Congresul Academy for Multidisciplinary Neurotraumatology

100 de medici specialiști de top din lume, la Cluj-Napoca

Al 17-lea Congres al Academy for Multidisciplinary Neurotraumatology. Anual, 15 milioane de persoane sunt afectate de traumatisme cranio-cerebrale

 Una dintre cele mai mari manifestări a cercetării științifice medicale din domeniul neurologiei, al 17-lea Congres al Academy for Multidisciplinary Neurotraumatology debutează joi, 11 aprilie, ora 9:00, la Cluj Napoca, și va reuni peste 100 de specialiști de top din întreaga lume.

Evenimentul se axează în mod deosebit pe zona traumatismelor cranio-cerebrale (TCC) a căror incidență în rândul populației înregistrează anual creșteri alarmante. Una dintre noutățile acestui amplu eveniment va consta în prezentarea în premieră a rezultatelor studiului intervențional CAPTAIN, realizat de către o echipă multidisciplinară de cercetători din mai multe țări din Europa și Asia.

Personalități marcante ale lumii științifice medicale mondiale, cercetători, neurologi sau neurochirurgi din tari precum Philipine, Myanmar, Korea, Azerbaijan,
Polonia, Ucraina, Rusia, Egipt, Austria, Vietnam, Germania, Elveția, Lituania, Belarus, Slovenia și România, vor prezenta ample studii clinice, tehnici revoluționare în neurochirurgie și recuperare neurologică, precum și cele mai recente rezultate ale cercetării științifice medicale din sfera TCC. Evenimentul se va desfășura în incinta Centrului de Conferințe Platinia din Cluj Napoca, în perioada 11-12 Aprilie.

Abordări inovative în tratarea TCC, prin studiul CAPTAIN

 Studiul CAPTAIN s-a derulat cu implicarea unei echipe multidisciplinare de cercetători (neurologi, neurochirurgi, psihologi, statisticieni) din mai multe țări din Europa și Asia, în perioada aprilie 2013 – decembrie 2019, în două centre de cercetare științifică din Cluj-Napoca. Potrivit cercetătorilor, obiectivul principal al studiului CAPTAIN este acela de a îmbogăți dovezile existente în literatura de specialitate, explorând eficacitatea unui agent farmacologic pentru tratamentul și recuperarea pacienților cu traumatisme cranio-cerebrale, folosind o abordare nouă: analiza multidimensională.

Acest tip de analiză deschide o nouă direcție pentru gândirea clinică și statistică în neuroreabilitare, prin adăugarea de precizie măsurării stărilor de sănătate complexe, cum sunt cele asociate traumatismelor cranio-cerebrale.

CAPTAIN-RO este unul dintre primele studii în domeniul TCC care urmează o abordare cu adevărat multidimensională, bazată pe scale ce urmăresc complexitatea evoluției bolii, în scopul îmbunătățirii intervențiilor care se adresează pacienților cu TCC” a declarat coordonatorul studiului, prof. dr. Dafin Mureşanu, președintele Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) şi al Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNRS).

În Europa, peste 2,5 milioane de cazuri noi de TCC

Potrivit statisticilor anuale aproximativ 11 milioane de oameni suferă un traumatism cranio-cerebral (TCC) la nivel mondial, cifra fiind raportată la cazurile spitalizate. În fiecare an, numai în Europa, peste 2,5 milioane de persoane suferă un traumatism cranio-cerebral, dintre care 1 milion necesită internarea în spital, iar aproximativ 70.000 dintre acești pacienți decedează. În România, incidența TCC rămâne în continuare peste media europeană de 300 de cazuri la 100.000 de locuitori, în fiecare an înregistrându-se peste 60.000 de cazuri noi.

Noutăți privind tratarea și neuroreabilitarea pacienților care au suferit un astfel de traumatism vor fi prezentate la Cluj-Napoca, în cadrul celui de-al-17-lea Congres AMN (Academy for Multidisciplinary Neurotraumatology).

 Tulburările cognitive și recuperarea neurologică a pacienților

Traumatismele cranio-cerebrale generează frecvent tulburări cognitive. În ansamblul lor, acestea se manifestă prin modificarea capacității de gândire și a memoriei pacientului, în sensul deteriorării acestora fată nivelul anterior de funcționare. Acestea își pot produce efectele fie în contextul îmbătrânirii fiziologice, fie în momentul apariției unor boli.

În cazul traumatismelor cerebrale, tulburările cognitive (atenție, memorie, limbaj, percepție), afective și comportamentale sunt cele mai frecvente și importante, acestea având un impact deosebit și asupra familiilor și a societății. Aceste deficite determină o dependență socială a pacienților, chiar în absența unor dizabilități fizice, afectând capacitatea de muncă, relațiile familiale, activitățile zilnice, iar recuperarea neuropsihologică este esențială.

În acest sens, în ultimii ani au fost dezvoltate numeroase strategii de recuperare a deficitului motor, cele mai cunoscute fiind: mobilizarea imediată, terapia fizică intensă precoce, terapia de constrângere a mișcării, terapia  robotică  asistată  şi stimularea farmacologică sau non-farmacologică.

Pentru unii pacienți, traumatismul cranian reprezintă debutul unei boli care durează toată viața. De aceea un management adecvat presupune existența unor echipe multidisciplinare (neurolog, psiholog, kinetoterapeut, logoped, etc.) care să asigure un tratament individualizat, iar pregătirea specialiștilor în acest domeniu este mai mult decât necesară – aceasta devine obligatorie” a precizat președintele SSNN, prof. dr. Dafin Mureşanu.

 Multiple cauze ale creșterii incidenței TCC

 La nivel mondial, aproximativ 15 milioane de persoane sunt afectate anual de leziuni traumatice, dintre care, peste 10 milioane suferă de un traumatism cranio-cerebral. Accidentele rutiere reprezintă în continuare principala cauză a traumatismelor cranio-cerebrale, Organizația Mondială a Sănătății preconizând că anul viitor, aceste afecțiuni se vor putea defini ca fiind al treilea mare contribuitor la povara globală a bolii și dizabilității, după bolile cardiovasculare și depresie.

Conform statisticilor, creșterea incidenței TCC, în lume, are multiple cauze precum : condițiile rutiere nesigure, accentuate de o infrastructură rutieră precară, creșterea alarmantă a numărului de autovehicule, motociclete sau biciclete, a densității populației și în același timp, îmbătrânirea acesteia, dar și creșterea consumului de alcool și al substanțelor interzise, concomitent cu extinderea stărilor conflictuale care generează violenta interpersonală. Specialiștii estimează că, la nivel mondial, 5 dolari din 1.000 sunt cheltuiți pentru grija acordată pacienților cu TCC sau din cauza consecințelor produse de astfel de răniri.

Deși impresionante, aceste cifre subestimează magnitudinea problemei, ele bazându-se doar pe datele oferite de cazurile internate în spital. Aproximativ 80-90% dintre traumatismele cranio-cerebrale sunt considerate ușoare și nu necesită îngrijiri medicale.

În SUA, pentru un pacient cu traumatism cranian, care necesită recuperare, costurile sunt de aproximativ 200.000 de dolari, în primul an. Pentru pacienții cu traumatisme minore sau medii care nu necesită recuperare, cheltuielile se ridică la aproximativ 15.000 de dolari. Costurile date de îngrijirea unui pacient cu traumatism cranio-cerebral sever, pentru tot restul vieții acestuia, pot ajunge şi la 4 milioane de dolari.

În Europa, costurile directe anuale pentru un pacient cu traumatism cerebral sever sunt de peste 18.000 euro. În medie, pentru un pacient cu traumatism cerebral, se cheltuie aproximativ 9.000 de euro. În anul 2010, în țara noastră, s-au cheltuit aproximativ 94 milioane de euro pentru această patologie, costul mediu pentru un pacient cu traumatism cranio-cerebral fiind de cca 3.300 euro. În România, numărul cazurilor de traumatisme cranio-cerebrale este în creştere – 300 de cazuri la 100.000 de locuitori, principala cauză fiind accidentele rutiere, 75% dintre persoanele decedate în accidente rutiere au suferit un traumatism cranio-cerebral. Anual, în țara noastă, se înregistrează peste 60.000 de noi cazuri de TCC.

 

 

 

 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

3 Comentarii

  1. Etete ai dreaku,la tovarasa Pintea in birou nu puteau sa tina simpozionul sau la Spitalul din Constanta,unde a muscat controlul…

  2. Cei care nu-si fac datoria in spital trebuie urmariti penal nu schimbati din functie.In Romania ca nici unde in lume te duci in spital si in scurt timp ajungi la morga.!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.