Opoziția, pentru Tudorel Toader ciumă, pentru Iohannis – mumă

PNL îl acuză pe Tudorel Toader că „insistă în a se erija în avocatul celor certați cu legea, a liderilor PSD-ALDE”, în reacție la anunțul ministrului Justiției privind sesizarea CCR în cazul revocării Laurei Codruța Kovesi, apreciind în același timp decizia lui Klaus Iohannis de a respinge revocarea.

„Partidul Național Liberal susține decizia președintelui României, Klaus Iohannis, de a refuza revocarea procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, propusă de ministrul Justiției și avizată negativ de Consiliul Superior al Magistraturii. Urmare a acestei decizii, care reprezintă atributul exclusiv al președintelui României ce nu poate fi cenzurat, conform legii în vigoare, gestul firesc al ministrului Justiției într-o țară normală era acela de a-și depune demisia din funcție. Cu toate acestea, Tudorel Toader insistă în a se erija în avocatul celor certați cu legea, a liderilor PSD-ALDE, anunțând în numele acestora sesizarea Curții Constituționale”, se arată într-un comunicat de presă al PNL.

În opinia liberalilor, demersul ministrului Justiției nu are niciun temei juridic, în condițiile în care numai președinții Camerei Deputaților și Senatului pot sesiza CCR.

„Menționăm faptul că ministrul Justiției nu poate sesiza Curtea Constituțională, iar într-un astfel de caz doar prim-ministrul și președinții celor două camere ale Parlamentului pot întreprinde un astfel de demers. În plus, demersul anunțat de Tudorel Toader nu are fundamentare juridică, deoarece președintele României a acționat strict în limitele impuse de lege, iar acest lucru reiese tocmai din actuala reglementare care stabilește caracterul consultativ, pentru președinte, al avizului CSM. În cazul în care președintele României ar fi fost obligat să valideze propunerea ministrului Justiției, avizul CSM nu și-ar fi găsit sensul. Mai mult decât atât, întreaga argumentație pe care s-a bazat propunerea de revocare a șefului DNA formulată de Tudorel Toader a fost desființată de CSM, garantul constituțional al independenței justiției”, se mai precizează în comunicatul citat.

La rândul său, USR salută decizia președintelui Klaus Iohannis de a respinge propunerea de revocare a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, numindu-l pe ministrul Justiției „marionetă”.

 

„Nu era niciun dubiu că președintele Klaus Iohannis va respinge propunerea ministrului Tudorel Toader, bazându-se atât pe avizul și explicațiile specialiștilor CSM, cât și pe rezultatele dovedite ale DNA în lupta anticorupție, de când Laura Codruța Kovesi a preluat conducerea instituției. Este decizia corectă și firească, mai ales în contextul asaltului asupra justiției lansat în ultimul an și jumătate de coaliția PSD-ALDE”, a transmis președintele USR Dan Barna.

Potrivit formațiunii, propunerea de revocare înaintată de ministrul Tudorel Toader a fost bazată pe un raport plin de greșeli, pe care șefa DNA Laura Codruța Kovesi l-a demontat cu argumente solide în confruntarea de la CSM. „Acest raport a fost o urgență politică în contextul promovării fără temei a modificărilor legilor justiției”, susține USR.

Partidul își exprimă totodată încrederea că președintele Klaus Iohannis își va respecta promisiunea publică de a apăra justiția cu toate mijloacele pe care le are la dispoziție, mai ales că urmează să primească la promulgare noile legi ale justiției.

”Nu ne așteptam ca, după această decizie a președintelui, liderii PSD-ALDE să renunțe la planul de decapitare a DNA. Ministrul marionetă al justiției avea deja ordinul de la partid să sesizeze Curtea Constituțională. În opinia USR, este inadmisibil ca Guvernul să devină un instrument politic în lupta anticorupție, în loc să se ocupe de rezolvarea problemelor reale ale românilor”, a mai spus Barna.

Totodată, USR face un apel public la coaliția PSD-ALDE „să nu își mai bată joc de români pentru a încerca să rezolve problemele penale ale lui Dragnea și Tăriceanu”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Cica intreaga argumentatie a fost desfiintata de CSM, NU-NU PNL, a fost respinsa cu argumentatii foarte slabe de sectia de procurori, nu de plenul CSM. Aceeasi sectie de procurori care o sa aiba de dat decizii pe 4-5 cercetari ale IJ-ului care o au direct vizata pe madam Lulu, plus cateva indirecte. DACA una dintre decizii o sa reuseasca sa treaca de aceasta sectie, presedintele si sustinatorii lui o sa se umple de …..

  2. UN singur cuvant: SUSPENDAREEEA ! pana si mica lume a fotbalului se scutura de securisti, numai viata politica, societatea romaneasca nuuu !

    • Ce naiv poti sa fi atunci cind ceri ca actuala conducere psd-ista a tarii sa se scuture de securisti. Chiar vrei ca o buna parte din Romania sa isi gaseasca o alta sursa de jaf in Madagascar sau Serbia ?

  3. Ce, asta e opozitie!? Niste sicofanti patentati! Adica vezi, nu cumva sa sesizesi CCR ca nu da bine…dar daca CCR intoarce solutia si admite existenta unui conflict de natura constitutionala! -? Ce vor face aceste papusele! Vor ataca pana si CCR-ul!? La cat de turbati sunt nu ar fi de mirare…

  4. Dar multipla mincinoasa si evazionista in a spune adevarul cand isi da demisia? Nu va exista asa ceva la marioneta unor ambasade straine. O tradatoare platita, inca, din impozitele romanilor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.