De ce nu revocă Iohannis?

iohannis

Oricît de mult l-am criticat pe Klaus Iohannis, nu pot să nu recunosc importanța semnalului dat cu privire la beția modificărilor din legislație, din reglementările fiscale, din salarii și pensii, din funcționarea instituțiilor publice. PSD-ul s-a aventurat și se aventurează în tot soiul de proiecte și măsuri ce par a fi stoarse din imaginația lui Darius Vâlcov, iar nu ­dintr-un plan serios de guvernare, întocmit de specialiști. Aș zice că președintele ar fi trebuit mai de multă vreme să taxeze public această foame de improvizație a PSD-ului și să o sublinieze ca fiind nespus de periculoasă. Poziția sa mi se pare demnă de un președinte. Chiar surprinzătoare pentru adormeala care domnește la Cotroceni. De cînd a ajuns președintele României, Klaus Iohannis s-a limitat să atace premierul sau să încerce să sprijine în culise formarea unei alte majorități. Chiar a izbutit să ne ia fața cu acel guvern tehnocrat. Dar cînd a fost vorba de alunecări, de tendințe aberante în societate, de sprijinit politici de dezvoltare, de stopat abuzuri, el s-a mărginit la „vacanțe“ de exprimare. Pentru prima dată, președintele României iese la rampă și taxează explicit și întemeiat un pericol din ce în ce mai păgubos în societatea românească. Este vorba despre schimbarea improvizată ce domină comportamentul alianței PSD – ALDE.

„Aceste veșnice schimbări aduc incertitudini. PSD-ul a mărit salariile până le-a micșorat, a mărit impozite și taxe. Se poate guverna și aşa, însă nu cu rezultate bune. Se schimbă legile justiției, salariile, pensiile, umblăm la securitatea națională. Nu cred că mergem spre o stabilitate. Aceste lucruri duc la instabilitate.“

Dacă se purta ca un neamț riguros, președintele ar fi putut dedica o întreagă ieșire publică acestei tendințe și ar fi putut adăuga un lung șir de improvizații nefericite ale acestei bîlbîite guvernări dominate de PSD.

Din păcate, în aceeași zi, Klaus Iohannis a mai ieșit la rampă cu o explicație suplimentară pentru menținerea Laurei Codruța Kovesi la DNA. Ce probleme are țara și ce gîndește Iohannis? Unde doare și unde scarpină?

„După părerea mea, nu există nici un conflict şi nici un temei pentru sesizarea Curţii Constituţionale. În tot procedeul început de ministru, legislaţia în vigoare a fost respectată 100%. După cum cu toţii cunoaştem, legea lasă la latitudinea preşedintelui dacă acceptă sau nu propunerea de revocare.“

S-ar putea ca aceste fraze să rămînă în istorie, scrise cu negru pe mandatul lui Klaus Iohannis. Pentru președintele României, „părere“ înseamnă chef, dreptul de a face cum vrea el, după cum a priceput sau după cum îl poartă interesele. Prețios spus, el mai folosește și „oportunitate“. Sau, plin de importanță, „oportunitate politică“. În fapt, toate acestea nu ascund decît o incultură juridică grosolană a întregii echipe de la Cotroceni și un dispreț total față de normă, față de expertiză, față de probe.

Într-o perioadă în care o mare parte din țară a înțeles mecanismul de coordonare a instituțiilor de forță, menit să asigure statul de drept de tip totalitar (ANI, Parchetul General, DNA, CSM, Înalta Curte de Casație și Justiție), președintele se face că nu știe nimic. Pentru el (deși era să-l coste) nu-i nici o nenorocire că DNA-ul funcționează în orchestră cu SRI. Ce dacă Înalta Curte de Casație și Justiție judecă și după notele SRI?

Culmea este că în ziua în care președintele zicea că nu există nici un temei și nici un conflict (de natură juridică), Inspecția Judiciară cerea ­
CSM-ului să judece deserviciile făcute justiției prin comportamentul șefei DNA în cazul jurnaliștilor de la Antena 3.

Crede Iohannis că simpla desecretizare a protocolului Parchet – SRI îl transformă într-un cavaler al statului de drept? Sunt convins că fără acordul președintelui directorul SRI nu ar fi scos la iveală o propoziție din sertarele instituției. Cinste amîndurora! Și totuși, Klaus Iohannis se poartă de parcă nu l-ar fi citit! De parcă n-ar fi aflat de celelalte protocoale și ce monstruozități au produs ele cu subordonarea față de SRI a tuturor instituțiilor statului și, mai ales, a celor implicate în funcționarea statului de drept. Este atît de naiv? Sau este de-a dreptul netot? Sau, și mai grav, este mult mai ticălos decît ne imaginam? De fapt, Klaus Iohannis știe cît de departe s-a întins influența SRI-ului în ministere, în toate etajele superioare ale statului român, mai ales în tribunale (pînă la cele județene), în Institutul Național de Expertize Criminalistice, chiar și în primăriile orașelor sau ale comunelor, în partide, în Parlament. Nu pricepe el cum statul român a fost preluat de SRI și că funcționează cu dublă siguranță? Una din ce în ce mai slabă (cu aparență democratică) și alta totalitară, de tip poliție politică? Iohannis se preface că formal legile sunt respectate la mustață. Ca un actor ce joacă rolul naivului, se miră mereu. El se poartă de parcă n-ar fi nici o problemă cu funcționarea DNA și cu comportamentul Laurei Codruța Kovesi. El este chiar mulțumit de felul în care instituția în cauză a devenit un braț de oțel al poliției politice practicate de SRI. Restul nu sunt decît povești. Ce contează că lumea strigă, că se plînge, că plouă cu dovezi de abuz, de trucare a dosarelor, că în realitate unele dintre performanțele justiției sunt un fals, că și în cazul marilor bandiți avem de-a face cu victorii de tip totalitar, nu cu performanțe juridice? Trinomul SRI – DNA – ÎCCJ a trecut la făcături juridice cu aparențe chinuite intelectual și profesional. Asta nu îl mai interesează? El se spală pe mîini cu atitudinea că totul este doar ceartă și trăncăneală televizată.

Se teme Klaus Iohannis de sistemul de poliție politică instalat de Traian Băsescu și de Florian Coldea în 10 ani? Este atît de puternică și de infailibilă lucrarea celor doi? Sau tăcerea sa trădează utilizarea la greu a mecanismului creat? În alte țări cu pretenții democratice, serviciile n-au izbutit într-o jumătate de secol nici măcar frînturi din imixtiunea orchestrată de SRI în mecanismele justiției. Ce a montat Coldea în mecanismele statului de drept în 10 ani este control total, visul oricărui ofițer bolnav de controlul absolut al societății.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de vineri versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile – sau varianta digitală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 14

18 Comentarii

  1. ..ce intrebare …c -esti copil ..raspunsu i asta ; n aprimit ordinu tgata..pai il vezi pa papagalu asta in stare sa ia o decizie?? pai daca erea n stare ..mai agiunge prezidente?? ehei..lungu i drumu cotrosheniuluiii maiiii.

    • N-are nici o legatura revocarea lui Kovesi cu pachetele legislative ale PSDului. PSD a castigat alegerile poate sa-si dea cu stangul in dreptul cat vrea, va fi sanctionat de electorat asa cum au fost si altii, Iohanis poate sa-i critice cat vrea, opozitia la fel.
      In schimb refuzul lui Iohanis de a o revoca pe Codrutza este antidemocratic. Constitutia tarii spune ca Ministrul Justitiei are autoritate asupra procurorilor din Ministerul Public. Curtea Constitutionala a intarit acest rol. Iohanis refuzand revocarea lui Koveshi submineaza autoritatea Ministrului Justitiei care nu mai poate lucra cu acel om. Este o atitudine antidemocratica si anticonstitutionala. Respectarea legilor si disciplina democratica sunt mai presus de o victorie marunta personala pt multumirea unui electorat nestiutor.
      De asemenea l-am auzit pe Iohanis criticand PSDul ca vrea sa puna SRI sub comanda politica, el nestiind probabil ca toate tarile democratice au Serviciile sub control parlamentar adica politic, pentru ca parlamentul e ales prin vot popular. Ca presedinte al unei tari democratice nu poti sa spui asa ceva… adica nu poti sa incalci Constitutia pentru mize personale. Pentru ca ceea ce ii foloseste lui pe termen scurt dauneaza Romaniei pe termen lung.

  2. iohannis este o cauza inutila… s-a asezat singur sub vremuri pentru simplul motiv ca lui nu-i iese nimic.

    • Cata, sunt convins ca altfel ai vrut sa te exprimi si nu ti-a iesit: „ioha este o cauza utila…pentru Securitatea
      care l-a asezat sub vremi pentru simplul motiv ca lui i-au iesit toate escrocheriile”. Nu de alta, dar spusa ta din
      varful viclean al buzelor contine o contradictie flagranta: Cum a reusit sa se aseze singur sub vremi, daca nu-i iese
      nimic? Inteleg ca dorinta ta e sa fie lasat in plata lui, ca de altfel si pe Kövesi…

  3. fiecare fraza din articol poate fi combatuta. se vede lipsa de obiectivitate, pare o chestie personala cu johannis, dar daca se vinde bine…

    • E chiar o chestie personala. La fel ca si in problema atitudinii lui Ion Spanu contra Kovesi. Nici un condamnat sau posesor de schelete prin dulapuri si sub paturi nu va suferi justitia.

  4. La câte “așa” platitudini tărăgănate “grăit-a…” dl. Președinte Iohannis o mai nimerește și dânsul uneori. Jocul numererelor mari. Din păcate este mullti prizonier, atât al statului paralel pe care îl neagă în timp ce-l susține, cât și al propriei determinări și putințe.

    • Ai tu mintile paralele. Nu sunt capabile sa convearga la nici o iseee coerenta. Care stat paralel cand toata puterea este concentrata in mainile lui Dragnea, a disparut complet separarea puterilor in stat.

  5. Lipsa de demnitate, onoare si patriotism s-a transformat intr-o hora (cu inlantuiri maladive si nocive) a politrucilor (ce de pe pozitia decidentilor ce vor sa se devina puri – dupa ce s-au dedat la infractiuni ca toti suti), hora in care intra si ies (devenind coregrafi si dirijori) serviciile si justitia, interesele tari si poporul devenind facultative si mofturi.

  6. Suntem in utimul secol, mai clar din 1.DECEMBRIE.1918-CTITORIREA REGATULUI ROMANIA MARE – sub tirul unor ticalosii montate de cei din afara tarii- RUSII, AMERICANII, EVREII, FRANCEZII, ENGLEZII, GERMANII- cu ajutorul unor cozi de topor din interiorul tarii adica: Ticalosia cu raptul teritorial, Dicatatul de la Viena, anul 194o; Ticalosia cu alungarea NORMALITATII-DEMOCRATIE, CAPITALISM, MONARHIE, din anul 1947; Ticalosia cu lovitura de stat din dec.’89 si montarea in locul tovarasiei a democratiei originale in sos de capitalism de cumetrie care dupa 29 de ani au adus tara in ruina: economica, politica, sociala si au permis din anul 2004 pana in anul 2014 folosirea JUSTITIEI ca o unealta, arma, in mana celor amintiti mai sus, care se amesteca copios si abundent in trebile noastre interne in scop clar jefuirea tarii de resursele solului si subolului, in dispret pntru mediu, precum in coloniile din Africa si America de Sud. Toate lucrarile astea sunt in contradictie totala cu apartenenta noastra azi la: N.A.T.O., U.E., Parteneriat Strategic cu SUA, SUNTEM UN EXPERIMENT MONDIAL IN JEFUIRE, IN FARAMARE, CA TARA SI POPOR, deoarce cei care conduc ceva in tara asta sunt niste gargaragii si marionete ale rusilor, americanilor si acolitilor lor ! In concluzie sotul doamnei Carmen este un gargaragiu si o marioneta a celor amintiti mai sus, precum predecesorii sai in jiltul Cotrocenilor din ultimii 29 de ani ! Dumnezeu sa ne dea minte sa ajungem la un liman favorabil in urma ticalosiilor receptionate de ROMANIA in ultimul secol in Lumea asta cam prost facuta … ! p.s.- nu mai cenzura ca un prost …!

  7. pt.ochi … Tu postezi propaganda in crucea noptii…dar cu ce te ocupi ? Oi avea tu ochi ager , dar ochelarii sunt de cal si sunt si aburiti ! Ai auzit ca pensiile special vor fi abrogate ? Si ale revolutionarilor ?

  8. Johannis nu si-a exprimat niciodat vre-un punct de vedere personal. Este personajul politic perfect pentru rolul de marioneta decorativa aflata in mainile altora. PSD-ul lui Dragnea nu are coerenta pentru ca este blocat in mai toate actiunile sale. Dar daca n-ar fi fost scuturat asa tare de strada si de Johannis, oare unde am fi ajuns acum ? Grea intrebare. Din pacate opozitia nu se afla in parlament, binomul a avut grija sa distruga PNL-ul iar USR nu are decat consistenta data de niste lozinci insipide si lipsite de substanta.
    Daca opozitia nu se realizeaza in Parlament iar discursurile politicianiste de genul ” ba pe-a mati ” nu dispar , societatea romaneasca va ramane divizata intre cei ce stiu totul si cei ce stiu…. totul. Totul din lipsa dialogului , atitudine promovata de mitocanii aroganti ajunsi in functii pentru care n-au nici o competenta dar mandrii de ei insisi pentru ca au puterea discretionara in mana.

  9. Iohannis este beneficiarul sistemului, articolul forțeaza naivitatea. El sa manifestat totdeauna evident și partizan pro-sistem politie politica.

  10. Suntem in utimul secol, mai clar din 1.DECEMBRIE.1918-CTITORIREA REGATULUI ROMANIA MARE – sub tirul unor ticalosii montate de cei din afara tarii- RUSII, AMERICANII, EVREII, FRANCEZII, ENGLEZII, GERMANII- cu ajutorul unor cozi de topor din interiorul tarii adica: Ticalosia cu raptul teritorial, Dicatatul de la Viena, anul 194o; Ticalosia cu alungarea NORMALITATII-DEMOCRATIE, CAPITALISM, MONARHIE, din anul 1947; Ticalosia cu lovitura de stat din dec.’89 si montarea in locul tovarasiei a democratiei originale in sos de capitalism de cumetrie care dupa 29 de ani au adus tara in ruina: economica, politica, sociala si au permis din anul 2004 pana in anul 2014 folosirea JUSTITIEI ca o unealta, arma, in mana celor amintiti mai sus, care se amesteca copios si abundent in trebile noastre interne in scop clar jefuirea tarii de resursele solului si subolului, in dispret pntru mediu, precum in coloniile din Africa si America de Sud. Toate lucrarile astea sunt in contradictie totala cu apartenenta noastra azi la: N.A.T.O., U.E., Parteneriat Strategic cu SUA, SUNTEM UN EXPERIMENT MONDIAL IN JEFUIRE, IN FARAMARE, CA TARA SI POPOR, deoarce cei care conduc ceva in tara asta sunt niste gargaragii si marionete ale rusilor, americanilor si acolitilor lor ! In concluzie sotul doamnei Carmen este un gargaragiu si o marioneta a celor amintiti mai sus, precum predecesorii sai in jiltul Cotrocenilor din ultimii 29 de ani ! Dumnezeu sa ne dea minte sa ajungem la un liman favorabil in urma ticalosiilor receptionate de ROMANIA in ultimul secol in Lumea asta cam prost facuta … ! p.s.- nu mai cenzura ca un ins mai putin destept, sa nu spun termenul consacrat …!

  11. ,,,,”””dupa parerea mea nu exista nici un conflict”””citat din comunicatul prezidential la tv de excelenta sa presedintele tarii karl werner johanis !!!excelenta sa ,,sau este orb,,,sau este surd sau este bolnav ,,,, [ ma opresc ],,,, poate o constitutie tiparita pentru nevazatori,,,, adica tactila ,,,ar fi bine venita la cotroceni … parerea mea,,, ; este mult mai perfid ,,,mult mai periculos si rasbunator ca fostul presedinte,,, portuarul basescu !!!!

  12. Este clar, Maestre, ca Iohanis se teme de sistemul…SECURIST-CEAUSIST BASIST (adevarata titulatura care va scapa in
    mod obstinant). A crezut ca prin „concedierea” lui Coldea, dupa ce isi instalase propria sluga la varful institutiei, a rezolvat problema. Ce le-a scapat din vedere securistilor legendati pe…”dreapta”,a fost faptul ca nu s-au asteptat
    ca viesparul sa inceapa sa bazaie si sa intepe.Presupunerea ca Ioha a dat unda verde publicarii protocolului putea sta
    in picioare numai daca,in consecinta, o revoca pe Infractoarea Anticonstitutionala,fapt care nu a avut loc, dincontra,
    Alogenul persistand in a sfida Constitutia. Totusi va felicit, Maestre, pentru uriasul pas facut in demascarea acestui
    alogen care-si bate joc de romani, mai putin laudele cu care l-ati onorat pentru pretinse critici indreptatite aduse
    Coalitiei de guvernare. Individul nu a spus nici pas in 2016 cand tehnozaurul la fel de alogen isi batea joc nu numai
    de Justitie, ci si de societatea romaneasca pe toate palierele ei si in special economia si finantele. Sustine acum cu accent sibilinic ca a respectat procedura legala nerevocand-o pe infractoare, dar uita ca Madam Palinca de prune a editat Grevele care tulbura viata publica, noua etapa in escaladarea contrelor la actul de guvernare, dupa miscarile anarhice marca
    Söros si rebeliunile guvernamentale ale conservelor din PSD, arata clar ca Securitatea actioneaza la fel, indiferent
    cine o conduce si deosebit de transparenta de care-l acuzati pe nedrept pe Hellweg.Kövesi e garantul intangibilitatii
    penale a escrocilor politici securisti legandati pe „dreapta”, in frunte cu Base si Ioha care o apara cu disperare din
    acest motiv. Base a jucat un teatru absurdo-scabros incheindu-si atacurile de santaj in sustinerea nerevocarii…

  13. Ca si multi predecesori ai lui sunt niste tradatori de tara si neam!
    De vina este si poporul roman ca ii rabda!
    Desteapta-te romane!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.