Scornicești, Scornicești/Ce mai scornicești?

Doamne, de cîte ori am trecut spre Craiova și de cîte ori m-am întors, cînd am dat cu ochii de Scornicești, mi-a tot fugit mintea la cîte cele care mai de care.

Dar mai ales la anii despre care cei tineri nu știu mare lucru, și la sistem, și la spaima unora cînd auzeau de numele orașului și de ”tovarășul”.
Cînd ziceai Scornicești, parcă te lua frica. Mai bine să n-ai de-a face cu el, mai bine să treci mai repede, mai bine să nu-ți aduci aminte, mai bine să nu-ți audă cineva gîndurile. Și, în același timp, te încerca o curiozitate nebună, inexplicabilă, de aruncat o privire într-un loc interzis și periculos. Cum arată satul lui Nicolae Ceaușescu, acolo unde se găseau de toate, acolo unde lucrurile mergeau ca pe roate, ca un model pentru tot socialismul românesc?

Pe drumul de la Craiova spre București am mai dat o dată de indicatorul spre Scornicești. Numai că, de data aceasta, în loc să accelerez ca să scap cît mai repede de intersecția de drumuri, am zis, gata, intru la Scornicești să văd ce s-a mai ales de locul de naștere al ”Stejarului”.

După 30 de ani, prin satul lui Nicolae Ceaușescu cam bate vîntul, fără să fie pustiu. De la prima, se vede clar că lucurile nu mai merg ca altădată. Comuna înfloritoare devenită oraș se cam întoarce la rădăcinile sale rurale. Arată mai ponosit, cu buruieni pe marginea drumului, cu case neterminate sau de modă veche, cu multe spălătorii auto și cu păcănele și case de pariuri sportive, cu blocuri înșirate mai mult de partea dreaptă a șoselei principale, ajunsă la un pas de a redeveni ulița mare a Scorniceștilor. Scorniceștii de astăzi duc lipsă de clădiri noi și spectaculoase. Puțini se încumetă să construiască. Orașul nu mai este la modă și, în loc să crească și să se dezvolte economic, stagnează și, din multe privințe, se chircește și scade. Nu mai sunt fabrici, nu mai este faimosul CAP, erou al agriculturii socialiste, nu mai este nici faimoasa și huiduita echipă de fotbal, nici familia care să miște lucrurile și să bage restul oamenilor în sperieți. Mulți au plecat la muncă în străinătate, alții au șters-o la Slatina, la Craiova sau în Capitală pentru că afacerile de altădată nu se mai pot învîrti în acest loc umflat cu decretele și cu alocările de la București. Orășelul agricol a început să arate ponosit. Ce construiești astăzi mîine valorează mai puțin. Cine știe, peste cîteva decenii, cînd oamenii din alte locuri vor începe să uite sau cînd se vor întoarce cu smerenie, poate că pămînturile și locuințele vor avea altă valoare. Acum, nu. Parcă au rămas doar cei fără alternative, cei resemnați, cei copleșiți de ani și cei cu mize mici. Abia spre capătul celălalt al urbei se mai sapă la nu știu ce canalizare sau alimentare cu apă, semn că încă se mai găsesc bani și pentru trufașul oraș care în decembrie 1989 era la un pas de incendiere.

Am ajuns și la prima casă pe stînga, după al doilea pod, căsuța proverbială din albumele cu Nicolae Ceaușescu, din paginile aniversare ale ziarelor dedicate lui în ziua de 26 ianuarie, locul de la care a plecat în lume ”tînărul comunist Nicolae Ceaușescu”, omul care a crezut că visele și speranțele oamenilor pot fi dresate și puse în cor.

Curtea arată destul de bine, cu iarba îngrijită, cu multe rînduri de viță de vie pe partea stîngă a intrării și cu o peluză tunsă în fața casei, pe care tronează bustul alb și exagerat de mare al lui Nicolae Ceaușescu.

Am tot fotografiat peste gard și am citit panoul turistic redactat cu precauție ca să nu enerveze. Nici țipenie de om. Eram singurii curioși, ca niște întîrziați care au ajuns la un magazin după ora închiderii. Și, cum fotografiam și ne chioram noi peste gardul din stinghii, iaca se apropie din fundul curții o doamnă mai spre pragul pensiei care ne întreabă dacă dorim să vizităm.
– Cum nu?
Și am intrat în curtea casei lui Nicolae Ceaușescu, aceeași ca în aniversările ”tovarășului”, dar parcă mai mică și mai umilă, mai amărîtă decît orice căsuță de la Muzeul Satului sau de prin alte așezări din Cîmpia Română. Acoperișul din șindrilă arată bine, deși arată vechi, de peste ani. Pridvorul din lemn umbrește intrarea casei și duce direct în odaia cu vatră largă și cu un horn burdihănos sub care se aprindea focul de seară și de la care se răspîndea căldura. În dreapta și în stînga, cele două încăperi de dormit, mici, întunecate, reci, una cu dușumea, alta cu vatră de pămînt amestecat cu nisip și bălegar și în care lipite de perete se mai află paturile în care trebuie să se fi înghesuit numeroasa familie a Ceaușeștilor.

Pe pereți, fotografii ale ”bătrînilor”, Andruța și Alexandra, părinții la o vîrstă înaintată și încă una cu ”tovarășul” și ”tovarășa”. Și dacă nu mă înșală memoria, încă o fotografie cu ”marele conducător” mic și ciufulit, ca în cărțile de istorie ale vremii sale.

Ce mai spune casa lui Nicolae Ceaușescu? Că puterea trece ca ninsoarea. Că frica se topește și ea ca zăpada. Că părerile oamenilor se schimbă ca vîntul. Cu cîteva decenii în urmă casa era admirată și, în același timp, extrem de urîtă. În 1989, casa a scăpat de foc. De mirare că n-au devastat-o în semn de protest și ca semn de răzbunare pentru cele îndurate. Mai apoi, a fost ignorată și lăsată de izbeliște. Acum căsuța începe să prezinte interes. Parcă a pornit iar pe drumul de altădată. Te învață să iei aminte că, așa cum trece puterea, trec și fricile, și părerile. Mai ieri era un simbol al unei povești de succes, apoi al unei povești aducătoare de nenorociri, iar acum începe să fie și semnul unor aduceri aminte cu care mulți se mîndresc. Au început să dispară semnele suferințelor și privațiunilor îndurate atunci. Cînd au povestea lor cei tineri zic că sunt fantezii nereușite.
Admiratorii chiar s-au străduit ca pe un postament de granit să ridice o statuie mare, aproape ofensatoare pentru mărimea căsuței ”ilustrului conducător”. Numai că n-au găsit nici banii și nici turnătoria care să facă din bustul de ipsos o lucrare în bronz care să reziste intemperiilor și vremurilor schimbătoare. Ploile și ultravioletele își spun cuvîntul și statuia așa lăcuită pentru protecție a început să crape exact pe la tîmpla dreaptă a ”primului președinte al României”, cum scrie pe postament.
– Cît ne costă biletul de intrare?
– Cît doriți dumneavoastră să ne lăsați pentru întreținere!
– Sunteți de la muzeu?
– Nu, domnule! Suntem din familie.
– Și locuiți aici, în curtea casei?
– Nu, domnule, nu. Stăm la bloc!
Cum va arăta povestea care se va țese în jurul casei lui Nicolae Ceaușescu peste 20-30 de ani sau peste o jumătate de secol?
Peste atîția ani vor întinde alte zile și alte nopți, alte lumini și alt întuneric care începe mă sperie și pe mine!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 33

69 de Comentarii

  1. Vreme trece m vreme vine ”””””””””””” Ce e val , ca valul trece ….

  2. intr-o lume a normalitatii, aleia care o fi ea, Nea Nicu isi va avea locul sau. Ce a facut sau nu a facut, cit a contat din ceea ce a facut sau nu, va cerne trecerea timpului. dupa 33 de ani de la 1989, o ipoteza incepe sa se transforme in certitudine: comparativ cu gunoaiele care conduc Romania incepind cu decembrie 1989 pina in ziua de azi, Ceausescu a tinut cu Romania. Asa cum a inteles el. a incerca, de exemplu o comparatie intre Ceausescu si iohannis, este sortita esecului. Ceausescu, ca si structura definita a mentalului colectiv, este inca viu. Iohannis e mort de la inceputul sau fiind doar balast. gunoiul iohannis pute si cam atit.

    Iarta-ma, Nicolae Ceausescu! Te-am judecat si nu trebuia sa o fac.

  3. Mai exista vreun sat (fost) in Romania care sa fi livrat tarii un presedinte? Peste cateva zeci de ani daca lumea actuala va mai fi, va exista carare batuta pana la casa parinteasca din Scornicesti. Marele patriot Ceausescu deja si-a asigurat locul in istoria nationala alaturi de marii sai inaintasi, Mircea, Stefan, Mihai si inca cativa. Cei patru presedinti care i-au urmat sunt total stersi comparativ cu el. Istoria viitoarelor sute de ani nu-i va retine.

  4. Nicolae Ceaușescu a fost un român patriot. Cu bune și cu rele, își va găsi locul meritat in istoria acestei țări!

  5. „…la spaima unora cînd auzeau de numele orașului și de ”tovarășul”.
    Mai bine să n-ai de-a face cu el, mai bine să treci mai repede, mai bine să nu-ți aduci aminte, mai bine să nu-ți audă cineva gîndurile…” Spaimele acelor timpuri, nu imi vor disparea vreodata si eu am trait doar spaime, frici…
    Istoria? Am vazut foarte putin din grupul de tineri stransi ieri in Pta Victoriei. Erau draguti, dezinvolti, pareau ca se cunosc intre ei, socializau, o fata avea vreo trei pancarte, ceva cu protectia animalelor, alta vroia dezindustrializarea tarii…Bani de colo, bani de dincolo, cui ce-i mai pasa de istoria Tarii, ei sunt platiti sa poarte ideile celor interesati in economia si politica Tarii.
    Se vor mai regasi romanii? Auzeam niste acorduri de la petrecerea lui Reghe si ma gandeam ca daca asculti o muzica stii ca-i greceasca, bulgara, turca, evreiasca dar muzica romaneasca, nu. S-a pierdut. Ritmuri straine si cuvinte puse cu furca „pacat, pacat ca te-am iubit, pacat ca te-am visat…epa…” si romanii topaie veseli pe ritmuri nedefinite.

  6. Mai periculos e Plescoiul decat Scornicestiul! De ce plescpiul? Pentru ca e boli grave de la carnatii din carne amestecata: stricata cu buna, condimente si afumatura, toate din plin. Acum 2 saptamani am crezut ca dau coltul de la mirosul ala infect! Nu am intrat in bataca unde se vindea, nu am consumat nicio firmitura dar mirosul adus in autocar de cei care au intrat si cumparat, m-au distrus. 2 saptamani de chin in care nu imi permitea organismul nici apa, nici ceai si nici mancare sa inghit de am ajuns a urgenta, avand un diagnostic de piatra la fiere cand de 2 cm, cand de 4-5-6 cm, de fapt nu aveam nimic la fiere si medicul care imi facuse ecografia abdominala ma trimitea direct la cutit. In final nu aveam decat o iritatie urata cauzata de voma repetata fortat din cauza zonei „afumatura carne stricata plescoi”. Aviz amatorilor de produse preparate si afumate.

  7. Aici se vorbeste despre unul din marii romani dati de neamul romanesc iar mintea ta incalcita nu a putut depasi nivelul unui comentariu infantil despre carnati!!! Penibil!

  8. ,,Da-i Doamne romanului, mintea cea de pe urma,,Dupa 33 de ani de la revolutie,vazand ceea ce au facut [rau] si ceea ce nu au facut, politicienii si ,,specialisti,, de la conducerea tarii ,ne dam seama ca totusi blamatul Ceausescu a fost un mare politician,un mare conducator,un mare om,care a realizat enorm de multe lucruri pentru tara ,nu pentru el si familia lui. Tradatorii de tara,oportunistii,profitorii, in cei 33 de ani ,nu au reusit sa distruga, tot ceea ce a realizat el in 25 de ani.Casa lui pe care multi alti parveniti ar fi demolat-o si ar fi facut palate cu termopane si marmura,dovedeste clar care erau conditiile de trai al romanului inainte de comunism si de unde au pornit adevarati oameni ai tarii.Nu stiu cat rau a facut el ca ,,dictator,, dar sunt convinsa ca raul cel mai mare au facut-o cei care il inconjurau,sefii de partid de la toate nivelurile ierarhice.Daca nu era el ,,dictator,, se intampla ce se intampla astazi,nu mai existam nici ca tara,vindeau tot,distrugeau tot.El a incercat sa creeze conditii de trai mai bune pentru romani,astazi politicienii incearca din toate puterile sa saracim,sa nu mai avem puterea financiara ,sa avem nici minime conditii de trai,de subzistenta.Toti imbogatitii de peste noapte[romani,straini] uita ca ei s-au procopsit din bogatiile pe care le-a realizat sau pastratat, cel pe care ei acum il critica,il blameaza etc.Sperantele noastre dupa revolutie s-au dovedit a fi iluzorii ,pe zi ce trece,

  9. „Ce mai scornicești?”la titlu e o insulta gratuita, post-mortem!
    1.Romania a avut in 25 de ani de ceausism ,cea mai puternica afirmare internationala,comparati cu bezna de 0 de ani in care se zbate „diplomatia’ rromanes
    2.In 25 de ani de ceausism au fost construite sute de fabrici,uzine,cartiere de locuinte,hidrocentrale,termocentrale,centrala atomica,Centrul Civic,Palatul Parlamentului, 3 milioane de hectare irigate,canalul Dunare-Marea Neagra,canalul Dunare-Bucuresti(80%) si alte mii de repere industriale,sociale,etc
    In 30 de ani de democratie,nici Catedrala Neamului nu e gata :))))in rest te miri ce, ca autostrazile sunt cu bani europeni si abia,abia
    In 30 de ani 6 milioane de romani care isi doreau sa munceasca au parasit Romania,cea mai mare emigratie economica in timp de pace
    Cam asta e realitatea, plus razboiul tuturor impotriva tuturor,declansat de mimarea democratiei

  10. Numai Biserica ar putea sa-i stranga pe romani, sa-i reinvete valorile romanesti dar… il auzeam aseara pe un preot spunand ca se intreaba intre ei cum sa-i aduca pe tineri la biserica. Unii cu fotbal, altii cu activitati artistice, fiecare dupa inspiratie. O „enoriasa”, nestiind ca organizarea unor adunari cu tineri la biserica face parte din efortul preotului de a-i aduce, a interpretat ca desfranare.
    Fiind in trecere pe la manastirea Pasarea si avand o rochie cu bretele, a trebuit sa-mi imprumute cineva un pulover. Astazi, din dorinta de a-i aduce pe tineri la Biserica se accepta blugi stramti, tricouri cu buricul la vedere si decolteu cat mai adanc… Spunea preotul, odata, am primit un telefon la 2 noaptea… Este ok, cand preotul o consoleaza, tanara imbracata sexi sa-si incolaceasca mainile de gatul preotului, sa se lipeasca de el dar este agresiune daca barbatul preot, raspunde…
    Cand intra cineva in Biserica, trebuie sa aiba acel sentiment de intrare in Casa Domnului dar… din pacate…a ajuns sa se intre cu intentii de distrugere.

  11. trecut 32 de ani si inca au ramas nostalgici comunistoizi.
    Scornicestiul erea o spoiala a viitorului nostru, impus de Ceausescu. Blocuri nefinisate in care ploua si ningea, magazine in care se mai gasea carne si ciocolata dar la preturi duble. Insa nimeni, nu punea intrebari. Asa ajunsese militianul Mitica Dragomir, mare om de afaceri, care vindea pungi de un leu cu emblema Kent, la 10 lei…
    Ai de bunastarea voastra, eu as da tara in doua ca si Cehoslovacia, comunistii in stanga si capitalistii in dreapta.
    Culmea, declarativ vreti comunism insa nu renuntati la masini si viata occidentala…

  12. Ehh…ce sa faci cu un popor de laşi, hoți si oameni de nimic in marea lor majoritate?

  13. Un film care trebuia difuzat zilnic in zilele trecute la concurenta cu imaginile indoliate cu regina Elisabeta era cel cu celebra vizita de stat a familiei Ceausescu in Marea Britanie. A fost o vizita de STAT, adica beneficiind de maximul de protocol, totul cu acordul deplin al reginei. Nu stiu ca vreun alt sef de stat estic sa fi beneficiat de o astfel de onoare dar cred ca nici unul. Ceausescu era recunoscut unanim ca o personalitate politica chiar daca atunci si acum propaganda securistilor vanduti vine cu fel si fel de motivatii greu de acceptat. Imaginile vorbesc de la sine si vor ramane in istoria de aur a Romaniei: Ceausescu in caleasca regala impreuna cu regina Marii Britanii, cea mai mare regina britanica dupa strabunica Victoria. Este colosal!

  14. haiu sa nu exageram …..numeșe Scornicesti nu producea frica ci un usor amuzamament – ca prea seamama a scorneala!

    Insa asa intre noi 2 + cati mai intra pe aici – nu conva matale nea Cornele nu fqaceai parte din curtea printisorului Nicu?

  15. si mai adauga
    dupa razboi multi eroi se arata!
    Si putini au fost, multi ati ajuns!
    Adica dupa ce ai supt bine de la vaca comunista, ai frecventat pe Nicu „viitor Conducator” , ai fost ziarist propagandist samd nu te mai da victima! E indecent!!!

  16. Nu vreau sa cobesc, dar si Sibiul va avea aceeasi soarta. Din oras de provincie prafuit si plin de ruine medievale, cu populatie neurbanizata, a ajuns ” marele oras ” al conducatorului, faimoasa capitala culturala cu ” festivaluri ” si alte paranghelii fitoase. Dupa ce dispare Klaunus (si va disparea curand), din statuia grofului Brukental va ramane numai gainatul, iar calatorii se vor grabi sa treaca prin targ fara sa se opreasca.

  17. Un Firicel de speranță că Biserica îi va uni pe românii de pretutindeni.
    Pe. cei ce poartă în suflet România și iubirea pentru semeni. Dar înainte de a ierta pe alții, trebuie să găsim noi pentru sufletul no se și pacea, bunăstarea societății. Fără ură și denigrarea ei, , ranchiuna pentru cei ce construiesc și nu împrăștie ură, parfum de neputință și panică antipopor. Semnalul de reconstrucției morală trebuie să plece de la românii cu drag de România.
    Acceptând propriile erori de judecată, fiind pozitivi și empatici.

  18. @@useristul parere …: asta sa o crezi dumitale care ai uitat sau nu te intereseaza perioada ministeriatului condus de acest individ! Nu ai avut in familie cadru didactic care a indurat greutatile impuse politic in invatamant. De fapt, fiecare cu opinia lui respectabila! Apropo, esti catalogat usr-ist daca esti pupator de adevar, cumva? De ce nu roman pur care stie si constientizeaza ce s-a intamplat si se intampla in Romania?

  19. ….(au,au,hau,-așa și atât te duce funia stăpânilor ori (poate)răutatea mațelor,neștiința,reaua credință,indigo-ul minții,)
    despre morți numai de bine !mai ales că jumătatea populației trăitoare încă în „Grădina Maicii Domnului”locuiește în -blocurile nefinisate” !!!

  20. Din pacate, ura si ranchiuna sunt mai prezente ca empatia binefacatoare!
    Forever empatici si cu drag de ce-i romanesc! Daca noi existam, vor veni altii mai puternici care vor gandi la fel!

  21. După casa frumoasă, gospodărie, mărimea curții și a grădinii, 1,2-1,6 hectare, nu au dus-o rău, par să fi fost gospodari.

  22. Bre,Ceausescu e de limba turca rumanizat..Ceaus-si terminatia Escu de se foloseste in sud la nume de familie.Vene Ceaus de la functionar ,curier sau sef de trupa mica.La fel Basescu vene tot din limba turca bre.Bas si terminatia Escu sudista.Bre,Bas are rolul de arata un grad pe functii si ranguri..Bas-caimacan.Bas-aga.E clar cristal ca inaintasii lor au fost niscai turci care cu timpul au fost rumanizati.La fel numele Ciolacu vene din limba turca bre…Ciol-ac .Culak/Colac de inseamna ciung,fara de mana sau picior.Bre,totusi ca din familie sa faci bani de pe urma unuia mort din radurile tale e rusinos bre..Umilitor bre.Nu le fuge mintea neam sa ceara fonduri europe ,de sa prezinte casa dictactorului ca monumet istoric si atractie turistica..Ghi-ni-on.

  23. Citesc toate editorialele dlui Nistorescu! Alea despre satul si zona natala imi plac la nebunie! Imi plac si multe cu analiza politica, in altele e prea partinic, chiar rautacios! Despre acest editorial, nu pot spune decit un singur lucru! Si dl Nistorescu este din aceiasi genaratie ca mine, din familii saracute! Io spun in fata, daca nu era „regimul comunist” si eu si el, ramaneam la coada vacii, oricit de mult ar nega azi dl Cornel! Il rog sa nu uite si adevarul ca lumea dupa al doilea razboi momdial, nu a fost Estul, comunist si Vestul „democrat” capitalist, ca a vrut Romania! Asa au dictat cele trei mari puteri( in fapt USA si Marea Britanie)! Ati nega si urî cu „manie” trecutul si conducatorii, nu-i un sentiment prea placut! Eu nu-l impartasesc! Poate dlui Nistorescu ii plac „desertul industrial” de azi si obedienta fara limite fata de straini!!!

  24. „învață, să nu rămâi la coada vacii”, „să ajungi domn la oraș” cîteva lozinci folosite la stricarea satului. Cu școala au secat satele de cei mai de vază dintre locuitori. Aceștia ar fi putut să țină tradițiile, obiceiurile, să arate oamenilor că orașul este un loc urît și rău de trăit.
    Satele sînt România.

  25. l-a tras atza pe nea cornel…nu vazuse Scornicestiu !!!!!!!!!!!!!!!
    (s-a apucat de investigatii la ….maturitatea deplina a ziaristicii dumisale)
    (nu stim daca maestru cristoiu/coroiu a vazut Zidu de la Targoviste,
    are totusi aplomb cand il pomeneste…..)

  26. @Calin 12:45. Si daca sunt de la tara ( din sate) si sunt si educati , strica? i se apleaca cuiva?? Ai nevoie de sclavi supusi orbeste sau de oameni intelepti , cumpatati si harnici ??

  27. Viata noastra, ce-ati facut cu ea?
    Justinianus, tu stii foarte bine ca ai simplificat mult lucrurile!

    Este trist ca multi comentatori cu suflet mare si comentarii interesante, de substanta au incetat de mult sa mai comenteze.
    Ma refer la „rene”…

  28. … felul în care Elena Ceaușescu îi ”eticheta” pe români – ”tâmpiți” și ”șobolani”. Iar atunci când s-a adus în discuția posibilitatea ca TVR să emită color, Elena Ceaușescu ar fi fost împotrivă.

    „Dar la ce să ne mai gândim acum, Avrame, la televiziune color? a întrebat Elena. Nu le e de ajuns că le-am dat câte un televizor în fiecare casă? Oricum, tâmpiţii ar trebui să se mulţumească cu ceea ce au. De ce să le băgăm în cap ideea cu televiziunea color, Avrame? Ce, ai înnebunit?”, ar fi spus Elena Ceaușescu atunci când Nicolae Ceaușescu și Ion Avram – fost ministru al Industriei Grele – au discutat despre viitorul sistem de televiziune. „Oare ce au mai găsit şobolanii ăştia, la ce coadă stau?”, ar mai fi spus Elena Ceaușescu atunci când a văzut cum românii formau cozi lungi în fața magazinelor pentru a-și cumpăra alimentele, potrivit impact.ro.

  29. Justinianus, oameni noi „cumpatati si harnici” au aparut in toata deplinatatea lor dupa ’89 cand scapati din mana de dictatori, s-au unit in retele si au distrus tot.
    Daca parintii mei vorbeau de doctori care tratau saraci sau farmacisti care dadeau medicamente fara sa ceara bani unor sarmani, acum citesti de doctori care stau cu mana intinsa la bietii oameni bolnavi…

  30. Pînă azi n-am auzit de Paul-Loup Sulitzer, fiul unui om de afaceri evreu din România. Are de-a face cu Ceauțescu.
    „Paul-Loup Sulitzer a participat la mediatizarea la nivel mondial a procesului cuplului Ceauşescu, executat la finalul acestui proces de guvernul revoluţionar al României. Într-adevăr, Paul-Loup Sulitzer fusese mandatat de Răzvan Theodorescu, pe atunci președinte al televiziunii române devenit ministru al Culturii și apoi senator al României. Sulitzer a ajutat la difuzarea casetei procesului, care a făcut atunci obiectul unui scandal pentru că respectiva casetă fusese copiată în timp ce masterul aparținea împreună televiziunii române și companiei PLS international SA. PLS International SA acționase ca o agenție de presă mandatată de autoritățile române și ulterior a încheiat un acord-cadru cu Francis Bouygues (proprietarul grupului TF1) și Patrick Le Lay (CEO TF1), care încheie astfel o controversă asupra acestei dezvăluiri istorice.”
    sau
    „The legal dispute over the tape never reached a court. The settlement gave the French network TF-1, Romanian TV, and middleman Paul-Loup Sulitzer cuts of future profits from its use.”

  31. Core, îți mulțumesc pentru comentariul despre Anuul nou evreiesc.
    Curios, unde sunt atacurile nesimțite la adresa comentariilor pozitive?
    În țara asta mai sunt „suflete pereche”?, mai există bun simt?

  32. In loc sa ștergem toate urmele lăsate de analfabetul comunist , Pingelică , Ce-au- Bau care a decăzut România de la nivelul Belgiei in 1947 in lumea a III- a in anii ‘ 80. România a pierdut 25 de ani in care s- a pierdut ,datorita politicii dure comuniste a anilor monstruoși ‘50, când au fost exterminati peste 1 milion de anticomuniști din întreg spectrul social începând cu țăranii harnici, numiți de comunisti ,,chiaburi”, elevi de liceu , studenți , militari , oameni de știință , politicieni , mici meseriași, etc. , fibra românească crescută si protejata de Monarhie in 81 de ani. Una e sa rămână cate o zicala ,,unde s- a răsturnat căruță cu prosti “ si alta este sa privim bustul unui fost hot de geamantane din Gara de Nord , in a carui geamantan furat poliția a găsit niste manifeste comuniste si iată cum a apărut tânărul revoluționar, generalul format la Academia Frunze din URSS, care a convins când a împușcat cu mana lui taranii care se opuneau ,,colectivizării” agriculturii si apoi el si Leana lui Zapacitul au ajuns un scriitor si o academiciana de renume mondial. O pata de rusine pentru România europeana .

  33. …datorita politicii dure comuniste a anilor monstruoși ‘50, când au fost exterminati peste 1 milion de anticomuniști din întreg spectrul social începând cu țăranii harnici…

    cred ca e necesara o readucere aminte situatiei, si anume faptul ca decidentii de la vremea respectiva erau khazarii, neamurile lui brucan revolutionarul.

  34. Viki! Nota 100 de Miliarde cu cunună cu Lauri! Domnule Nistorescu! Idem! M-a uns pe suflet Editorialul dvs! Viki! La tatăl meu au fost 10 la părinți! Amărâți rău de tot! Boierii erau Jean Badulescu și Marinică Popescu! Trăiau în 2 camere din chirpici și munceau la boieri o vară întreaga pe 2 duble de porumb! Boierii huzureau la Paris. În 1946 părinții mei au mâncat semințe de mâtura! Ce au făcut Comuniștii? Cum ce? Vaccinuri contra Poliomielitei, Rujeolei, Variolei! Mortalitatea Infantilă era de 46%. Mama a avut 3 frați morți! Industrializarea, băgat iluminat( noi am avut curent în anul 1970). Învățământ gratuit! Eu cu sora mea avem studii superioare GRA-TIS! Irigarea Baraganului etc, etc! Din Ev Mediu, am devenit cetățeni ai Europei Civilizate! Gazeta Matematică, Revista de Fizică și Chimie, Revista de Limba Română, probleme date la Olimpiadele Internationale de Matematică, Fizică, Chimie! Cum să uit? Cum să uit? Freamătul Toamnei, școală la Țară!!! Acum copii bolnavi de cancer de la 3 ani? Vel Pi..r cel mai bun Brutar! Vincon Vr…a apă, zahăr și vopsea de ouă! Din 800 de E-uri 100 sunt vectori purtători de cancer! A stat cineva lângă un bolnav care urlă de durere de cancer? Este Iad, Iad, Iad! Înainte, la mine la țară, cuvântul cancer era necunoscut, acum e banal! Homosexuali care se căsătoresc în biserici? Asta e evoluție umană? Asta bă? Sau Sodoma și Gomora bat la ușă? Comunismul a avut și bune și rele! Cine învăța avea parte!

  35. Intr-un magazin din Baile Herculane se vind tricouri avind bustul lui N.Ceausescu si inscris „Ce mi-ati facut voi mie/Dar ce v-ati facut voua”!Ori pe TIR-ul unui sucevean este bustul lui N.Ceausescu si inscris „Ce noi am construit/Voi nu reusiti sa dati cu var”!Iata patru fraze cit o istorie!Luati aminte „Frateli Italieni”au cistigat alegerile in Italia,Prim Ministrii Hungariei si Poloniei au salutat victoria,Ur-Sula,Macro,Bidon ,Trudeau,Truss,Zelenski,..sint de risul lumii iar..Putin le ride in fata cit de prosti pot fi.

  36. Doamna Viki! În anul 1944 germanii se retrăgeau! Ziceau la țăranii din Baragan! Dunaia, Dunaia! Unde este Dunărea, unde este Dunărea? La marginea satului Grădiștea, lângă Movila de Pământ din Neolitic, o femeie căpitan rus a prins o Unitate de Elită Germană! I-a mitraliat pe toți de la mică distanță în cap! Noaptea au venit țăranii și i-au dezbrăcat de haine! Nu mai văzuseră în viață lor maieu, banalul maieu! Am văzut la unchiul meu o lingură „zdravănă ” din inox cu vulturul cu zvastica în gheare! Stanța fina de tot! Eram înapoiați ca în Cretacic! Împuțiți, nespălați, Cornul Secarei făcea ravagii cu *Pelagra* (Pella Agra, piele aspră). Jean Badulescu cu Marinică Popescu chefuiau la Paris și în Baragan din 10 copii nou nascuti, 4 mureau! Vaccin contra Poliomielitei? Ce este aia? Ce este curentul electric? Ce sunt 12 clase obligatorii? Eu spun prostii? Eu? Părinții mei aveau 4 clase și după aceea la „Arie” la muncă, ca să îl țină pe Jean Badulescu la Paris in lux și in râuri de șampanie scumpă? Ai mei 10 în 2 camere din chirpici? Mihail Eminescu, Imparat și Proletar….Am scăpat de acolo! Ai carte, ai parte! Învățați dragii mei, Învățați! Veți cunoaște Adevărul și Adevărul vă va face liberi * Iisus Hristos*.

  37. Domnule dragă Justinianus! Sunteți un mare impostor! De fapt cel mai mare IM-POS-TOR! Doru Ioan Taracila cu Iosif Armas au tăiat la fier vechi „ultima” fabrica de zahăr din Baragan și au „retrimis” în Cretacic, în Neolitic, în subdezvoltare, țăranii din Baragan( sau ce a mai rămas din ei!). Sunteți impostorul Planetei când plângeți de mila săracilor și Remus Truica șarmantul(?) Multimilionar în Euro cum îl caracteriza Patricia Kaas, de făcea sex în Draci cu ea pe saltea cu apă pe „spinarea” Strungurilor Carusel de Milioane de Euro tăiate și duse în port la Constanța? Milionar pe Distrugerea Economică a României? Sex pe saltea cu apă cu o Analfabeta cu 11 clase? Remus Truica Șarmant Multimilionar sau vierme din pulpana lui Adrian Năstase? Dle Justinianus? Sunteți SA-NA-TOS la cortex? Gabi Pandele Firea Vranceanu vă este nepoată? Mai aveți obraz în fața cititorilor? Dvs sărac? Poate sărac ca principii, așa da! Îmi provocați o „infinită” milă. Dvs iubiti PSD! IUBITI cancer, vânzare de țară, subdezvoltare! Mă lăsați mut. Mut de tot.Televizorul la dvs este dat pe Trinutas sau pe Latrina3?

  38. @Bogdan, Viki, Tica din Baragan:

    Nu va fi prea curind, dupa cum nu sint nici altii. Cerberii corectitudinii politice vegheaza.

  39. După Lucian Boia, în 1990 cam 98% din elite erau produsul perioadei socialiste !
    Se construiau 500.000 apartamente în fiecare cincinal ! Care chiar și azi valorează zeci de mii de euro fiecare !
    În 1984, România era pe locul 2( doi) în lume la sport cu 53 de medalii la Olimpiada de la Los Angeles !
    Echipa de fotbal Steaua juca 2 finale de CCE, câștigând-o pe cea din 1986 ! Azi: 3 medalii olimpice plus Conference League, la mare luptă cu Gibraltarul …

  40. Oamenii, in general, nu neaparat cei de aici de pe forum sunt o turma de dobitoace spalate pe creier indeajuns incat sa-i aprecieze pe unii ca Ceausescu, Iohanis, Trump, Putin, regina Elisabeta, etc. Turma umana este atat de spalata pe creier incat a ajuns sa aleaga raul. Accepta sa se intepe cu toxine neurodegenerative, genotoxice si teratogene ca sa faca doar o forma ,,usoara”a bolii, tocmai impotriva careia se inteapa. Iar multi din acestia pretind ca voteaza cu raul mai mic ca sa nu se intample un rau mai mare, sunt suporterii unor razboaie justificabile pentru ca promoveaza pacea ca sa nu fie razboi. Si tineti minte, fraierilor nu le place sa vorbesti asa despre ei, caci au sentimente. Aici au dreptate caci doar emotiile si instinctele primare au ramas, doar acele elemente necesare pentru a le pune un capastru si ai controla in diferitele taskuri desemnate. jenibil

  41. rau in cerul gurii, mincinos si fanatic.
    Bine ca a scapat tara de idi0ti.

  42. Nu știu dacă asta a fost intenția autorului ( să iște controverse) prin acest articol prilejuit de o trecere , nu doar printr-o localitate, ci printr-un timp, cu bunele și cu relele lui , dar mi se pare o inițiativă inspirată, menită să dea unora de gândit, altora de bârfit, unora de cugetat, altora de înjurat.
    De la început vreau să afirm, că acum, după cei 33 de ani trecuți ( dai din cap și vrei să uiți… 😉 )îmi este rușine că m-am bucurat atât de mult atunci, când i-au împușcat mișelește pe cei doi .
    Și asta pentru că ce a urmat a fost de neînchipuit , cel puțin pentru cei de vârsta mea, după cum de neînchipuit pare celor născuți după 89 , dar și celor de la începutul anilor 80 să înțeleagă prin ce-au trecut părinții și bunicii lor, pentru ca să intrăm în mult visatul capitalism, de care speram să ne bucurăm împreună !
    N-a fost să fie !
    Și nu datorită felului în care ni se tot reproșează că am votat ( numai vrăjmași de-ai poporului român), căci de mult nu mai iese ce-am băgat noi în urne, ci alții în buzunarele unor trădători de neam, sau în massmedia curățată de tot ce-a mai simțit românește, dar și-n capetele mult prea încrezătoare în ea !
    Ceaușescu a fost un tip puțin școlit, dar de o istețime aparte și iubitor de neam , care a știut să se înconjoare de oameni inteligenți, stăpâni pe domeniul lor de specialitate ( nu mă refer la politicieni, că ăia erau slab pregătiți, ca și acum de altfel ), iar România a prosperat indiscutabil în cei 25 de ani, dar mai ales în perioada de mijloc.
    Suveranitatea unui Popor n-a fost și nici nu este binevăzută , se vede și mai clar astăzi îm Lume,astfel că a reușit să-și facă duș,ani și printre comuniști și printre capitaliști , astfel că le-a fost ușor să-l reducă la tăcere. Odată cu el și pe noi, ca popor….

  43. P.S.
    Core aduce în discuție niște jigniri impardonabile ale Elenei Ceaușescu la adresa românilor, dar care coincid 100% și cu părerile lui Avram, sunt sigur de asta, dar nu mai sunt sigur că le-a rostit „academiciana”, sau doar le-a pus pe seama ei! Mai ales că Ceaușescu a avut istețimea de a se debarasa treptat- treptat de ei, vrei, nu vrei, nu numai din aparatul politic și de stat, ci chiar de tot neamul lor și aceștia nu l-au iertat niciodată, mai ales că pentru a le aproba plecările pretindea să fie restituite României, cheltuielile făcute cu școlarizarea lor gratuită !
    Și asta s-a văzut cel mai bine din componența plutonului de execuție. nu cel militar, ci cel politic !

  44. Despre cel care a fost Nicolae Ceausescu se va vorbi corest, adevarat numai dupa asezarea colbului peste ranchiunele, micimile si prostia multora. A vorbi acum despre personalitatea lui e prea devreme, pt. ca ea este istorica, cere evenimente, timp si confirmari, iar timpul il va aseza in la locul pe care il merita.
    Nu vorbesc prea mult despre el din cauza unei jene a unuia care nu prea l-a inteles la vremea lui, jena cauzata de ascultarea in exces la cantecelor de sirena occidentale, piei-re-ar amintirea.

  45. Nicolae Ceausescu a fost un om mare…foarte mare. A adus Romania din stadiul de subdezvoltare la cel de dezvoltare. Daca ne-au intors la subdezvoltare nu-i vina lui. Traim in continuare din osanza ramasa de la el ! Petre Tutea(Tzutzea) il compara cu Ramses ! Statuia ar trebui sa fie in Piata Parlamentului.

  46. Tica din Baragan. Asa este. Sudul tarii doar de Ceausescu nu a fost abandonat. Romania e toata frumoasa, dar hotii nu vad si frumusetea campiilor.

  47. Ce se vede azi este continuarea a ceea ce se petrecea si atunci, adica tot prostocratie, coruptie, demagogie, populism(cuvantul nu era cunoscut, insa vina era aruncata tot pe cei care se opuneau „reformelor”, de ex pe cei care se opuneau colectivizarii, pe trecut, pe imperialisti, pe”dusmanul de clasa”), promovarile in categ. profesionale superioare se faceau cu un cartus de tigari, o masa la restaurant, pasare sau miel, damigeana de tuica sau vin, o bucata de branza sau niste malai. Lipseau multe medicamente, marfurile erau vandute pe sub tejghea, cartile la pachet cu programul partidului, cate un os: la pachet cu 2-3 rosii congelate(degerate). Se demolau case, erau cozi la alimente, benzina si butelii; in scoli, locuinte si fabrici era frig iarna; aglomeratie in mijloacele de transport. Invatamantul nu era mai bun, multi absolventi de atunci au ajuns la butoane dupa 89, unii avand insa cunostinte modeste sau deloc de cultura generala, stiinte sau limbi straine.

  48. Data viitoare când mai merg la mormântul bunicului, „CTG 1937”, promit să trimit o poză. A murit în Odesa. Stați liniștiți. Am restaurat totul. Cine va mai avea curajul, va restaura. MDA!

  49. Nici tu, nici eu și milioane de alți romani nu am fi avut acces la „litera scrisă”. Fără acei ani, de glrios'”68″! Când mii piepturi au strigat, în Piața Victoriei. Singura țară fără ocupație! Singurul președinte în Caleasca Regală a Marii Britanii! Și Nixon! Și Carter! Și „fără datorii”! Orgoliul se pkateste?A venit „plevusca”. După ’89, trădătorii! A mai rămas doar Mistheaux! „Noi”? l-am ales pe Pacepa. E blestem pentru uciderea în Ziua Sfântă de Crăciun?

  50. Nu pricepi nimic tataie! Doar de carnati poti scrie indiferent de tema in discutie.Este specific tuturor useristilor textieri. Doar Tica (in)cultul este cu o clasa mai jos decat tine.

  51. De securitate ai auzit? Poate ca pari batran dar nu ai inteles mare lucru din acei ani. Toate scornelile le adresa lui Ceausescu si a ” Tovarasei” erau inventii ale securistilor deja naimiti la cauza de viitorii lor stapani de afara. Au ramas pe pozitii cu totii dar dupa ce securitatea a fost preluata de Astalos. Acesti tradatori de neam aruncau snoave prostimii pentru ca erau singurii care o puteau face public chiar daca pe la colturi. Bancurile si toate mincinile erau inventate si lansate de acesti baieti vanduti. Cei care se screm si acum sa le reacualizeze jurand ca sunt adevarate sunt exact fostii autori. Este un adevar dovedit, securistii utili nu ies niciodata la vatra.

  52. Pentru Tica din Baragan: Luasem decizia sa nu mai raspund la aberatiile tale. Ma faci impostor, dar in doua comentarii confirmi pe larg ce am zis eu intr-o simpla propozitie! Intrebare: sunteti destabilizat logic si mental, dle Tica?

  53. 6:37, corect este, pentru ca tot vorbesti in comentariul tau despre asa ceva, cand te adresezi unui comentator prin nickul sau, sa ai curaj sa te prezinti cu nickul tau.
    In al doilea rand, sa nu-ti faci chip cioplit la care sa te inchini! A studiat „academiciana” la vreo facultate si nu se stie inca?
    Tot ce s-a facut in tara, a fost munca romanilor iar in prima perioada cam pana la 1965, toate masurile vietii sociale si politice erau hoatarate la alt nivel. Pana si presedintia Romaniei de dupa ’89, a fost hotarata de Gorbaciov.
    Si, in ultimul rand, orice vorba proasta pe care o arunci, se poate intoarce.

  54. Biserica cu hramul Sfânta Vineri – Herasca a fost clădită în anul 1645 în vremea domniei lui Matei Basarab și reclădită la începutul secolului XIX în forma ce va dăinui până la demolare.

    Vechea biserică făcea parte din grupul celor 20 de biserici demolate în timpul regimului comunist. Toate aceste edificii de cult erau monumente istorice ctitorite între secolele XVII – XIX, cu o mare valoare artistică. Din nefericire, aceste monumente demolate nu mai apar pe lista monumentelor istorice fiind declasate.

    Asa s-a procedat, radical, s-a daramat trecutul cu bune si rele, s-a mistificat…
    Da, era multa cruzime si nedreptate dar s-a raspuns prin alta cruzime si nedreptate. Mai sunt romani in viata care pot vorbi despre cruzimile si nedreptatile „iepocii”.

  55. Daca pui botu’ si dupa peste 30 de ani la manariile unor securisti tradatori si colaboratori ai Europei Libere careia ii livrau minciunile lor atunci inseamna ca te-au spalat pe cap mai temeinic decat o fac acum ONG-urile lui Sorosh.

  56. Pe Ceausescu, il vad un fel de „tica din Baragan”.
    Ne-a folosit caposenia lui?
    Gorbaciov a zis, ia reduceti voi gazul, sa vedem ce face caposul! Si a facut! Caposul a redus gazul si energia electrica la populatie!…

  57. @Asta e:

    Bisrici au tot fost demolate incepind cu primele planuri de modernizare arhitecturala a Bucurestiului, de pe timpul lui Cuza si Carol I. Nimeni nu a facut caz de asta si nimeni nu i-a demonizat pe acestia.

  58. Anonim, cred ca noi doi am avut cel mai lung dialog din istoria Coti pe marginea unui subiect oarecum legat de acesta.
    Este adevarat ce spui dar demolarile de care amintesti nu au fost facute din motive ideologice. Au fost construite altele…
    Cand eram copil o colega cu niste obraji rosii putin pistruiati, a fost vazuta cu bunica ei la Biserica. A fost certata in fata clasei si nu pot uita lacrimile ei. Cand eram studenta, in noaptea de Inviere, te lasau sa intarzii oricat la Camin pentru ca se organizau petreceri studentesti. Si daca deschizi linkul pe care l-am pus in comentariu, ai sa gasesti in el, un argument la comentariile mele.

  59. Anonim, colega despre care ti-am povestit, avea tatal inchis politic. Mama ei s-a recasatorit cu un „cadru” care a infiat-o pe colega mea si-mi amintesc cum a venit mama ei in fata clasei si, foarte ferm, ne-a cerut ca din acel moment sa-i spunem pe noul nume. Atunci eram copil, nu intelegeam drama acelei colege. Poate nici ea nu a trait-o la marimea ei.

  60. @Core:

    Sint si multe biserici istorice renovate, cu picturile interioare facute chiar in anii ’50. Oricum, cred ca, dupa 1989, era mai bine sa se repare bisericile vechi, unele chiar monumente istorice din sate uitate de lume, decit sa se construiasca puzderie de biserici noi, unde vrei si unde nu vrei.

    Ca experienta personala, au fost situatii si situatii. Eu am vazut multi studenti mergind la biserica inainte de examene. Nu stiu insa cit ajutor au primit de la Domnul. Chiar nu imi amintesc deloc de acele petreceri studentesti organizate taman de Paste si de Craciun. Vacanta de iarna includea intotdeauna Craciunul, uneori cea de primavara Pastele.

  61. @Core:

    Nici demolarile din timpul lui Ceausescu nu au fost pe motive ideologice, indiferent cita apa in piua se bate azi pe aceasta tema. Dovada e ca unele au fost translate, o realizare tehnica absolut remarcabila a inginerilor romani, costul unei astfel de operatii fiind foarte ridicat, depasind un milion de lei la valoarea de atunci. Ramine de vazut daca demolarile puteau fi evitate, prin crearea de planuri de sistematizare mai bune, care sa le inglobeze arhitectural.

    Ca referinta, biserici s-au demolat fara numar in Occident, orasele de azi nu mai sint cele din secolele precedente, ba unele au fost transformate in restaurante, sali de sport, chiar amenajate ca blocuri de locuinte. Nimeni nu a blamat tarile in cauza, asa cum posturile de radio occidentale, in primul rind Europa Libera, aruncau cu noroi pe Romania.

  62. Anonim, sustinerile tale sunt absolut, rezonabile dar…
    Este clar ca dupa ce ca noi doi am avut cu totul alte experiente de viata, mai este vorba si de diferenta de gen…
    Timpuri trecute. Din pacate…
    Cartierele in care am copilarit eu, casute din care toti vecinii se cunosteau, au fost rase si au aparut blocuri. Sigur, nu puteau ramane, vremurle nu stau in loc…Nostalgii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.