MAE: Ambasada nu a fost notificată de autorităţile din Costa Rica

Ambasada României la Ciudad de Mexico nu a fost notificată de către autorităţile din Costa Rica în legătură cu vreo cerere de acordare a statutului de azilant politic în această ţară formulată de către Elena Udrea, transmite Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

„Ambasada României la Ciudad de Mexico, care asigură reprezentarea diplomatică în Costa Rica, nu a fost notificată de autoritățile din Costa Rica în legătura cu vreo cerere de acordare a statutului de azilant politic în această țară, formulată de persoana în cauză (Elena Udrea -n.r.). Pe de altă parte, cetățeanul român în cauză nu a contactat misiunea diplomatică română din Ciudada de Mexico cu solicitări de servicii, asistență sau protecție consulară”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe, la solicitarea MEDIAFAX.

Avocatul Veronel Rădulescu a spus, vineri, la instanţă, că Elena Udrea are carnet de refugiat valabil pe un an şi că acest statut o protejează de eventuale cereri de extrădare.

„Ne aflăm într-o situaţie fără precedent după ’89, Revoluția de atunci, când un cetăţean român al unui stat de drept, membru al Uniunii Europene, obține statutul de refugiat politic. În prezent, doamna Udrea a primit din partea statului Costa Rica statutul de refugiat politic în baza Convenției pentru refugiați din 1956. (…). În 21 martie, i s-a acordat acest statut și așa cum am prezentat în instanță, acest statut o protejează de eventualele cereri de extrădare. Pe de altă parte, îi acordă toate drepturile de a i se facilita dreptul la apărare în stat”, a declarat avocatul Veronel Rădulescu, vineri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Magistrații Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au decis, după ce au deliberat aproximativ o oră, că Elena Udrea nu a primit statutul de refugiat politic întrucât actele depuse de către aceasta nu arată acest lucru, ci doar că a formulat către autoritățile din Costa Rica o cerere de acordare a statutului de refugiat politic. De asemenea, judecătorii i-au respins cererea fostului ministru de a fi audiată prin videoconferință sau prin comisie rogatorie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Vai, cata nesimțire! Auzi, sa nu notifice ambasada? Niște corupți și ăștia.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.