Șeful NATO avertizează țările care fac afaceri cu Rusia

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a asigurat marți că statele europene membre ale Alianței care vor dori să cumpere din SUA arme și muniții pe care apoi să le ofere Ucrainei vor găsi banii necesari și a avertizat că țări precum Brazilia, China sau India ar putea fi afectate foarte grav de sancțiuni secundare americane dacă vor continua să facă afaceri cu Rusia, relatează Reuters.

Președintele republican Donald Trump, sub conducerea căruia Statele Unite nu au mai aprobat niciun nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, dar au continuat livrările de arme și muniții către Kiev în baza fondurilor în acest scop aprobate de predecesorul său democrat Joe Biden, a anunțat luni un plan prin care alte state membre ale NATO vor cumpăra din SUA echipamente militare pe care apoi le vor transfera Kievului.

De asemenea, declarându-se dezamăgit de faptul că președintele rus Vladimir Putin nu se angajează către încheierea războiului cu Ucraina, Trump l-a amenințat pe acesta că, dacă în 50 de zile nu încheie războiul printr-un acord cu Kievul, Statele Unite vor impune taxe vamale ‘dureroase’ de 100% atât Rusiei cât și țărilor care importă mărfuri din Rusia, în special Brazilia, China și India.

‘Încurajarea mea pentru aceste trei țări în special este aceea ca, dacă locuiți acum la Beijing, la Delhi sau sunteți președintele Braziliei, să analizați acest lucru, întrucât v-ar putea afecta foarte mult’, a indicat în fața presei secretarul general al NATO, Mark Rutte, vorbind după o întâlnire cu congresmeni americani, ce a urmat întrevederii sale de luni cu Trump.

‘Așadar, vă rog să-l sunați pe Vladimir Putin și să-i spuneți că trebuie să ia în serios discuțiile de pace, pentru că altfel acest lucru se va întoarce masiv împotriva Braziliei, Indiei și Chinei’, a adăugat Rutte.

El a asigurat că statele NATO vor găsi bani pentru a cumpăra din SUA arme și muniții pe care apoi să le ofere Ucrainei, conform planului dorit de Trump și în baza căruia Statele Unite vor furniza acum ‘masiv’ Ucrainei arme ‘nu doar pentru apărare aeriană, ci și rachete, dar și muniție plătită de europeni’.

Întrebat dacă se discută despre rachete cu rază lungă de acțiune pentru Ucraina, Rutte a răspuns: ‘Este vorba atât de arme defensive cât și ofensive. Așadar, sunt multe tipuri de arme, dar nu am discutat în detaliu ieri cu președintele. Despre acestea discută acum Pentagonul, Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa, împreună cu ucrainenii’.

Mai multe state membre ale NATO s-au declarat deja dispuse să contribuie financiar pentru aceste achiziții, printre ele numărându-se Danemarca, Țările de Jos (Olanda) și Suedia, cărora li s-ar adăuga, potrivit lui Rutte, Germania, Canada, Norvegia, Finlanda și Regatul Unit.

Dar Republica Cehă, de pildă, nu se va alătura acestui demers, însă în schimb ‘se concentrează pe alte proiecte și inițiative de susținere a Ucrainei, de exemplu inițiativa pentru muniții’, respectiv cumpărarea pentru Ucraina de obuze de pe piața internațională, achiziții finanțate de aliații Kievului, a declarat premierul ceh Petr Fiala.

Recomanda

7 Comentarii

  1. „statele europene membre ale Alianței care vor dori să cumpere din SUA arme și muniții pe care apoi să le ofere Ucrainei vor găsi banii necesari ”

    Adevarat. Romania de ex. prin iubitii conducatori a gasit acei bani la pensionari. Bani pe care-i ia sau nu-i mai da (indexarea). Cat timp trebuie. Deocamdata pana in 2027 nu se indexeaza pensiile ci doar banii dati ucranilor si moldovenilor.
    Ca legile romanesti si cetatenii romani nu conteaza. Doar ucranii si moldovenii.

    p.s. daca vreti sa fiti respectati si ajutati de conducerea Romaniei, luati-va cetatenia ucraineana.

  2. Cine pierde, cine câștigă ?. Europa sigur pierde. Crede cineva că acele țări vor merge ca oile la abator ?, că nu vor reacționa ?. Le aplici sancțiuni, dar și reciproca este valabilă. Ne taxați pe noi, dar și noi te vom taxa Europa. Noi fără voi putem trai, lumea este largă, dar voi fără noi muriți. Nu mai aveți de unde să vă asigurați cele necesare, de la energie, metale rare, dar nu nici nu mai aveți piață pentru produsele voastre. La noi se află atelierul lumii, China, la noi se află piața voastră. Și mai este ceva, chiar tutorele vostru, SUA, vă taxează. În aceste condiții UE și Europa nu mai poate fi ceea ce a fost, ci un maidanez pricăjit.

  3. pa astia a inceput sa-i manice in ‘tur’…
    bully la nivel planetar….
    dati-le…pilule…multe pilule…

  4. Drogangiul asta se crede mare smecher. Tocmai acele tari au declarat ca au facut afaceri paguboase cu SUA. Motiv pentru care s-a infiintat BRICS.

  5. Ha, ha! La 🦜 Papagalu’ Nevricos! Io criez că chinejii-s în ghenunci implorând îndurare!…M arș la muncă mutră di bidon turtit!

  6. Sanctiunile respective sunt valabile si pentru aluminiul lui Oleg Deripaska care se vinde prin bancile Raiffeisen la Airbus?sau ca de obicei hotul striga hotii

  7. Șeful NATO avertizează țările care fac afaceri cu Rusia… ca ce? le ia caii de la bicicleta un drogalau???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.