Aventuri culturale inedite în Noaptea Muzeelor

Europa dedică anul acesta seara de sâmbătă, 19 mai, muzeelor și culturii, iar mii de instituții de pe continent își deschid porțile vizitatorilor până la ceas târziu de noapte. România se alătură din nou cu sute de muzee, parteneri și evenimente.

Iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes european desfăşurat la nivel internaţional şi aflat anul acesta la a 14-a ediţie.

Mii de muzee şi instituţii culturale din 37 de ţări europene își aprind luminile și își deschid porțile în aceeași noapte. Milioane de europeni sărbătoresc cultura ieșind pe străzi în aceeași noapte, însoțiți de prieteni și familii.

În România evenimentul este organizat de către Rețeaua Națională a Muzeelor, membră în conducerea celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor Network of European Museum Organisations.

Noul cartier cultural District 40. Instalații de lumini și sunete, instalații interactive cu căști neuronale, video mapping, experiențe AR, lectură performativă, proiecții de filme și tururi ghidate – acestea sunt doar câteva dintre activitățile cu care noul cartier cultural District 40, situat în zona Icoanei din Capitală, își va întâmpina vizitatorii la Noaptea Muzeelor 2018, în seara de 19 mai, începând cu ora 20:00.

Noapte albă în District 40
Noapte albă în District 40

Cartierul Icoanei este una dintre zonele cu cel mai mare potențial de dezvoltare culturală din capitală, țesut urban istoric identitar al orașului, cu nucleul în zona construită protejată 40. Un proiect inițiat și dezvoltat de A.R.C.E.N. și BRD – Groupe Société Générale, și curatoriat de Svetlana Cârstean și Edmond Niculușcă, District 40 are scopul de a dinamiza zona Cartierul Icoanei și a pune pe agenda publică activități culturale comune.

Harta District 40

„District 40 pornește de la premisa că o comunitate de actori culturali care pune în comun resurse, idei, spații, poate crea mai multă valoare adăugată pentru oraș și pentru locuitori decât ar face-o fiecare lucrând în colțul lui. Vedem de multe ori inițiative frumoase cu impact aproape inexistent, iar crearea unei rețele de actori culturali este menită tocmai să dea scala unor programe pe care le gândim împreună. District 40 este și despre comunitate. Ea ocupă un loc central în planul nostru de a activa această zonă. Vrem să vedem cine sunt locuitorii cartierului, cum putem împreună să facem din această zonă cu potențial uriaș, un centru principal al culturii bucureștene. Nu în ultimul rând, District 40 este despre cum reușim să recreăm o legătură emoțională cu orașul nostru. Cum putem să-l cunoaștem mai bine, să-l protejăm, să-l dezvoltăm, prin cultură. BRD – Groupe Société Générale are în acest program și un rol mai inedit, acela de actor cultural, de creator de programe prin centrul de care-l dezvoltăm de ceva vreme, Rezidența BRD Scena9, care se află în inima cartierului”, a declarat Cosmina Frîncu, Brand Communication Manager, BRD – Groupe Société Générale.

District 40 e o inițiativă organică. De 10 de ani de zile, A.R.C.E.N. încearcă să activeze sau să salveze punctual repere culturale și de arhitectură din zona istorică Icoanei. Toate proiectele și evenimentele pe care le-am dezvoltat în jurul Școlii Centrale, monumentul istoric proiectat de Ion Mincu, au reușit să coaguleze o conștiință a memoriei și a responsabilității față de patrimoniu. District 40 e o nouă etapă, e începutul solidificării unui ecosistem de comunități și instituții în cartierul cu cel mai mare potențial cultural din București. Salvarea insulelor de identitate ale Bucureștiului și regenerarea cartierelor istorice nu se poate face fără conectarea comunităților din aceste zone. Prin potențialul cultural al tuturor „locuitorilor” din District vom putea transforma un întreg cartier istoric într-un centru cultural al Bucureștiului. E una dintre cele mai curajoase aventuri dedicate Bucureștiului. Va fi o construcție care poate transforma în profunzime orașul și modul de viață al locuitorilor lui”, a spus Edmond Niculușcă, președintele A.R.C.E.N.

„Există un spirit al locului, pe care îl descoperi în felul în care îți arată drumul străzile printr-un cartier. Există o muțenie a locurilor pline de vorbe. Există straturi de amintiri și de adevăruri pe care nimeni nu le trezește uneori cu zecile de ani. Să aduci la viață straturile adormite, să le faci să-și spună poveștile, să retrezești bucuria apartenenței la un loc pe care-l iubești, să faci cunoscută istoria uitată, să aduci împreună oamenii ca să se cunoască și să nu construiască doar separat. Asta înseamnă District 40, un proiect cultural dedicat cartierului Icoanei, celor care locuiesc și celor care muncesc aici. Acel cartier din centru, un alt fel de centru, pe care toți îl iubim. District 40 e despre Dumbrava Roșie, despre casele de pe Eminescu, unde poți vedea rufele uscându-se afară în curte, despre piața Gemeni și oamenii ei, despre Școala Centrală și Schitul Darvari, despre Mihai Șora care locuiește de-o viață pe Jules Michelet, despre baclavalele de la Fadel, despre cataiful din vechea Scala. Despre Cărturești și Institutul Francez, despre cinematografele de odinioară și despre librăriile de azi, despre vecini care se trezesc dimineața în același loc de pe pământ”, a spus scriitoarea Svetlana Cârstean, una din inițiatoarele proiectului.

Sâmbătă, 19 mai, cu ocazia celei de-a XIV-a ediții a evenimentului Noaptea Muzeelor, primii locatari ai District 40Rezidența BRD Scena9, Școala Centrală, Institutul Francez, Librăria Cărturești Verona și CINETic – își deschid porțile publicului larg. Între orele 20:00 și 02:00, vizitatorii vor avea oportunitatea să asiste la o reprezentație vizuală a activității lor cerebrale atunci când citesc, prin intermediul unei instalații interactive bazată pe căști neuronale, precum și să vadă manuscrisele originale ale unor scriitori contemporani, să interacționeze cu instalații de lumini și sunete sau să urmărească proiecții ale unor filme celebre.

În plus, Harta District 40 și detalii ale evenimentelor găzduite de fiecare dintre cele cinci locații vor fi disponibile în aplicația Culturesc 100, ce poate fi descărcată gratuit din Google Play, o platformă dezvoltată de Samsung, ce încurajează consumul de cultură în rândul publicului tânăr, oferindu-i o experiență culturală inedită, inspirată de tehnologie. Pentru Noaptea Albă, Culturesc 100 a pregătit o serie de experiențe AR (realitate augmentată) concentrate într-o serie de povești digitale imersive curatoriate de A.R.C.E.N., ce vor transpune publicul în lumea orașului povestit. „Ne bucurăm să ne alăturăm prin platforma Culturesc 100 acestui proiect care pune în valoare din punct de vedere cultural cartierul Icoanei și să contribuim la reactivarea acestei zone cu mijloacele pe care le pune la dispoziție tehnologia”, a spus Roxana Mihalache, Corporate Citizenship and Public Affairs Manager Samsung Electronics Romania.

Noapte Albă în District 40 este primul episod dintr-un amplu program cultural care se va dezvolta prin partenerii deja existenți și cei care se vor alătura demersului.

District 40 este o platformă inițiată de A.R.C.E.N. & BRD – Groupe Société Générale, la care s-au alăturat deja Institutul Francez, Școala Centrală, Librăria Cărturești, CINETic, Samsung prin platforma Culturesc100, Epson, Muzeul Memoriei, Radio România Cultural și Editura Casa Radio.

La Institutul Francez va fi prezentată Memoria Ideilor

Filme

20.30 | proiecția filmului Le redoutable de Michel Hazanavicius, cinéma

20.30-00:00 | proiecția celebrului film de animație Les Shadocks (creat în 1968). Atrium (vechiul „cinéma” al IFB)

23:00 | proiecția filmului 68 mes parents et moi de Virginie Linhart invitata speciala a Institutului. Sala Elvire Popesco, intrare liberă

Lecturi publice

20:00, 21:00, 22:00 | lecturi publice în limba română pe tema „Anul ‘68 în Franța și România”. Terasa IFB

20.30, 21.30, 22.30 | lecturi publice în limba franceză pe tema „Anul ‘68 în Franța și România”. Terasa IFB

22.30 | Virginie Linhart citește din cartea sa Le jour où mon père s’est tu (Ziua în care tatăl meu a tăcut), Seuil, 2008.

Vizite ghidate ale IFB

Între orele 20.30 și 00:00 | Tururi ghidate ale Institutului Francez din București, cu ghid A.R.C.E.N. | din 15 în 15 de minute.

Muzică

20:00-00:00 | Muzica franceză din și despre anul 1968 | terasa Chez Elvire | Partener RFI Romania

Conferința de la miezul nopții

Virginie Linhart in dialog cu Mircea Vasilescu despre filmul 68 mes parents et moi, despre tatăl scriitoarei și realizatoarei de documentare, actor major al momentului 1968 în Franța, și despre Le jour où mon père s’est tu (Seuil 2008), cartea pe care Virginie a consacrat-o tatălui ei. O discuție despre cum privesc astăzi tot acel context copiii celor care s-au aflat la originea protestelor care au schimbat Europa.

 

Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC invită publicul să viziteze expoziţiile Monumente amânate/ One Monument Later, centrate în jurul artiştilor Constantin Brâncuși şi Dan Er. Grigorescu (Curator: Călin Dan), Prizonierii avangardei. O retrospectivă Ion Bitzan, Uşi închise, plicuri deschise. Iosif Király, în care sunt etalae lucrări timpurii ale artistului din anii 1975-2000 (Curator: Ruxandra Demetrescu), O Retrospectivă Octav Grigorescu – Georgeta Năpăruş (Curatori: Ioana Vlasiu, Magda Predescu),  Eva şi Emerick, prezentând lucrări de Yael Efrati (Coordonator: Ioana Mandeal), organizată în parteneriat cu Ambasada Israelului în România.

Muzeul National de Arta Contemporana Foto Nicu Ilfoveanu

 

Muzeul Naţional Cotroceni vă aşteaptă sâmbătă, 19 mai, să vizitaţi etajul I al palatului, fostă reşedinţă regală, cu o istorie de peste 300 de ani, loc în care s-a scris istorie pentru ceea ce este astăzi România modernă.

Istoria Ansamblului Cotroceni începe în secolul al XVII – lea, în timpul domnitorului Şerban Cantacuzino, la cererea căruia a fost construită Mănăstirea Cotroceni (1679 – 1681). Ceea ce putem vedea astăzi este, în mare parte, palatul regal construit în timpul regelui Carol I şi modernizat în timpul regelui Ferdinand. Istoria regalităţii din România este legată şi de Cotroceni, principele Carol I de Hohenzollern – Sigmaringen folosind din iunie 1866, casele domneşti. Din iniţiativa sa, în anul 1893, (pe locul fostului palat domnesc – dezafectat în mare parte – a început construcţia unui nou palat destinat moştenitorilor coroanei – principele Ferdinand şi soţia sa principesa Maria. Arhitectul francez Paul Gottereau a ales pentru noul palat o rezolvare originală care îl individualizează, fiecare interior încercând să recompună din punct de vedere decorativ, un stil supus rigorilor istoriste. Aşa, de exemplu, s-a păstrat într-o formă nealterată de intervenţii ulterioare, ansamblul Holului de Onoare, compoziţie decorativă ce aminteşte de Opera din Paris, realizată de Charles Garnier, în stilul neoclasic francez.

La primul etaj se află Sufrageria Germană decorată în stilul neorenaşterii germane şi restaurată conform concepţiei decorative din perioada Gottereau. Urmează Salonul de Vânătoare, decorat în stilul neorenaşterii italiene, Salonul Florilor, a cărui decoraţie murală reprezintă opţiunea arhitectului restaurator şi Biblioteca regelui Ferdinand, spaţiu care nu a necesitat mari lucrări de restaurare.

Marele Salon de Recepţie, reamenajat între anii 1925-1926 de către arhitectul român Grigore Cerchez în stil neoromânesc, se învecinează şi se continuă stilistic cu Sufrageria Regală Cotroceni.

 

Incepând cu anul 2015, BEAUTIK Haute Parfumerie a deschis porţile primului Muzeul al Parfumului din România.

Muzeul Parfumului

O colecţie privată, unicat în România, care reuneşte peste 6.000 de obiecte şi accesorii de parfumerie, exponate originale de relevanţă mondială, dar şi sticle autentice româneşti din diferite perioade, care stau mărturie perioadei de glorie a parfumeriei româneşti interbelice. Colecţiile permanente ale Muzeului Parfumului pot fi vizitate atât fizic cât şi virtual.

Colecţia a fost realizată pornind de la o singură sticlă cumpărată în 2006 şi de la o pasiune enormă pentru frumos şi pentru descoperirea şi păstrarea acestor mici opere de artă.

Muzeul Parfumului a participat la o serie de expoziţii, fiind de departe cu cea mai mare rezonanţă „Mon Budoir”, purtând numele parfumului preferat al Reginei Maria, creaţie realizată de casa Houbigant Paris.

Muzeul Parfumului reprezintă o colecţie de obiecte istorice, cu mare însemnătate la nivel internaţional. Unul dintre aceste exponate este cel adorat de Regele Carol I al României. Privind în istorie, Regele Carol I al României s-a numărat printre regii care au apreciat un faimos parfum fabricat în cea mai veche fabrică din lume, din Koln:  Apa de Colonia. Acesta a fost inventată de Johann Maria Farina, primul furnizor de parfum al Casei Regale. Numele său este înscris în documentele ce atestă livrări către Casa Regală din Romania, începând cu anul 1889.

 

Muzeul Național de Geologie vă invită la vernisarea expoziției temporare Centenar Geologic. Între 19 mai 2018 si 31 decembrie 2018, Muzeul Național de Geologie pune în valoare, geologia ca știință, printr-o rememorare a perioadei din jurul anului 1918 dintr-o perspectivă inedită, care să aducă în atenție activitatea profesională şi nu numai, a personalului Institutului Geologic al României (fondat in 1906). Dări de seamă din anul 1918, eșantioane paleontologice și mineralogice, ustensile geologice, caiete de teren, ciocane geologice, busole, folosite în trecut de geologi, o harta geologică realizată în anul 1918, obiecte de mobilier vechi, obiecte din foste laboratoare sau ateliere din cadrul IGR, tablouri vechi, carotă de foraj de la acea vreme, fotografii din anul 1918, filme, dovezi ale activității geologice din ulimii o suta de ani, toata acestea intr-o expozitie care reunește pagini din frumoasa viață și activitate a geologilor din România.

Cristale prețioase – Desene haioase este o altă expoziție temporară de schițe și desene aparținând elevilor participanți la programele și evenimentele educaționale derulate de Muzeul Național de Geologie. Abilitățile artistice, dar mai ales  dorinţa de cunoaștere și descoperire a elevilor cu privire la  cristalografie – știința care se ocupă cu studiul structurii, formării și proprietății cristalelor, a scos la iveala mici opere de artă.

Vizitatea expoziţiei permanente a muzeului, care ilustrează toate ramurile științelor geonomice – de la formarea planetelor, a mineralelor, a rocilor, a zăcămintelor de substanțe minerale utile, tectonică globală, până la evoluția vieții pe Pământ, apariția omului și interacțiunea sa cu Terra – nu este mai puţin interesantă. Expunerea seamănă cu o carte uriașă din care atât specialiștii, cât și oamenii obișnuiți pot afla lucruri interesante.

 

 

Pe Calea Victoriei, vă puteţi opri la Muzeul Național ”George Enescu”. Aici, programul începe la ora 18:00 cu un Atelier de Origami pentru copii  (Asociația ACTOR) în curtea Palatului Cantacuzino şi cu Mini recitaluri susținute de elevi ai Colegiului național de muzică ”George Enescu” București – sălile muzeului.

Între 19.30 şi 20.15, puteţi audia un Recital de vioară susţinut de violonistul Ștefan Șimonca-Oprița, laureat al concursului Remember Enescu (2017) Acesta va cînta pe vioara Paul Kaul, care a  aparținut lui George Enescu, lucrări de J. S. Bach,  L. v. Beethoven, W. A. Mozart, M. Ravel.

Sunt oferite, în cursul serii un Recital de chitară clasică – elevi ai Școlii Gimnaziale de Arte nr. 5, București (profesor coordonator: Tudor Niculescu Mizil) În program, lucrări de Ferdinando Carulli, Mauro Giuliani, Fernando Sor, Luiza Walker, Johann Kaspar Mertz, Heitor Villa Lobos, Cees Hartog, Domingo Semenzato, Leo Brouwer (21.20 – 22.00).

Între 22.15 şi 23.00 – The Chamber Music Project (Raluca Stratulat). Este un proiect ce întruneşte pe aceeaşi scenă mai mulţi muzicieni români dedicaţi promovării muzicii clasice camerale. Componenţa membrilor săi este una flexibilă, formaţiile camerale putând fi de la duo la septet sau octet.

Programul se încheie cu Tineri percuționiști în nocturnă.

 

 

Nasui Collection & Gallery, organizaţie independentă care promovează artişti români moderni şi contemporani, prezintă în luna mai o instalaţie monumentală în Noaptea Albă a Muzeelor la Memorialul Rezistenţă şi represiune în Bihor din Oradea şi a organizat un eveniment expoziţional la Parlamentul European din Bruxelles în cadrul programului său Moving Monuments – Monumente în mişcare.

Catalin Badarau, Depersonalisation, la Nasui Collection & Gallery

Nasui Collection & Gallery a lansat programul Moving Monuments în 2014, având ca scop producţia, prezentarea şi itinerarea de lucrări de artă de mari dimensiuni în spaţii contemporane prestigioase din întreaga lume. În 2017 a dezvoltat în cadrul programului secţiunea de proiect Monumente în mişcare – Memoria Rezistenţei prin care a itinerat monumente temporare în oraşe din România unde au existat mişcări de rezistenţă împotriva comunismului sau spaţii opresive de detenţie. Instalaţia de 10 lucrări de mari dimensiuni, Depersonalisation  a artistului Cătălin Bădărău, deschide Noaptea Albă a Muzeelor la  Memorialul „Rezistenţă şi represiune în Bihor”, la ora 19.00, în cadrul expoziţiei memoriale găzduite în zece încăperi din subsolul Cetăţii Oradea – Muzeul Oraşului Oradea. Lucrările sculpturale (3,5 m înălţime) călătoresc de la Memorialul Închisoarea Piteşti, un spaţiu memorial deschis publicului în fostul penitenciar de detenţie politică, unde au fost expuse din iulie 2017.

Una dintre lucrările produse este View from Light (artist Bogdan Raţa) care a fost itinerată de la Memorialul Închisoarea Tăcerii din Râmnicu Sărat la Parlamentul European din Bruxelles. Din Bruxelles, lucrarea este itinerată la Memorialul Gherla în vara acestui an.

 

Muzeul Național al Literaturii Române, anunţă un program bogat.

Muzeul National al Literaturii Romane

În Grădină, între orele 13.00 şi 15.00, vor fi lansate cărţi semnate de Daniela Toma, O altă Ana/ Una altra Anna, Editura Art Creativ, București, 2018, Ionuț Calotă, Cum să supraviețuiești în dragoste, Editura Art Creativ, București, 2018 şi Manifest pentru globalizarea poeziei, Editura Eurostampa, Timișoara, 2018

La ora 15.00, puteţi asista la întâlnirea Nicolae Breban în dialog cu Ioan Groșan – Diferența valorică dintre literatura de exil și literatura din țară

În Gangurile de acces în Blocul Liric, lângă rondul Walter Mărăcineanu, Mugur Grosu & friends – Poezie secretă, la ora 16:00. Iar un  Performance – poezie și muzică electronică se va desfăşura în curtea interioară a Blocului Liric, eveniment organizat împreună cu Asociația Artmix.

La ora 17.00, în Grădina Muzeului, vă aşteaptă proiectul coordonat de Wanda Mihuleac, intitulat Noli me tangere (performance) – Isabelle Maurel (Franța), Davide Napoli (Franța/Italia), Cornelia Petroiu (România)

La aceeaşi oră, la Ceainăria muzeului, este programat un Atelier de scriere creativă DADA pentru copii (7-12 ani), coordonat de Iulia Iordan.

La Mansardă, la ora 18.00, copiii sunt invitaţi la spectacolul Ziua în care a fugit somnul, de Victoria Pătrașcu. O producție a Teatrului MOMOLINO, în regia Antoanetei Zaharia. Interpretează: Antoaneta Zaharia, Ioana Flora și Mihaela Velicu. Costume și decoruri: Doina Pop.

Concomitent, în Grădină, are loc un Concert de fanfare, urmat, la ora19.00 de  Ansamblul cameral de muzică veche „Anton Pann” – Trio Cantemir: Constantin Răileanu (voce, kanun, percuție), Alexandru Stoica (oud), Ștefan Aurel Ștefan (santur).

La aceeaşi oră, în Sala „Iosif Naghiu”, din Calea Griviței, sunteţi aşteptaţi la Polifonic pentru a-i întâlni pe scriitorii Michael Astner, Andrei Dósa, Robert G. Elekes, Matei Hutopila, Henriette Kemenes, Claudiu Komartin, Mihók Tamás, Aleksandar Stoicovici, Livia Ștefan și Victor Țvetov. Partea muzicală constă într-un Recital de violoncel susţinut de Ștefan Cazacu. Animația este semnată de Raluca Popa

Curator: Simona Nastac

La Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”, seara este animată, în Grădină, de Mircea Vintilă (ora 19.00) şi de Maria Gheorghiu (ora 20.00)

Casa Memorială „George și Agatha Bacovia”, găzduieşte, de la ora 19:00, un Concert Ovidiu Mihăilescu

În Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, începe la ora 20.00: Maratonul de Poezie şi Jazz, ediţia a X-a, eveniment care marchează prin poezie, blues şi jazz Noaptea Europeană a Muzeelor și Centenarul Marii Uniri. Invitați: Magda Cârneci, Rita Chirian, Ioana Crăciunescu, Nora Iuga, Ioana Nicolaie, Cătălina Matei, Simona Popescu,  Livia Roșca, Andra Rotaru, Cristina Stancu, Dan Coman, Sorin Gherguț, Florin Iaru, Ion Mureșan, Ioan Es. Pop, Bogdan O. Popescu, Octavian Soviany, Adrian Suciu, Eugen Suciu, Robert Șerban

Muzica: Maria Răducanu, Nadia Trohin, Cătălina Beța, Mircea Tiberian, Sorin Terinte, Mike Godoroja & Blue Spirit (Vali Vătuiu – percuție, Alin Păun – chitare electrice, Tibi Duțu – chitară bas, Dorian Pîrvu – orgă & pian).

 

Muzeul Municipiului București sărbătoreşte atât Ziua Internațională Muzeelor (18 mai), cât și Noaptea Muzeelor (19 mai)

International Museum Day / Ziua Internațională a Muzeelor este o sărbătoare cu o lungă tradiție în întreaga lume, inițiată de către Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM). Aceasta a fost organizată pentru prima dată în 1977 și este sărbătorită în fiecare an în ziua de 18 mai. Tema ediției din 2018 este „Hyperconnected museums: New approaches, new publics”. Cu ocazia acestei zile, vineri, 18 mai, accesul este gratuit la toate sediile Muzeului Municipiului București (intervalul orar 10.00-18.00).

În Noaptea Muzeelor, publicul este invitat în cele opt muzee din componența sa.

Muzeul Municipiului Bucureşti reprezintă un complex muzeal amplu, de importanță națională, cu un patrimoniu diversificat şi numeros, reprezentativ pentru dezvoltarea oraşului Bucureşti.

Muzeul Municipiului
Bucuresti, Palatul Sutu Foto Cristian-Oprea

De Noaptea Muzeelor, a pregătit un program extrem de variat, cu spectacole de teatru, statui vivante, concerte, observații astronomice dacă cerul este senin și reconstituiri istorice, organizate la muzeele și casele memoriale ale MMB, în funcție de specificul acestora. Toți cei interesați sunt invitați să descopere expozițiile noastre într-un mod inedit, făcând o plimbare nocturnă prin istoria, cultura și arta Bucureștiului.

Palatul Suțu oferă vizitatorilor reprezentații ale grupului Redescoperă Istoria, trei spectacole diferite ale Teatrului MASCA, precum și un Concert extraordinar, la miezul nopții, cu soprana Arlinda Morava și Bucharest Ladies Cvintet. Situat în Piața Universității, Palatul Suțu este una dintre cele mai vechi reşedinţe aristocratice din Bucureşti, unul dintre puţinele imobile rămase nemodificate de mai bine de 150 de ani. La Palatul Suțu pot fi vizitate expozițiile Timpul Orașului, Fizionomii unificatoare «Toți în unu»-Povestea unui proiect de țară, Războiul între mit și artă, JÓZEF PIŁSUDSKI – om de stat al Poloniei și Europei, Imagini ale invizibilului și expoziția outdoor de fotografie InstantA.

Casa Filipescu-Cesianu invită publicul să participe la două Spectacole cu actorii Irina Movilă, Marius Bodochi, Vitalie Bichir, Dorin Enache, Vlad Brumaru, Lorena Sanda, Ana Dumitrescu și Mihnea Ghinea, cărora li se alătură instrumentiștii Cristian Soleanu și Constantin Urziceanu. Teatrul MASCA va avea și aici trei spectacole. La Casa Filipescu-Cesianu pot fi vizitate expozițiile Muzeul Vârstelor și Zeițe și șamani în credințele străvechi. Plastica antropozoomorfă – de la artă la identitate.

Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” va avea deschisă noua expoziție permanentă Descoperim împreună Universul: Expoziție de Astronomie al cărei subiect este sistemul solar. Sunteţi invitaţi la explorarea acestuia, cu planetele, stelele și galaxiile sale, scopul principal al expoziției fiind ilustrarea locului nostru în Univers.

Muzeul Theodor Aman poate fi de asemenea vizitat și oferă două reprezentații ale Teatrului Masca. Muzeul Theodor Aman este amenajat într-una dintre cele mai frumoase reşedinţe particulare din Bucureşti, construită în anul 1868 după proiectele și planurile proprietarului.

Muzeul George Severeanu îl are ca invitat special pe Tudor Anghelescu, artistul pregătind un concert de chitară clasică. Vizitatorii pot asculta, de asemenea, When Violin Meets Guitar (cu Natalia Colotelo Pancec și Emilian Florentin Gheorghe). Poate fi vizitată noua expoziție permanentă Pe urmele trecutului. Colecția «Maria și Dr. George Severeanu».

Muzeul Nicolae Minovici va fi animat de statuile vivante ale Teatrului MASCA, iar Maria Chifu (fagot), Olga Podobinschi (pian), Mihaela Pletea (soprană), Radu Vâlcu (chitară) și Alexandra Poenaru (balerină) au pregătit un concert extraordinar. Colecția de artă populară a muzeulu s-a întors «acasă» și va putea fi admirată în expoziția «Vila Dr. Nicolae Minovici»: RESTITUTIO. Este deschisă publicului și expoziția Știință și Etnicitate. Cercetarea Antropologică în România anilor ’30.

Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei va găzdui un concert susținut de soprana Diana Tudor și pianistul Alexandru Burcă și, desigur, întreaga colecție poate fi admirată de iubitorii de artă.

Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck este deschis și organizează o prezentare de film documentar despre Casa Storck, realizat de Casa de Producție Aromânii pentru Muzeul Municipiului București.

 

Muzeul-atelier – surpriza MNAR

Cu prilejul Nopții muzeelor MNAR dă startul sezonului estival cu o ofertă variată de expoziții temporare și ateliere creative pentru toate vârstele.

Dornici să vă exersați privirea și îndemânarea? În pană de idei ce ați putea face vara aceasta? Muzeul Național de Artă al României oferă experiențe dinamice: nu doar o repede privire asupra operelor de artă ci și scurte incursiuni în tainele creației lor. Când facem privim mai atent, nu-i așa?

Atelier pentru copii la Muzeul National de Arta

Sunteţi așteptaţi cu mic cu mare la cele trei expoziții temporare: Mihail Grecu – Între metaforă și realitate, Ștefan Luchian – maestrul graficii românești, și World Press Photo (deschise între orele 18.00 -5.00) și la programul Artissimo: ateliere  creative pentru jucători serioși de toate vârstele în avanpremieră (între orele 18.00 – 23.30). De Noaptea muzeelor accesul este gratuit! Adu-ți și prietenii și povestiți și altora – arta de a te bucura de vară începe la muzeu!

Expozițiile temporare sunt deschise în intervalul 18.00 –ora 5.00, iar intrarea se face prin  str. Știrbei Vodă nr.1-3

Mihail Grecu – Între metaforă și realitate. O expoziție retrospectivă de amploare dedicată unuia dintre cei mai apreciați pictori basarabeni. Școlit inițial în România interbelică, versatil și dornic să experimenteze noi tehnici, Mihail Grecu a creat o adevărată „școală” fiind un model pentru multe generații de artiști.

Ștefan Luchian – maestrul graficii românești. Apreciat pentru coloritul său proaspăt și modern, pentru florile sale pline de senzualitate, Luchian este și un desenator priceput, un artist capabil să surprindă din câteva linii o expresie și să redea complexitatea caracterologică a unui personaj. Pictorul își privește modelele cu intensitate și ne provoacă să reluăm exercițiul pe cont propriu.

World Press Photo. An de an foto jurnaliști din lumea întreagă surprind clipa, evenimente unice, teme mari ale contemporaneității. Selecția itinerată anul acesta cuprinde câteva zeci de imagini care redau vizual esența anului 2017. Imagini uneori dramatice, alte ori pline de poezie care se cer descoperite ca pagini ale unei istorii trăite pe viu.

Programul atelierelor Artissimo:

În curte între orele 18.30 și 21.00:

Ateliere de modelaj și mulaj realizate împreună cu studenți de la Universitatea Națională de Arte – #unartemodelămlamuzeu

În Atelierul de peste vară (Parterul Galeriei Naționale) – între orele 18.00 – 23.30

#jocuri cu tablouri vii #măiastră albastră: Povestim și desenăm după tablouri cu ArtelierD:

orele 18.00; 18.30; 19.00; 19.30: Pentru familii cu copii de 4-8 ani, #portreteînmișcare: Știați că ritmul și mișcarea ne ajută să facem un portret? Descoperiți cum împreună cu Artcrowd:

orele 18.30, 19.00, 19.30, 20.00: Pentru copii între 4 și 10 ani, părinți și bunici șugubeți #muzze – Corpul, spațiul și…geometria se măsoară cu… arta provocați de De-a arhitectura

orele 19.00, 19.30, 20.00, 20.30, 21.00: Pentru copii, tineri și adulți curioși

#unartecrochiupeviu – Cot la cot cu studenți de la Universitatea Națională de Arte desenăm după model. Pentru tineri și adulți dornici să deprindă pe viu secretele artiștilor

 

Samsung aduce One Night Gallery la Teatrul Odeon, cu un vernisaj şi o experienţă multisenzorială imersivă semnate Raluca Băraru.

One Night Gallery – Raluca Bararu laTeatrul Odeon

 

One Night Gallery, cea mai inovatoare galerie de artă vizuală din România, se extinde pentru cea de-a cincea ediție cu o expoziție intinerantă în care arta vine mai aproape de spectatori, într-o experienţă multisenzorială care foloseşte realitatea virtuală, realitatea augmentată și videomappingul. În 19 mai, lucrările artistei Raluca Băraru vor transforma spațiul din Calea Victoriei 40, pentru o noapte, într-o scenă care se va remarca printr-un ludic noir, specific personajelor create de ea.

One Night Gallery face parte din circuitul Romanian Design Week și Bucharest Technology Week și aduce în premieră, în România, o expoziție în toate dimensiunile tehnologiei.

Pentru a da viață personajelor Ralucăi Băraru, pentru cea de-a cincea ediție, Samsung s-a alăturat proiectului One Night Gallery, prin platforma Culturesc 100. Astfel, vizitatorii care vor descărca aplicația Culturesc 100, din Google Play, vor avea ocazia să experimenteze o parte din lucrările Ralucăi în realitate augmentată.

Cei care vor include One Night Gallery în circuitul Nopții Muzeelor vor putea explora în VR universul Ralucăi Băraru, odată cu reprezentația live a artistei, urmând ca înregistrarea 360 a performance-ului să poată fi vizualizată ulterior doar în aplicaţia Culturesc 100.

Pentru a completa dimensiunile tehnologice prin care vizitatorii se pot bucura de această ediție One Night Gallery, fațada Teatrului Odeon se va transforma pe data de 19 într-o lucrare de dimensiuni monumentale prin intermediul videomapping-ului realizat de Mindscape Studio și cu susținerea tehnică a celor de la 3DLP.

Utilizarea celor trei medii, realitatea virtuală, realitatea augmentată și videomapping în expunerea unui artist reprezintă un concept unic ce permite vizitatorilor o imersare graduală, transformând vernisajul dintr-o experiență vizuală într-o experiență multisenzorială.

De-a lungul celor 4 ediții desfășurate până acum, artiști precum Livia Fălcaru (ilustratoare), Sweet Damage Crew (street art) și Bianca Dumitrașcu (Typography & lettering artist) au oferit noi perspective ale artei tuturor celor curioși să experimenteze unul dintre cele mai avangardiste concepte de galerie din România. Lucrările artiștilor au fost achiziționate de vizitatori, dovedind astfel că arta grafică se bucură de o puternică ascensiune.

Expoziția de pe data de 19 mai va putea fi vizitată între 22.00 și 03.00, iar accesul în sala de expoziție a Teatrului Odeon se va face prin intrarea din partea stângă a teatrului.

Primăria Capitalei și Centrul Cultural ”Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” propun publicului un program complex care cuprinde 5 expoziții (pictură, instalație multimedia, sculptură-obiect) care se desfășoară simultan și 4 evenimente (artist talk, concert, video proiectie etc.) dedicate, astfel:
În Palat puteţi viziona expoziţia Andrei Gamarț:  Amintirile sunt aici și e din nou primăvară (pictură) La ora 20.30, vor avea loc lansarea catalogului și un  Artist Talk .

În Cuhnie – Carmen Lidia Vidu: Jurnal de România.Confesiuni despre credință ( instalație multimedia). Vernisaj ora 17.30

Expozitia Confesiuni despre credinta la Palatul Mogosoaia

La Ghețărie – Ioana Maria  Sisea: Bubbly Diaries (instalație obiect). Vernisaj ora 18.30

În Foișor– Violeta Carp: Firescul locului (pictură)

În Beciul Domnesc / Lapidariu – Expoziție Concursul de Arhitectură Pavilionul Brâncovenesc

În Curtea de onoare este anunţat un  Video Mapping: Proiecție pe fațada Palatului: Martha Bibescu în context European, între orele 23.30 şi 24.00

Pe Esplanada Ghețărie veţi putea admira un Covor de flori cu  sigla Centenarului

Iar în Sala Scoarțelor la ora 22.30,  concert SONORO 

 

 

La Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi puteţi viziona expoziţia Călătorie pe Dunăre. Reprezentări grafice şi cartografice din secolele XVII – XIX invită publicul să călătorească în timp, graţie hărţilor şi lucrărilor de grafică ce reprezintă fluviul, regiunile şi oraşele pe care le străbate. Pe hărţile Dunării sunt trasate şi prezentate confruntările dintre puterile europene şi Imperiul Otoman, planuri de luptă, teatre de război, planuri de cetăţi şi oraşe. Acestora li se adaugă litografii şi gravuri de secol XIX, realizate de artişti care au creat imagini sugestive, inedite şi bine documentate ale unor zone spectaculoase sau mai puţin accesibile ale traseului Dunării.

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi

Este programată, de asemenea, o serie de 3 mini recitaluri jazz-istice care va oferi o perspectivă inedită asupara Călătoriei pe Dunăre, incluzând teme de vals, în acorduri de chitară electrică şi acordeon, de la orele 21:00, 22:00 şi 23:00.

Iar copiii sunt aşteptaţi să descopere informaţii interesante despre Dunăre, să participe la jocuri şi experimente, în cadrul a două Ateliere susţinute de Asociaţia Learning by Teaching: 16:30 – 17:30 atelier pentru copii de 4 – 7 ani, 18:00 – 19:00 atelier pentru copii de 8 – 12 ani.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.