Detalii despre ancheta vizând o firmă controlată de Gazprom

UPDATE Patru persoane au fost duse la audieri de procurorii DIICOT pentru că ar fi transmis date nedestinate publicității privind rezervele minerale din România către firma din același consorțiu din Serbia, precizează DIICOT.

„La data de 03.10.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara împreună cu D.C.C.O. și B.C.C.O. Timișoara au efectuat 9 percheziții domiciliare pe raza municipiilor București și Timișoara, parte din acestea la sediul și punctele de lucru ale unei companii multinațională, într-o cauză ce având obiect comiterea infracțiunilor de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și transfer neautorizat de date informatice”, transmite DIICOT.

Potrivit sursei citate, în urma perchezițiilor au fost ridicate mai multe documente și medii de stocare a datelor, opt persoane fiind conduse, în vederea audierii, la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

„Cu privire la 4 dintre persoanele conduse la audieri (cetățeni străini și români), procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara au formulat acuzații sub aspectul comiterii infracțiunilor de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și transfer neautorizat de date informatice reținându-se că, în calitate angajați ai unei filiale a unei companii multinaționale (având responsabilități de natură managerială sau de altă natură în cadrul firmei ori, dimpotrivă, neavând autorizarea necesară desfășurării anumitor operațiuni în cadrul acestei firme), au eludat normele metodologice pentru aplicarea Legii petrolului, respectiv procedurile impuse de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale și au transmis date nedestinate publicității privind fondul de resurse (rezerve minerale) din România către firma din același consorțiu din Serbia”, se arată în comunicat.

Cercetările sunt continuate de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara.

Procurorii DIICOT au descins luni în mai multe locaţii din Timişoara şi Bucureşti aparţinând firmei NIS Petrol, controlată de compania rusească Gazprom Neft, au declarat surse judiciare pentru Agerpres. aceleași surse menționează că ar fi vorba despre o anchetă penală ce vizează transmiterea ilegală de date informatice şi secrete de serviciu.

NIS Petrol este o companie petrolieră sârbească cu activităţi în sud-estul Europei, parte a grupului rusesc Gazprom Neft.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. România a avut doi prieteni: Sârbii și Marea Neagră.
    De sârbi ne SCAPĂ Occidentul, de Marea Neagră vor sa ne scape urkHAINII. ?

  2. s-a dat ordin să fie șicanați sîrbii. ordinul se execută, nu se discută.
    dacă au bască, de ce au bască?
    dacă nu au bască, de ce nu au bască?
    brichetă? țigări? măh, voi fumați?

  3. Sunt curios daca cei ce au concesionat GAZPROM-ului activitatea de prospectare in Romania ca mai apoi sa ne sesizam ca acesti straini au avut acces la secrete nationale – adica zona , structura si cantitatea de resurse minerale gasite – vor fi deranjati. Ce-i cu tampenia asta ??!!!!
    Cat de prosti sa fim ca sa credem cusatura asta prost facuta.
    Este posibil sa urmeze arestari si/sau scoateri la pensie a agentilor din statul roman care au actionat la comanda Moscovei sau pur si simplu din lacomie, precum Basescu.

  4. a desfiintat IPEG-urile si a adus strainii din cele patru zari, ca sa ne „cerceteze” averea??
    Cine ne-a instrainat minele si carierele?
    Sii, mai ales, la cine au ajuns?
    Saraca tara bogata, jefuita chiar de paznici…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.