BREAKING! ASF retrage autorizația de funcționare a Euroins

E oficial! Euroins intră în insolvență.

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizaţia de funcţionare a societăţii Euroins România, constatând indiciile stării de insolvenţă a companiei, a anunţat vineri, instituţia.

„Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment şi numirea Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA) ca administrator interimar al societăţii, cu sarcina de a asigura administrarea şi conducerea activităţii asigurătorului şi adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuţiile conducerii societăţii se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar”, precizează sursa citată, într-un comunicat.

Instituţia menţionează că, la data de 30 iunie 2022, societatea nu deţine fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situaţie care se menţine şi la data de 30 septembrie 2022. Pentru restabilirea cerinţei de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri de 1,75 miliarde lei.

Decizia retragerii autorizaţiei a fost luată în condiţiile în care situaţia Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluţie, subliniază ASF.

Conform sursei citate, decizia Consiliului ASF se bazează pe o amplă analiză a situaţiei Euroins România. În acest sens, ASF menţionează faptul că, începând cu anul 2020, Euroins a făcut obiectul unor acţiuni intense de control care au avut drept rezultat evidenţierea situaţiei reale a societăţii.

Între februarie 2020 şi ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancţiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acţiuni de control. Toate sancţiunile aplicate de ASF societăţii Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanţele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor.

Știrea inițială, pe surse

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis joi seara, 16 martie, ”în unanimitate nota de intrare în insolvabilitate a companiei Euroins”, scria Libertatea.ro, citând surse familiare cu decizia și care au vorbit sub condiția confidențialității.

Până joi seara, oficialii Euroins n-au primit nicio înștiințare. ”Până la aceasă oră, Euroins România și Eurohold Bulgaria nu au fost informate de nici o decizie privind societatea Euroins”, au declarat reprezentanții Euroins.

Aceasta e a patra insolvență a liderului RCA din asigurări din ultimii 8 ani, situație unică pe orice piață majoră.

Pe rând, au intrat în insolvență Astra (2015), Carpatica (2016), City (2021) și acum este rândul Euroins (2023).

Consiliul ASF a analizat situația și a stabilit că Euroins are o problemă de solvabilitate, având în vedere că deficitul de SCR (cerința de capital de solvabilitate) a companiei Euroins este de peste 400 de milioane de euro, iar deficitul de MCR (cerința de capital minim) este de peste 250 de milioane de euro, potrivit acelorași surse.

Euroins a susținut pe tot parcursul procesului de analiză că nu are nicio problemă de solvabilitate. Reasigurarea la compania de reasigurare din propriul grup, EIG Re, din Bulgaria, nu s-a dovedit, conform analizei ASF, o garanție reală.

Euroins a încasat în 2022 peste 2 miliarde de lei, echivalentul a 400 de milioane de euro, de la asigurații din România, potrivit cifrelor furnizate de ASF pentru Libertatea.

Problema Euroins se mută în curtea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA), care va trebui să despăgubească pe oricare dintre cei 2,5 milioane de români care vor avea accident. Problema este că FGA nu mai are bani, fondul fiind secătuit de insolvența City Insurance și cele 6000 de cazuri de accidente care au trebuit să fie plătite în 2022.

FGA va trebui să primească bani de la bugetul de stat, pentru a fi salvată situația, adică toți românii vor plăti falimentul Euroins.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Cosmin Pam Matei 4563 Articole
Author

22 de Comentarii

  1. da, dar asf este inca bine, iar salariile parazitilor care ne capuseaza sunt absolut nesimtite…. cineva spunea ca demolarea controlata are loc, de data asta, de sus in jos…eh, iaca ca nu chiar…

  2. Din cstecate imi amintesc, in strainatate, aceasta firma Euroins e firma de transport persoane, au si asigurari prin Romania? Deh, asta se intampla cand, cetatenii sunt obligati sa plateasca doar chash si nu cu ajutorul cardului bancar, se muta banii oriunde imbogatind pe cine trebuie si intra in faliment. Dper ca nu ati uitat ca majoritatea parlamentarilor romani si guvernanti, nu folosesc instrumentul bancar CARD SALARII+IMDEMNIZATII, dar obliga cetatenii din Romania sa foloseasca acest instrument bancar! Si e doar mica parte din firme falimentare, aceeasi metoda „doar plata chash” e folosita de aproape orice firma mama cu sedii sau sucursale in Romania.

  3. ”Ungurii fură Ardealu” bre: Alții,..doar ceva bănet, de la niște proști asigurați..Stat de drept original,..ce puii mei,..Dar te mai poți enerva ?? A intrat in normalitate, in cotidian,..

  4. ASF o institutie condusa de politisti comunitari.
    Cum poti sa-ti justifici activitatea cand vezi marile tepe primite de contribuabilii romani din partea unor societati de asigurare organizate pe principii mafiote?
    Acum pana si bulgarii dau tepe in sistemul financiar romanesc, am ajuns de rasul curcilor.

  5. Am fost asigurat la aceasta firma mafiota (se pare mafioti bulgari combinati cu mafioti olandezi, si totul sub protectia, coordonarea si participarea la jaf a unor mafioti securisti din Romania, cum se intimpla in toate afecerile cu multe „zero-uri”). Am avut accident in Franta la 2 noaptea (vinovat, un araboi imputit fara permis, iesit de doua saptamini din puscarie si care a fugit dupa cinci minute de discutii ajunse aproape de bataie !) si jigodiile astea de la EuroIns n-au ridicat un deget ca sa investigheze cazul. A trebuit sa ma lupt de unul singur si sa ajung sa amenint cu tribunalul cealalta companie (masina apartinea si era asigurata pe numele fratelui arabetelui), AXA Assurances (!!) ca sa fiu despagubit ! Asa ca faptul ca mizeria asta de EuroIns dispare nu poate fi decit un lucru bun, de „igiena” pe piata asigurarilor.

  6. Extraordinar, parc-a fost cronica unei morți anunțate. Întâi susură Ciolacu nenominalizând firma bulgărească, apoi se rostogolește profesionist informația în presă, se înfoaie USR-ul, iar spre sfârșit se trezește derbedeul de serviciu al haznalei politicii românești, George Simion, să ia cu asalt sediul firmei, justificându-i acesteia intrarea în insolvență. Și-apoi ce minte trebuie să ai să te asiguri la o firmă ce aparține celei mai corupte țări din Europa?

    • derbedeu Editat nu domnul George Simion. Simion, e singurul care incearca sa puna pe fags normala aceasta tara plina de mafie si besmetici.

  7. Atunci de ce Editat milițienii mai cer la control RCA-ul?…te kci pe ea și boii ăștia te si mai amendează dacă n-ai RCA!…vă dați seama in ce cacat de țară trăim…

  8. Astia merita pensii speciale. Contributivii sa plateasca.
    Care e urmatorul faliment in domeniul asigurarilor. Ori sunt tampiti, ori manjiti, ori ambele.
    Cu ciuciolacu in frunte o sa avem victorii multe.
    Partidele politice au ajuns grupuri infractionale organizate?
    Raspunsul se vede zilnic.
    Javrelor!

  9. Eu ma mir doar ca inca nu au intrat pe piata firmele ucrainene de asigurari, la care sa fi obligat sa te asiguri … Ca nici nu stii cind poate sa-ti ia foc casa …

  10. Asigurările, oridecare, sînt doar o altă hoție. Chiar dacă ați fost despăgubit cîndva, socotiți cîți bani ați dat și cîți ați primit în toți acești ani! Ieșiți în pierdere.
    PS Cum, poate, au apărut asigurările maritime; dacă nu marci banul sigur vei fi prădat de pirați.

  11. Desfiintati ASF! Ei sunt platiti cu 10000 euro /luna nu sa previna,sa monitorizeze ce fac firmele de asigurari, cu banii ,ele doar constata insolventa sau falimentul.Nu cred ca ei nu au habar de ce fac firmele cu banii,unde si cum se fuseresc.

  12. Daca un roman sarac fura o gaina, merge la inchisoare; dar cand hotii si talharii astia devalizeaza nedranjati de nimeni bugetul statului, se cheama ca sunt investitori strategici!!!

  13. strainii? Pai cine trebuia sa vegheze la falimentul celor 4 firme de asigurari falimentare, mama-mare?
    De ce ASF-fistii nu sunt la puscarie?
    De ce cumnatul lui Nastase este bine merci?
    Suntem furati la drumul mare cu stirea guvernului roman!

  14. Votati in continuare PSD, Pnl, Usr! La alegeri sa stati acasa la gratare, au grija specialii si de voi ca de aia sunt „speciali”! Hai sa traiti bine!

  15. …ce ma mira pe mine: din 2020 asf stia ca sunt probleme la aceasta firma…in loc sa-i retraga licenta atunci-au preferat sa faca multe controale si sa dea amenzi unei firme care oricum nu avea suficiente fonduri- sau sa o puna sub supraveghere stricta, au lasat firma sa mai tepuiasca asiguratul roman inca doi ani…intr-un fel, parca i-a protejat asf-ul pt a putea fura linistiti…

  16. MULTUMIM SI PE ACESTA CALE (PE CALE ORALA O FACEM DIRECT) GUVERNULUI SI PARLAMENTULUI PENTRU MINUNATELE LEGI CU CARE NE-A PROCOPSIT IN ULTIMII 30 DE ANI, INCLUSIV CEA CARE NE TRIMITE SA NE INCOLONAM CA OILE CA SA BAGAM BANII CU GHIOTURA IN BUZUNARELE ASIGURATORILOR, CA SA AIBA EI CE FURA DUPA CARE SA INTRE IN INSOLVENTA SI SA-SI FACA VEACUL PE IAHTURI, PRIN INSULE. SOLUTIA ERA SIMPLA: ABROGAREA LEGII, ASIGURAREA DEVINE FACULTATIVA. FACI ACCIDENT, AI ASIGURARE, OK. NU AI, BAGI ADANC MANA IN BUZUNAR. SI TOTODATA DESFIINTAREA ASF. URGENT !!!

  17. Un sef de agenție la Astra, după insolvabilitate și-a reconstruit casa și gardurile, a făcut case la doi copii și acum face case de vacanță. Citiți polița: “Limita de asigurare pentru vătămare corporală sau deces: 6070000 € (peste SASE MILOANE Euro). Limita de asigurare pentru pagube materiale: 1220000 (peste UN MILION DOUSUTE MII Euro). Ești “special” ți-ai aranjat o “vătămare cororală”și o “pagube materiale” ești bogat tu, copii și nepoți! Asemena mișmașuri de care nu se pomenește beneficiarii fiind speciali nu au dus la insolvență? Totuși cum poate fi polița “Obligatorie” generalizată la valori apropiate pentru o mașină de 8 Mii de Euro și la una de 100 de Mii de Euro prin șmecheria că îl asiguri pe vătămat. La nenorocirea cauzată cârcotaș pentru deces s-au dat despăgubiri de 45 000 lei parcă. Că aici e altă escrocherie tolerată de instituțiile de protecție a cetățeanului ale statului România: Asigurarea la casă și mașină în contracte de asigurare și sumele declarate ca garantate pentru banii din Bănci sunt pe EURO, iar Despăgubirile în LEI!!! Care sigur vor fi devalorizați masiv la despăgubiri în masă.

  18. Nu ai RCA te amendează pol… dacă ai de fapt nu ai nimic cînd e cazu de ea și uite așa ?? Erau mai bune și mai sigure indulgențele papale din ev med ???

  19. Comentariul a fost la titlul anterior, acum am o idee geniala, si anume: I-AS RETRAGE AITORIZATIA DE FUNCTIONARE PLAVANULUI CARE UMBLA NUMAI DUPA CONFORT DENIGRAND TARA SI PE COMPATRIOTI! De ce? Pentru ca, nu face nimic bun si eficient pozitiv pentru Romania si cetatenii pe care se lauda ca ii reprezinta!

  20. Dar cine are atributul de a supravegea piata de asig, de anii de zile ? Nu ASF ? Cum a supravegheat-o, falimentand societatile romanesti, aproband tarife de asigurare din ce in ce mai mari facandu-i astfel pe romani sa plateasca din ce in ce mai mult, inchizand ochii la modul cum pleaca venitul societatilor de asigurare cu capital strain catre societatile mama din alte tari ? Cum a ajutat ASF-ul societatile romanesti sa nu colapseze, grabindu-se sa le bage in faliment ? Legile de asigurari sunt toate traduse dupa legi si norme europene care reflecta cerintele unor piete straine, cu traditie de sute de ani si unde exista capital de investit in asigurari dar piata de aigurari romaneasca are doar 30 de ani iar capitalul romanesc este deficitar si atunci e normal ca fara nici un ajutor din partea statului societatile romanesti de asigurari nu pot face fata cerintelor stabilite de ASF, prin lege, relizandu-se astfel obiectivul pe care parca si l-a stabilit ASF-ul si anume acela ca ,cu ajutorul unor legi nepotrivite pentru piata romaneasca, sa bage mai repede in faliment pe cine vor ei. De ce ASF-ul a eliberat
    autorizatie de functionare si pentru asigurarea de RCA unor societati cu capital mai mic, atata vreme cat stiu ca aceasta asigurare antreneaza (in afara tarii, mai ales) raspunderi foarte mari pentru societate punand-o in situatia de a nu mai respecta indicatorii financiari si deci de a ajunge in stare de faliment.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.