Pleșoianu către Dragnea și Tăriceanu: „Cum puteți fi de acord cu așa ceva!?”

Deputatul PSD Liviu Pleșoianu îi critică într-o scrisoare postată pe Facebook pe cei doi președinți ai Parlamentului Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu pentru că și-au exprimat sprijinul pentru atacul SUA, Franței și Marii Britanii în Siria.

În opinia lui Pleșoianu, pe Dragnea și Tăriceanu ar trebui să îi îngrijoreze în primul rând faptul că premierul britanic, Theresa May, a luat decizia implicării țării sale în bombardamente fără aprobarea Parlamentului britanic.

„Cum să aplaude o intervenție militară efectuată fără aprobarea Parlamentului britanic tocmai Președinții Parlamentului din România!?”, întreabă deputatul PSD în scrisoarea sa.

Scrisoarea lui Pleșoianu, integral:

Scrisoare deschisă către Președintele Senatului (domnul Călin Popescu-Tăriceanu) și către Președintele Camerei Deputaților (domnul Liviu Dragnea)

Îmi exprim deopotrivă nedumerirea, dezaprobarea și îngrijorarea cu privire la grabnicele dumneavoastră declarații publice prin care vă prezentați susținerea totală și fără rezerve față de recenta acțiune militară realizată în Siria de SUA, Marea Britanie și Franța. Iată motivele:

1. Sunteți Președinții PARLAMENTULUI României, iar în această calitate ar trebui să vă îngrijoreze în primul rând faptul că premierul britanic, doamna Theresa May, a luat decizia implicării țării sale în bombardamente FĂRĂ APROBAREA PARLAMENTULUI BRITANIC!

Cum puteți fi de acord cu așa ceva!? Nu tocmai dumneavoastră, nu tocmai noi vorbim despre Constituția care spune că Parlamentul este forul reprezentativ suprem al poporului!? Cum să aplaude o intervenție militară efectuată fără aprobarea Parlamentului britanic tocmai Președinții Parlamentului din România!? Aveți idee despre scandalul din Marea Britanie care are loc în chiar aceste clipe? Cunoașteți faptul că Theresa May trebuie să dea socoteală chiar azi în fața Parlamentului britanic pentru faptul de a nu-l fi consultat!? Știți că, tot azi, se va încerca votarea în Parlamentul britanic a interdicției absolute a implicării armate a Marii Britanii fără acordul prealabil al Parlamentului!? Ați mai aflat, între timp, că deja a fost realizat un sondaj de opinie al cărui rezultat este acela că 54% dintre cetățenii Marii Britanii dezaprobă gestul premierului britanic de a decide bombardarea Siriei fără acordul prealabil al Parlamentului!?

Sunt realmente îngrijorat de atitudinea dumneavoastră, nu o accept și o dezaprob ferm! Este împotriva oricăror principii democratice să implici o țară într-o intervenție militară fără acordul Parlamentului acesteia! În țara noastră ni s-ar părea în regulă o atare situație!?

2. Așa cum nu susțin reținerea sau arestarea preventivă a unor oameni fără a exista indicii temeinice și probe indubitabile, tot așa nu susțin nicio intervenție militară înainte de prezentarea PUBLICĂ a probelor care să o justifice!

Știți, oare, că abia de câteva ore a intrat în acțiune echipa de experţi ai Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC)!? OIAC, care îşi are sediul la Haga, a afirmat că îşi continuă misiunea de anchetă privind presupusul atac chimic din Douma, în pofida loviturilor aeriene ale SUA, Franţei şi Marii Britanii! Cu alte cuvinte, deși s-a purces deja la bombardarea Siriei, nu există încă niciun rezultat OFICIAL al vreunei anchete, domnilor Președinți ai Parlamentului României! Vă sună pe undeva cunoscut? Seamănă oare cu maniera de acțiune a unor instituții de forță de pe la noi? Nu cumva ați picat în capcana dublei măsuri!?

Chiar dacă se va DOVEDI că Președintele sirian a folosit arme chimice, nu e corect să așteptăm mai întâi să se DOVEDEASCĂ!? Nu așa cereți și cerem și în cazul DNA, tocmai pentru a preîntâmpina orice abuz sau orice eroare!?

3. Mă așteptam la o minimă reținere din partea dumneavoastră și dintr-un alt motiv, care ține chiar de evidențe, probe, documente, recunoașteri și fapte. Sunt convins că nu vă e străină situația ulterioară intervenției din Irak, din anul 2003, intervenție justificată la acel moment de „probe evidente referitoare la producerea de arme de distrugere în masă”. Sunt convins că aveți cunoștință despre declarațiile lui Hans Blox, cel care a condus echipa ONU în Irak și care a exprimat în repetate rânduri faptul că echipa Organizației Națiunilor Unite NU a descoperit NICIO DOVADĂ despre existența arsenalului incriminat! Probabil știți și ce a spus Scott Ritter (şi el fost inspector ONU): încă din 1998, nici guvernul britanic şi nici cel american nu s-au aflat în posesia vreunui raport care să ateste că existau dovezi categorice că Saddam Hussein ar fi produs și/sau deținut arme de distrugere în masă.

Mai cunoașteți, sunt convins, și raportul devastator al Senatului american la adresa CIA. Comisia senatorială afirma în 2004 (războiul din Irak la care se face referire a avut loc în 2003) că majoritatea concluziilor serviciilor de spionaj referitor la armele irakiene au fost exagerate sau nu au fost sprijinite de informații din teren. După cum știți, raportul serviciilor secrete (elaborat în 2002) a fost unul dintre elementele folosite de administrația americană pentru a justifica razboiul din Irak…

Am convingerea că ați aflat de Raportul respectiv, prezentat în toamna anului 2004 în fața Congresului american – Raportul Grupului de Anchetă asupra Irakului. Raportul, care spulberă definitiv mitul armelor irakiene de distrugere în masă, conține trei volume, însumând aproape 1.000 de pagini, rod al unor ample investigații întreprinse timp de un an și jumătate!

De asemenea, sunt convins că aveți toate informațiile necesare și cu privire la raportul semnat „Sir John Chilcot”, în care se prezintă nenumărate dovezi în sensul că Tony Blair (premierul britanic la acea vreme) a implicat Marea Britanie în războiul din Irak inducând în eroare Parlamentul britanic cu privire la „armele de distrugere în masă”.

Ați auzit nădăjduiesc și de declarația fostului ministru de Externe britanic, laburistul Robin Cook: „Toate datele demonstrează că războiul din Irak a fost O GREȘEALA TRAGICĂ”!

Nu în ultimul rând, cred că știți și ce a declarat peste ani însuși premierul britanic, domnul Tony Blair: „Trebuie sa accept acum realitatea ca nu au existat stocuri de arme gata sa fie desfășurate”!

Iar acestea sunt doar câteva informații. Dacă doriți, putem intra oricând într-o discuție mai amplă, despre sursele occidentale ale armelor din Orientul Mijlociu și despre extraordinara „Primăvară arabă”… Ceva prudență în declarații n-ar strica, nu-i așa!?

CONCLUZIE:

Dacă tot s-a făcut vorbire (pe bună dreptate) în ultimele zile referitor la deviza SRI („Patria a priori”), în ideea că e greșită și că nu înseamnă „înainte de toate”, ci „înainte/independent de experiență”, atunci mă tem că, prin graba de a vă manifesta public susținerea față de bombardarea Siriei, ați căzut chiar dumneavoastră în capcana acestui „a priori”! Înainte de a se finaliza ancheta, înainte de a fi prezentate probe, înainte de a exista acordul Parlamentului (cazul Marii Britanii), v-ați exprimat… aprioric. Vă recomand să nu vă mai exprimați pe viitor în chestiuni atât de sensibile decât „a posteriori”…

Evident că folosirea unor arme chimice e o crimă împotriva umanității, însă toate normele care stau la baza relațiilor internaționale cer și administrarea unor probe. Or, despre ce probe putem vorbi câtă vreme au avut loc bombardamente ÎNAINTE ca echipa de experţi ai Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice să-și înceapă propriu-zis activitatea!??

De asemenea, dacă suntem responsabili, în România și în toate celelalte țări, vom căuta explicații și soluții nu doar cu privire la problema momentului, ci și cu privire la situația generală creată în Siria. Până la orice nou atac, cu sau fără arme chimice, în Siria au murit deja 500.000 de oameni și 2.000.000 au fost răniți! Și să nu-mi spună NIMENI că, în ceea ce privește Siria, statele occidentale sunt binele absolut, pur, inocent și imaculat! În Siria, singurii inocenți sunt civilii răniți și civilii care mor…

P.S. În ceea ce-l privește pe Iohannis, nu am absolut niciun comentariu. Ar fi complet lipsit de rost…

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8
Ioana Radu 8535 Articole
Author

19 Comentarii

 1. Asta este SINGURUL POLITICIAN ROMAN care n-are sira spinarii ondulabila dupa cum bate vantul. SINGURUL care spune ce gandeste, cu voce tare, si cu argumente. Ma astept SA FIE ARESTAT. NU GLUMESC! In COLONIA Romania NU SUNT ADMISI ASEMENEA OAMENI. Aici nu este nevoie decat de editat si limbisti. Daca, totusi, nu va fi arestat, romanii nu-l vor vota. Pentru ca romanii sunt EXACT cum si-i doresc aia care au transformat Romania in colonia lor. Caci, de aia au si facut-o colonie, pt ca ASTA SI-AU DORIT ROMANII.

  • Plesoianu, daca nu ar fi un fariseu cu frustrari adanci ar fi plecat demult din PSDragnea care prin actiunile de pana acum a facut din Romania in cardasie cu Tariceanu, colonia nu numai a SUA si UE, ci si a Israelului, a Ungariei si a Chinei. Probabil nu il lasa moscovitii si fara rublele lor cum ar trai baiatul pletos? In lumea asta, datul din gura ca aflat in treaba e egal cu zero si nu produce nimic. Cand vom citi in presa ca prin inteligenta si capacitatile sale profesionale, Plesoianu a propus si s-a luptat in Parlament pentru o lege impotriva intereselor propriului partid PSDragnea dar in favoarea Romaniei, poate, poate il va lua lumea in serios. Pana atunci este un catelus care nici macar nu latra, ci doar schelalaie la unul caruia altii au avut curajul sa ii zornaie catusele!

 2. Cred ca domnul deputat PSD Liviu Plesoianu are o pozitie corecta si bine argumentata ! In rest sa auzim si de mai bine !

 3. Totusi incepand cu turnurile Gemene( cum sa fie posibil un asemenea act terorist in SUA ? ), armele chimice ale irakienilor, avem oarece indoieli legat de folosirea unor arme chimice de catre sirieni, care cred ca nu sunt atat de naivi sa foloseasca asemenea practici sa le carabaneasca americanii si aliatii lor sute de rachete asupra unor baze militare ! Cred ca oamenii politici mai mici mai mari ai ROMANIEI ar trebui sa fie mai circumspecti in declaratii legat de apucaturile administratiei americane a lui Donald Tramp !Sa auzim si de mai bine !

 4. Moscova este mindra de rindurile lui Plesoianu si are sa fie in presa ruseasca laudat.

 5. lui pleşoianu nu i-au spus că trăieşte într-o colonie, probabil că va afla în curând, pe pielea lui…

  • Ei, e inca tanar, mai are timp sa (se) invete cu aceasta realitate…in fond, ce? UK si Franta ce sunt in raport cu Uncle Sam!? Diferenta este ca noi avem mai multi stapani, asta e tot…
   Deci pt consumul intern Parlamentul este o idee importanta…la altii nu…

 6. Ai dreptate! Si eu recomand celor doi papagali politici sa ma sarute …. a posteriori.

 7. Bre , cum drac se face ca Plescoianu asta , abonat la laudele site-ului Sputnik.ru , stie al naibii de bine ca ca USA , UK si Franta , sunt niste ticalosi pentru ca au bombardat niste cladiri dar nu se intreaba cine si de ce au gazat sute de oameni ? Daca i-a spus lui nen’su Putin ca Assad si Rusia nu au niciun amestec , gata , e litera de evanghelie ! Si nu mai te mira de ce au facut Dragnea si Tariceanu ! Astia sunt mai destepti decat tine ! Te-au prostit pe tine cu raiul ruso-chinezo-koreean si ei vor sa traiasca in iadul american ! P.S.: Bre plescoiene , vezi ca si Rusia e de acord cu bombardamentele , ca pana cum n-a ripostat in niciun fel !

 8. Minciuni imperialiste ! Siria a ramas neatinsa de rachetele lansate de USA , UK si Franta ! Nicio racheta nu si-a atins tinta ! Scutul antiaerian rusesc a doborat TOATE , absolut TOATE rachetele lansate ! Dupa care rachetele de croaziera rusesti au distrus toate bazele de unde amerlocii si amaratii ailalti doi si-au lansat rachetele de rahat ! Speriati , amerlocii se calca pe picioare la ONU pentru adoptarea unei rezolutii in care imperialistii din toata lumea isi cer scuze fata de Basshinar Assad si recunosc maretia MARELUI pitic ! Si isi iau angajamentul sa nu mai faca niciodata asa ceva ! KANEŢ FILMA ! Productie MOSFILM !

 9. Tov. Plesoiene-nici eu nu sunt de acord ca un individ ca tine sa ajunga in PARLAMENTUL ROMANIEI ai la o varsta atat de …necoapta. In primul rand ca tineri ca tine si mai mici -la vremea respectiva-au murit pentru idealurile democratiei, iar cei care au scapat cu viata dupa ce au riscat totul au ramas pe dinafara, ca au venit indivizi ca tine si le-au luat locul prin pile si frauda morala. Adica prostituarea constiintei. Toti analfabetii-repetentii si corigentii au ajuns sa ne conduca tara. Sau oameni care au terminat o facultate la 50 de ani. Adica dupa ce au ajuns in Parlament si si-au facut relatii, ca mintea nu i-a dus nici atunci. Toata scursura societatii au ajuns sa ne conduca de 28 de ani incoace. Si uite unde am ajuns…

  • Moi buiet, la voi la Odessa nu va invata rabinul sa nu vorbiti prostii?

 10. deci demisia din psd, si afilierea la prm sau punr, sau unpr!

  • ….mai degraba independent…oricum are pareri de cele mai multe ori contrarii propriului partid…exact ca si Daniel Zamfir…

 11. Are mare dreptate L.P. si arata ca este bine documentat , bravo lui ! Dar , apare tot mai pregnant , rolul de diversionist de serviciu al UK , in slujba lui uncle Sam , la fel ca si in 2003 in Irak . Cum inca , nu este bine lamurita si treaba cu Skripal (de cateva zile ,liniste deplina), dar scandalul este imens .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.