
Anul 2025 marchează o bornă importantă pentru sectorul energetic al României, cu obiectivul ambițios de a adăuga 2.500 MW de capacitate nouă la sistemul energetic național.
Capacitatea funcțională actuală a țării variază în jurul valorii de 7.000-8.000 MW în zilele bune. Investițiile cheie includ proiecte strategice precum Iernut, Mintia, Răstolița, Năvodari și inițiative private cofinanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, subliniază importanța acestui an: „România se află în fața unui an decisiv pentru sectorul energetic și avem motive să fim optimiști în ceea ce privește finalizarea unor proiecte importante. Fiecare MW nou în sistem va însemna șansa unor facturi mai mici la energie pentru români și pentru companiile românești.”
Ministerul Energiei a prezentat principalele proiecte care vor schimba fața sistemului energetic național în 2025, subliniind prioritățile cheie: energie sigură, accesibilă ca preț și cât mai curată. „Energia este inima economiei. Fără energie sigură și ieftină, nu există un nivel de trai decent și nici dezvoltare economică”, a declarat Burduja.
Proiectele majore planificate pentru 2025:
Centrala pe gaz de la Iernut – Cu o capacitate de 430 MW, acest proiect strategic, deblocat în timpul mandatului actual, este programat să fie finalizat până în iunie 2025. Va oferi producție constantă de energie în bandă, consolidând securitatea energetică a țării.
Hidrocentrala Răstolița – Cu o capacitate de 30 MW, aceasta va adăuga flexibilitate sistemului, fiind esențială pentru acoperirea vârfurilor de consum.
Centrala în cogenerare de la Năvodari – Proiect modern și mult așteptat, centrala pe gaz va adăuga 80 MW de capacitate la rețea energetică națională.
Proiecte private finanțate prin PNRR – Estimările indică punerea în funcțiune a 1.200-1.500 MW din surse regenerabile, precum și alte capacitați moderne.
Termocentrala pe gaz de la Mintia – Proiectul de 1.750 MW este cea mai mare centrală pe gaz din Europa. Până la finalul anului, primii 1.000 MW sunt programați să fie conectați la sistemul energetic național.
Capacitate dublă de stocare – Proiecte de baterii cofinanțate prin PNRR vor dubla capacitatea de stocare, ajungând la 400-500 MWh.
Aceste investiții vor transforma sistemul energetic național, contribuind semnificativ la securitatea energetică și la reducerea prețurilor pentru consumatori. Pentru comparație, între 2009 și 2022, România a închis peste 7.000 MW din capacitatea instalată pe cărbune și gaz, marcând un recul semnificativ al infrastructurii energetice.
Independența energetică și perspectivele economice
În paralel cu noile investiții, România continuă dezvoltarea unor proiecte strategice precum exploatarea gazelor din Neptun Deep și Caragele, extinderea programului nuclear civil și fabricarea de panouri fotovoltaice și baterii.
Sebastian Burduja a punctat că soluția pentru reducerea facturilor nu constă în intervenții ale statului, ci în crețterea capacitații de producție. „Avem nevoie de un parteneriat onest și serios cu mediul privat pentru a atinge aceste obiective.”
N-ar fi fost mai bine sa fie date mai intai in functiune cele noi, ecologice si apoi sa fie scoase cele pe carbune?
Cand nu-i cap, vai de picioare!
. Cu energie din mila luminii și vântului e cam blana ursului din pădure. Centrala pe gaz de la Iernut – Cu o capacitate de 430 MW cam o treime din ce a fost în anii 90 Iernut. Fără cele două unități nucleare 3 și de la Cernavodă adică pe total 1500 MW suntem rău descoperiți. Dacă nu era descreieratul guvernul meu Lajos Orban -Iohannis care a alungat China “un parteneriat onest și serios” azi erau în funcțiune. România cu 20 milioane locuitori are 2 unități energie nucleară. Anglia la 60 milioane are 106 unități nucleare și unele în construcție. Ungaria are 4 facute cu rușii și mai face două!!! România a virat și o lălăie pentru Cernavodă pe firme USA aflate în faliment.
e ca in bancurile cu Auschwitz….
Să mă trezească careva cînd scade tariful pe KWh sub 10 bani. Că atît ar tebui să coste. Pînă atunci, tuturor hoților cu energia, blesteme!
gogosi,gogosi si iar gogosi,Burduja e deja dus..nu are notiuni simple ,Romania nu e in stare nici 250 MW noi,dar 2500 MW,rade lumea de noi cu astronomia asta
Asta minte cum respira un hot care sa făcut ca pleaca și el sta tot pe loc.
Si uite asa de voie de nevoie se face tranzitia energetica de la utopia culturii woke (trezirea) la nevoia de energie produsa din gaze naturale.
Mereu uita sa spuna ministrul si cit este costul energiei verzi fata de energia din gaze.
ministre îți doresc sa respiri doar ,,gaz”din energia TA.
Cresterea capacitatii de productie se poate face in termen foarte scurt si cu costuri foarte mici prin redeschiderea termocentralelor pe carbune.