Kazahstanul are în vedere naționalizarea întreprinderilor energetice

Kazahstanul a indicat luni că are în vedere naţionalizarea întreprinderilor energetice aflate în dificultate, după o nouă pană de electricitate care a lăsat fără încălzire, pe un frig polar, mii de locuitori într-un oraş din nordul ţării, transmite AFP.

‘Preşedintele Kasîm-Jomart Tokaiev l-a însărcinat pe prim-ministrul Alihan Smailov să studieze chestiunea naţionalizării activelor energetice problematice’, a scris purtătorul de cuvânt al preşedintelui pe contul său de Facebook.

‘Proasta gestionare cauzează accidente şi pene în furnizarea de electricitate’, a adăugat el.

De la destrămarea URSS în 1991, sistemele energetice ale ţărilor central-asiatice ex-sovietice rămân interconectate, dar sunt uneori vetuste, în pofida investiţiilor.

Guvernul kazah a indicat în octombrie că rata de uzură a reţelelor electrice regionale este de circa 65%.

În centrale se înregistrează în mod regulat accidente, pierderile în transportul de electricitate rămân enorme, iar lucrările de modernizare sunt adesea întârziate.

De duminică, câteva mii de locuitori stau fără încălzire la minus 30 de grade Celsius la Ekibastuz, în nordul ţării, în urma unui accident la centrala care aprovizionează oraşul.

Purtător de cuvânt al preşedintelui a afirmat că vinovaţii de acest accident ar trebui ‘aduşi în faţa justiţiei’.arhi

Kazahstanul, bogat în hidrocarburi, îşi produce aproape toată electricitatea din cărbune, gaz şi energie hidraulică, dar trebuie să şi importe curent electric, mai ales pentru a alimenta sudul şi vestul ţării.

Sub preşedintele autoritar Nursultan Nazarbaiev, aflat la putere timp de trei decenii, sectorul energetic a fost liberalizat, trecând în mâinile unor olig.

În ianuarie, o uriaşă pană de electricitate a lovit Kazahstanul şi ţările vecine Kârgâzstan şi Uzbekistan.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

10 Comentarii

  1. Pai e normal sa fie in proprietatea statului.Jefuitorul privat se foloseste de resursele, infrastructure si capitalul uman al unei tari si stoarce profit cat mai mult. Scoate banii in afara si nu reinvesteste. Cand totul se prabuseste o arunca din nou in mana statului care e nevoie sa bage banii oamenilor in refacerea acelasi companii. Statul ia banii de la noi si creste preturile. Dupa ce pune compania pe picioare cu banii nostrii vin „investitorii” si se plang ca statul nu respecta legume concurentei si trebuie sa ” privatizeze” acea compania. Sau…mai trebuie sa o dea degeaba ca sa intre tara in NATO sau Shengen ?. Nu vi se pare cunoscuta reteta? Statul Roman trebuie sa aiba propriile companii strategice, de energia, si tot lantul de produse fara de care industria de orice fel intr-o tara nu poate functiona. Orice stat intelege asta acum, nu este timpul sa iti lasi tara pe mainile veneticilor

  2. In Rromanistan, nationalizarea intreprinderilor energetice si a celor legate de energie ar trebui sa fie o necesitate obligatorie si urgenta ptr stoparea speculei si terminarea clicii ,,baietilor destepti” care nu produc energie, dar energia trece prin cate 7 maini de-ale lor.
    Ia uitati-va pe facturi ca sa vedeti ce carnat de taxe apar la kWh consumat de prapadit……[Rumburak]

  3. Adevarul Adevarat este ca trebuie dat la dracu Capitalismul din Est. Pierdem timpul de 32 de ani, traim si mancam pe datorie ca sclavetii…..Stiu bine ca o parte a poporenilor iubeste traiul moca, lenea, puturosenia….Dar traiul moca si lenea cretinizeaza omul….il face sa uite ca e sclav…poate la batranete sa realizeze ca a trait in zadar….Dar…si acesta e marea hiba !!…Cine dracu, ce Partid isi mai asuma inca odata sa nationalizeze si sa puna romanii la treaba? Cred ca nu mai exista, nu mai sunt posibile forte vitale in Romania asa cum a fost pe vremuri Partidul Comunist….Liderii politici de azi in majoritate sunt mult mai bogati decat a fost Nicolae Ceausescu sau Dej…..Cine se mai baga la munca si raspundere in folosul multimii? Nici nu stiu daca multimea mai merita!!

  4. Fara traderi(smecheri),fara bursa(golaneala)!furnizor(statul),beneficiar,popo!rul

  5. Iată că alte popoare sunt mai bogate decât romanii și cu mult mai imbecilizate.
    E loc de mai rău….

  6. Capitalismul liberal nu merge in Rromanistan din cauza escrocilor care sunt capabili sa ia 7 piei de pe consumatorul roman, transformandu-se din producatori, in speculanti.
    Liberalizare pietei de energie a fost cea mai mare tampenie/idiotenie pe meleagurile mioritice post ’89.
    Liberalizarea o faci doar cand ai multi producatori ai aceluiasi produs sau serviciu.
    Daca ai un singur frizer intr-o localitate si un singur producator de curent sau de gaze in tzara, cum te apuci ma tembelule sa faci liberalizare rromanistaneza?…….[Rumburak

  7. Privatizarea energiei duce la jefuirea populației și la îmbogățirea oligarhilor. Privatizarea e foarte bună acolo unde poate exista concurență reală, altfel înseamnă doar exploatarea sălbatică a prostimii. Sub pretextul mincinos că “statul nu e un bun administrator“. Abramovicii și Patricii în schimb sunt – în folosul propriu, evident.

  8. Daca e baiat destept, mai bine nationalizeaza toate investitiile Chevronului sau parca era alta mare corporatie americana care e stabilita acolo de cativa ani de zile si le sifoneaza toate profiturile din petrol/gaz

  9. Fenomenul este general valabil pentru tarile foste socialiste care s-au dus in cap pe fenta privatizarii. Nici Romania nu a scapat. Borfasii mafioti au cumparat ceea ce functiona bine, in cazul intreprinderilor energetice le-au muls salbatic zeci de ani fara a le intretine sau asigurandu-le un minim de carpeli. Nationalizarea ca nationalizarea, dar ce faci cu hotii care le-au muls si mai ales cu cei din administratia statului care nu i-au controlat si obligat sa respecte clauzele contractuale? Toti milogii astia trebuie dusi in fata tribunalului militar.

  10. Aici in New orleans avem energy o companie de curent monopol privat regulat de Stat. Problema e ca nu prea e regulata compania deci jefuiesc consumatorii care nu au de ales. Intrebarea mea e de ce trebuie sa fie totul cumparat de straini?? De ce e insusi statul Romaniei pres in Fata intereselor strainilor? De ce sint romanii slugi in propria Tara? Se vede clar ca Statul trebuie sa fie Stat adevarat.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.