Cel mai recent studiu de predicție a mirosurilor a fost inițiat de Leslie Vosshall de la Universitatea Rockefeller din New York, la care au participat 49 de voluntari. În cadrul acestuia, ei au identificat 476 de mirosuri diferite, pe care le-au caracterizat în diferite feluri, conform sciencemag.org.
Voluntarii au evaluat fiecare miros în funcție de intensitate și au creat o bază de date masivă, care conține mai mult de un milion de informații pentru toate moleculele prezente în studiul lor. Biologul Pablo Meyer a aflat despre acest proiect în urmă cu doi ani și a considerat că este o oportunitate excepțională pentru a testa dacă anumite computere pot analiza modul în care oamenii asociază mirosurile. „Am știut încă din liceu că un eventual simț olfactiv al roboților este o problemă pe care nu au studiat-o foarte mulți oameni de știință în decursul cercetărilor pentru inteligența artificială. Chiar dacă ei au descoperit peste 400 de receptori ai simțului olfactiv la oameni, modul în care funcționează aceștia pentru a detecta anumite mirosuri rămâne un mister“, spune Pablo Meyer.