140 de ani de la crearea Domeniilor Coroanei

 Anul acesta, se împlinesc 140 de ani de la crearea Domeniilor Coroanei de către Regele Carol I. Evenimentul este marcat printr-o dezbatere organizată joi de Biblioteca Academiei Române şi Domeniul Coroanei Segarcea.

 

Vor lua cuvântul acad. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, Alteţa Sa Regală Principele Radu al României, Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române, director General al Bibliotecii Academiei Române, Narcis Dorin Ion, Director general al Muzeului Naţional Peleș din Sinaia.

Evenimentul va avea loc joi, 31 octombrie 2024, ora 12:00 în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu” al Bibliotecii Academiei Române.

Segarcea – “pământ mult visat”

Segarcea – “pământ mult visat” în denumirea lui latinească – este unul dintre cele doisprezece domenii date în administrare Casei Regale a României în 1884, în timpul regelui Carol I, de către Parlament. Acesta a fost momentul în care a luat naștere Administrația Domeniilor Coroanei (ADC). Rolul domeniilor era de a susține financiar Casa Regală și de a constitui centre de implementare și răspândire a tehnicilor agricole de ultimă oră ale vremii.

De la așezarea pe tronul României, lista civilă (suma anuală plătită de la bugetul de stat pentru cheltuieli) a Regelui Carol I a fost una dintre cele mai mici din Europa – de 15-20 de ori mai mică decât a unor monarhi precum Franz Joseph și doar un pic mai răsărită decât cea a principelui din Muntenegru. De la construcția Peleșului și a colecției de artă a familiei până la restaurarea de biserici și mânăstiri, mare parte din cheltuielile Regelui erau asigurate din averea propriei familii.

Decizia revoluționară a Parlamentului a fost aceea de a trece în administrarea Casei Regale a unui număr de 12 Domenii ale Statului. Toate acestea s-au transformat în centre de excelență, care au contribuit decisiv, mai ales prin exemplu, la ieșirea agriculturii dintr-un Ev Mediu întârziat și transformarea ei în motor al creșterii economice. Din fondurile câștigate prin exploatarea acestor Domenii, Casa Regala a finanțat înființarea de școli, teatre și biblioteci sătești, și tipărirea a milioane de cărți, prin intermediul Fundațiilor pe care le-a condus.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

2 Comentarii

  1. Sarbatorim cum iobagii romani au imbogatit niste rupti in fund „regali” care i-au impuscat la 1907, asa ca multumire…

  2. Nu am mai gasit vinul sub denumirea Segarcea, i-au dat tot felul de denumiri aiurea….clipa,moralia,sarut, marama, vardo(!), blue train. Zapaciti ori…. s-a schimbat proprietarul si vrea sa se uite denumirea istorica „Segarcea” ! Intr-o lume in care toti cauta patina traditiei, istoriei, vechiului, celebritatii . Ce ciudati

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.