Toamna e la un pas, motiv pentru care trebuie să profitați de abundența de legume și fructe pentru a prepara diferite conserve de sezon. Printre preferatele românilor se numără și castraveții murați sau în oțet. Există și alte rețete pe bază de castraveți pe care le puteți încerca măcar de dragul faptului că se fac foarte ușor.
Castraveți finlandezi fără sterilizare

Nu se știe cu siguranță dacă finlandezii fac spații în acest fel. Dar oamenii au numit metoda, în care castraveții sunt fierți în apă și oțet pentru iarnă, „finlandeză”. Aceste ingrediente sunt suficiente pentru borcane de trei litri. Dar poți folosi unul mare.
Nu trebuie să sari peste pasul de înmuiere. Așa, fructele vor fi saturate cu umiditate și vor deveni mai crocante.
Ingrediente:
- castraveți – 2 kg
- apă – 1,5 l
- zahăr – 100 g
- oțet 9% – 100 ml
- sare – 2 linguri. l.
- semințe de muștar – 1 linguriță.
- frunză de dafin – 3 buc.
Metoda de gatire:
- Înmuiați castraveții în apă rece timp de 2 ore.
- Tăiați fructele în 4-5 părți, ar trebui să obțineți cilindri mici de 2-5 cm înălțime.
- Fierbeți apa intr-o cratita de 4-5 litri, adăugați zahăr, sare, boabe de mustar si dafin. Amestecați până când condimentele se dizolvă.
- De îndată ce lichidul fierbe din nou, turnați oțetul și aduceți marinada din nou la fiert.
- Adăugați castraveții în marinada fiertă și fierbeți până când fructele capătă o culoare măsline. Acest lucru durează 4-7 minute.
- Puneți castraveții în borcane sterilizate și umpleți cu marinată.
- Închideți bucățile, întoarceți-le și răciți la temperatura camerei.
Păstrați castraveții finlandezi închisi într-un loc întunecat și răcoros.
Castraveți în suc de roșii

Aceasta este aceeași tehnologie „finlandeză”. Cu toate acestea, castraveții feliați sunt fierți în suc de roșii.
Ingrediente:
- castraveți – 1 kg
- roșii – 1 kg
- ulei vegetal – 50 ml
- zahăr – 2 linguri. l.
- sare – 1 lingura. l.
- oțet 9% – 1 lingură. l.
- piper negru măcinat – 0,5 linguriță.
Metoda de gatire:
- Tăiați tulpina roșiilor și faceți o tăietură în formă de cruce pe coajă.
- Peste fructe se toarnă apă clocotită și se lasă 3-4 minute. Se răcește, se curăță și se împarte în felii mici.
- Tăiați castraveții în felii de 0,5–1 cm grosime.
- Transferați roșiile într-o cratiță de 4-6 litri. Se pune la foc mediu și se fierbe, amestecând, timp de cel mult 4-5 minute. Feliile ar trebui să dea suc.
- Se macină roșiile înăbușite într-un piure și, dacă se dorește, se strecoară printr-o sită.
- Puneti sucul de rosii la foc mic spre mediu. Adăugați zahăr, sare, ulei vegetal și piper negru măcinat. Se amestecă până când condimentele sunt complet dizolvate.
- Se amestecă sucul de roșii fierbinte cu castraveții, se mărește căldura la maxim și se mai fierbe încă 5 minute. Castraveții ar trebui să-și schimbe culoarea în măsline.
- Puneți produsul în borcane sterile. Cantitatea indicată de ingrediente este suficientă pentru borcane de doi litri.
- Închideți recipientul și puneți capacul în jos.
Odată ce borcanele s-au răcit, depozitați-le într-un loc răcoros. Este important să ascundeți castraveții gătiți în suc de roșii fără a fi sterilizați de lumina soarelui.
„Murături de castraveți“

Această gustare cu legume murate este deosebit de populară în Anglia și SUA. Mai mult, nu se folosesc doar castraveții, ci și alte produse: morcovi, conopidă, ardei gras. Și în India, o fostă colonie britanică, fructele și diverse uleiuri sunt adesea adăugate la murături.
În rețetele clasice, marinada seamănă cu siropul datorită cantității mari de zahăr. Uneori, se prepara doar cu oțet fără a adăuga apa. Această gustare are un gust picant foarte intens. Murăturile sunt adăugate la salate, burgeri și sandvișuri și se servesc cu preparate din carne.
Ingrediente:
De bază:
- castraveți – 1,5 kg
- ceapa – 1 kg
- sare – 50 g
Pentru marinata:
- zahăr – 350 g
- oțet de mere – 250 ml
- apă – 200 ml
- semințe de muștar – 1 lingură. l.
- fulgi de ardei roșu – 1 linguriță.
- turmeric măcinat – 0,5 linguriță.
- ienibahar – 6 buc.
- cuișoare – 6 buc.
- baton de scortisoara
Metoda de gatire:
- Clătiți bine castraveții și tăiați-le capetele.
- Înmuiați castraveții în apă rece timp de 15 minute.
- Tăiați fructele înmuiate în apă în cercuri de 2–3 mm grosime și puneți-le într-un castron adânc.
- Tăiați ceapa în rondele și amestecați cu castraveții. Adăugați sare și amestecați bine.
- Puneți un capac și puneși la frigider pentru 4 ore.
- Turnați apă și oțet într-o cratiță de 4-6 litri, adăugați zahăr și toate condimentele: semințele de muștar, fulgii de ardei roșu, turmericul măcinat, ienibaharul, cuișoarele și un baton de scorțișoară. Aduceți la fierbere și fierbeți până când zahărul este complet dizolvat.
- Adăugați castraveții și ceapa și amestecați până se scufundă complet în sirop.
- Aduceți din nou amestecul la fierbere. Odată ce siropul a revenit la fierbere, stingeți focul și puneți castraveții în borcane sterilizate. Este important să nu umpleți recipientul până sus. Lăsați 2,5 cm necompletat.
- Turnați siropul în borcane astfel încât să acopere complet fructele.
- Închideți piesele de prelucrat, întoarceți capacul în jos și acoperiți cu un prosop. Borcanele trebuie să se răcească complet.
Puteți încerca murăturile după 24 de ore, dar este mai bine să le lăsați într-un loc răcoros și întunecat timp de cel puțin trei săptămâni.
Castraveți cu ketchup

Dacă nu doriți să faceți suc de roșii, faceți castraveți crocanți în ketchup. Sosul chili va adăuga picant preparatului, dar puteți folosi și un adaos clasic de roșii. Cantitatea indicată de produse este suficientă pentru 3–4 borcane de 1 litru.
Ingrediente:
- castraveți – 2 kg
- apă – 1,5 l
- zahăr – 150 g
- ketchup chili – 65 g
- oțet 9% – 50 ml
- sare – 2 linguri. l.
- ienibahar – 5 mazăre
Metoda de gatire:
- Tăiați cozile fiecărui castravete. Se toarnă apă rece peste fructe și se lasă 2-3 ore. Dacă doriți, puteți schimba lichidul o dată sau de două ori.
- Într-o cratiță de 2-3 litri, combinați apa, zahărul, ketchupul, sarea și ienibaharul. Se aduce la fierbere.
- Se toarnă oțetul, se amestecă și se gustă cu grijă marinada. Este posibil să aveți nevoie de puțină sare.
- Puneți castraveții întregi în borcane curate și umpleți cu marinată.
- Sterilizați recipientul timp de 15 minute.
- Închideți borcanele, puneți-le pe capac și înveliți-le.
Odată ce s-au răcit, puneți borcanele într-un loc răcoros, ferit de lumina directă a soarelui.
Castraveți în sos de muștar
Castraveții (de preferat de dimensiuni mai mari) sunt pregătiți pentru iarnă folosind o tehnologie specială. Se tin intr-o marinada fierbinte destul de mult timp pentru a obtine suc. Ulterior, borcanele sunt sterilizate si inchise. Pentru ca saramura să nu fie prea apoasă, feliile sunt curățate de semințe.
Ingrediente:
De bază:
- castraveți – 2 kg
Pentru marinată:
- zahăr – 100 g
- oțet 9% – 100 ml
- ulei vegetal – 100 ml
- usturoi – 0,5 capete
- pătrunjel – 0,5 legături
- sare – 1,5 linguri. l.
- piper negru măcinat – 0,5 linguri. l.
- muștar uscat – 1 linguriță.
Metoda de gatire:
- Curățați castraveții și îndepărtați semințele. Tăiați-i în sferturi și puneți-i într-un castron adânc.
- Într-un castron curat, amestecați oțetul, uleiul vegetal, zahărul, usturoiul și pătrunjelul tocate, piper negru măcinat și muștarul uscat. Amestecați până când condimentele se dizolvă.
- Turnați marinada peste felii și lăsați 4 ore la temperatura camerei. Castraveții ar trebui să dea suc.
- Puneti-i apoi în borcane de 0,5–1 litru și umpleți cu marinada rămasă.
- Acoperiți cu capace și sterilizați timp de 15-25 de minute, funcție de volumul recipientului.
- Rulați borcanele și lăsați până se răcesc complet cu capacul în jos.
Păstrați preparatele de castraveți în sos de muștar într-un loc întunecat și răcoros timp de cel mult doi ani.
Castraveți murați la rece

Ingrediente:
- castraveți – 1 kg
- apă – 1 l
- sare – 70 g
- usturoi – 6 catei
- umbrele de marar – 6 buc.
- frunze de coacăze negre – 4 buc.
- frunze de hrean – 1 buc.
Metoda de gatire:
- Înmuiați castraveții în apă rece timp de 2-3 ore.
- Acoperiți fundul unui borcan sterilizat de 1 litru cu o frunză de coacăz. Acoperiți cu câțiva căței de usturoi și umbele de mărar, precum și un sfert de frunză de hrean. Dacă frunza de hrean este mare, folosiți jumătate.
- Tăiați capetele castraveților înmuiați. Puneți fructele pe verticală în borcane. Încercați să nu lăsați spații goale.
- Umpleți borcanele cu usturoiul rămas, umbelele de mărar, coacăzele și frunzele de hrean.
- Dizolvați sarea în apa rece și lăsați lichidul 5-7 minute la temperatura camerei.
- Turnați saramura în borcane, astfel încât lichidul să ajungă la gâtul recipientului.
- Închideți borcanele cu niște capace sterile din plastic și depozitați-le într-un loc răcoros și întunecat.
Castraveții murați la rece pot fi gustați în decurs de o lună.
@Alcibiade:
Mai plimba ursul de ignorant! Castraveții sunt fructe.