Părerea elevilor, care nu lasă loc de interpretări

Sistemul educațional nu este adaptat pentru meseriile viitorului și nu îți dezvoltă aptitudinile necesare pentru acestea, consideră aproape 72 % dintre elevii intervievați în cadrul sondajului realizat de Asociația INACO. Mai mult, peste jumătate dintre aceștia, mai exact 62.8%, nu se regăsesc profesând meseriile viitorului și consideră că problemele principale sunt programa și calitatea informațiilor pe care le primesc în școală.

Aproape 15 % consideră că școala a integrat foarte bine educația digitală, în timp ce 70% cred că nu au dobândit competențele digitale necesare pentru viitoarea piață a muncii. Puțini elevi însă (13.3%) acuză un nivel slab de pregătire al profesorilor.

Sondajul mai arată și că:

– 2 din 3 elevi se simt confortabil cu învățarea online, fără să fi întâmpinat dificultăți majore de adaptare la condițiile pe care le presupune. Majoritatea elevilor consideră că abilitățile lor de studiu și de învățare nu au fost afectate (64,8%);
– Prezența fizică este considerată de peste jumătate dintre elevi ca fiind cea mai eficientă formă de învățare;
– Mai mult de 1 din 3 elevi a declarat pierderea motivației de a învăța în mediul online;
– 4 din 5 elevi au raportat probleme de comunicare cu profesorii în școala online.

Sunt informații care reies din sondajul ,,VOCEA COPIILOR cu privire la MESERIILE VIITORULUI”, dedicat elevilor din clasele V-XII, parte a proiectului „Viitorul văzut prin ochii copiilor Sectorului 3 în ediția a V-a a Ghidului Meseriilor Viitorului”, finanțat de Primăria Sectorului 3 cu fonduri nerambursabile de la bugetul local.

„Pentru prima dată de când realizăm acest ghid, am vrut să avem și opinia copiilor noștri care reprezintă viitorul. Educația și dezvoltarea noastră ca țară. A cincea ediție a Ghidului Meseriilor Viitorului completează și îmbogățește turul virtual cu cele mai noi rezultate ale cercetărilor asupra viitorului, cu noi abilități căutate și oportunități de carieră care valorifică puterea inteligenței artificiale în plină dezvoltare. Toate acestea sunt puse față în față cu percepțiile și așteptările, uneori surprinzătoare ale generațiilor tinere, dar și cu noile tendințe age tech pe care le-am abordat ca noutate în această ediție. Ghidul este dedicat, în egală măsură, tinerilor, profesorilor, părinților, adulților și seniorilor dornici de recalificare și permanentă dezvoltare umană și profesională. Mulțumesc ISMB Sector 3 pentru parteneriatul cu INACO în realizarea acestui ghid”, a declarat Andreea Paul, președintă și fondatoare INACO.

Care sunt cele mai căutate profesii ale viitorului

Creator de chatbot, manager alfabetizat digital pentru magazine inteligente, chirurg de memorie, specialist în readucerea la viață și reîntregirea speciilor dispărute, dezvoltator de energie alternativă, clinician spațial, pilot comercial spațial, jurist specialist în dreptul roboților sau în etica geneticii, lucrător la uzinele de energie neconvențională (solară / eoliană / ferme de alge), miner de mare adâncime în căutare de minerale rare în ocean, remodelator organizațional (Corporate Disrupter), profesor virtual, family technologist (o persoană care cunoaște foarte bine tehnologiile asistive existente și ia decizii corecte în contextul unei familii care îmbătrânește), manager evenimente sporturi electronice, inginer și designer de materiale plastice regenerabile, instructor de supraviețuire în condiții extreme.

Acestea sunt doar câteva dintre profesiile viitorului la mare căutare acum și în viitorul imediat pe care Ghidul Meseriilor Viitorului le prezintă, împreună cu abilitățile și profilul psihologic necesare unor astfel de meserii inovatoare. O secțiune specială este dedicată abilităților de bază pentru viață (life skills) care ne pot ajuta să facem față unor condiții grele, uneori extreme, generate de perturbări geoclimatice, criza de apă, război.

Lipsa forței de muncă stă la baza multor inovații tehnologice

Criza de personal în multe domenii a dus la automatizarea tot mai multor industrii – armată, agricultură, medicină, ospitalitate, poliție. Apar tot mai mulți roboți polițiști, roboții chelneri, roboți agricoli, roboții-capsulă endoscopici din telechirurgie, roboții militari inteligenți prezenți deja pe câmpurile de luptă – Statele Unite, China și Israelul sunt lideri mondiali în folosirea lor pe teren.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4563 Articole
Author

7 Comentarii

  1. fonduri „nerambursabile” (INDATORAREA NOASTRA SI A COPIILOR NOSTRI!) pentru #SPALAREA PE CREIERI IN EPOCA ABSURDULUI CE SE PREGATESTE – TRANSHUMANISMUL! pe bune? chirurgia memoriei? family technologist (o persoană care cunoaște foarte bine tehnologiile asistive existente și ia decizii corecte în contextul unei familii care îmbătrânește)? jurist specialist în dreptul roboților sau în etica geneticii? wow. TREZITI-VA BHAI ODATA!

  2. Citez si expilic: „Mai mult, peste jumătate dintre aceștia, mai exact 62.8%, nu se regăsesc profesând meseriile viitorului.”
    E fals acest sondaj, pentru ca:
    1. In primul rand nu au la baza aceste sondaje 100 de elevi care sa isi spuna opiniile!
    2. Nu are cum sa fie 3 din 4 sau 1 din 3 elevi carora le convine sa ramana online!
    3. Sondajul a fost agatat doar pe categoria celor care pot si au conditii de invatare online, nu pe cei care la modul real nu au conditii de invatare, nu au curent electric, nu au aparatura si nici internet! Va puteti inchipui ce minciuni crase sr etaleaza pe spatele celor fara drepturi?

  3. „Că care” meserii ale viitorului?…acelea de chat ale tutelor,de lucrători în miliție, de politician, de distribuitori de droguri,…

  4. Formularea „nu se regăsesc profesând meseriile viitorului” lasă loc de foarte multe interpretări. Ce înseamnă „nu se regăsesc”? Poate să insemne o mulțime de lucruri: fie că nu vor sau nu le-ar plăcea să le practice, ori nu se simt capabili/ pregătiți, sau nu se văd in postura de a le profesa, sau nu știu ce înseamnă meseriile viitorului, sau că nu îi reprezintă ca persoane, nu le prezintă interes și nu s-ar simți împliniți profesându-le. Mai exact, care ar fi aceste meserii ale viitorului?

  5. Liceenii de la ‘ Lazar’ l-au sictirit pe Ghita Presedinte SIEmion! Prostia in politica nu are loc de iertare

  6. Cele mai cautate meserii vor fi tot influenceri, vloggeri, escorte, bucatari, chelneri, curieri si livratori la domiciliu, caratori de marfa, culegatori de capsuni si sparanghel. Profesiile care necesita scoala serioasa nu mai sunt cautate. Putinii ingineri, doctori, economisti, pleaca unde vad cu ochii. Cand copilul vede puradeii cu mertzan, plini de ghiuluri si aroganti, vrea si el sa fie la fel. Iar MEDIA le da mereu aceste exemple. Televiziunile de pubela abunda de ” vedete „.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.