170.000 de persoane, în stradă. ”Pedro Sanchez vrea să decupeze Spania în bucăţi”

Zeci de mii de spanioli au ieşit sâmbătă pe străzile din Madrid pentru a denunţa viitoarea lege privind amnistia pentru liderii şi militanţii catalani care a permis guvernului de stânga să obţină un nou mandat.

Circa 170.000 de persoane, potrivit prefecturii, s-au adunat în piaţa Cibeles, în jurul celebrei fântâni cu acelaşi nume, în plin centrul capitalei spaniole, pentru a răspunde la apelul la proteste al dreptei.

Participanţii au scandat „Sanchez, trădător”, „Sanchez, fiu de târfă”, „Sanchez, în închisoare!” sau „Catalonia este Spania”, agitând drapeluri spaniole sau europene, distribuite de Partidul Popular European, formaţiunea politică paneuropeană din care face parte Partidul Popular.

„Ceea ce vrea Pedro Sanchez este să decupeze Spania în bucăţi”, a declarat Maria Angeles Galan, o pensionară din Madrid de 65 de ani, „să avem Ţara Bascilor de o parte, Catalonia de cealaltă, şi să spunem că nu s-a întâmplat nimic şi că puţin contează judecătorii”.

Clasat al doilea la alegerile legislative din 23 iulie, în urma liderului drept Alberto Nunez Feijoo (PP), prim-ministrul socialist Pedro Sanchez, la putere din 2018, a reuşit să obţină voi un nou mandat în parlament după ce a negociat intens pentru a obţine susţinerea formaţiunilor regionaliste, între care partidele separatiste catalane.

În schimbul voturilor lor, indispensabile pentru formarea unei majorităţi, el a acceptat mai multe concesii, între care adoptarea viitoare a unei legi foarte polemice de amnistiere pentru liderii şi militanţii separatişti urmăriţi penal pentru implicarea în tentativele de secesiune ale Cataloniei din 2017.

Mariana, antreprenoare de 51 de ani, a venit special din Zaragoza pentru a protesta „împotriva amnistiei”. „Cred că lupta începe acum şi pe termen lung. Trebuie ca asta să se ştie, este un mesaj trimis Europei”, a spus ea, arătând drapelul european ţinut de partenerul ei.

Luis Garrido, un pensionar de 65 de ani venit din Guadalajara în regiunea Madrid, susţine că este „socialist dar nu sanchist”.

Din punctul lui de vedere, prim-ministrul nu ar fi trebuit să accepte niciodată să primească un nou mandat „cu acest preţ”. „Nu vreau ca Spania să se scufunde” şi să se evite ca „Spania să fie divizată în acest mod”.

Mulţimea s-a adunat în jurul prânzului şi s-a dispersat în calm după discursurile susţinute de organizatori. De două săptămâni, manifestaţii au avut loc în fiecare seară în faţa sediului Partidului socialist din Madrid, unele dintre ele degenerând în violenţe care s-au soldat cu zeci de arestări.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

11 Comentarii

 1. pedro snchez e Bocul Spaniei; si dobitocul nostru vrea decuparea Romaniei

 2. Așa e când electoratul votează partid comunistoid. Ăștia ar trăda și ar face orice pentru putere. Asta e toată istoria lor. Franco știa ce le poate pielea și a salvat Spania de stalinism.

 3. Ha, Ha, Ha !
  Dragoste cu sila nu se face !
  NeoNaziștii de la Madrid calcă pe urmele KhaZarilor de la Kiev.
  Căutați-vă un 🥳 PIANIzD, buey…!
  măRog…😪

 4. @ Profesor Q…Catalunia a organizat un Referendum pentru separare de Spania, deci pentru Independenta…Referendumul a trecut la vot…Este Catalunia azi independenta? Nu este, mai mult, liderii ei au fost bagati la puscarie de guvernul de la Madrid cu acordul Uniunii Europene…Degeaba a reusit Referendumul…Sunt curios daca rusofobii rumani vor fi inteles ceva din aceasta chestiune, chiar grei de cap cum sunt toti rusofobii…Au priceput acesti imbecili fara leac ca la 1918 Armata romana intrata la Chisinau a luat Basarabia prin forta, ilegal, chiar daca Votul din Adunare ar fi fost corect?… Votul nu a fost corect caci Armata romana i – a fugarit pe cei ce se opuneau, ca sa nu spunem ca i – a omorat. Dar sa presupunem ca Votul a fost corect.

 5. Internationala I, II.. comunista ! Doar socialismul tinde spre comunism in zbor, asa ne spunea PCR-ul , taticul PSD-ului de la noi !

 6. Ar fi o idee buna dar pentru state artificiale masonice centralizate gen romania unde toti banii se duc la haita bucuresteana sa ii cheltuie pe amante masini de lux bijuterii tigari si bauturi fine in timp ce noi platim impozite de 90% – 45% pe salariu fara sa beneficiem de asistenta medicala gratuita sau pensie ca iesim la pensie dupa moarte si restul de 45 prin impozite accize si tot felyul de cheltuieli aiurea gen asigurare locuinta intabulare taxa judiciare de timbru (accesul gratuit la justitie drept al omului haha) si alte minciuni.

 7. catalonia independenta e ca si ucraina independenta,doar samanta de razboi

 8. Spania e unica tara europeana care a avut la dispozitia doua continente: Latin America si Europa. A scos miliarde de US$ de ambe. Dar, in 4- 5 ani de guvern a preotimii national- catoliciste, prin Partidul Popular a lui Rambo Aznar, a intrat in faliment. Atunci UE a daruit Spaniei 200.000 de milioane de Euro ca sa-si plateasca datoria. Au trecut vreo 5 ani se deja Spania are o datoria care decit PIB-ul spaniol. Asta explica de ce bascii si catalanii vor sa se care. Sanchez a negotiat sa nu mearga mai departe, dar, pentru asta a trebuit sa faca concesi, cea ce e natural. Tipii de extrema dreapta imping la spanioli la manifestari violente, cu argumentul ca s-a violat Constitutia, cea ce e fals. In plus preotimea national- catolica a declansat o campania anti catalana agresiva, uitind ca pina, daca campania continua, la urma catalanii o sa se separe de Spania.

 9. Și va ajunge cotropită de musulmanii exact cum s-au întâmplat cu sute de ani în urmă.

 10. @axon: Imbecili sint komisarii bolsevici
  , nu romanii, pentru ca numai imbecilitati spun, intre care numele de ruman, iesit demult din uz, dar pastrat de imbecilii propagandisti bolsevici de azi.

  Cum vrei sa fie priviti rusii de romani cind tara lor a fost invadata si jefuita de nenumarate ori de acestia?

  Basarabia nu s-a unit cu Romania prin forta, asa cum latra imbecilii de komisari bolsevici, ci prin votul din Sfatul Tarii. Votul a fost corect, dovada ca au fost numeroase voturi contra unirii, nu asa ca la votarile organizate de Rusia, unde rezultatul este de 99% in favoarea Rusiei.

  Armata romana a trecut Prutul la cererea autoritatilor Republicii Democratice Moldovenesti, pentru a pune capat jafurilor si omorurilor la care se dedau trupele ruse in debandada, patrunse de agitatia bolsevica. De aceste fapte imbecilii komisari bolsevici de azi nu au auzit inca?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.