Nota de plată! Turcia o pune pe masă

Turcia se aşteaptă ca Finlanda şi Suedia să expulzeze cel puţin 30 de suspecţi de terorism, după ce Ankara a acceptat primirea celor două state nordice în NATO, transmite dpa.

Ministrul turc al justiţiei, Bekir Bozdag, a declarat miercuri că ţara sa va „reaminti” guvernelor de la Helsinki şi Stockholm cererile de extrădare a 33 de presupuşi terorişti, care ar trebui onorate în virtutea acordului privind extinderea NATO.

„Le vom cere să îşi ţină promisiunile”, a spus Bozdag, citat de agenţia de presă oficială Anadolu, preluată de dpa.

Suedia şi Finlanda au făcut un pas semnificativ spre aderarea la NATO după ce Turcia a anunţat marţi că nu se mai împotriveşte intrării lor în Alianţă, în condiţiile în care ţările nordice au convenit la o serie de măsuri de securitate.

În cadrul acordului, Suedia şi Finlanda au fost de acord să nu sprijine grupurile kurde din nord-estul Siriei despre care Turcia susţine că au legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizaţie considerată teroristă atât de SUA, cât şi de UE.

La o zi după ce Turcia a renunţat la dreptul de veto privind extinderea NATO, guvernul american a anunţat miercuri că susţine vânzarea de avioane de luptă F-16 pentru forţele aeriene turce, transmite Reuters.

„Statele Unite sprijină modernizarea flotei de avioane de luptă a Turciei, deoarece aceasta este o contribuţie la securitatea NATO, deci la securitatea Americii”, a declarat Celeste Wallander, asistentă pentru probleme de securitate internaţională a secretarului apărării SUA. „Aceste planuri sunt în lucru. Şi trebuie să se lucreze la ele prin procesele noastre de contractare”, a adăugat ea.

Ankara a cerut Washingtonului încă din octombrie anul trecut să aprobe achiziţia a 40 de avioane F-16 produse de Lockheed Martin, precum şi a aproape 80 de seturi de componente pentru modernizarea aeronavelor existente.

Administraţia condusă de preşedintele Joe Biden nu a exprimat deschis până acum nicio opinie privind vânzarea, ci a arătat doar că trebuie parcurs procesul legal necesar.

În martie, Departamentul de Stat le-a scris unor membri ai Congresului SUA care se opuneau tranzacţiei, explicând că relaţiile comerciale „corespunzătoare” cu Turcia în domeniul apărării ar servi intereselor americane.

Anunţul făcut de Wallander a urmat unui acord de ultim moment cu Turcia, care şi-a retras marţi, la summitul NATO de la Madrid, obiecţiile faţă de primirea Finlandei şi Suediei în Alianţa Nord-Atlantică. S-a evitat astfel un impas la evenimentul menit să arate unitatea aliaţilor în faţa Rusiei, după invazia din Ucraina.

Oficiali americani au negat însă orice legătură între susţinerea guvernului SUA pentru achiziţionarea avioanelor F-16 şi schimbarea de poziţie a Turciei. „SUA nu au oferit Turciei nimic şi nu li s-a cerut nimic de către Turcia”, a afirmat un oficial guvernamental de rang înalt, citat de Reuters.

Sursa respectivă, a cărei identitate nu este precizată de agenţie, a mai declarat că oficialităţile americane sunt angajate într-un dialog tehnic privind cererea Turciei de a achiziţiona avioane F-16, iar ultimul cuvânt îl va avea Congresul.

Şeful statului turc, Recep Tayyip Erdogan, s-a întâlnit miercuri cu preşedintele american Joe Biden. Liderul de la Ankara criticase marţi SUA pentru tergiversarea vânzării aeronavelor respective.

Biden i-a mulţumit omologului său pentru rezolvarea situaţiei privind aderarea Finlandei şi Suediei şi pentru „munca incredibilă” de transportare a cerealelor din Ucraina, transmite AFP.

Vânzările de armament american pentru forţele armate turce au ajuns un subiect controversat după ce, deşi este membră a NATO, Turcia a achiziţionat sisteme ruseşti de apărare antirachetă. SUA au reacţionat prin sancţiuni şi prin excluderea Turciei din programul de construcţie a celor mai noi avioane de luptă, F-35, reaminteşte Reuters.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

17 Comentarii

  1. Suedia si Finlanda, daca le-au acordat azil urmat de cetatenia tarilor, nu vor putea sa-i extradeze decit in baza unor dovezi palpüabile ca astia sunt autorii unor acte de terorism…asa ca Erdogan va ramine cu buzele umflate si cele doua tari sclavii NATO..

  2. Asta e o declarație pentru electorat. Eu știu că turcii vor niște avioane americane pe care nu le-au mai primit pentru că au cumpărat ceva armament de la ruși.
    Oricum, încet încet lumea strânge rândurile așa că Rusia va fi din ce în ce mai izolată și îngrădită.

    • Asa de izolata incat se afla intr-o alianta care numara o populatie de 3,5 miliarde de suflete fata de 770 milioiane de occidentali. Sunteti fuduli,prosti si va sapati groapa singuri,ne-o sapati si noua,celor care vedem alianta monstruoasa ce se va ridica impotriva occidentului,lasandu-l in crize crunte si de lunga durata.Aia au resursele,occidentalii cersesc continuu si lumea le intoarce spatele.Lasati,naibii minciuna oficiala si banii pe care-i bagati in buzunar pentru a prolifera minciuna,sunteti co-autori ai mizeriei ce va urma.

    • a,sa nu uitam ca din aia 770 milioane occidentali trebuie scazuta populatia anti-progresista,vreo 90milioane in USA,cateva milioane Canada si alte cateva zeci de milioane de europeni.Daca progresistii,sorosistii sunt mai vocali,nu inseamna ca realitatea lor inlocuieste adevarul si starea de fapt.In tarile occidentale,populatia majoritara se ridica impotriva decidentilor absolut idioti,hoti si criminali.Putin s-a ridicat impotriva unor straini,conducatprii occidentali duc razboi impotriva propriilor popoare.

  3. Erdogan și Orban doi cu adevărat șefii de stat catalogați în presă primul și și la UE al doilea ca dictatori și ne democrați pun interesele țării lor în față și știu să le impună. Toată cinstea și admirația. Ai noștri nu au habar și nici nu-i preocupă România prezentă și viitoare și ca atare își plimbă nevasta.

    • Cum poti pune pe ungurul pacalici si mascarici alaturi de turc?

  4. Câțuvencu De ce, ca stie sa suceasca mintile prostilor? Un politician bun schimba lumea, nu arunca cu vorbe populiste fraiere. Un politician bun niciodata nu va fi popular.

  5. @Elena Popa stai tu linistita, ca vine iarna si europa are nevoie de gaze! Anul asta razboiul a inceput aproape de primavara iar rusii si-au onorat contractele! Dar la iarna stiu toti conductorii tarilor occidentale ca isi pun poplatia in cap daca nu vor asigura caldura! Si nu uita ca vara si covidul se facea disparut!

  6. Este mult pana departe. Teroristii vor putea fi expulzati in Turcia pentru a face puscarie doar in urma unor hotarari judecatoresti care presupun avocati, lalaiala, proteste ale societatii civile cu tot ceea ce inseamna efecte electorale negative si multe altele. Turcii vor considera in final ca au fost pacaliti (desi cunosc toate aceste aspecte). Ori Turcia s-a agatat niste chichite la semnatura pentru loc de intors ori pretul platit de NATO este cu totul altul, nu numai in achizitiile militare ce le fusesera suspendate. Turcul nu este Johanis.

  7. Yesspulzare-i una, yesstrădare-i alta!
    Oricum, șî Șvezia șî Finnia se vor face de că’t, toată lumea o să rîdă de ele, că le-a tras-o turku’ pă la spate, ca la kaprele țanțoșe….[Rumburak]

  8. turcu’ e cretin:
    a uitat ca minaretele sunt rachetele lui……
    (desi a facut bulau pt. asta,
    cica sunt niste versuri)
    -probabil a negociat romexpo=marea moschee,
    vezi dealu cu ponta.

  9. In declaratia sa catre presa Erdogan a spus clar referindu-se la Suedia si Finlanda: asteptam rezultate si nu vorbe! Cu alte cuvinte nu vrea sa pice de fraier.

  10. Aici a mai fost si „acordul” Vestului(bancherilor) de a „ajuta” lira turceasca, metoda de presiune vestica asupra Turciei!

  11. E o vorba “turcul plateste”. S-au cam grabit cu aprobarea. Sa vedem acum daca suedezul plateste, daca finlandezul plateste.

  12. Cotidianul, in ce an au fost construite aceste avioane F16?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.