24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române

În fiecare an, la 24 ianuarie, în întreaga ţară este sărbătorită Ziua Unirii Principatelor Române, fiind marcat momentul unirii Moldovei cu Ţara Românească (1859) sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Acest eveniment major în istoria ţării noastre a reprezentat primul pas făcut pentru realizarea unui stat naţional unitar român.

La 28 decembrie 1858/9 ianuarie 1859 erau deschise, în Moldova, lucrările Adunării elective. Au fost validate mandatele a 55 de deputaţi. Deputaţii majorităţii s-au întrunit, în seara zilei de 3/15 ianuarie 1859, pentru a se pune de acord asupra persoanei candidatului comun. După mai multe ore de dezbateri, a fost propusă candidatura lui Alexandru Ioan Cuza, care a fost acceptată în unanimitate de deputaţii prezenţi. Adunarea electivă s-a întrunit la 5/17 ianuarie 1859, pentru a-l alege pe domn, prin vot deschis. Alexandru Ioan Cuza a întrunit unanimitatea voturilor celor 48 de deputaţi prezenţi.

Alegerile pentru Adunarea electivă s-au desfăşurat, în Ţara Românească, între 8/20 şi 12/24 ianuarie 1859. Deputaţii conservatori au obţinut 46 din cele 72 de mandate existente. Lucrările Adunării elective s-au deschis în ziua de 22 ianuarie/3 februarie 1859 într-o atmosferă incendiară. Sediul reprezentanţei naţionale era înconjurat de mii de oameni. În noaptea de 23 spre 24 ianuarie, membrii Partidei Naţionale s-au reunit la hotelul „Concordia” din Bucureşti unde, atât deputaţii majorităţii conservatoare cât şi cei ai Partidei naţionale, căutau o soluţie. În cele din urmă, la propunerea lui Dimitrie Gr. Ghica, a fost adoptată soluţia dublei alegeri, reprezentând cea mai bună cale de depăşire a impasului.

Lucrările Adunării s-au reluat în dimineaţa zilei de 24 ianuarie/5 februarie 1859, la ora 11.00. În numele Partidei naţionale, avocatul Vasile Boerescu a cerut o şedinţă secretă, în cadrul căreia a pledat în favoarea principiului Unirii şi, subliniind legalitatea actului, în conformitate cu „spiritul Convenţiei”, a propus alegerea lui Alexandru Ioan Cuza şi ca domn al Ţării Româneşti. Reveniţi în sala de şedinţe, cei 64 de deputaţi, prin votul lor, l-au consacrat pe Alexandru Ioan Cuza ca domn al Ţării Româneşti. S-a realizat astfel unirea de fapt a celor două Principate. Prin acest act politic al dublei alegeri, fără a se încălca formal prevederile Convenţiei de la Paris, naţiunea română a obţinut o victorie importantă în realizarea statului modern român.

Ministerul Apărării Naţionale va organiza, împreună cu autorităţile centrale şi locale, ceremonii militare şi religioase în garnizoanele în care există monumente dedicate Unirii Principatelor Române.

În Bucureşti va avea loc, de la ora 10,00, la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din Dealul Patriarhiei Române, o ceremonie de depunere de coroane de flori.

Tot în Capitală, se va desfăşura, de la ora 12,00, la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I o ceremonie în care vor fi decorate Drapelele de Luptă ale Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”şi Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt”.

Premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, participă la manifestările organizate la Iaşi şi Focşani cu prilejul Zilei Principatelor Române.

Şeful Executivului va susţine alocuţiuni la cele două evenimente organizate în Piaţa Unirii din Iaşi şi în Piaţa Unirii din Focşani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Author

35 de Comentarii

  1. Vorbim cu adevarat de Marea Unire pentru ca ea a faurit Tara Mama numita mai tarziu Romania. Ce a urmat apoi au fost reintregiri firesti ale trupului tarii.

  2. Mda,.. De la această dată poți vorbi de român și romania, deși inițial divanele principatelor, deci nu ”țărilor” au decis pentru Moldovlahia, cu cetățeni moldovlahi..Insă de nu zicea Napoleon al 3-leau că ”treceți la unire”, iar de Cuza nu era luat de lângă pahar și masa de biliard din italia, nu cred că ”voința poporului ” se indeplinea. Mai ales că la un moment dat și armatele porniseră una impotriva alteia..

  3. doar uniti si fara a ne faulta unii pe altii,vom fi puternici!Traiasca Romania intru D-zeu!

  4. O zi neagra pentru Moldova
    De atunci a inceput declinul ei ca regiune istorica a Romaniei, Valahia ,,luandu-i fatza” iar mai apoi dupa 1918 Transilvania beneficiind de investitii masive mai ales in ultimele decenii .
    Astfel ca acum cand zici Moldova ,zici saracie si inapoiere pe toate planurile

  5. In 1959 oamenii au încins în stradă Hora Unirii. Cu bucurie s-a dansat și cântat atunci.
    Își mai amintește cineva acest fapt ? Dar acum ?

  6.           24 IANUARIE – SĂ FIM UNIȚI !

    SĂ NU NE LĂSĂM DEZBINATI DE ALOGENII PARAZIȚI EVREI CARE NE-AU OCUPAT ȚARA, SĂ NE DUȘMĂNIM ȘI SĂ NE OMORÂM ÎNTRE NOI AȘA CUM AU FĂCUT CU BIEȚII FRAȚI UCRAINIENI ȘI RUȘI !

    UNITATE SUB CRUCEA MÂNTUITORULUI IISUS HRISTOS ȘI NE VOM RIDICA!
    TREZEȘTE-TE ! RIDICĂ-TE DE SUB OCUPAȚIA PARAZIȚILOR ALOGENI EVREI !

  7. Insusi faptul ca te definesti bucovinean (ce-i ala?) a contribuit la sfartecarea de imagine a Moldovei Mari. La fel au procedat si cei de-si ziceau basarabeni, macar acum nepotii lor isi spun ceea ce sunt, moldoveni. Nu-mi amintesc ca Sadoveanu sa fi scris Bucovina ci s-a referit in romanele sale istorice la ‘Tara de Sus a Moldovei’. Parca suna altfel pentru adevaratii moldoveni fara fumuri. Bucurestiul a fost cauza migrarii in cei peste 150 de ani ale tuturor marilor creiere din Moldova catre capitala pentru ca acolo isi puteau etala mai bine valoarea. Valoarea se impune si se dezvolta doar in competitie. Din acest punct de vedere, actualul Bucuresti cultural si academic are peste 50% ADN moldovenesc. Nu mai fi ofuscat, moldovenii sunt adevaratii stramosi ai romanilor: UBI BENE,IBI PATRIA! La fel gandesc pana si cei pripasiti pana si in Irlanda. PSD-ul dar si altii i-au alungat afara din tara lor.

  8. „De-asa vremi se-nvrednicira cronicarii si rapsozii! Veacul nostru ni-l umplura saltimbacii si Irozii!”

  9. România exista deoarece a vrut Franța.
    Desigur , dușmanul natural al românilor = Austria s-a opus cu vehementa și înverșunare amenintindu- ne peste decenii de-aceea pentru Austria un sincer HUOOOOO !!!

  10. @Marele Urs:

    De romani si Tara Romaneasca se vorbea cu secole inainte de Unirea din 1859. Neacsu, om de rind din Cimpulung, scria de Tara Romaneasca, la fel ca in Palia de la Orastie, citeva decenii mai tirziu. Tot Tara Romaneasca nota Mihai, care v-a si rupt trufia, pe spatele documentului in care isi exprima cerintele fata de imparatia austriaca. De Tara Romaneasca vorbesc cronicarii Radu Popescu si Constantin Cantacuzino. Romani (si rusi) spune Letopisetul Grigore Ureche ca locuiau in Moldova la inceputurile sale. Carte romaneasca de invatatura apare la Iasi pe timpul lui Vasile Lupu si de romani vorbeste Cantemir, precum si toti calatorii straini care au vizitat principatele. Numai voi, sovinii unguri, bozgorii mai exact, vagabonzi prin lume si istorie, umpleti lumea de mizerii la adresa romanilor.

  11. Stefan cel Mare si Sfant cu razesii eroi, in luptele de la Podul Inalt, au respins hoardele musulmane, romanii cu mainile goale..fiori ne cuprind, la evocarea sacrificului, curajului sfant al intemeietorilor de Tara !

  12. Un ROMAN ADEVARAT ! Reformele lui Cuza au modernizat România !!! …Apoi, TRADATORII , au adus neam străin ( Carol I a venit cu o valijoara și o pereche de ochelari pe nas și înaintea Ww I era …cel mai bogat rege al Europei – de la ma- sa , de la tasu’!!! ) … ” Cine o iubi străinii , Manca-i-ar inima câinii ” !!! ) .

  13. Fara Cocuta Conachi Vogoride si Napoleon al III lea toata zbaterea si toate idealurile romanilor s-ar naruit…Romanii au ajut intotdeauda o Ioana d’Arc…

  14. Oficial ne merge bine! Unii se culca cu burta goala că n-au unde să muncească și alții se culca cu burta plina in Dubai! Care unire? Bogatul nu-l crede pe flamand!

  15. Și nu aveau dreptate Ana Pauker și cu Dej care au băgat spaima în burgheji!

  16. @ un bucovinean ofuscat
    Amice „bucovinean”, ești în eroare, tată. Declinul teritorial Moldovei începe în 1774 când Austria înhață nordul Moldovei denumindu-l Bucovina, moment după care Viena începe colonizările cu ruteni, germani etc. În 1774, populația Bucovinei era aproape în totalitate formată din români, azi în Bucovina de Nord mai ai 13% români (dintre care cea mai mare parte se consideră „moldoveni”). Declinul economic istoric al Moldovei se datorează exploatării Imperiului Otoman, care ne-a frânat dezvoltarea LEGAL sute de ani, și faptului că a fost teatru de război între ruși și turci. Declinul teritorial al Moldovei se accentuează după 1812 când Rusia ocupă Basarabia și transformă tot estul vechiului principat al Moldovei în GUBERNIE și blochează legăturile cu restul Moldovei și al spațiului românesc. De unde să iasă profitul și dezvoltarea? Declinul fostei gubernii Basarabia devine și mai amplu după 1940 când este reorganizată de URSS ca RSS Moldovenească (sute de mii de români moldoveni deportați în Siberia și omorâți, distrugerea culturii și a limbii române, a identității românești și a legăturilor cu restul românilor). Așa ați ajuns în sapă de lemn. Iar Transilvania, prietene Einstein, nu a fost dezvoltată de români în „ultimele decenii”. Transilvania a fost sute de ani provincie habsburgică și câteva decenii apoi austro-ungară iar la 1918, momentul Marii Uniri, avea CEL MAI MARE NIVEL DE DEZVOLTARE ECONOMICĂ DIN ROMÂNIA, superior oricărei alte provincii românești. A făcut parte din ROMÂNIA MARE și din REPUBLICA SOCIALISTĂ ROMÂNIA, timp în care acolo s-au construit cu brațe românești mii de km. de șosele, căi ferate, sute de hidrocentrale, orașe întregi, industrii vaste, zeci de mii de școli, licee, univresități etc.Ce spui tu sunt aberații izvorâte dintr-o minte îmbâcsită de șovinism antiromânesc și prostie, fără supărare.

  17. @ MYSEBI
    România există în primul rând pentru că așa au vrut ROMÂNII. Franța a susținut proiectul deoarece nu dorea să vadă Rusia ajungând cu expansiunea până la Marea Egee, iar apoi să debarce armate în Franța prin Marea Mediterană sau în coloniile franceze din nordul Africii.

  18. În 1476, cronicarul polonez Jan Długosz menționează faptul că locuitorii din Moldova și Valahia „au aceleași obiceiuri și limbă”. Deci aceeasi limba si obiceiuri … si aceeasi tara de la UNIREA din 1859 … ROMANIA ca TARA a ROMANILOR …
    Francesco della Valle scrie în 1532 că românii „se denumesc Romei în limba lor”, iar mai departe el citează expresia : „Sti rominest?”. Sasul ardelean Johann Lebel scrie în 1542 că « Vlachi » se numeau între ei « Romuini ». Cronicarul polonez Stanislaw Orzechowski (Orichovius) notează în 1554 că în limba lor « walachii » se numesc « romini ». Croatul Ante Verančić precizează în 1570 că « Vlahii » din Transilvania, Moldova și Transalpina se desemnează ca « romani ». Pierre Lescalopier scrie în 1574 că cei care locuiesc în Moldova, Țara Românească și cea mai mare parte a Transilvaniei, “ se consideră adevărați urmași ai romanilor și-și numesc limba “românește”, adică romana”[20]. După o călătorie prin Țara Românească, Moldova și Transilvania Ferrante Capecci relatează prin 1575 că locuitorii acestor provincii se cheamă “românești” („romanesci”).
    TOATE cu „o” si nu cu „u” .
    Mai inainte …
    Intr-un act emis/1020 de catre Împăratul Constantin VII Porfirogenetul a amintit de așezarea slavilor în Balcani, înfățișând întrepătrunderea lumii slave cu cea românească, numindu-i pe cei din urmă cu termenul de romani, în vreme ce pentru bizantini utilizează denumirea de romei.
    Lucrarea Strategikon din secolul VI a împăratului bizantin Mauricius (582-602), care atestă prezența proto-românilor pe teritoriul fostei Dacii, menționați sub numele de „romani”.
    Deci cu „o” si nu cu „u” … deoarece venea de la numele de ROMANI din ROMANIA (cea mentionata de Auxentiu de Durostorum/383 AD). Tara ROMANILOR … cea de la 383 AD, la 1859 si pana astazi.

  19. Pe insula Weig la Castelul Windsor din Canalul Manecii, Regina Voctoria si Imparatul Napoleon al III-lea au sustinut puternic si au „batut in cuie „Unirea Principatelor pentru a stopa Rusi de a ajunge la Stramtori. Sustinerea lui Napoleon al III=lea a fost atat de puternica incat si-a trimis pana si pe secretarul personal, Balonseide de Beyne, sa-l consilieze direct pe Domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Rolul crucial insa la avut Alexandru Ioan Cuza, care a fost „fructul copt” al vointei poporului roman din Moldova si Muntenia ce a/au vazut/simtit pe „viu” pericolul neantificarii nationale prin rusificare, dupa „transformarea” Basarabiei in „gubernie” tarista. Ce ticalosi, ce canalii nemernice si hraparete…nu le ajungea ca stapaneau aproape jumatate din Europa si Asia.?! Desigur ca un imortant rol la avut si prietenia dintre aromanii pasoptisti din Moldova si Muntenia. Si iata-ne uniti si fericiti…?! Nu-i asa „Mare Urs”…?! R-ati ai Draku cu austria si bozgorimea voastra vesnic nemultumita.

  20. Principarele romane s-au unit prin munca, seriozitate, decenta si NU prin zile libere, saracie, hotie, minciuni si fara locuri de munca! Reformele lui Cuza au modernizat Romania, reformele clanurilor fin politica de dupa 1990 au distrus Romania! Si mai au tupeu sa vorbeasca cu laidatio personal in fata cetatenilor in diferite orase, mincinosii cu luxul si slanina curgatoare la purtator! Din tot ce a lasat Cuza cu limba de moarte, nimic nu s-a infaptuit dupa 1990, din contra, au explodat: hotia, minciunile si tot ce e mai rau in caracterul infect uman plin de bani.

  21. @ Saul. Spui multe lucruri reale. Doar cand vine vorba de Rusia, unii romani devin mincinosi. Poporul valah si moldovea era unit deja prin Ortodoxie. Franta a acceptat Unirea dar numai sub Conducator din Occident, in acest mod noua Romanie intra sub papuc Vestic. Rusia era contra Conducatorului Vestic….. La 1803 Napleon I ofera Rusiei Tara Romaneasca si Moldova de la dreapta Prutului, cu conditia ca Tarul Rusiei sa – i dea la schimb Croatia. Tarul Rusiei refuza…. Rusia NU a vrut niciodata sa ocupe Principateke romane, fiind multumita de faptul ca erau Ortodoxe….. Rusia a castigat prin razboi
    Basarabia de la Otomanii care detineau Basarabia de secole. Otkmanii aliati cu Napoleon I pregateau asaltul de la 1812 asupra Rusiei. Fara acest pericol ruso – francez, Rusia nu ar fi luat nici Basarabia. Rusia a vrut sa ne dea Basarabia la 1918. Dar pacalita de Franta, Romania a intrat prosteste cu Armata la Chisinau si a stricat treaba. Rusii au luptat alaturi de bunicii mei la Marasesti. Agresiunea prosteasca romana de la 1918 la Chisinau, la indemnul otravit al Frantei aliate dar si al Germaniei, a adus toate nenorocirile ce au urmat in Romania, inclusiv fascismul legionar…. Occidentul a clocit dusmania romano – rusa…

  22. te barfeau astia ca ai prostituate in palat? pai mai bine asa decat pe tocuri ca „omologul” ucrainean 🙂

  23. azi putem repeta figura. Ambele tari romanesti sa aleaga acelas presedinte. Bineanteles, varianta Iohanis se exclude.
    Dar ce patrioti avea Romania atunci si ce viorei are acum…

  24. Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung (1521) este cel mai vechi document păstrat, scris în limba română. Ea a fost descoperită în 1894[1] de Friedrich Stenner în Arhivele Naționale ale județului Brașov.

    Palia de la Orăștie este un monument al limbii române, prima traducere parțială a Vechiului Testament în limba română, demers realizat la sfârșitul secolului al XVI-lea sub influența Reformei protestante. Lucrarea a văzut lumina tiparului la Orăștie în anul 1582, cu finanțarea unor nobili reformați.

    Mihai Viteazul n. 1558, Țara Românească – d. 19 august 1601, CâmpiaTurzii, Principatul Transilvaniae a fost domnul Țării Românești între 1593-1600. Pentru o perioadă (în 1600), a fost conducător de facto al celor trei state medievale care formează România: Țara Românească, Transilvania și Moldova. Înainte de a ajunge pe tron, ca boier, a deținut dregătoriile de bănișor de Strehaia, stolnic domnesc și ban al Craiovei.

    Voievodul a fost un precursor important al unificării românilor.

    Letopisețul Tarii Moldovei, de când s-au descălecat țara și de cursul anilor și de viața domnilor careia scrie de la Dragoș vodă până la Aron vodă este o lucrare descriptivă și epică elaborată de către Grigore Ureche între (1642 – 1647).

    ”Pravila lui Vasile Lupu”, Cartea româneasca de invatatura, apare la Iasi in ziua de 4 mai 1646, primul cod de legi.

    Hronikul lui Dimitie Cantemir, domn al Moldovei, 1710-1711

    Înainte de toate, chiar dacă acest (neam) a fost împărțit în trei ținuturi de căpetenie, totuși toți se cheamă cu același nume de români, disprețuind adică dând de-o parte numele de valahi, care le-a fost dat de către popoarele barbare. Căci românii care trăiesc și astăzi în Transilvania, deasupra fluviului Olt, în ținutul numit Maramureș, nu-și dau numele de valah, ci de români.

    (Anonim 11:02)

  25. @Marele Urs: Numai un (editat), un (editat), poate face asocierea intre romales si romani. Natia, in sens modern, da, incepe cu Unirea din 1859. Tara insa nu, ci mult mai inainte, dupa cum ti-am aratat deja. Nu uita ca Ungaria nu a mai fost tara, citeva sute de ani, independenta in sens modern doar dupa Trianon. Asa e cind te crezi urs, cind de fapt esti un vierme mincinos, scurmator in scirna propagandei sovine.

  26. @axon: Dom’ inginer-matematician-taran, daca si cunostintele de inginerie, matematica si agricultura iti sint precum cele de istorie, inseamna ca esti un ratat 100%, pentru ca spui numai prostii. Rusia, in 1812, cerea frontiera pe Dunare, ceea ce insemna anexarea completa a Principatelor si statutul de tara riverana Dunarii, ceea ce nu era de acceptat pentru Puterile Europene. S-a multumit deci doar cu jumatate din Moldova.

    A anexat de facto Principatele in 1829 si le pregatea de anexarea completa prin Regulamentele Organice.

    A urmat tentativa de anexare din 1853, curmata imediat prin Razboiul Crimeiei. A ramas atunci si fara acces la Dunare. Abia acum Principatele s-au putut uni.

    Tentativa de anexare a fost si in 1878, prin refuzul de a evacua Romania. A fost nevoie de somatia Germaniei pentru ca sa plece.

    Tentativa de anexare a fost si in 1916-1918, intii prin atitudinea de non combat a armatei tariste, apoi prin razmerita trupelor bolsevizate, care au trebuit scoase cu forta din tara.

    I-a reusit insa in 1945, prin instalarea unui guvern marioneta.

  27. In perioada interbelica cand regatul Romaniei Mari avea deja o forta financiara nici un ban nu a fost directionat catre Basarabia ci din motive politice strict catre Transilvania care era intr-o inapoiere arhicunoscuta privind in primul rand invatamantul in limba romana (erau practic analfabeti) dar si restul. Cine vorbeste supa ureche texte lansate de romanii sovini maghiarizati privind economia (Transilvania era cea mai saraca provincie a imperiului) nu are decat sa caute statisticile si graficele lui Peiu preluate cu exactitate din evidentele acelor timpuri. Este firesc ca romanii din Basarabia nu au simtit nici atunci si nici dupa ’90 vreo atentie importanta din partea statului roman. In ’44-’45 floarea intelectualitatii de peste Prut (profesori,doctori etc) s-a refugiat in Romania ridicand valoric localitatile pe unde au fost repartizati. Foarte bine fac tinerii din RM ca sunt reticenti fata de ideea unei eventuale intoarceri la tara mama. Legatura frateasca oricum va exista, in primul rand datorita limbii comune si inaintasilor.

  28. … „Aratăsă pre scurt precum neamul moldovenilor, muntenilor, ardelenilor, care cu toţii cu un nume de obşte români se cheamă, să fie din rodul său hireşi romani…”, ,,…Noi, moldovenii, LA FEL NE SPUNEM ROMÂNI, iar limbii noastre nu dacica, nici moldoveneasca, ci ROMÂNEASCĂ, astfel ca, daca vrem sa-l intrebam pe un strain de stie limba noastra, nu-l intrebam: «Scis moldavice?», ci «ŞTII ROMÂNEŞTE?», adica (in latineste): «Scis Romanice»?”, «… chiar dacă acest neam a fost imparţit in trei ţinuturi de căpetenie, totuşi, toţi se cheamă cu acelaşi nume de ROMÂNI, dispreţuind, adică dînd de-o parte numele de VALAHI, care le-a fost dat de către popoarele barbare».
    Dimitrie Cantemir în „Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor” 1710

  29. Cateva intrebari ?

    CINE si DE CE a facut POGROMURI in Ucraina si astfel a iscat o masiva NAVALIRE in Moldova ?

    CINE si DE CE ne-a conditionat multe in favoarea excesiva a NAVALITORILOR ?

  30. @Mare scUrs,

    Viktor Orban al tau cam CE culoare are ?

    Indiana ?

  31. @ @saul ‘goodman’:

    Se exagereaza mult cu dezinteresul autoritatilor de la Bucuresti fata de Basarabia, in perioada interbelica. Este una din mantrele propagandei rusesti si ale moldovenistilor.

    Fata de Transilvania, al carei nivel economic era comparabil cu al Regatului, indiferent ce latra alde Marele Urs, qwe , ics si altii de aceeasi teapa, Basarabia era o regiune aproape exclusiv agricola, sub un sistem administrativ diferit de cel european, unul rusesc, in care prevala lenea si incompetenta.

    Este ceea ce explica inapoierea Basarabiei atunci si a Republicii Moldova azi, care, desi la fel ca Romania, a fost comunista, este sub nivelul Romaniei.

    Cu toate aceste neajunsuri, Basarabia sub administratie romana a progresat, fiind deasupra altor regiuni din URSS, vecine ei, unde colectivizarea a facut ravagii.

    Cota totusi scazuta a unionismului din Republica Moldova este cauzata de teama de Rusia. A nu se uita ca armata rusa este prezenta pe Nistru iar Rusia profereaza amenitari lipsite de echivoc la adresa Republicii Moldova.

    Sa vedem deci ce va urma in Ucraina.

  32. L-am ascultat pe Aurelian Pop un om altfel cerebral in dialog la radio Gold alaturi de Cosmin Gusa. Inteleg ca 24 ianuarie este Ziua Barbatilor si asta ca desi pomeneste de Cocuta Conachi Vogoride sora vitrega a lui Costache Negri, mai are si un lapsus in a-i pronunta numele, apoi il confunda pe Napoleon al III caruia ii ofera scrisorile/corespondenta sotului principele Vogoride, candidat, cu Alexandru Ioan Cuza ironizand-o ca si-a riscat viata pt ca „era barbat bine” nu pt un ideal inalt. Deci atentie femei, Un SUVERANIST va reduce doar la „valoarea”, fratilor T…si implicit refuza sa recunoasca valoarea intelectuala si sentimentele patriotice ale femeilor. Traim in doua extreme in care fie sunt „puse” cu forta in functii fie reduse la nivel de se…Ma intreb atat a facut mama ta domnule Aurelian Pop? un asternut…Sosoaca, urla ca la mahala, barbatii le considera doar „folositoare”. Eu ma ingrozesc de ce pot face femeile daca intr-o zi ar trebui sa ia arma in mana…Partizanii francezi, sarbi etc. nu au fost singuri in tot ceea ce au aparat…

  33. Cele mai multe și reale reforme pentru românii noii țări le-a facut CUZA, tocmai amploarea lor i-a împins spre „monstruoasa coaliție” împotriva lui. Daca ar fi avut timp, ele ar fi făcut într-adevăr o Românie modernă dar privilegiile au contat mai mult pentru trasatori, chiar Brătianu recunoaște asta. Hohenzilleni au măsluit multe, poate ca regina Maria ar fi drept sa fie dintre ei „singura care sa fie elogiată” pentru ce a făcut pentru români.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.