în râs când îi întrebi de ele. Dar ce mai contează ridicolul? Că doar nu dau banii lor, dau banii dumneavoastră”, a scris pe Facebook Claudiu Năsui.

El precizează că ordonanța „prin care vor crește puternic salariile la stat” nu poate fi atacată la CCR de către opoziție.

„Am citit că un lider din opoziție zice că va ataca la CCR ordonanța prin care PSD și PNL cresc taxele. Nu poate. Tot ce poate să facă este să se roage de Avocatul Poporului să o atace la CCR. Iar acea instituție nu o va face, pentru că e menținută în funcție tot de PSD-PNL. Haideți să ne uităm puțin și pe cifre. Cum au evoluat salariile la stat și la privat în ultimii 10 ani. Acum 10 ani, salariile la stat erau în medie mai mari decât cele din privat. Dar diferența era mult mai mică decât acum. Între timp, salariile la stat au crescut vertiginos. Pe când cele din privat au crescut în ritm normal, în ton cu productivitatea muncii. Rezultat? Diferența dintre salariile la stat și la privat a crescut cu 464%. Ați citit bine. Nu e nicio exagerare. Să nu ne mire că tot mai mulți români s-au săturat de aceste nedreptăți și vor să plece afară. Să nu vă mire că mulți tineri nu mai vor să lucreze în economia reală și vor la stat. Unde ar avea nu numai salarii mari, dar și o tonă de beneficii și un loc de muncă stabil. Tinerii s-ar duce cu încredere, și ar fi bine pentru țară, pentru modernizarea ei, doar că, nu știu ei, posturile la stat sunt date dinainte pentru rudele și cumetriile PSD-PNL”, conchide Năsui.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

24 de Comentarii

  1. Nasui nu stie ca la Privat salariile sunt stabilite de Patron? Faceti greva contra Patronului pentru salarii mari!!! Numai ca alde Nasui fac greva contra Guvernului ceea ce este o caricatura. Alde Nasui ocrotesc Patronatul si Multinationalele, nu fac greva contra lor ca sa nu ii supere….Iar daca guvernul se mai ia de Patronate, alde Nasui le ia apararea…..Asta suna ca dracu….Guvernul creste salariile la Stat ca doar acolo poate sa o faca. E la mintea cocosului ca o face si ca sa inteleaga lucratorii din Privat sa isi ceara drepturile….acolo unde trebuie…..In Capitalism Patronii care nu cresc salariile dispar si vin altii care pot….Dar inlocuirea Patronilor nu e treaba Statului. Alde Nasui se unesc cu Patronii impotriva Statului, absurd. Tot ce vine de la USR este absurd. USR e fals catalogat ca marxist. In realitate este ANTImarxist….Tampeniile LGBT nu au legatura cu marxismul….LGBT sunt universale si de dreapta si de stanga.

  2. Și acum să traducem. Impozitele pe salarii colectate de stat de la muncitorii bugetari au crescut cu 464% față de impozitele colectate de la sectorul privat.
    Și tot mai mulți tineri vor salarii, nu trotinete și abonamente la spa. D-aia dacă nu prind un post la stat, merg să lucreze pe Salarii. Bine, nu toți prind afară un post de statuie, da’ totuși.

  3. De vina sunt PRIVATII deoarece NU VOR sa creasca (corespunzator) salariile angajatilor.
    Desi CEI mai MULTI dintre PATRONII cei privati POT si AU de unde (din PROFITul lor propriu) !!!
    Adica, STATUL cel sarac POATE, iar PATRONII cei bogati NU POT !?!
    Adica, cei cu Dacia POT, iar cei cu Ferrari NU POT !!!

  4. „Domnul” Nasui reprezinta interesele private si corporatiste din Romania, potrivit carora romanii trebuie sa munceasca toti ca sclavii pentru niste salarii de mizerie! Daca salariile bugetarilor au crescut, solutia evidenta, necesara si de bun simt este sa creasca si cele din mediul privat si nu invers!

  5. Reteta greceasca, 100%.
    Pe de o parte salarii nejustificat de mari la stat (adica la frecat menta si mutat hartoage) plus al 13-lea salariu, tot felul de beneficii etc- cu alte cuvinte incurajarea neperformantei; si pe de alta parte inghesuirea sectorului privat in coltul vinovatului, desi acesta e cam singurul care produce realmente ceva.
    Si cum finantam mega-salariile de la stat? Simplu, mai semnam un imprumut mic de vreo 20 de miliarde…nu-i problema, domnii generosi de la Goldman Sachs ne dau oricat, EXACT CUM AU DAT SI GRECILOR pana in 2008…
    Si totul in vazul lumii, de parca nu ar fi arhicunoscuta schema de spoliere a statului.
    Iar rolul cetatenilor obisnuiti este sa consume hamburger si popcorn pe datorie, sa se imbecilizeze cu Ce Spun Romanii, I-Umor si Las Fierbinti si in general sa se poarte dupa deviza „dupa noi, potopul”
    Pai ce sa vezi- potopul chiar va veni…

  6. Deputatul CLAUDIU NASUI are dreptate ! Asta o stiu si postacii pesdisti de mai sus , toti bugetari si pensionari speciali ! Are dreptate si ADRIAN NASTASE , fostul lor idol , ca trebuie redus cu 25% nr . bugetarilor paraziti ! Sunteti prea multi parazitior (editat) , prea multi si prea lacomi . Romania nu va mai suporta !

  7. Dacă de la un bugetar se intorc 464 de lei inapoi la stat, de la privat se intoarce praful de pe toba de eșapament la Hamăr, șalupă și avionul personal. De aia nu are ursul coadă iar vulpea o are prea lungă… Logică de nasoi.

  8. Ce impiedica patronatul sa mareasca salariile angajatilor in detrimentul profiturilor nesimtite taxate cu 10% impozit? Economia de piata atat de dorita de companii prevede si lucrul acesta. Companiile vor ramane fara angajati (care vor pleca la stat) si vor pierde profiturile. Intr-un fel sau in altul salariile vor trebui sa ajunga la nivel european pentru ca oamenii sa nu mai plece aiurea la munca si sa ramana in tara. In europa, o companie, daca are un profit de 3-5% e bine. La Mega image -ul de de la mine scrie la casa ca adaosul comercial este intre 0 si 300%. Si asta cred ca se intampla numai in Romania. Orice boutique de 2 lei are preturi umflate artificial pentru ca nimeni nu le intreaba de sanatate atat timp cat statul castiga.
    In NewYork adaosul comercial difera functie de zona orasului in care ai magazinul, iar daca esti prins cu alt adaos comercial, esti scos din comert pe viata.

  9. Care PATRON nu isi poate plati angajatii la nivelul platii STATULUI … trebuie sa dea FALIMENT !
    Iar „activitatea” sa sa fie NATIONALIZATA, preluata de catre STAT, in folosul STATULUI si PLATITA de catre STAT.

    A naționaliza, naționalizez, verb
    A trece din proprietate particulară în proprietatea statului activele unei companii sau ale unui domeniu de activitate, în baza unor argumente politice și economice. (Dex 2009)

  10. salarii s-au umflat si mai mult la stat drept recompensa pentru performantele extraordinare ale angajatilor statului: birocratie cat casa, nesimtire, durere la basca.
    Sistem medical / educational praf , cangrenat de coruptie, indolenta, achizitii trucate si nepotism. Companii falimentare ale statului tinute in viata pe banii fraierilor din privat. Regii autonome, directii, directiute, primarii si autoritati care taie frunza la caini. Infrastructra rutiera cai ferate praf. Tarom in faliment, 80% din angajati sunt neamuri intre ei.
    Stucturi administrative cu primarii proprii si mai putin de 500 de locuitori.
    Reforma statului – comasarea structurilor administrativ teritoriale minuscule, dar cu aparate de stat ultra labartate – aruncata la cos de actuala guvernare, ca doar nu vor sa ramana fara coledzi.
    Politie de frontiera si vama corupte, mana in mana cu traficantii de orice.
    Posta romana – cimitirul elefantilor
    asta e statul roman

  11. De asta se ingramădesc majoritatea privaților la contracte babane cu statul, ca să le crească si lor încasările cu 464% ? Gura păcatosului adevăr grăiește. Săracii de ei! De unde să mărească salariile dacă patronii nu se mai satură niciodată!?

  12. Ce îmi e patronul, ce e statul ❓ Nici o diferență ! Profit să fie in Ro.Srl/SA. Toți sunt de fapt într-un cazino și vor toți sa cîștige unul de pe altul ?

  13. @Tudore

    Perfecta dreptate ai .
    Dar cine sa mai caute azi in Romania adevarul.
    Romania de azi – 1999- 2022 -este una dintre cele mai corupte tari din Istoria Umanitatii .

  14. Si salariul minim pe economie nu-s cumva metoda vrebetata de privati ca sa reduca din cheltuielile cu salariile? In afara de asta sunt domenii begetare unde nu prea poti plati cu minim pe economie pt ca au calificare sau/si studii superioare, in sanatate, invatamant, armata, justitie, fuctionarii de la Casa de pensii, etc. In privat mai sunt si pe Persoana fizica sau drepturi de autor…

  15. nu dati verdicte si calificative in afara familiei dvs. pe care o puteti ridica in slavi sau denigra liber, poporul roman insa nu-l puteti pt ca apartenenta poate fi intamplatoare, sunteti calator/trecator prin viata pe cand tara va dainu si dupa ce nu veti mai fi asa cum vine din negura timpurilor cand inca nu aveati un stramos, trei milioane de ani plus sunt ceva mai mult decat cateva sute de ani uneori intamplatori, caci unii au ajuns adusi de vant sau in sa.

  16. Ocupanții fanarioți și germanici!
    Asta-i cauza!
    Otto cel mișto și golful.cu O mare și lung

  17. @Tudor tu esti din partidul lui nasui, am inteles dar ia cauta pe net: Fosta polițistă pensionată la 42 de ani cu 13.000 de lei pensie, numită secretar de stat la Interne la propunerea USR PLUS, sa vezi cat de penibili sunteti!

  18. Pe ce calcule te bazezi tu Nasui jr. cand dai drept cifra exacta +464% diferenta de salarii intre salariile de la stat si cele din privat? Ce calcule savante ai facut tu un parlit de românash, scolit la Viena de tactu, doar pe chitanta de mana, dar fara diploma si foaie matricola?
    Ciocu mic si papăți tainul ce-l primesti de la Parlament, adica tot de la statul roman. Ipocritule incult.

  19. Bah, constat ca aici e plin de bugetari…Cum îi recunoști? După nr. fără sfârșit al cuvintelor postate. Aveți prea mult timp liber, trântorilor! De asta vreți salarii mai mari?

  20. Mentalitate de politruc sadea, cum sa ceri sa fie renumerari la nivelul din Corea de Nord toti salariati din Romania ??????? De ce nu ceri nivel salarial la nivel occidental pentru toti salariati din Romania !!!!!!!!!!! Eiii „taticule” cum isi pune „amprenta” educatia de acasa

  21. Persoane cu drept de vot : 18,94 milioane. Hai, ca n-or fi 19 milioane, dar 15 milioane tot sunt.

    Prezenti la vot in 2020 : 6,05 milioane. Din astia, 3,34 milioane au votat cu PSD-PNL. Restul, cu alte partide.
    In principiu, exista un electorat captiv : bugetari (cam 2 milioane), pensionari (peste 5 milioane) si diversi asistati (vreo 2 milioane). Total 9 milioane. Raman vreo 6 milioane care nu depind direct de stat.

    Intrebare pentru dl Nasui si restul expertilor : de ce nu sunt capabili sa-i mobilizeze la vot pe cei care nu depind de stat ? de ce nu sunt capabili sa le explice pensionarilor (cei cu pensii de mizerie, nu „speciali”) ca pensia lor ar fi mai mare daca n-ar fi posibil dezmatul bugetar ?

  22. lefurile voastre de multe mii de euro, va vin partial de la privati si restul din imprumuturi externe, asta stiati sau va doare la basca de viitorul copiilor si nepotilor?
    Cat despre utilitatea muncii voastre, nu mai intrebam…

  23. Solutia e foarte foarte simpla: limitate impozitele prin constitutie. 1% pentru admiistratie, 2% armata, 5% educatie, 5% sanatate, 3% diverse. Total 15%.
    Acum avem taxe de 60-70%. Mai rau ca iobagii din evul mediu sau sclavii din antichitate. Statu are control mai mare decat in uniunea sovietica.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.