Dosar pentru „Guvernul Meu”

Lazăr i-a prelungit mandatul lui Horodniceanu pentru a se ocupa de plîngerea lui Orban

La numai cîteva ore după ce Ludovic Orban a făcut anunţul trăznit cu plîngerea penală împotriva Vioricăi Dăncilă pentru înaltă trădare, procurorul general al României Augustin Lazăr a anunţat că-i prelungeşte cu şase luni mandatul lui Daniel Horodniceanu în fruntea DIICOT. Bizară coincidenţă, anunţul a venit imediat după ce Parchetul general şi-a declinat competenţa anchetării plîngerii lui Orban tocmai către DIICOT!

Pînă şi postul „Digi 24”, recunoscut ca fiind portavocea instituţiilor de forţă şi a lui Iohannis, a pus în ştire exact aceste elemente care nasc semne de întrebare faţă de decizia lui Augustin Lazăr, ştiindu-se că doar în urmă cu cîteva zile ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că, în urma preselecţiei, Horodniceanu nu va mai fi şeful DIICOT! Iată ştirea de pe „Digi 24”:

Daniel Horodniceanu, şef al DIICOT până în 19 mai a primit delegare pentru încă şase luni pentru această funcţie, măsura fiind luată de procurorul general Augustin Lazăr. Măsura este importantă în contextul în care plângerea penală depusă de liderul PNL, Ludovic Orban, pe numele premierului Viorica Dăncilă a ajuns la DIICOT, după ce Parchetul General și-ar fi declinat competența.

O CRONOLOGIE PLINĂ DE COINCIDENŢE CIUDATE

Nimic mai clar, deci, din moment ce şi Digi 24 remarcă această coincidenţă stranie între aceste date:

14 mai 2018: Tudorel Toader anunţă că a trimis la CSM propunerea ca noul şef al DIICOT să fie Oliver-Felix Bănilă

17 mai 2018: Klaus Iohannis cere a patra oară demisia Vioricăi Dăncilă din fruntea guvernului

17 mai 2018: Ludovic Orban depune la Parchetul general plîngere împotriva Viorocăi Dăncilă pentru „înaltă trădare”

17 mai 2018: Parchetul genral îşi declină competenţa de soluţionare a plîngerii către DIICOT

17 mai 2018: Augustin Lazăr prelungeşte cu şase luni mandatul lui Horodniceanu în funcţia de şef DIICOT

17 mai 2018: Horodniceanu declară la „Antena 3”: „Vom vedea dacă plângerea întruneşte toate elementele de fapt solicitate de Codul de procedură penală

19 mai 2018: trebuia să înceteze mandatul lui Horodniceanu în funcţia de şef DIICOT.

Oricît ar fi cineva de rupt de realităţile din ultima vreme, tot şi-ar pune întrebarea: chiar sînt posibile toate aceste coincidenţe sau este vorba despre o strategie demonică pusă la cale de cineva?

Dar, după cum se ştie, însuşi Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a ajuns în această funcţie tot în urma unor jocuri de culise, pe baza unui grav abuz al DNA, după ce Tiberiu Niţu a fost obligat să demisioneze în urma unui dosar deschis de Codruţa Kovesi pentru că venea la serviciu cu un antemergător cu girofar! După cîţiva ani de zile, Niţu a fost achitat, însă Augustin Lazăr a rămas în funcţie, asigurîndu-i spatele şefei DNA!

GREOAIA PROCEDURĂ DE DEMITERE A PREMIERULUI VIORICA DĂNCILĂ – DOAR UN PRETEXT

Cine a avut curiozitatea să parcurgă textele de lege şi prevederile constituţinale şi-a dat, desigur, seama că aventura lui Ludovic Orban doar deschide o procedură greoaie care, în loc să-i ofere lui Klaus Iohannis satisfacţia mult dorită, îl poate arunca pe preşedinte într-o situaţie extrem de complicată, ca să folosim un cuvînt mai blînd. Pentru ca Viorica Dăncilă să fie „demisă”, este nevoie de parcurgerea următoarelor etape:

– depunerea unei plîngeri penale împotriva Vioricăi Dăncilă

– deschiderea unui dosar penal

– la cererea Procurorului general, Preşedintele României cere începerea urmăririi penale

– procurorul de caz decide începerea urmăririi penale

– dosarul se întoarce la Preşedinte, iar acesta emite un decret de suspendare, valabil 45 de zile, căci art. 107, al. 2 din Constituţie spune că „Preşedintele României nu îl poate revoca pe primul-ministru

– după 45 de zile, Viorica Dăncilă revine în funcţie, potrvit art. 110, al. 2 din Constituţie

– dacă procesul se încheie cu o condamnare rămasă definitivă, Viorica Dăncilă va fi demisă de Preşedinte prin decret.

Ceva mă face să cred că, dacă este, într-adevăr, vorba despre o strategie elaborată la cel mai înalt nivel, ţinta nu este parcurgerea în totalitate a procedurii pînă la demisie, care este condiţionată de finalizarea unui proces penal, ci se urmăreşte cu totul altceva: REPETAREA SCENARIULUI „VICTOR PONTA”DIN 2015!

Ce s-a întîmplat atunci? S-a deschis un dosar penal în care a fost urmărit penal pentru acte dinaintea dobândirii funcţiei de prim-ministru, fiind acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor. Imediat, preşedintele Iohannis a cerut demisia lui Victor Ponta!

Puţini îşi mai amintesc declaraţia lui Klaus Iohannis din 5 iunie 2015: „Astăzi, DNA a comunicat public că prim-ministrul Victor Ponta este învinuit de fapte penale. După părerea mea, este o situaţie imposibilă pentru România, ca primul ministru să fie învinuit de fapte penale. Pe de altă parte, pentru România cel mai rău lucru care s-ar putea întîmpla este o criză politică. Avînd în vedere acest lucru, solicit demisia premierului Victor Ponta. Aceste consideraţiuni şi solicitarea de demisie le-am comunicat primului ministru într-o discuţie pe care am avut-o acum cîteva minute”!

Victor Ponta nu şi-a dat atunci demisia, însă a fost biciuit de cinci ori cu această solicitare pînă cînd s-a ivit tragedia de la „Colectiv”, cînd singur „s-a demisionat” pe Facebook! De curînd, procesul său s-a încheiat cu achitare, dar asta nu-i mai foloseşte la nimic.

Aşadar, în „Cazul Victor Ponta” nu a fost nevoie să se parcurgă întreaga procedură, de la deschiderea unui dosar pînă la sentinţa definitivă, astfel încît Preşedintele să emită decretul de demitere. A fost de ajuns ca urmărirea penală să înceapă pentru ca, la momentul oportun, situaţia să ducă la demisie!

ESTE DE AJUNS SĂ ÎNCEAPĂ URMĂRIREA PENALĂ A PREMIERULUI VIORICA DĂNCILĂ

Nici acum nu cred că „scenariştii” piesei în care joacă Ludovic Orban nu se gîndesc că o asemenea plîngere va ajunge în instanţă. Scopul real al declanşării acestei procedurii este demisia Vioricăi Dăncilă, iar pentru realizarea lui va fi de ajuns o presiune uriaşă fie din partea ONG-urilor sorosiste, fie de un eveniment dramatic, nu neapărat de dimensiunea „Colectiv”, fie, pur şi simplu, de un val uriaş de nemulţumiri, reale sau inventate!

Veţi vedea că de acum înainte, la fiecare „protest spontan” din Piaţa Victoriei, plîngerea lui Ludovic Orban va fi mereu invocată, se vor scanda sloganuri cu „trădarea” sau cu „subminarea”, urmate de „repetabila demisie”, ca să parafrazăm vorbele poetului! Acest dosar penal deschis la cererea lui Orban va reprezneta o cimbustie teribilă pentru acţiunile de tip #Rezist!

Cu alte cuvinte, va fi suficient să se ajungă la „începerea urmăririi penale” faţă de Viorica Dăncilă, după care totul va fi controlat de specialiştii în dezinformare şi manipulare, care îi vor face premierului zile negre pînă cînd se va gîndi serios dacă mai rămîne sau nu în funcţie! În orice tratat de manipulare există descrierea unor astfel de scenarii, în care se spune că efectul acestor metode va fi cu atît mai spectaculos, cu cît exagerările iniţiale vor fi de-a dreptul incredibile. Cu condiţia ca elementul de la care se va porni să aibă o cît de mică acoperire reală!

Or, după cum vedem, deja se urmează acest scenariu: elementul real este mutarea Ambasadei la Ierusalim, iar tot ce urmează („trădarea” sau „subminarea”) nu trebuie să fie decît un factor de amplificare, astfel încît nimeni nu va mai vorbi la un moment dat despre mutarea ambasadei, ci doar de pericolul ca Viorica Dăncilă să rămînă în funcţie!

HORODNICEANU – PIONUL DE PE TABLA DE ŞAH A LUI IOHANNIS

Unii vor spune că batem cîmpii sau că suferim de scenarită. Posibil, însă lucruri de acest fel deja s-au întîmplat, urmîndu-se aceeaşi reţetă! Nu la fel s-ar fi spus şi despre cel care ar fi sugerat că explozia unei petarde la un miting al lui Ceauşescu va duce la căderea regimului comunist? Nu la fel s-ar fi spus şi despre cel care ar fi sugerat că demisia lui Victor Ponta va veni în urma unui incendiu cu care el nu avea nici o legătură? Avantajul celor care pun la cale astfel de scenarii este că, spre deosebire de marea masă a populaţiei, ei cunosc efectele acestor acţiuni chiar atunci cînd nimeni nu crede în ele! De fapt, asta înseamnă, la rigoare, MANIPULARE!

Ceea ce ne face să ne gîndim la o astfel de derulare a evenimentelor este chiar prelungirea mandatului lui Daniel Horodniceanu în funcţia de şef al DIICOT. Dacă n-ar fi fost valul de achitări din ultima perioadă, totul se derula mult mai simplu, însă acum orice procuror se va gîndi de două ori înainte de a mai face astfel de dosare „la comandă”.

Horodniceanu se află însă acum în situaţia în care s-a aflat Laura Codruţa Kovesi în anul 2013, cînd a fost trimisă la Bruxelles pentru a deveni un funcţionar anonim pe acolo. A fost de ajuns să i se propună să ocupe funcţia de şefă a DNA pentru ca, la întoarcerea în ţară, să devină o adevărată armă politică în mîna celor care i-au oferit această oportunitate de a deveni premiată, decorată şi slăvită pînă la cer! Nu s-a dat înapoi de la nici un aranjament şi simpla trecere în revistă a cazurilor pe care le-a generat te face să transpiri abundent pe şira spinării: cazul Toni Greblă, judecător la CCR, cazul Victor Ponta, premierul ţării, cazul Tiberiu Niţu, procuror general al României.

Acum cîteva zile, Horodniceanu era ca şi întors pe funcţia de simplu procuror pe undeva, după ce ministrul Justiţiei anunţase deja numele celui care-i va lua locul. Ei, bine, exact cînd Ludovic Orban a depus plîngerea împotriva Vioricăi Dăncilă, lui Horodniceanu i se prelungeşte mandatul cu încă şase luni, această măsură putînd continua, conform legii, încă trei ani! Oricine îşi dă seama că, în aceste condiţii, dacă are lipsuri la caracter, Horodniceanu va fi dispus să facă absolut tot ce i se va cere pentru a rămîne în funcţie!

concluzii periculoase. Felul în care s-au derulat evenimentele în ultimele zile anunţă faptul că un scenariu diabolic a început deja să se deruleze. Mutarea ambasadei României la Ierusalim este doar un pretext, căci această acţiune este acum doar în stadiul de dorinţă.

Un amănunt. Cei interesaţi de politica externă ştiu că la începutul lunii premierul Cehiei, Andrej Babis, anunţase că „Cehia nu îşi va muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim”! Acum, preşedintele Cehiei, Milos Zeman, declară: „În urmă cu câţiva ani spuneam că va trebui să ne mutăm ambasada la Ierusalim. A sosit timpul”! Ba, chiar, a anunţat nu numai faptul că luna viitoare va deschide deja  un consulat la Ierusalim, ci a şi desemnat numele viitorului consul: omul de afaceri israelian Dan Propper, fost preşedinte al Osem Food Industries!

În Cehia nu a existat vreo dispută între preşedinte şi primul ministru, deşi, după cum se vede, cei doi aveau opinii diferite despre mutarea ambasadei la Ierusalim! În Cehia, însă, preşedintele nu sacrifică interesul ţării pentru a avea „Guvernul Meu” cu orice preţ!

Faptul că la noi preşedintele Iohannis a declanşat deja campania electorală pentru al doilea mandat la Cotroceni se pare că a pus la pămînt orice limite ale disputei politice, fiind hotărît sau sfătuit să nu dea înapoi de la nici o metodă, oricare ar fi consecinţele. Are deja în plic chiar numele viitorului premier: Siegfried Mureşan! Mulţi vor spune că este o speculaţie fără acoperire, deşi au în minte numele lui Dacian Cioloş, pe care nimic nu-l recomanda ca succesor al lui Ponta.

Dar este de ajuns să trecem în revistă cîteva amănunte din CV-ul lui Siegfried Mureşan pentru a înţelege că alegerea sa nu este deloc întîmplătoare. Citim de pe Wikipedia. Siegfried Mureşan este economist. Masterul terminat în 2006 la Universitatea Humboldt din Berlin i-a schimbat însă viaţa! După terminarea studiilor, Siegfried Mureșan a primit o bursă din partea Parlamentului Germaniei pentru a face parte din programul internațional de stagii al Bundestag-ului. După stagiu, a fost numit consilier al președintelui Comisiei pentru afaceri europene a Parlamentului Germaniei, Gunther Krichbaum, funcție pe care a deținut-o timp de trei ani. În 2009 s-a mutat la Bruxelles, unde a lucrat în Parlamentul European până în 2011. În anul 2011 obține prin concurs postul de consilier politic pentru probleme economice și sociale al Partidului Popular European (PPE), iar în ianuarie 2014 devine consilier politic principal al PPE. Tot în 2014 se înscrie în Partidul Mișcarea Populară și este ales președinte al organizației de tineret. Candidează la alegerile europarlamentare din 25 mai 2014, situându-se pe poziția a doua pe listele PMP. În 22 ianuarie 2015, președintele Partidului Popular European, Joseph Daul, anunță că Siegfried Mureșan a fost desemnat purtătorul de cuvânt politic al PPE!

Cu alte cuvinte, Siegfried are un pedigree german de toată frumuseţea, fiind mult mai nimerit să intre în echipa neamţului Iohannis decît francofilul Dacian Cioloş!

Totul pare deja aranjat. Rămîne doar ca scenariul demiterii Vioricăi Dăncilă să fie dus pînă la capăt, iar felul în care Liviu Dragnea „o scaldă” în ultimii ani sub teroarea unei posibile condamnări nu face decît să sporească şansele de reuşită din tabăra prezidenţială. Sper ca în timpul derulării acestui scenariu, Iohannis să nu rostească celebra şi macabra lui replică: „Au trebuit să moară oameni pentru ca Viorica Dăncilă să-şi dea demisia!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Ion Spânu 1818 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Foarte frumos a procedat taica Lazar!Stie ca Horodniceanu o sa plimbe plangerea pana la calendele grecesti si la Gradina Zoologica,are mana facuta cu Black Cube si ,mult dupa alegerile viitoare, va da un NUP rasunator!Asta numit nou putea sa o ia in serios si sa ii aresteze pe porumbeii care s-au plimbat sa isi mute cuiubul de colo-colo!Nu e in traditia Justitiei Romane,moarta si ingropata, sa aresteze poolitruci in functie!

    • Horodniceanu a primit prelungirea pentru ca nu se poate parcurge procedura de numire a noului sef pana la data de 19 mai, maine, cand ii expira mandatul. Pana vine avizul de la CSM, 2-3 saptamani pana rumega Quatroceniul… lejer 2 luni pana e numit cel nou. S-ar putea sa aveti o surpriza si sa vedeti ca DIICOT-ul o sa dea NUP.

  2. Legea ii da voie procurorului general Lazar sa prelungeasca mandatul sefului DIICOT cu 6 luni. Acest articol este o rautate gratuita, comentam sa ne aflam in treaba si cand se respecta legea!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.