Propagandă teroristă. O persoană a fost condamnată în România

O persoană judecată în România pentru propagandă teroristă, după ce ar fi promovat materiale ale unei organizaţii active în Orientul Mijlociu, a fost condamnată definitiv la patru ani şi 11 luni de închisoare, a anunţat DIICOT.

“Prin decizia  din 28.02.2024 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Secţia Penală a fost admis apelul formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova împotriva sentinţei penale din 18 octombrie 2023 pronunţate de Curtea de Apel Craiova prin care s-a dispus condamnarea inculpatei la o pedeapsă rezultantă de 4 ani şi 11 luni închisoare, în regim de detenţie, pentru săvârşirea  infracţiunilor de promovare a unui mesaj prin propagandă săvârşită prin orice mijloace, în public, cu intenţia de a instiga la săvârşirea unui act de terorism, indiferent dacă mesajul susţine sau nu în mod direct terorismul, ori dacă au fost săvârşite sau nu respectivele infracţiuni şi accesarea în mod repetat de materiale de propagandă teroristă, prin intermediul sistemelor informatice sau altor mijloace de comunicaţii electronice, precum şi deţinerea de astfel de materiale, în scopul însuşirii ideologiei teroriste, ca parte a unui proces de radicalizare”, a transmis, joi, DIICOT.

Conform sursei citate, prin decizia judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost menţinută pedeapsă rezultantă de 4 ani şi 11 luni închisoare, în regim de detenţie.

De asemenea, a fost desfiinţată în parte sentinţa penală “sub aspectul aplicării pedepselor complementare în caz de recidivă, fiind dispusă pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor de a fi aleasă în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi a dreptului de a părăsi teritoriul României, pe o durată de 4 ani 3 luni şi 21 de zile, după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei  închisorii şi a interzicerii exercitării dreptului de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme pe o durată de 3 ani, după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei închisorii”.

Decizia este definitivă.

Persoana a fost reţinuta, în toamna anului 2022, de DIICOT pentru propagandă teroristă şi a fost a fost trimisa în judecată de procurori, în aprilie 2023, după ce ar fi promovat în mod sistematic materiale specifice unei organizaţii teroriste active în Orientul Mijlociu.

”În cauză s-a reţinut faptul că inculpatul, aflat într-o fază avansată a procesului de (auto)radicalizare, a accesat şi promovat în mod sistematic, prin intermediul sistemelor informatice, materiale de propagandă teroristă, specifică unei organizaţii teroriste activă în Orientul Mijlociu. În cadrul materialelor accesate/diseminate de inculpat, erau prezentate scene de luptă şi antrenamente ale membrilor acestei organizaţii, precum şi imagini cu luptători ai entităţii teroriste”, a transmis atunci DIICOT.

De asemenea, prin intermediul conturilor deschise pe platformele de socializare/aplicaţiile de mesagerie, inculpatul a promovat însemnele şi activităţile întreprinse de organizaţia teroristă activă în Orientul Mijlociu, precum şi ideologia acesteia.

Potrivit procurorilor, inculpatul a editat materialele de propagandă teroristă, inclusiv prin adăugarea semnelor distinctive, asumându-şi reluarea/continuarea activităţilor infracţionale la doar 6 zile după condamnarea cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pentru săvârşirea aceluiaşi gen de infracţiuni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.