Petroliștii din Marea Neagră amenință voalat că pleacă

Asociaţia Română a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră (ARCOMN) se așteapta că, după publicarea variantei finale a legii offshore, care reglementează exploatărilor de resurse din platoul continental autohton al Mării Negre, fiecare investitor din industria offshore să evalueze impactul legii asupra business-ului propriu și asupra viabilității oricăror oportunități de investiții offshore. Reprezentanții asociației susțin că votul din Camera Deputaților, din 24 octombrie 2018, marchează încheierea procesului parlamentar de reexaminare cu o nouă variantă a legii, care afectează principiul stabilității, introduce noi taxe și stipulează condiții specifice privind modul de comercializare a producției. Imediat după votul din Cameră, OMV și The Carlyle au anunțat că amână investițiile. “Nu putem lua decizia finală de investiţie la Petrom în acest trimestru, aşa cum planificasem”, a declarat directorul general al OMV, Rainer Seele, citat de Reuters. El a adăugat că grupul austriac trebuie mai întâi să evalueze condiţiile pentru ceea ce a numit “investiţii de miliarde de euro”. Decizia finală de investiţie va fi luată anul viitor. OMV este asociată în explorarea blocului Neptun cu compania americană ExxonMobil. În 2012, OMV și ExxonMobil au anunțat că au descoperit 1,5-3 miliarde de metri cubi de rezerve de gaze prin sonda Domino-1  situată la aproximativ 170 de kilometri de țărmul românesc. A urmat apoi declarația celor de la Black Sea Oil & Gas (BSOG), firmă înființată de către americanii de la The Carlyle. Aceștia și-au exprimat rezervele față de proiect și amână pentru după 2018 o decizie privind continuarea investițiilor în explorarea gazelor din Marea Neagră. Și OMV a luat o decizie asemănătoare.
În ultimii 2 ani, industria offshore, reprezentată de ARCOMN, a participat la consultările cu instituții ale statului român, adică toate ministerele relevante, agențiile și autoritățile naționale competențe precum și de comisiile parlamentare implicate în elaborarea cadrului de reglementare offshore. Contribuția ARCOMN s-a limitat la evidențierea aspectelor cheie și a riscurilor specifice industriei , precum și a practicilor la nivel internațional, în acest domeniu. De asemenea, ARCOMN a prezentat și evaluărea impactului legislației propuse asupra industriei și asupra potențialelor noi investiții offshore, în zona românească a Marii Negre.  ARCOMN este formată din titulari de concesiuni offshore din România: Black Sea Oil & Gas S.R.L.; ExxonMobil Exploration and Production România Limited; Gas Plus Internațional B.V.; Lukoil Overseas Atash B.V.; OMV Petrom S.A.; Petro Ventures Europe B.V.; S.N.G.N. Romgaz S.A.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul legii offshore, cu 170 de voturi „pentru”, 3 voturi împotrivă şi o abţinere. Este legea cu cea mai mare miză financiară din istoria țării penru că reglementează extracția de hidrocarburi de pe platoul românesc al Mării Negre. În joc sunt sume de miliarde de euro, bani pe care statul român urmează să-i încaseze în următorii 30 de ani. Ministerul de Finanțe estimează că România ar putea obține de pe urma exploatării gazelor din Marea Neagră 5 miliarde de dolari de pe urma redevențelor, 4,5 miliarde de dolari în urma impozitului pe profit și 4,3 miliarde de dolari ce rezultă din impozitul suplimentar. În total vor fi 13,8 miliarde de dolari. Această sumă este estimată la o o producție de 115 miliarde de metri cubi de gaze și un preț de valorificare de 130 lei/MWh. Investitorii vor încasa 18 miliarde de dolari după investiții totale de 7,4 miliarde de dolari. Partea de profit a statului este undeva la 43-44%. În trei dintre perimetre sunt confirmate descoperiri: Neptun, cu 42-82 miliarde de metri cubi de gaze, Trident, cu 30 miliarde de metri cubi, Midia-Pelican, cu 10 miliarde de metri cubi. La Neptun caută hidrocarburi OMV Petrom și Exxon, la Trident Lukoil și Romgaz iar la Midia-Pelican The Carlyle. Ultimul preț de referință, conform ordinului din 17 octombrie 2018 al ANRM, este 1.406,8 lei/1.000 cubi, ceea ce înseamnă un preț de 130 lei/MWh.
Votul final a fost dat de către PSD, ALDE și reprezentanții minoritărilor. PNL, USR și PMP nu au participat la vot. La dezbaterea din plen, PSD au acceptat un amendament al PNL în sensul că redevenţele şi regimul fiscal să rămână aceleaşi pe toată durata exploatării perimetrelor. Liderul deputaţilor social-democraţi, Daniel Suciu, a anunţat că PSD va susţine acest amendament: „Cred că pot să iau de bun ce mi-au spus colegii de la Partidul Naţional Liberal că discutăm între bărbaţi, fiind vorba de o lege pentru România, că legea offshore va întruni un larg consens la votul final, ceea ce au nevoie şi românii şi investitorii. Este cel mai important semnal pe care putem să îl dăm. Este important ca pe un proiect atât de important să putem găsi resurse de mediere şi de înţelegere. Statul român este protejat de această lege. Profitul se împarte echitabil între România şi investitori. (…) Partidul Social Democrat susţine în consens cu toate partidele această clauză de stabilitate, care oricum era în lege. E un semnal foarte bun pe care Parlamentul şi partidele pot să îl dea şi României şi investitorilor”.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4529 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Pna la adoptarea legii spuneau ca nu exista predictibilitate ei si iohanni, acum nu au „stabilitate” adica li se rastoarna sondele in MN ,ca dau ce se cuvine cat de cat tarii pe care o exploateaza cu redevente f. mici, conditiile impuse de lege fiind echitabile , dar umilind petrolistii romani pe de alta parte !Dar s-au obisnuit sa ia gratis si sa li se zica si „multumesc”, sa vina cu arme si bagaje si dupa stoarcerea materiei prime sa-si ia jucariile si sa plece, lasand totul pustiu ! Aceste amenintari si santaje vizibile constituie pozitia lor de forta in orice negociere si contract dorind avantaje .Si daca s-au invatat cu spolierea, nu accepta pt. ca le este frica de precedent ca dracul de tamaie ! Sa plece cat mai repede, la rusi ,unde vor toti acesti colosi calcand pe cadavre.Romania nu stie pana in prezent ce au extras ei, tara neguvernata , unde toti, mai putin majoritatea isi urmaresc scopurile.

  2. Drum bun! Poate nu va mai întoarceți.Simulati plecarea,pentru a obține mai mult decât prevede legea?

  3. jagardelele astea o să plece de la butoiul cu miere, doar cu copitele înainte, cine crede altceva e un tâmpit; ce e sigur e că un grec şi un armean au trădat ţara care i-a îmbrăţişat şi le-a dat tot ceea ce ţările de origine le-au refuzat. Sărmana şi frumoasa Românie, adăpostul tuturor scârbelor, în frunte cu alt trădător, un fascist cu acte în regulă…

  4. Stati linistiti ca nu pleaca nicaieri ! Botul le e plin de bale ! Ochii injectati ! Sonde sub presiune …. gata de gaurit scoarta in cautarea basinii charpato-danubiano -pontice. Dupa ce au jecmanit Petromul si padurile Romaniei austriecii mai au nesimtirea sa spuna ca se cara … Sa se duca dracului !

  5. Asta se numeste santaj! Daca vor sa plece, duca-se invartindu-se. La poarta stau altii. Dar nu vor pleca. Sunt niste banditi santajisti.

  6. Ce-a mai tare gluma , defapt vor doar sa forteze nota si sa lase parlamentul ce-l putin forma adoptata de camera deputatilor ca deja sunt voci care vor mărirea ipozitelor precum si a cotei vândute pe piata românească , cum de altfel ar fi foarte normal dar se opune maria sa Tariceanul ca nu cumva sa i se micsoreze renta lui din offcheor plătită de străini pentru a intretine anticoruptia din Romania.

  7. Drum bun, cale batuta!In urmatorii 10-15 ani tehnologia forajului in ape adanci va fi accesibila si altora,chiar si Romanilor,daca nu ajunge la Putere din nou Securitatea!Iar daca scapam de jugul colonialist al UE ne vom extrage singuri gazele !

  8. Petroliștii din Marea Neagră amenință voalat că pleacă. Vreau sa vad si eu minunea asta! Nu pleaca cainele de la macelarie nici daca vede butucu` gol. Incearca sa obtina ce nu se poate.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.